Problem z sygnałem

Forum Cyfrowego Polsatu poświęcone działalności i ofercie najwiekszej platformy satelitarnej w Polsce, nowości Cyfrowego Polsatu
BadTrue
nowy
nowy
Posty: 2
Rejestracja: 01 maja 2021, 11:08
Tuner: Past Cyfrowy
Antena: Na Dachu
Konwerter: Nie wiem
Podziękował: 0
Dostał Podziękowań: 0

Problem z sygnałem

#1

Post autor: BadTrue » 01 maja 2021, 11:21

Witam, na początku zaznaczę że jestem kompletnym laikiem .
Przeprowadziłem się do nowego bloku, który ma zamontowana na dachu ogólna antenę dla wszystkich mieszkańców na dachu .
Wystarczy niby ponoć podłączyć kabel sat do gniazda i sygnał powinien zostać złapany. Niestety cyfrowy Polsat aktualizuje programy po czym pokazuje się komunikat brak sygnału , sprawdź swoje podłączenie sat . Pomóżcie proszę .



Awatar użytkownika
Pernambuco
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 641
Rejestracja: 16 lis 2019, 12:46
Tuner: Vu+ Uno4K SE
Antena: WaveFrontier T90
Konwerter: Inverto Ultra Black
Lokalizacja: okolice Warszawy
Podziękował: 108 razy
Dostał Podziękowań: 81 razy

Problem z sygnałem

#2

Post autor: Pernambuco » 01 maja 2021, 13:22

Prawd. sygnał z anteny NIE dochodzi do gniazdka w ścianie.
Sprawdzenie: np. pożyczyć od sąsiada jego dekoder i podłączyć do tego gniazdka.


tunery: Vu+ Duo4K SE & Uno4K SE (OpenATV 6.4), nBox_E2 (OpenPLi 8.6)
anteny: WaveFrontier T90 (42E-39E-36E-28E-23E-19E-16E-13E-9E-5E-1W), Famaval 135AE Alu (30W), Mabo offset 165AE Alu (5W)
zestaw: antena Laminas AS-1500 (66E <-> 30W), obrotnica Moteck H180, pozycjoner Primesat PR-1200

BadTrue
nowy
nowy
Posty: 2
Rejestracja: 01 maja 2021, 11:08
Tuner: Past Cyfrowy
Antena: Na Dachu
Konwerter: Nie wiem
Podziękował: 0
Dostał Podziękowań: 0

Problem z sygnałem

#3

Post autor: BadTrue » 01 maja 2021, 13:43

Do kogo powinienem się zgłosić , żeby sygnał był również u mnie .



Awatar użytkownika
cybertom
DX-er
DX-er
Posty: 834
Rejestracja: 26 wrz 2011, 0:36
Tuner: U2C Denys
Antena: Laminas AS-1500
Konwerter: Inverto Black Ultra
Lokalizacja: Szczecin
Podziękował: 91 razy
Dostał Podziękowań: 81 razy

Problem z sygnałem

#4

Post autor: cybertom » 02 maja 2021, 8:40

Najprosciej to na mierniku raz dwa wyjdzie co jest nie tak, czy to w gniazdku czy skrzynce teletechnicznej, zapewnie nie masz.
Czy oprócz anteny SAT, wisi też naziemna?
Podłącz do gniazdka ( jak nowe mieszkanie to masz zbliżone) nie SAT a TV bezpośednio do TV ( zapewne masz tuner DVB-T) i zobacz czy wyszukuje kanały naziemne. Jeśli tak to znaczy, że nie masz dekodera Polsatu skonfigorwanego ( kto wie czy nie ma zeza na dachu, więc trzeba wybrać Port 1 albo 2 (A albo B) Astra 1, Hotbird
Podłacz do drugiego gniazdka ( może masz obok do kablówki) i zobacz czy jest sygnał (zamienione kable w skrzynce)
Screen Shot 05-02-21 at 08.14 AM.JPG

Jeśłi nie ma to moze być:
zwarcie na gniazdku ( sprawdź drugie jak masz np w innym pokoju)
sam przewód ( jesli zarabiany własnoręcznie, wtyki F) czy nie robi zwarcia
Błędy w skrzynce teletechnicznej ( np zwarcie na kablu wchodzącym, wychodzącym, pomylono wejście-wyjście z kablówką)
Zwarcie przewodu przy multiswitchu
Jakolwiek firma to by nie robiła, powinna sprawdzić każde gniazdko czy wszystko gra przez zdaniem roboty. Pewnie w przypadku kłopotów dojście do tego kto to robil nie powinno być problemem i w przypadku nie dojścia do sedna sprawy się z nimi skontaktować

Możesz sprawdzić też u sąsiadki :) zajrzeć z dekoderem czy u niej gra :)


Obrazek


Laminas AS-1500 + obrotnica Jaeger SMR 1224 80E - 45W
U2C Denys H.265
Karta PC TBS 5922

Awatar użytkownika
stalker
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 267
Rejestracja: 27 lip 2016, 11:02
Podziękował: 7 razy
Dostał Podziękowań: 23 razy

Problem z sygnałem

#5

Post autor: stalker » 02 maja 2021, 11:53

BadTrue pisze:
01 maja 2021, 13:43
Do kogo powinienem się zgłosić , żeby sygnał był również u mnie .
Do Administracji/Wspólnoty osiedla.
Zobacz z ciekawości czy masz poprawny sygnał DVB-T.



ODPOWIEDZ

Wróć do „Cyfrowy Polsat”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość