Astra 3B

Ku-band
Awatar użytkownika
mortodontus
DX-er
DX-er
Posty: 2369
Rejestracja: 25 lut 2009, 21:08
Antena: Triax 110 TD
Podziękował: 21 razy
Dostał Podziękowań: 65 razy

Astra 3B

#1

Post autor: mortodontus » 14 cze 2010, 16:51

Dzisiaj rozpoczeły nadawać pierwsze kanały z Astry 3B.
W końcu jest mocny sygnał transpordera 11778 V 27500 (HD Demo Astra i Astra 3D Demo).



Wizjoner
nowy
nowy
Posty: 4
Rejestracja: 01 cze 2010, 22:39
Podziękował: 0
Dostał Podziękowań: 0

Astra 3B

#2

Post autor: Wizjoner » 17 cze 2010, 22:00

Obrazek



Awatar użytkownika
Artur
Ekspert
Ekspert
Posty: 1708
Rejestracja: 14 kwie 2009, 0:26
Lokalizacja: N52°1/E21°2
Podziękował: 19 razy
Dostał Podziękowań: 53 razy

Astra 3B

#3

Post autor: Artur » 08 lip 2011, 18:05

Proszę o porównanie siły z dwóch tp z Astry 3A i 3B (najlepiej na Mazowszu) chodzi mi głównie o różnicę i stabilność sygnału.
U mnie na offsecie 115cm, LNB z boku, jest odpowiednio:
12525MHz - pol.V - SR 27500 - FEC 3/4 ... siła sygnału od 7.1 do 7.9dB jak widać skacze
11895MHz - pol.V - SR 27500 - FEC 5/6 ... siła sygnału 13.1dB i jest stabilny


Żniniewicz PM -200cm. - Ku
Żniniewicz PM -180cm. - C
Laminas PM -120cm. - Ku

Awatar użytkownika
mortodontus
DX-er
DX-er
Posty: 2369
Rejestracja: 25 lut 2009, 21:08
Antena: Triax 110 TD
Podziękował: 21 razy
Dostał Podziękowań: 65 razy

Astra 3B

#4

Post autor: mortodontus » 08 lip 2011, 20:50

W Warszawie na 115 przy konwerterze ustawionym w zezie:
wskazanie jakości na godz. 20.30 dla:
1. Arivy: 11895 - 76%, 12525 około 60-65%
2. SS HD 2: 11895 - 98%, 12525 - 93-98% przy czym karta SS HD 2 u mnie wskazuje 98% gdy sygnał jest najmocniejszy (nigdy 100% nie pokazuje).
Na 11895 sygnał jest zawsze bardo mocny, natomist na 12525 w zależności od pory dnia są wahania - rano sygnał jest dużo słabszy niż wieczorem.



Awatar użytkownika
Artur
Ekspert
Ekspert
Posty: 1708
Rejestracja: 14 kwie 2009, 0:26
Lokalizacja: N52°1/E21°2
Podziękował: 19 razy
Dostał Podziękowań: 53 razy

Astra 3B

#5

Post autor: Artur » 08 lip 2011, 21:08

Dziękuję, w czasie deszczu przez chwilę miałem tak słaby sygnał, że na CT4 pokazały się piksele.
Ustawiłem trochę lepiej LNB (zyskałem dodatkowy 1dB) ale chciałem się upewnić czy przypadkiem nie musi on iść do wymiany.


Żniniewicz PM -200cm. - Ku
Żniniewicz PM -180cm. - C
Laminas PM -120cm. - Ku

ODPOWIEDZ

Wróć do „23.5°E - Astra 3B”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość