[pasmo ku] 52.5°E - Yahsat 1A -Odbiór w Polsce

C/Ku-band
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
spinning
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 256
Rejestracja: 06 lut 2010, 21:40
Tuner: atemio nemesis full hd
Antena: 80cm
Konwerter: chess edition konwerter single
Podziękował: 1 razy
Dostał Podziękowań: 3 razy

[pasmo ku] 52.5°E - Yahsat 1A -Odbiór w Polsce

#1

Post autor: spinning » 03 mar 2010, 10:42

:clap: Yahsat 1 zostanie wystrzelony w 2010r na pozycję 52.5E. Bedzie posiadał transpondery w pasmie C-band i Ku-band.
___
Wiązka ku rozciągać się będzie wzdłuż północy afrykańskiego wybrzeża do Bliskiego Wschodu.
Załączniki
yahsat1akuband.gif
cband_map.gif


___SAMSUNG UE46F6800 FULL
___tuner atemio nemsis full HD combo
Obrazek
_antena corab HD 80cm+ lnb-Chess Edition 4 single-LNB 0,1dB
_new SUPER JACK DG-320, stab 90 uslas 60E-8W>>>54.24°N = 20.81°E

Awatar użytkownika
Harti
Admin
Admin
Posty: 9561
Rejestracja: 11 lut 2009, 21:23
Lokalizacja: Rybnik (18.5E/50.1N)
Podziękował: 117 razy
Dostał Podziękowań: 541 razy
Kontakt:

Yahsat 1A - 52.5E

#2

Post autor: Harti » 03 mar 2010, 16:34

Dla ścisłości!
YahSat 1A zostanie wystrzelony na początku 2011 roku, zaś YahSat 1B pod koniec 2011, lub nawet na początku 2012r.
YahSat 1A bedzie posiadał 14 transponderów pasma C , 20 pasma Ku oraz 21 pasma Ka. Oba satelity znajdą się na wspomnianej pozycji 52.5 East :cool2: Satelity są dość potężne bo ich waga to 6000kg, -sporo :hmmm:
Jest jeszcze trzecia wiązka ku-east:
Obrazek


Anteny:
240cm 85.0*E---24.0*W (4 lnb:Ku/KuR/L, Ka,C-band)
120cm 90.0*E---50.0*W
180cm 31E,39E,42E, 45/46E,
multifocus e85 33E,28.0E,23,5E, 19,2E, 13E
125cm 1W, 4W
100cm 5E, 9E
60cm -60.0*E
Tunery
Nc+, U2C Denys T2-MI, Octagon SX88+, Openbox:SX6, Openbox AS4K2X, Prof Rev7300......

Awatar użytkownika
Carmen
DX-er
DX-er
Posty: 21235
Rejestracja: 12 lut 2009, 12:01
Tuner: F15, DM900, SF4008, AS1,
Antena: 90, 125,190, 180, 310
Konwerter: różne
Lokalizacja: 52 50N 15 50E
Podziękował: 84 razy
Dostał Podziękowań: 402 razy

Yahsat 1A - 52.5E

#3

Post autor: Carmen » 03 mar 2010, 20:07

Skąd jest ten operator?


Parabola 190cm C-band
Offset Channel Master 180cm Ku Band (archiwum), na dachu Laminas 180cm
Famaval 310cm Ku
Echostar 125cm (28E)
Openbox X-820 oraz X-810; Dr HD F15; TBS69xx

https://www.wunderground.com/personal-w ... N3#history <object width="290"

Obrazek

Awatar użytkownika
Harti
Admin
Admin
Posty: 9561
Rejestracja: 11 lut 2009, 21:23
Lokalizacja: Rybnik (18.5E/50.1N)
Podziękował: 117 razy
Dostał Podziękowań: 541 razy
Kontakt:

Yahsat 1A - 52.5E

#4

Post autor: Harti » 03 mar 2010, 21:07

Carmen pisze:Skąd jest ten operator?
Strona internetowa to: http://www.yahsat.ae/
Skrót ae to Zjednoczone Emiraty Arabskie. W projekt zaangażowany jest European Aeronautic Defence and Space Company oraz Thales Alenia Space Wygląda na to że bedą to dwa bardzo ciekawe satelity. Na powyższej stronce znaleźć można wszystkie mapki tych satelitów, w sumie pięć.
Wiazki pasma ka jak zwykle interesujące:
Obrazek


Anteny:
240cm 85.0*E---24.0*W (4 lnb:Ku/KuR/L, Ka,C-band)
120cm 90.0*E---50.0*W
180cm 31E,39E,42E, 45/46E,
multifocus e85 33E,28.0E,23,5E, 19,2E, 13E
125cm 1W, 4W
100cm 5E, 9E
60cm -60.0*E
Tunery
Nc+, U2C Denys T2-MI, Octagon SX88+, Openbox:SX6, Openbox AS4K2X, Prof Rev7300......

Awatar użytkownika
Artur
Ekspert
Ekspert
Posty: 1708
Rejestracja: 14 kwie 2009, 0:26
Lokalizacja: N52°1/E21°2
Podziękował: 19 razy
Dostał Podziękowań: 53 razy

Yahsat 1A - 52.5E

#5

Post autor: Artur » 04 mar 2010, 11:05

Trzeba było zaczepić kolegę zola22 jak kupował uchwyt w USA :grin: - ja zresztą również to przegapiłem.
Oprócz LNB Ka/Ku które są tam tanie potrzebny by był i tuner odsługujący pasmo Ka a te również staniały.
W USA taki fajny HR21PRO z HDD można już kupić poniżej 400$.
Obrazek


Żniniewicz PM -200cm. - Ku
Żniniewicz PM -180cm. - C
Laminas PM -120cm. - Ku

Awatar użytkownika
Harti
Admin
Admin
Posty: 9561
Rejestracja: 11 lut 2009, 21:23
Lokalizacja: Rybnik (18.5E/50.1N)
Podziękował: 117 razy
Dostał Podziękowań: 541 razy
Kontakt:

Yahsat 1A - 52.5E

#6

Post autor: Harti » 13 lip 2011, 21:51

Paweł dobrze że napisałeś o tej pozycji na shoutboxie bo bym przegapił. :vivalabamba:
Ptaszek ma sygnał trochę falujący 50%-55% Prawdopodobnie to beam West & Europe bo w Niemczech jak widzę 100% normy

Programuje się cały pakiet kanałów MBC, tp HD brak sygnału
Wreszcie jakaś niespodzianka w ku :thumbsup:
Trzeba założyć w szczegółowych nowy dział, ale ja już nie dam rady jutro wyjeżdżam na urlop. Najwyżej zrobi się później :smile1:
Przetestujcie te wasze zaśniedziałe antenki :shifty: jak wygląda w Polsce ta wiązka
Mabo 180cm:
52.JPG
EDIT:
Transponder HD Austria - sygnał rzędu 40% na Octagonie, czyli też takie 40% na F-500 -źle wpisałem parametry na początku :slap:
52x.JPG


Anteny:
240cm 85.0*E---24.0*W (4 lnb:Ku/KuR/L, Ka,C-band)
120cm 90.0*E---50.0*W
180cm 31E,39E,42E, 45/46E,
multifocus e85 33E,28.0E,23,5E, 19,2E, 13E
125cm 1W, 4W
100cm 5E, 9E
60cm -60.0*E
Tunery
Nc+, U2C Denys T2-MI, Octagon SX88+, Openbox:SX6, Openbox AS4K2X, Prof Rev7300......

Awatar użytkownika
zola22
Fanatyk
Fanatyk
Posty: 454
Rejestracja: 08 gru 2009, 23:01
Lokalizacja: Wieliczka 49,99N 20,05E
Podziękował: 8 razy
Dostał Podziękowań: 21 razy

Yahsat 1A - 52.5E

#7

Post autor: zola22 » 13 lip 2011, 23:11

a u mnie antena Laminas 1.2 wygląda to całkiem całkiem...
screeny z Fergusona 8900

14% w skali tego odbiornika pozwala na w miarę stabilny odbiór
Obrazek

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

niestety tp 12111 śladowy sygnał, brak możliwości zeskanowania...


Pozdrawiam
Robert

Showbox Vitamin & Technomate TM-6900 & Openbox SX6 & Openbox X-810
Laminas AS1800 PM & Laminas OFC1200 PM & Prodelin 1194 180 HH & Mabo 180 PM & Mabo 150 PM & FortecStar 180 AzEl & Laminas AS-270 & Technisat 120 PM & Technisat 99 AE & Zumet 90 PM

Awatar użytkownika
zdzima
Fanatyk
Fanatyk
Posty: 514
Rejestracja: 03 gru 2010, 17:41
Tuner: Technomate HD Combo:TM-8000, TM-6900
Antena: Laminas AS - 160 PM
Konwerter: BSC 621-2, BSC 421, Inverto Black Ultra
Lokalizacja: Białystok 23*11'E/53*08'N
Podziękował: 81 razy
Dostał Podziękowań: 21 razy

Yahsat 1A - 52.5E

#8

Post autor: zdzima » 14 lip 2011, 16:39

Na moim Laminasie 120, w Białymstoku, ani chu chu, ani dmuchu.



Awatar użytkownika
EnoSat
DX-er
DX-er
Posty: 596
Rejestracja: 03 paź 2009, 5:02
Tuner: Mutant HD51
Antena: GIBERTINI OP100L
Konwerter: OCTAGON OPTIMA LNB Single OSLO PLL
Lokalizacja: Slovakia
Podziękował: 24 razy
Dostał Podziękowań: 80 razy
Kontakt:

Yahsat 1A - 52.5E

#9

Post autor: EnoSat » 15 lip 2011, 13:11

compare: Iran (110 cm) vs. Slovakia (100 cm)
Załączniki
52e.png
scan in Iran - thx.Rayman
52esvk.png
scan in Slovakia


ROVER AtomLight STC+
Gibertini OP100L /85E-53W/
WaveFrontier T90 /39E-36E-31E-28E-26E-23E-19E-16E-13E-9E-7E-5E-2E-1W-4W-30W/
Mutant HD51 , Ineos ZX4 , Coolstream Zee2 , Dreambox 900UHD/7020HD/500HD , TBS-5925 , TBS-5880 , TBS-5220

pawelwa
Ekspert
Ekspert
Posty: 5529
Rejestracja: 11 lut 2009, 21:11
Podziękował: 271 razy
Dostał Podziękowań: 287 razy
Kontakt:

Yahsat 1A - 52.5E

#10

Post autor: pawelwa » 15 lip 2011, 19:12

Test odbioru u mnie w Centrum na 310 tych transponderów

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek


Famaval 3100 - DMX 13K (C)
Laminas 2700 - Inverto Black Ultra (KU)
Openbox X-810 ,Openbox SX6, TBS 6983

ODPOWIEDZ

Wróć do „52.5°E - Yahsat 1A/ TurkmenÄlem/MonacoSat”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość