42.0°E - Türksat 2A - Turkiye Beam (archiwum)

Ku-band
Awatar użytkownika
zuchnet
DX-er
DX-er
Posty: 12167
Rejestracja: 13 lut 2009, 19:24
Tuner: Dr.HD, Openbox, TBS 6983
Antena: 2m, OFC 1200, AS-130
Konwerter: Inverto White Flansh
Lokalizacja: Lubartów 51.44°N 22.68°E
Podziękował: 497 razy
Dostał Podziękowań: 678 razy
Kontakt:

42.0°E - Türksat 2A - Turkiye Beam (archiwum)

#1

Post autor: zuchnet » 05 lis 2017, 10:24

To co udaje mi się odebrać na antenie 110cm z wiązki tureckiej :shifty:
Załączniki
Snapshot_20171105_101703.jpg
Snapshot_20171105_101631.jpg
Snapshot_20171105_100435.jpg


Dish: Parabola 200 (98e-53w), AS-120 , AS-130, 3xT90 (95e-60e),(42e-4w),(5w-45w)
STB:DM 920UHD, DM 900UHD, 7020HD, SF-8008,Openbox X-810, S3 mini II, AS-4K2X,TBS 6903

Krispl
Bywalec
Bywalec
Posty: 109
Rejestracja: 03 cze 2012, 12:23
Tuner: Ferguson HF8900
Antena: Famaval 110 cm + obrotnica DM3800
Konwerter: Inverto Black Ultra
Podziękował: 0
Dostał Podziękowań: 12 razy

42.0°E - Türksat 2A - Turkiye Beam

#2

Post autor: Krispl » 05 lis 2017, 11:11

Odbierasz na antenie 110 cm czy też 120 albo 130 cm Laminas ?



Awatar użytkownika
robsat
DX-er
DX-er
Posty: 1477
Rejestracja: 30 lip 2013, 18:43
Tuner: U2C, Openbox
Antena: Mabo 120 cm, Famaval 115 cm
Konwerter: Inverto/Sharp/Triax/Hisattel Twin
Podziękował: 72 razy
Dostał Podziękowań: 132 razy

42.0°E - Türksat 2A - Turkiye Beam

#3

Post autor: robsat » 05 lis 2017, 11:24

Dzisiaj sygnały są mocniejsze z wiązki Turkiye.
Na 115 cm odbieram teraz Fox HD 44% na Denys a także TV 8 HD ,TV 8,5 HD ale te kanały już krzaczą.
Wersje SD tych kanałów działają całodobowo.
Najmocniejsze sygnały tej wiązki przypadają na godz 1,2 w nocy gdzie można już te kanały odbierać na antenie 85/90 cm.


120 cm 90*E< - >30*W
UClan/SX6/AS4K2X
Android/T2-MI/multistream
Ku-Band/C-Band/R/L (Circular)

Awatar użytkownika
zuchnet
DX-er
DX-er
Posty: 12167
Rejestracja: 13 lut 2009, 19:24
Tuner: Dr.HD, Openbox, TBS 6983
Antena: 2m, OFC 1200, AS-130
Konwerter: Inverto White Flansh
Lokalizacja: Lubartów 51.44°N 22.68°E
Podziękował: 497 razy
Dostał Podziękowań: 678 razy
Kontakt:

42.0°E - Türksat 2A - Turkiye Beam

#4

Post autor: zuchnet » 05 lis 2017, 11:41

To są sygnały z Famaval 110 cm.
Kolega @robsat pewnie dalej na południe mieszka i sygnały są już mocniejsze. Na Famavalu 110cm mam założony układ muticonnect z szyną oraz 5 LNB Inverto Multiconnect być może gdbym założył normalny LNB sygnał był by mocniejszy ale poszło by kosztem wagi całego zestawu :hmmm:
Ta antena ma tendencje do "bujania" w trakcie wiatrów także dlatego zdecydowałem się na niej na układ multiconnect aby zestaw ważył jak najmniej.
Załączniki
DSC06048.jpg


Dish: Parabola 200 (98e-53w), AS-120 , AS-130, 3xT90 (95e-60e),(42e-4w),(5w-45w)
STB:DM 920UHD, DM 900UHD, 7020HD, SF-8008,Openbox X-810, S3 mini II, AS-4K2X,TBS 6903

Awatar użytkownika
inki
DX-er
DX-er
Posty: 1885
Rejestracja: 10 sty 2013, 20:59
Tuner: openbox i ariva
Antena: Mabo 180cm
Konwerter: inny
Lokalizacja: Opole
Podziękował: 192 razy
Dostał Podziękowań: 138 razy

42.0°E - Türksat 2A - Turkiye Beam

#5

Post autor: inki » 05 lis 2017, 12:17

zuchnet pisze:
05 lis 2017, 10:24
To co udaje mi się odebrać na antenie 110cm z wiązki tureckiej :shifty:
Taki sygnał to mam ale z 180cm :blink:


Mabo 1.80cm KU i C ( 87E- 50W )
[
Laminas 120cm KU (90E-50W)

Awatar użytkownika
zuchnet
DX-er
DX-er
Posty: 12167
Rejestracja: 13 lut 2009, 19:24
Tuner: Dr.HD, Openbox, TBS 6983
Antena: 2m, OFC 1200, AS-130
Konwerter: Inverto White Flansh
Lokalizacja: Lubartów 51.44°N 22.68°E
Podziękował: 497 razy
Dostał Podziękowań: 678 razy
Kontakt:

42.0°E - Türksat 2A - Turkiye Beam

#6

Post autor: zuchnet » 05 lis 2017, 12:56

Czyli sygnały z tej wiązki bardzo szybko spadają :hmmm:
U mnie na antenie 200cm odbieram całą wiązkę turecką ale niektóre z tp są już bez zapasu na gorszą pogodę.
Sprawdzę jeszcze na AS120 i 130 jak ta wiązka tam wygląda na pewno duże znaczenie ma tutaj skręt LNB a ja w 200cm mam ustawiony tak na oko.
Nie sądzę aby dało się np kanał TV8 HD odebrać tak jak u kolego @robsat na antenie 120cm :no:
Załączniki
Snapshot_20171105_124921.jpg
Snapshot_20171105_124944.jpg
Snapshot_20171105_124956.jpg
Snapshot_20171105_125038.jpg
Snapshot_20171105_125054.jpg
Snapshot_20171105_125117.jpg
Snapshot_20171105_125125.jpg


Dish: Parabola 200 (98e-53w), AS-120 , AS-130, 3xT90 (95e-60e),(42e-4w),(5w-45w)
STB:DM 920UHD, DM 900UHD, 7020HD, SF-8008,Openbox X-810, S3 mini II, AS-4K2X,TBS 6903

toroidal68
Podziękował: 0
Dostał Podziękowań: 0

42.0°E - Türksat 2A - Turkiye Beam

#7

Post autor: toroidal68 » 05 lis 2017, 14:26

Musi spadac drastycznie sygnal bo u mnie nawet nie swieci lock:(
Test oczywiscie na 200cm :hmmm:



Awatar użytkownika
mrozuś
DX-er
DX-er
Posty: 2019
Rejestracja: 30 kwie 2009, 16:51
Tuner: Pulse 4K/Octagon SX88+
Antena: LaminasAS2000
Konwerter: Inverto Black Ultra
Lokalizacja: SŁUBICE
Podziękował: 166 razy
Dostał Podziękowań: 98 razy

42.0°E - Türksat 2A - Turkiye Beam

#8

Post autor: mrozuś » 05 lis 2017, 14:50

Zuchnet, Robsat ładne sygnały macie :clap2:
Toroidal68 musi musi spadać :thumbsdown: Ja jeszcze nigdy nic nie odebrałem z tej wiązki. Miałem ciche nadzieje, że na Laminasie AS200 coś pójdzie ale póki co to 0% a zawsze sprawdzam tą wiązkę gdy kręcę anteną. Carmen mieszka niedaleko na północ ode mnie i ma większą anteną. Ciekaw jestem czy u niego coś odbiera :shifty:


Offset Laminas AS2000 PM + Super Jack 24" + Deklinacja 12" Orbita: 85E-36W
Inverto Black Ultra (KU-Band) + 2x Eurostar 1200C 13K (V/H/L/R - C-Band)

Pulse 4K Combo + 4TB HDD
Octagon SX88+ Optima Combo

Awatar użytkownika
Tomek22
DX-er
DX-er
Posty: 3344
Rejestracja: 05 cze 2010, 12:25
Tuner: Prof 7301 S2
Antena: Mabo 1.80m
Konwerter: Inverto Black Ultra z Mifferem 58mm.
Lokalizacja: Łódź Centrum N51°49 E19°26
Podziękował: 1110 razy
Dostał Podziękowań: 352 razy

42.0°E - Türksat 2A - Turkiye Beam

#9

Post autor: Tomek22 » 05 lis 2017, 19:46

U mnie co nieco idzie odebrać
Wieczorem sygnały idą do góry. Z rana zawsze jest gorzej

TV8 i TV8,5 malutko brakuje do lock.

12336H FOX SD 6.9dB
12380H 6.4dB
12329H FOX HD 6.3dB
11977H 10.2dB
12015H 10.6dB

Tak wiec idzie trochę podejrzeć z tej wiązki. Skew mam pod 26E a jak wiadomo cały turksat jest wrażliwy, więc można zawsze coś dodać poprawiając skew na 42E.
Załączniki
42e1.jpg
42e2.jpg
42e3.jpg
42e4.jpg
42e5.jpg


Prof 7301 S2
Zestaw Odbiorczy:
Mabo 1.80m 93.5*E-40.5*W(bez 76.5*E i 78*E) Ku: Inverto Black Ultra (przerobiony) C: Kaonsat KS-N201G
WiMAX interference (od 3530MHz do 3790MHz duże zakłócenia)
Invacom SNF-031, Siłownik 24', Deklinacja 12'

Zablokowany

Wróć do „42.0°E - Türksat 3A/4A”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość