DM900 Ultra HD

Wszystko na temat odbiorników marki Dreambox
Awatar użytkownika
zuchnet
DX-er
DX-er
Posty: 12167
Rejestracja: 13 lut 2009, 19:24
Tuner: Dr.HD, Openbox, TBS 6983
Antena: 2m, OFC 1200, AS-130
Konwerter: Inverto White Flansh
Lokalizacja: Lubartów 51.44°N 22.68°E
Podziękował: 497 razy
Dostał Podziękowań: 678 razy
Kontakt:

DM900 Ultra HD

#331

Post autor: zuchnet » 17 gru 2020, 18:34

Właśnie nie wiem jak do tego podejśc.
Chciałem podpiąć mu DM920 jako że stoją obok siebie.
Trzeba to jakoś konfigurować i coś dogrywać ? Będę wdzięczny za jakiekolwiek wskazówki :beer:


Dish: Parabola 200 (98e-53w), AS-120 , AS-130, 3xT90 (95e-60e),(42e-4w),(5w-45w)
STB:DM 920UHD, DM 900UHD, 7020HD, SF-8008,Openbox X-810, S3 mini II, AS-4K2X,TBS 6903

dodom@n
Ekspert
Ekspert
Posty: 745
Rejestracja: 18 paź 2016, 19:33
Tuner: VU+
Antena: Famaval90
Konwerter: Inverto
Podziękował: 21 razy
Dostał Podziękowań: 90 razy

DM900 Ultra HD

#332

Post autor: dodom@n » 17 gru 2020, 19:10

podpinasz tego DM920 po HDMI IN i tyle
w zależności od używanego Image masz włączenie zapewne pod Niebieskim
są dwie opcje
-włącz tryb pełnoekranowy HDMI_IN
-włącz HDMI-IN w trybie PiP

jest też opcja w Menu do ustawienia nagrywania
-HDMI-IN ustawienia nagrywania
Za ten post użytkownik dodom@n otrzymał podziękowanie od:
zuchnet (17 gru 2020, 19:42)



Awatar użytkownika
zuchnet
DX-er
DX-er
Posty: 12167
Rejestracja: 13 lut 2009, 19:24
Tuner: Dr.HD, Openbox, TBS 6983
Antena: 2m, OFC 1200, AS-130
Konwerter: Inverto White Flansh
Lokalizacja: Lubartów 51.44°N 22.68°E
Podziękował: 497 razy
Dostał Podziękowań: 678 razy
Kontakt:

DM900 Ultra HD

#333

Post autor: zuchnet » 17 gru 2020, 20:09

Sprawdzone :smile1:
Niby działa przesyła obraz i dźwięk niestety po wyłączeniu tunera DM 920 w (Stand By) nie wraca audio na tunerze pierwotnym tj DM900.
Muszę to jeszcze rozgryźć :cap:


Dish: Parabola 200 (98e-53w), AS-120 , AS-130, 3xT90 (95e-60e),(42e-4w),(5w-45w)
STB:DM 920UHD, DM 900UHD, 7020HD, SF-8008,Openbox X-810, S3 mini II, AS-4K2X,TBS 6903

Awatar użytkownika
kedar1
Początkujący
Początkujący
Posty: 71
Rejestracja: 08 lip 2019, 15:58
Tuner: VU+Ultimo 4K , VU+ DUO 4K SE
Antena: 2X CORAB 90CM Aluminium
Konwerter: 2x INVERTO BLACK ULTRA SINGLE
Podziękował: 0
Dostał Podziękowań: 3 razy

DM900 Ultra HD

#334

Post autor: kedar1 » 17 gru 2020, 20:24

Odnosnie tego HDMI-IN , to też mam z tym problem. Gdy podpinam dedykowany dekoder od TNT Sat pod HDMI-IN w VU+ Ultimo 4K , jest obraz ale nie ma dzwięku. Natomiast w DM 920 , obraz jest tylko w momencie uruchamiania się ,,klocka '' od TNT - czyli ekran startowy- a potem zapada ciemność i miga tylko dioda na panelu przednim . Albo to jest niezbyt dopracowane w obu dekoderach , albo trzeba to jakos skonfigurowac. Jest też trzecia opcja , że ten dedykowany dekoder TNT się do tego nie nadaje.


Dreambox 920 UHD
VU+ Ultimo 4K
Platforma Canal+ (CI+ECP)
Polsat Box (CI+)
Kabelio (CI+)
ORF Digital (CI+)
HD+ (OScam)
Tivusat (OScam)
TNT Sat ( OScam )

Awatar użytkownika
zuchnet
DX-er
DX-er
Posty: 12167
Rejestracja: 13 lut 2009, 19:24
Tuner: Dr.HD, Openbox, TBS 6983
Antena: 2m, OFC 1200, AS-130
Konwerter: Inverto White Flansh
Lokalizacja: Lubartów 51.44°N 22.68°E
Podziękował: 497 razy
Dostał Podziękowań: 678 razy
Kontakt:

DM900 Ultra HD

#335

Post autor: zuchnet » 17 gru 2020, 20:35

Przed kilkoma chwilami podłączyłem Openbox AS4K i tak sam efekt jak u Ciebie.
Musiałem hebelka użyć w DM900. Coś czuje ze tunery "fruwające" tunery z zewnątrz nie będą gadały z tym HDMI IN :hmmm:


Dish: Parabola 200 (98e-53w), AS-120 , AS-130, 3xT90 (95e-60e),(42e-4w),(5w-45w)
STB:DM 920UHD, DM 900UHD, 7020HD, SF-8008,Openbox X-810, S3 mini II, AS-4K2X,TBS 6903

dodom@n
Ekspert
Ekspert
Posty: 745
Rejestracja: 18 paź 2016, 19:33
Tuner: VU+
Antena: Famaval90
Konwerter: Inverto
Podziękował: 21 razy
Dostał Podziękowań: 90 razy

DM900 Ultra HD

#336

Post autor: dodom@n » 17 gru 2020, 21:06

mam podpięty pod HDMI-IN w Ultimo 4K Samsunga ICU 100 i lata wszystko ok
jedyne co ,to nie ma pełnego FHD czy UHD

w przeciwieństwie do DM920 UHD który daje FHD
Przed kilkoma chwilami podłączyłem Openbox AS4K i tak sam efekt jak u Ciebie.
ps. sprawdźcie jakie macie kable HDMI bo mi na paru sztukach też nie chciało coś działać ,pojawiał się tylko czerwony ekran
bez obrazu i dźwięku



Awatar użytkownika
kedar1
Początkujący
Początkujący
Posty: 71
Rejestracja: 08 lip 2019, 15:58
Tuner: VU+Ultimo 4K , VU+ DUO 4K SE
Antena: 2X CORAB 90CM Aluminium
Konwerter: 2x INVERTO BLACK ULTRA SINGLE
Podziękował: 0
Dostał Podziękowań: 3 razy

DM900 Ultra HD

#337

Post autor: kedar1 » 18 gru 2020, 21:44

Na jakim sofcie na VU+ Ultimo działa Ci to bezproblemowo? Ja w tej chwili używam VTI , ale nawet wymiana przewodu HDMI na taki z wyższej półki nic nie zmienia , to znaczy jest obraz ale zero dzwięku. Jutro zobaczę jak się sprawa przedstawia na OPEN ATV


Dreambox 920 UHD
VU+ Ultimo 4K
Platforma Canal+ (CI+ECP)
Polsat Box (CI+)
Kabelio (CI+)
ORF Digital (CI+)
HD+ (OScam)
Tivusat (OScam)
TNT Sat ( OScam )

Awatar użytkownika
Tomek22
DX-er
DX-er
Posty: 3344
Rejestracja: 05 cze 2010, 12:25
Tuner: Prof 7301 S2
Antena: Mabo 1.80m
Konwerter: Inverto Black Ultra z Mifferem 58mm.
Lokalizacja: Łódź Centrum N51°49 E19°26
Podziękował: 1110 razy
Dostał Podziękowań: 352 razy

DM900 Ultra HD

#338

Post autor: Tomek22 » 18 gru 2020, 23:15

Nie mam żadnych z wyżej wymienionych dekoderów, ale jesli obraz znika po logo tnt sat i jest ciemność to może to być zabezpieczenie HDCP. Nie jestem tego pewien ale warto wziąć to pod uwagę.


Prof 7301 S2
Zestaw Odbiorczy:
Mabo 1.80m 93.5*E-40.5*W(bez 76.5*E i 78*E) Ku: Inverto Black Ultra (przerobiony) C: Kaonsat KS-N201G
WiMAX interference (od 3530MHz do 3790MHz duże zakłócenia)
Invacom SNF-031, Siłownik 24', Deklinacja 12'

Tapatik
Bywalec
Bywalec
Posty: 123
Rejestracja: 10 lut 2021, 19:47
Tuner: Vu+
Antena: 90
Konwerter: LMQP-04H
Podziękował: 36 razy
Dostał Podziękowań: 1 razy

DM900 Ultra HD

#339

Post autor: Tapatik » 06 kwie 2021, 21:51

Kami3n147 pisze:
14 wrz 2020, 12:01
Nie powinienem tego robić, ale **uj. Zamówiłem DM900 z głowicą triple S2X MS. Za całość wyszło 242,90 Euro, czyli 1082,54zł.
Wiem, że nie jest to najnowszy tuner, ale choroby wieku młodzieńczego ma już za sobą(?), a mi zależało na wyświetlaczu LCD, wejściu HDMI oraz S2X i MS. DM920 odrzuciłem, bo głowica triple spokojnie mi wystarcza i nie potrzebuje kolejnego slotu. Poza tym różni się tylko pamięcią flash i 2xCI.
VU+ odpada, bo nie ma głowic SiLabs, a będę go używać pod obrotnicą, więc dużego wyboru nie było.
https://www.ebay.pl/itm/Dreambox-DM900- ... 2685952930
Dobrze, że odnotowałeś cenę, a ceny jakoś tak nie maleją, a wręcz przeciwnie. Dzisiaj za taki zestaw (za całość) trzeba zapłacić 50 EUR więcej (292,90 EUR) - link dokładnie taki jw.



Tapatik
Bywalec
Bywalec
Posty: 123
Rejestracja: 10 lut 2021, 19:47
Tuner: Vu+
Antena: 90
Konwerter: LMQP-04H
Podziękował: 36 razy
Dostał Podziękowań: 1 razy

DM900 Ultra HD

#340

Post autor: Tapatik » 08 kwie 2021, 8:01

dodom@n pisze:
26 paź 2020, 17:51
miałem wczoraj możliwość przetestowania DM900UHD z głowicą TRIPLE MS 2xDVB-S2X+DVB-T2/C
tak więc podzielę się spostrzeżeniami ,może się komuś przyda takie info :smile1:
ciekawa sytuacja z pokazywaniem poziomem sygnału z głowicy DVB-T2 :hmmm:
nie wiem czy to tylko sprawa jakiś sterowników do poprawnego działania czy coś większego
ze zwykłego sygnału DVB-T poziom widać normalnie
Obrazek

ale już nie z DVB-T2
Obrazek
chociaż kanały poprawnie się zapisują
Obrazek

dla testu wykorzystałem też sygnał z mocnego nadajnika Kosztowy ale tu też brak sygnału
Obrazek
Obrazek

napiszę ,że ta głowica zdecydowanie jest słabsza w porównaniu z głowicami DVB-T2 w VU+ czy Ustym 4K Pro :beer2:
słabszy sygnał rwie co chwilę :confused:
Dzięki za informację @dodom@an. Zdjęć tylko już nie ma. Wydawać by się mogło, że taka dobra ta głowica, wszystko w jednym, a tu po pierwsze ograniczenie z wykorzystaniem tunerów (dwa z trzech w danym momencie) i jw.: słaby sygnał z DVB-T2.
Czy ktoś może to potwierdzić?
Może jakiś inny soft rozwiązuje te problemy?
A propos: czy sądzicie, że producent umożliwi wykorzystanie tych samych głowic w modelu Seven? Chyba szkoda byłoby tego nie umożliwić, ze względu na mnogość ich rodzajów.



ODPOWIEDZ

Wróć do „Dreambox”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość