Prawdopodobna zmiana parametrów muxu z Azerbajdzanu

Ku-band
Ricki
nowy
nowy
Posty: 12
Rejestracja: 17 paź 2009, 21:14
Tuner: Philips DSX 6010
Antena: Famaval 90 Alu
Konwerter: Inverto
Podziękował: 1 razy
Dostał Podziękowań: 0

Prawdopodobna zmiana parametrów muxu z Azerbajdzanu

#1

Post autor: Ricki » 17 sie 2011, 16:57

Mam prośbę do osób oglądających tą pozycje o sprawdzenie jakości sygnału kanałów Idman i pozostałych. Do wczoraj odbierałem je z jakością ok 42% bez problemu. Dziś jakość skacze maksymalnie do 36%, a często spada do zera i szatkuje. Przypuszczam, ze albo nadawca przeszedł na Turksata 2A, albo ma jakieś problemy techniczne. Czy ktoś może sprawdzić to u siebie i ewentualnie potwierdzić lub zaprzeczyć moim przypuszczeniom.



mathome
Początkujący
Początkujący
Posty: 96
Rejestracja: 14 wrz 2010, 18:49
Tuner: Ariva 252 Combo
Antena: Famaval alu 110LH + Moteck SG2100
Lokalizacja: ok. Radomyśla Wielkiego
Podziękował: 1 razy
Dostał Podziękowań: 3 razy

Prawdopodobna zmiana parametrów muxu z Azerbajdzanu

#2

Post autor: mathome » 17 sie 2011, 17:14

U mnie sygnał na tym tp 10968 H 11198 bez zmian. Żadnego spadku sygnału nie odnotowałem.


Ariva 252 COMBO+Samsung F6500
Antenki:
SAT: Famaval alu 115LH + Moteck 2100
DVB-T: ATX-91 + Yagi 19/21-69
FM: AR-9/CCIR/UKF-FM + rotor + kamerka + SONY ST-S390

Dopiero się rozkręcam... ;)

    Ricki
    nowy
    nowy
    Posty: 12
    Rejestracja: 17 paź 2009, 21:14
    Tuner: Philips DSX 6010
    Antena: Famaval 90 Alu
    Konwerter: Inverto
    Podziękował: 1 razy
    Dostał Podziękowań: 0

    Prawdopodobna zmiana parametrów muxu z Azerbajdzanu

    #3

    Post autor: Ricki » 17 sie 2011, 18:02

    O.K. dzięki, właśnie sprawdziłem i sytuacja wróciła do normy. Najwidoczniej musiała to być awaria u nadawcy lub jakaś ulewa nad anteną nadawczą. Przy okazji pragnę się przywitać, gdyż od dość dawna śledzę to forum entuzjastów odbioru satelitarnego i naziemnego, a w sumie to dopiero mój drugi post. Pozdrawiam wszystkich :vivalabamba:

    Aha tak przy okazji, aby nie zakładać nowego tematu. Odbieram pozycję 42E na antenie 115 Triax i konwerterze Twin GI-202 Platinum X, zastanawiam się nad jego wymianą na Quad Inverto Black Ultra, czy jest sens i poprawi to odbiór kanałów typu Fox lub ATV Haber HD, którym brakuje kilku procent jakości do stabilnego odbioru. Goldena mam już jakieś dwa lub trzy lata i jeśli chodzi o jakość wykonania to wydaje się być kiepska. Na drugiej antenie Famaval 85 Alu mam białego quada Inverto na HB 13E, białego twina Inverto na 19,2E i Goldena wymienionego też wcześniej na 4,8E. Wszystkie cztery konwertery były instalowane w jednakowym czasie i mimo iż konwertery Inverto są z najtańszej budżetowej linii "red" to nie widać po nich oznak starzenia się plastików. Na obu GI-202 kapselek ochronny nie dość, ze nie ma już żółtej barwy (to akurat szczegół :grin: ) to zaczyna się sypać. Ewidentnie producent zaoszczędził na tworzywie, więc pewnie za jakiś czas po zimie będzie już po nim, a woda będzie się lała do środka. Myślę nad wymianą na wersje Quad Black Ultra od Inverto, tylko nie wiem, czy ma to sens. Może wersja premium starczy?



    michalmichalmichal
    Stały bywalec
    Stały bywalec
    Posty: 344
    Rejestracja: 14 sie 2010, 21:34
    Tuner: DR.HD F15 i AZBOXme
    Podziękował: 10 razy
    Dostał Podziękowań: 16 razy

    Prawdopodobna zmiana parametrów muxu z Azerbajdzanu

    #4

    Post autor: michalmichalmichal » 04 lip 2013, 21:49

    Jak to paczka kanałów azerskich jak Idman czy AZTV tak po prostu opuściła pozycję 42e ? Nagle cały Azerbejdzan przestawi anteny na 46 east ? Tam to się nie cackają. Ile osób zakładało w Europie anteny specjalnie na 42e na NTVspor i Idman a teraz co ? Będą musieli montować zeza na 46 east.


    Toroidalna T90, Famaval 110, Emme Esse 100, Corab 80
    DR.HD F15, AZBOX ME, AMIKO MINI HD, ARIVA 120 COMBO, TBS6982, TBS8922
    SAMSUNG 46 C8000
    lnb: Technomate TM-01, Inverto ULTRA quad, Best Germany 101 i 202 i inne .....

    Awatar użytkownika
    Slavio
    Ekspert
    Ekspert
    Posty: 2418
    Rejestracja: 12 lut 2009, 6:39
    Lokalizacja: Bytom
    Podziękował: 92 razy
    Dostał Podziękowań: 273 razy

    Prawdopodobna zmiana parametrów muxu z Azerbajdzanu

    #5

    Post autor: Slavio » 05 lip 2013, 7:50

    To było kwestią czasu i można było się tego spodziewać.
    Azerskie kanały przeszły na swojego narodowego satelitę @46E.
    Po co generować dodatkowe koszty i płacić jeszcze Turksatowi?
    @42E nadawane są jeszcze singlowe kanały SCPC: ANS TV, Xazar TV, Space TV, Azad Azerbaycan TV.

    @46E od samego początku, kanał Idman_Azerbaycan nie posiada ustawionego w strumieniu CAID: 2600, ECM: 8191


    Mabo 1.15m+SG2100, Laminas AS-130+SG2100, Mabo 1.25m @40.5°W, Otis 1.25m @90°E
    Parabola Żniniewicz 150cm [stand by]
    Openbox F-500 / X-730PVR / X-800 / X-820 CI / Azbox Elite HD / Dr.HD D15 / Prof. 7301

    michalmichalmichal
    Stały bywalec
    Stały bywalec
    Posty: 344
    Rejestracja: 14 sie 2010, 21:34
    Tuner: DR.HD F15 i AZBOXme
    Podziękował: 10 razy
    Dostał Podziękowań: 16 razy

    Prawdopodobna zmiana parametrów muxu z Azerbajdzanu

    #6

    Post autor: michalmichalmichal » 05 lip 2013, 16:04

    Slavio pisze: @46E od samego początku, kanał Idman_Azerbaycan nie posiada ustawionego w strumieniu CAID: 2600, ECM: 8191
    Już dodali i musiałem usunąć kanały i przeskanować ponownie bo nie było obrazu. Teraz jest.


    Toroidalna T90, Famaval 110, Emme Esse 100, Corab 80
    DR.HD F15, AZBOX ME, AMIKO MINI HD, ARIVA 120 COMBO, TBS6982, TBS8922
    SAMSUNG 46 C8000
    lnb: Technomate TM-01, Inverto ULTRA quad, Best Germany 101 i 202 i inne .....

    ODPOWIEDZ

    Wróć do „42.0°E - Türksat 3A/4A”

    Kto jest online

    Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości