Jaki moduł CAM nc+

przełączniki diseqc, multiswitche, kable, promienniki,moduły...
ricoh
nowy
nowy
Posty: 2
Rejestracja: 19 lut 2020, 23:28
Tuner: Sagemcom
Antena: Sat
Konwerter: Sat
Podziękował: 0
Dostał Podziękowań: 0

Jaki moduł CAM nc+

#1

Post autor: ricoh » 20 lut 2020, 21:20

Czy mógłby mi ktoś polecić jakiś konkretny moduł, który działałby z moją kartą cameleon z nc+? Jestem kompletnym laikiem w tej dziedzinie :) ale wyczytałem, że nc+ w lipcu tego roku planuje jakieś zmiany w kodowaniu i nie wszystkie moduły działające w tej chwili z ich kartami będą nadal działać. Chciałbym aby taki moduł obsługiwał kanały 4K.

Pozdrawiam, Kamil.



Awatar użytkownika
robsat
DX-er
DX-er
Posty: 1436
Rejestracja: 30 lip 2013, 18:43
Tuner: U2C, Openbox
Antena: Mabo 120 cm, Famaval 115 cm
Konwerter: Inverto/Sharp/Triax/Hisattel Twin
Podziękował: 72 razy
Dostał Podziękowań: 123 razy

Jaki moduł CAM nc+

#2

Post autor: robsat » 20 lut 2020, 21:37

Jak karta cameleon przestanie działać, to żaden moduł nie pomoże.
Co do modułu, to ciekawą i przyszłościową opcją jest :
https://satkurier.pl/news/183899/nowe-m ... -twin.html


120 cm 90*E< - >30*W
UClan/SX6/AS4K2X
Android/T2-MI/multistream
Ku-Band/C-Band/R/L (Circular)

ricoh
nowy
nowy
Posty: 2
Rejestracja: 19 lut 2020, 23:28
Tuner: Sagemcom
Antena: Sat
Konwerter: Sat
Podziękował: 0
Dostał Podziękowań: 0

Jaki moduł CAM nc+

#3

Post autor: ricoh » 20 lut 2020, 22:03

Dzięki za propozycje.
Czyli zmiana tego kodowania wiąże się z wymianą karty cameleon na inny rodzaj karty?



Awatar użytkownika
robsat
DX-er
DX-er
Posty: 1436
Rejestracja: 30 lip 2013, 18:43
Tuner: U2C, Openbox
Antena: Mabo 120 cm, Famaval 115 cm
Konwerter: Inverto/Sharp/Triax/Hisattel Twin
Podziękował: 72 razy
Dostał Podziękowań: 123 razy

Jaki moduł CAM nc+

#4

Post autor: robsat » 20 lut 2020, 22:09

Jak coś się będzie działo to karty po dawnej Cyfra + tzw "Cameleon" przejdą do historii .


120 cm 90*E< - >30*W
UClan/SX6/AS4K2X
Android/T2-MI/multistream
Ku-Band/C-Band/R/L (Circular)

toroidal68
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 4126
Rejestracja: 23 sie 2012, 22:36
Tuner: .
Antena: .
Konwerter: .
Podziękował: 174 razy
Dostał Podziękowań: 196 razy

Jaki moduł CAM nc+

#5

Post autor: toroidal68 » 25 mar 2020, 19:02

Platforma Canal+ rozpoczyna testy nowych zabezpieczeń
===========
W połowie marca abonenci Platformy CANAL+ zaczęli pytać redakcję SAT Kuriera czy wiemy coś o zmianach dotyczących systemów kodowania wybranych kanałów, a konkretnie dotyczyło to stacji CANAL+ Now oraz Travel Channel. Wcześniej pojawiły się inne problemy dotyczące parowanych kart Conax z dekoderów nbox (BSKA/BSLA) używanych w odbiornikach Linux E2. Czy Platforma CANAL+ przygotowuje się na lipcowe zmiany zabezpieczeń i koniec systemu Seca?
========
19 marca przyszedł mail do redakcji satkurier.pl od zaniepokojonego, legalnego abonenta Platformy CANAL+ o treści: Czy wiedzą coś Państwo o zmianach kodowania na kanale Travel Channel HD? Pytam ponieważ kanał jako jedyny z całego pakietu mi nie działa mimo, iż posiadam opcję VIP+ z oferty platformy Canal+ w multiroomie na 2 kartach Cameleon. Wtedy zaczęliśmy podejrzewać, że rozpoczęły się kolejne testy nowych zabezpieczeń w Platformie CANAL+, tym bardziej, że miesiąc wcześniej podobne testy przeprowadzano na mało używanym CANAL+ Now. Po sprawdzeniu okazało się, że przed 17 marca na Travel Channel HD włączono tzw. ECM 6a i wtedy karty Cameleon w Seca (CAID: 0100) nie działają - kanał nie jest dekodowany. Owszem taka karta działa, ale tylko w systemie Nagra MA (CAID: 1813), więc abonent korzystający z odbiornika (lub modułu), który nie jest dedykowanym dekoderem platformy widzi tzw. „ciemność". Wszystko to niechybnie świadczy, że od 1 lipca 2020 r. podobne zmiany zostaną wprowadzone na wszystkich kanałach Platformy CANAL+. Nie wydaje się to dobrym pomysłem w dobie epidemii koronawirusa, bo część abonentów tej platformy może to lekko zdenerwować, zwłaszcza, gdy będą musieli zainwestować w nowym sprzęt alternatywny do tego używanego w wielu pomieszczeniach. Być może należałoby to odłożyć w czasie, kiedy abonenci będą mogli spokojnie udać się do dystrybutora CANAL+. Kolejnym potwierdzeniem, że takie zmiany są szykowane było włączenie 20 marca br. nowej stacji Biznes24, która dla Platformy Canal+ została włączona tylko w systemie Nagra MA (CAID: 1813), choć jest też w systemach Conax (dla Platformy Canal+) i Viaccess Orca (dla Orange TV). Na tym nowym kanale niektórzy abonenci CANAL+ też mogą mieć czarny obraz, szczególnie ci z kartami Seca oraz użytkownicy różnych splitterów kart, modułów AstonCrypt, blokerów, które od 1 lipca br. mogą przejść do historii. Chcemy tu od razu wyjaśnić, że to było od jakiegoś czasu jasne, że w końcu Platforma CANAL+ musi coś z tym zrobić. Dodać należy, że wcześniej w czwartek 12 marca br. zastosowano inne utrudnienie życia użytkownikom karty w Conax z dekoderów nbox tzw. BSKA/BSLA. Zastosowano bliżej nieznane zmiany, po których użytkownicy wielu odbiorników Linux (E2/OSCAM) przestali oglądać część kanałów. Co ciekawe, równolegle z tą akcją w ICOK PC+ pojawiła się możliwość wymiany dekodera kupionego na własność (nbox ADB5800 z BSKA/BSLA) na dekoder UltraBOX+ 4K w dzierżawie. Oferta jest całkiem przyzwoita: aktywacja - 0 zł, dzierżawa - 5 zł/mc, dzierżawa z dyskiem 1TB - 10 zł/mc. Prawdopodobnie to możliwość wymiany dla tych użytkowników, którzy mają podpisane umowy, aby po 1 lipca nie było problemów z dostępnością dekoderów UltraBOX+ 4K. Aktualizacja: 24 marca wieczorem Platforma CANAL+ włączyła system Seca (bez ECM 6a) dla kanału Travel Channel - można go oglądać tak jak bywało wcześniej.
Załączniki
Zrzut ekranu 2020-03-25 o 19.02.24.png



tomie
nowy
nowy
Posty: 10
Rejestracja: 18 sty 2016, 21:40
Tuner: Ariva 252 Combo
Podziękował: 0
Dostał Podziękowań: 0

Jaki moduł CAM nc+

#6

Post autor: tomie » 13 lip 2020, 11:03

witam, a czy moze mi ktos podpowiedziec, jaki modul cam bedzie dzialal z karta NC+ w systemie Nagravision (z kolorowymi kwadracikami, jak na obrazku powyzej)? Bylbym wdzieczny
Mialem karte w dekoderze, ale teraz kupilem telewizor z wejsciem na cam i dekoder jest juz niepotrzebny, dlatego na gwalt poszukuje modulu.
Pozdrawiam



Awatar użytkownika
moons
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 1615
Rejestracja: 05 sty 2011, 22:12
Tuner: GigaBlue Quad Plus
Antena: Triax 115
Konwerter: Fte
Lokalizacja: Hajnówka
Podziękował: 5 razy
Dostał Podziękowań: 106 razy

Jaki moduł CAM nc+

#7

Post autor: moons » 02 paź 2020, 11:02

odkopię wykopaliska :smile1: do karty przestawionej z seca na nagra najlepszy moduł to ten z napisem cyfra+, ale praktycznie niedostępny a jak się trafi to jest w chorych pieniądzach. Taka karta działa też w najnowszym module dla canal+, tym z ECP. Tutaj już jest prościej, bo można kupić zestaw za 199 zł gdzie będzie jeszcze dodatkowo zdaje się 3 miesiące pełnej oferty.
Pozdrawiam
Załączniki
250px_modul-cplus.JPG
250px_modul-cplus.JPG (23.81 KiB) Przejrzano 2384 razy
CAM-4K-ECP-jako-pierwsze-foto.jpg



davidec
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 1636
Rejestracja: 20 maja 2012, 18:32
Tuner: 2x VU+ Ultimo 4K, Dreambox 920 UHD, VU+ UNO 4K SE
Antena: Laminas
Konwerter: Inverto Black Ultra
Podziękował: 61 razy
Dostał Podziękowań: 45 razy

Jaki moduł CAM nc+

#8

Post autor: davidec » 02 paź 2020, 21:12

Ostatnio do mnie dzwonili w sprawie karty kameleon. Proponowali wymianę na dekoder 4K i 5 miesięcy obecnej oferty za free ale podziękowałem :smile1:


85e - 75e - 68,5e - 42e - 39e - 36e - 28,2e - 23,5e - 19,2e - 16e - 13e - 9e - 4,8e - 0,8w - 4w - 5w

lopess
Początkujący
Początkujący
Posty: 67
Rejestracja: 11 lip 2009, 23:17
Tuner: Vu Duo 4K, Zgemma H7s, Azbox Premium+, Dr HD F16
Antena: Laminas 150, Wawefrontier T90
Konwerter: Inverto, Televes
Podziękował: 0
Dostał Podziękowań: 2 razy

Jaki moduł CAM nc+

#9

Post autor: lopess » 03 paź 2020, 5:02

Tych czarnych modułów obecnie też nie ma nigdzie w sprzedaży...


Laminas 150 - 39E | 36E , WaveFrontier T90 - 31,5E | 28.2E | 23.5E | 19.2E | 16E | 13E | 10/9E | 7E | 5E | 1W | 4/5W | 15W - 2.0/2.1 Spaun/WaveFrontier multiswich system
VU Duo4k, Zgemma H7s, Azbox Premium HD+, Azbox Premium HD, Dr HD F16, Technomate 6900 Combo Super

Awatar użytkownika
moons
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 1615
Rejestracja: 05 sty 2011, 22:12
Tuner: GigaBlue Quad Plus
Antena: Triax 115
Konwerter: Fte
Lokalizacja: Hajnówka
Podziękował: 5 razy
Dostał Podziękowań: 106 razy

Jaki moduł CAM nc+

#10

Post autor: moons » 03 paź 2020, 8:19

Jak nie ma? sprawdziłem w dwóch sklepach i są (a przynajmniej nic nie ma w opisie ze brak towaru) na allegro też widzę kilka ofert.
Pozdrawiam



ODPOWIEDZ

Wróć do „Akcesoria satelitarne”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość