9E a 13E problem

Ku-band/Ka-band
masterpolo
Bywalec
Bywalec
Posty: 129
Rejestracja: 07 paź 2018, 21:40
Tuner: UNO4KSE
Antena: E85
Konwerter: 4
Podziękował: 7 razy
Dostał Podziękowań: 12 razy

9E a 13E problem

#1

Post autor: masterpolo » 07 paź 2019, 18:12

Witam.
Mam dość irytujący problem.
Kupiłem moduł Xtra TV i w zasadzie zostało tylko ustawić 9E, przeskanować i można działać, ale..
Mój satlink pokazuje mi pięknie na tr. 12149 V 14dB. Ide do tunera, skanuje.. a tu nic nie znaleziono. Przez przypadek wróciłem na mierniku na 13E i moje zdziwienie jest takie że tam przy jeszcze nie tkniętej antenie normalnie sygnał na tych dwóch pozycjach z jednego konwertera. Mam tak pierwszy raz, przy czym na 9E już kiedyś siedziałem jak paczka Joyne z 9E była otwarta. Dzisiaj już zostawiam temat, jutro trzeba chyba wskoczyć na inną antenę i konwertery.



Awatar użytkownika
mg98
DX-er
DX-er
Posty: 1509
Rejestracja: 18 lut 2013, 12:51
Tuner: GTMedia V9 Prime, Octagon SX88+SE, Openbox S3 mini
Antena: Hollex R-120 , Mabo 150 i Laminas AS-270
Konwerter: Inverto Black Ultra, Aljano Black Panther
Lokalizacja: Proszowice
Podziękował: 198 razy
Dostał Podziękowań: 237 razy
Kontakt:

9E a 13E problem

#2

Post autor: mg98 » 07 paź 2019, 18:44

Nie do końca jestem pewien, czy o to chodzi, ale na wielu satelitach są identyczne częstotliwości i SR, więc miernik może pokazać równie dobrze sygnał na Hispasacie, o ile tylko jest tam taki sam transponder. Nie ma takiej możliwości, żeby odbierać jednocześnie na jednym konwerterze sygnał z dwóch satelitów oddalonych o 4 stopnie. Dlatego czasami jak nie udaje się wstrzelić w satelitę, szuka się takie transpondera, który się nie powtarza. Przynajmniej ja tak robię.


[SAT] Laminas AS-270, Mabo 150cm, R-120 siłownik 18, Fracarro Penta 85, Selfsat H30D
[DAB+, FM & Es] VHF 4-el, Dipol 3/RZ B

[Ku Band] Inverto Black Ultra, Alyano Black Panther, Inverto White Flange, Televes 7475
[C Band] Dreamtech GTP-1100C

[Tunery] GTMedia V9 Prime, Octagon SX88+ SE HEVC, Openbox S3 mini, Open SX1, GTMedia V8 Finder2

toroidal68
Podziękował: 0
Dostał Podziękowań: 0

9E a 13E problem

#3

Post autor: toroidal68 » 07 paź 2019, 19:39

@mg98 nie do konca prawda,ze nie mozna ustawic 9e i 13e jesli kolega posiada T90 lub jakas antene multifed to jest to mozliwe.Ale i nawet na zwyklej antenie nie powinno byc problemu ale zaznaczam ze LNB z cienka szyjka i napewno znajdzie sygnal z 9e.Ale tak jak napisales ze moge sie powtarzac tr.
=======
U mnie na T90 sygnal ma przeszlo 14db lub 87% [Malmó]
Taki sam sygnal mam moze lepszy w Mazowieckim.
Ustawiaj najlepiej przy podlaczonym tuneku to bedziesz mial zarazem podglad :yes:
Załączniki
Zrzut ekranu 2019-10-07 o 20.27.01.png
Ostatnio zmieniony 07 paź 2019, 20:29 przez toroidal68, łącznie zmieniany 1 raz.



Awatar użytkownika
Harti
Admin
Admin
Posty: 10246
Rejestracja: 11 lut 2009, 21:23
Lokalizacja: Rybnik (18.5E/50.1N)
Podziękował: 208 razy
Dostał Podziękowań: 750 razy
Kontakt:

9E a 13E problem

#4

Post autor: Harti » 07 paź 2019, 19:54

Odebrałeś 13E a nie 9E, jak pisze @mg98 tam jest sporo transponderów o tych samych parametrach, sam ostatnio zrobiłem to samo :grin: na mierniku ustawiłem sygnał z 9E a potem się okazało że to 13E :w00t:
Jeśli ustawiasz to na E85 wątpię abyś był zadowolony z sygnałów, raz że na tej antenie nie da się idealnie ustawić tak bliskich pozycji, po drugie 9E wcale nie jest taka mocna jak się wydaje. Wprawdzie dotychczas na antence 60cm odbierałem tą satkę, ale żeby mieć dostęp do kanałów EU Music HD i 4ever Music HD musiałem przejść na czaszę 100cm.
Ps. Na E85 przy ustawieniu centralnym 23,5E nie było szans aby stabilnie odebrać mocne transpondery z 9E


Anteny:
240cm 85.0*E---24.0*W (4 lnb:Ku/KuR/L, Ka,C-band)
120cm 93.5*E---30.0*W
180cm 31E,39E,42E, 45/46E,
multifocus e85 33E,28.0E,23,5E, 19,2E, 13E
125cm 1W, 4W
100cm 5E, 9E
Tunery
C+, GTMedia Combo, Octagon SX88+, Prof Rev7300......

masterpolo
Bywalec
Bywalec
Posty: 129
Rejestracja: 07 paź 2018, 21:40
Tuner: UNO4KSE
Antena: E85
Konwerter: 4
Podziękował: 7 razy
Dostał Podziękowań: 12 razy

9E a 13E problem

#5

Post autor: masterpolo » 07 paź 2019, 21:27

Dzięki za odzew. No własnie te 9E ustawiam na pojedyńczej antenie. Robiłem to na 2 antenach. Płaski Selfsat HD30 i Visiosat na obu to samo.Na drugim mieszkaniu mam jeszcze Coraba 90. E85 mam od 13E do 36E. T90 dopiero zawiśnie.



toroidal68
Podziękował: 0
Dostał Podziękowań: 0

9E a 13E problem

#6

Post autor: toroidal68 » 07 paź 2019, 21:36

masterpolo pisze:
07 paź 2019, 21:27
Dzięki za odzew. No własnie te 9E ustawiam na pojedyńczej antenie. Robiłem to na 2 antenach. Płaski Selfsat HD30 i Visiosat na obu to samo.Na drugim mieszkaniu mam jeszcze Coraba 90. E85 mam od 13E do 36E. T90 dopiero zawiśnie.
======
No wlasnie :yes:
Polecam T90 mam dwie i wiem ze to jest super rozwiazanie.Ale tylko jesli jest dobrze ustawiona.
Moja pierwsza T90, jak ja ustawilem raz to juz kilkanascie lat jej nie dotykalem,tylko LNB wymienialem.



dragmar
Początkujący
Początkujący
Posty: 92
Rejestracja: 11 paź 2011, 9:15
Tuner: SF4008
Antena: Multifocus E85
Konwerter: Inverto Black Ultra
Podziękował: 7 razy
Dostał Podziękowań: 2 razy

9E a 13E problem

#7

Post autor: dragmar » 08 paź 2019, 9:14

Powiem, z doświadczeń dwutygodniowych. Famawal85 łapie mi centralnie lepiej i stabilniej pozycje niż corab90. Za to corab90 stabilniej i bardzo dobrze łapie będąc w zezie. Wiec może daj go w zezie i łapniesz dobrze na corab90



masterpolo
Bywalec
Bywalec
Posty: 129
Rejestracja: 07 paź 2018, 21:40
Tuner: UNO4KSE
Antena: E85
Konwerter: 4
Podziękował: 7 razy
Dostał Podziękowań: 12 razy

9E a 13E problem

#8

Post autor: masterpolo » 08 paź 2019, 19:12

Dopadłem dzisiaj nową antenę z canal+. Wrzuciłem do niej wąski promiennik centralnie i przestawiłem tę antenę w inne miejsce na stojaku. Pełen sukces. Można aktywować moduł. Dziękuje wszystkim za wskazówki.



ODPOWIEDZ

Wróć do „9.0°E - Eutelsat 9B/KA-SAT”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość