kłopot ze skanowaniem

Jeśli masz problemy, chcesz zadać pytania, podzielić się swoimi doświadczeniami, to pisz tutaj. Telewizja satelitarna FORUM.
ODPOWIEDZ
ryszard_k11
Fanatyk
Fanatyk
Posty: 545
Rejestracja: 12 kwie 2016, 21:56
Podziękował: 57 razy
Dostał Podziękowań: 19 razy

kłopot ze skanowaniem

#1

Post autor: ryszard_k11 » 05 gru 2018, 21:33

Sprawa wygląda tak : we flash'u jest OpenATV 6.3 , w multi'boot - PurE2.
Na ATV mogę przeskanować pełen zakres / w moim przypadku 30W - 85E.
Natomiast w PurE2 zakres na wschód kończy się na Es'hail-1 (25,5 st.) i za cholerę nie mogę pójść dalej :wall: ../zmieniłem w etc/tuxbox plik satellite.xml i dalej bez efektu.
Gdzie to jeszcze jest ukryte i dlaczego tak się dzieje.? Poradźcie.. :beer:



Awatar użytkownika
Jacek
Ekspert
Ekspert
Posty: 1927
Rejestracja: 11 lut 2009, 21:54
Tuner: DM800
Antena: Mabo120PM
Konwerter: Invacom
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 25 razy
Dostał Podziękowań: 80 razy
Kontakt:

kłopot ze skanowaniem

#2

Post autor: Jacek » 07 gru 2018, 10:24

Spróbuj wrzucić ten plik tam gdzie jest lista kanałów czyli /etc/enigma2 i restart enigmy


''Gdy gazela budzi się o poranku wie, że musi biegać szybciej niż najszybszy lew, inaczej zostanie pożarta...
Gdy rano budzi się lew - już wie, że musi biec szybciej niż najwolniejsza gazela, bo zdechnie z głodu...
Nieważne czy jesteś gazelą, czy lwem od rana musisz zapierdalać..."
PODOBNO:
(Muhammad bin Raschid Al Maktum, szejk Dubaju.)

Awatar użytkownika
mp107
Początkujący
Początkujący
Posty: 64
Rejestracja: 23 lut 2011, 14:17
Tuner: AX HD51/NBOX BSKA E2
Antena: 80cm offset
Podziękował: 11 razy
Dostał Podziękowań: 12 razy

kłopot ze skanowaniem

#3

Post autor: mp107 » 07 gru 2018, 11:13

@ryszard_k11
Możliwe, że to tylko literówka w treści posta, ale plik z listą transponderów powinien mieć nazwę "satellites.xml".
W OpenATV znajduje się on w lokalizacji /etc/tuxbox/.
Innym rozwiązaniem mogłoby być ściągnięcie z tunera listy programem DreamboxEDIT do jakiegoś folderu, zamknięcie programu, podmiana w tym folderze pliku satellites.xml (zachowaj jego kopię na wszelki wypadek) i potem ponowne uruchomienie DreamboxEDITa, wczytanie listy z folderu i przesłanie jej na tuner.


AX HD51 + 80cm (, 19E/13E/(7+4,8)E/0,8W

ryszard_k11
Fanatyk
Fanatyk
Posty: 545
Rejestracja: 12 kwie 2016, 21:56
Podziękował: 57 razy
Dostał Podziękowań: 19 razy

kłopot ze skanowaniem

#4

Post autor: ryszard_k11 » 07 gru 2018, 20:26

Podziękowania :
@mp107
@Jacek
Wasze wskazówki rozwiązały problem : :beer: :beer:
A więc : satellites.xml w etc/tuxbox i w etc/enigma2. :yes:



Wrona111
Fanatyk
Fanatyk
Posty: 611
Rejestracja: 13 cze 2012, 23:28
Tuner: USTYM 4K, OCTAGON SF8008
Antena: Laminas AS 120,Wavefrontier T90, inne
Konwerter: Inverto Black Ultra
Podziękował: 45 razy
Dostał Podziękowań: 21 razy

kłopot ze skanowaniem

#5

Post autor: Wrona111 » 06 lut 2021, 22:19

Panowie niech ktoś mi podpowie gdzie i co mam edytować by poprawić listę kanałów..w zasadzie dziwna dla mnie sprawa ponieważ wyświetla się tak jak na zdjęciu wkleiłem z e-channalizer i na ekranie widać pewne kanały bez przydzielonych im nazw tylko DVB service a to nie jest żaden serwis przekaz tylko normalny kanał. Jak zrobię przeskanowanie to nic z tego nie wynika nie odnajdują się te właściwe co powinny być..tu jest jakiś konflikt albo jakiś brak czegoś..
Załączniki
111112.jpg


..."...

Wrona111
Fanatyk
Fanatyk
Posty: 611
Rejestracja: 13 cze 2012, 23:28
Tuner: USTYM 4K, OCTAGON SF8008
Antena: Laminas AS 120,Wavefrontier T90, inne
Konwerter: Inverto Black Ultra
Podziękował: 45 razy
Dostał Podziękowań: 21 razy

kłopot ze skanowaniem

#6

Post autor: Wrona111 » 07 lut 2021, 0:24

w E-Channalizer jak wchodzę satelity->edycja->zaznaczam i usuwam to usuwa ale jak daję kopiowanie listy kanałów do dekodera to z powrotem mam zapisane satelity. Jest to denerwujące bo nie chcę mieć tych satelit kto sobie ustawił wcześniej..plik satellites.xml edytowany i ręczne usuwałem ale znowu powraca do ustawień wcześniejszych..jak to zmienić?


..."...

Awatar użytkownika
moons
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 1628
Rejestracja: 05 sty 2011, 22:12
Tuner: GigaBlue Quad Plus
Antena: Triax 115
Konwerter: Fte
Lokalizacja: Hajnówka
Podziękował: 5 razy
Dostał Podziękowań: 108 razy

kłopot ze skanowaniem

#7

Post autor: moons » 07 lut 2021, 8:46

To są wszystko śmieci po skanowaniu już nie istniejących transponderów.
Po pierwsze, przy jakimkolwiek skanowaniu najlepiej zaznaczyć opcję "wyczyść przed skanowaniem" wtedy tuner sam usuwa takie śmieci.
Po drugie reset był? po trzecie nie lepiej usunąć satelitę z tunera z pilota? Lista kanałów > zielony > menu > usuń wybranego satelitę.
Pozdrawiam



Wrona111
Fanatyk
Fanatyk
Posty: 611
Rejestracja: 13 cze 2012, 23:28
Tuner: USTYM 4K, OCTAGON SF8008
Antena: Laminas AS 120,Wavefrontier T90, inne
Konwerter: Inverto Black Ultra
Podziękował: 45 razy
Dostał Podziękowań: 21 razy

kłopot ze skanowaniem

#8

Post autor: Wrona111 » 10 lut 2021, 12:25

czy ktoś miał przypadek w OpenATV, że samoczynnie wykasowało wam plik satellites.xml .. po wgraniu listy E-Channelizer i restarcie dostałem taki komunikat oraz trzeba było ponownie wgrać listę zmodyfikowanych kanałów np: BBC bo widniało n/a..jakim cudem takie przypadki maja miejsce..? Dodatkowo musiałem ponownie ustawić kilka zaprogramowanych satelit do wyszukiwania.


..."...

ODPOWIEDZ

Wróć do „Dział dla początkujących”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości