Pikseloza

Odbiór telewizji satelitarnej i naziemnej na kartach do PC
mustang01
nowy
nowy
Posty: 9
Rejestracja: 24 gru 2019, 18:31
Tuner: TBS-6909-X
Antena: Laminas OFC-1200 AE wzmocniona
Konwerter: Quatro Televes
Podziękował: 0
Dostał Podziękowań: 0

Pikseloza

#11

Post autor: mustang01 » 30 sty 2020, 12:23

Zmieniłem konwerter z televes na inverto i ta zmiana mnie zaskoczyła. MER na inverto zmieniał się w dużo mniejszym zakresie niż na innych konwerterach. Problem z zakłóceniami sygnału pozostał.

Na talerzu 100 cm też wymieniłem konwerter z best na inverto i tu nie ma różnicy. Dodatkowo dałem nowy kabel triset profi w peszlu w jednym odcinku na dworze i w domu.

Kartę TBS 6909-X oddałem na gwarancje. Karta działa, gdy sygnał jest idealny. jednak, gdy się waha współczynnik BER dostaje pikseloze na ekranie. Na TV samsunga obraz na mniejszym talerzu wyświetlany jest bez problemu pomimo wskaźnika błędów na poziomie 124-210(na talerzu 120 cm były tu liczby rzędu 64).
Jak karta przyjdzie z gwarancji spróbuje jeszcze zmienić lokalizacje komputera, może w innym miejscu będzie mniej zakłóceń w obrazie.

Talerza nie regulowałem ponownie, bo według mnie jest z nim wszystko ok.



Awatar użytkownika
stalker
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 270
Rejestracja: 27 lip 2016, 11:02
Podziękował: 7 razy
Dostał Podziękowań: 23 razy

Pikseloza

#12

Post autor: stalker » 30 sty 2020, 21:43

Jeśli jesteś w 100% pewien, że to wina zakłóceń to powiadom UKE:

https://trzepak.pl/viewtopic.php?f=16&t=63163



mustang01
nowy
nowy
Posty: 9
Rejestracja: 24 gru 2019, 18:31
Tuner: TBS-6909-X
Antena: Laminas OFC-1200 AE wzmocniona
Konwerter: Quatro Televes
Podziękował: 0
Dostał Podziękowań: 0

Pikseloza

#13

Post autor: mustang01 » 19 lut 2020, 10:31

Karta wróciła po gwarancji. MER podskoczył o 1dB(mierzone programem na kompuetrze, jakość wrosła o jakieś 10%), nie mam pikselozy na obrazie. Gdy jakość sygnału spada widać pominięcie klatki (nagły przeskok), ale to rzadko się zdarza.

4 kable Profi wrzuciłem w peszel i ponownie zarobiłem końcówki skracając je na jednakową długość. Spadła jakość o 2-7%. Być może to inne ułożenie kabli(blisko siebie, po włożeniu w peszel mogły się wykrzywić, krótsze są też żyły wystające z wtyku F), albo wejście karty TBS psuje się, gdy odpina się kabel antenowy nie wyłączając zasilania.



big-apple
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 1429
Rejestracja: 09 sty 2011, 15:22
Tuner: SOLO 4k ,duo2
Antena: 94cm USASL
Konwerter: inverto premium
Podziękował: 11 razy
Dostał Podziękowań: 25 razy

Pikseloza

#14

Post autor: big-apple » 21 lut 2020, 23:25

Czy gdzieś w pobliżu jest router z wifi/lte?



mustang01
nowy
nowy
Posty: 9
Rejestracja: 24 gru 2019, 18:31
Tuner: TBS-6909-X
Antena: Laminas OFC-1200 AE wzmocniona
Konwerter: Quatro Televes
Podziękował: 0
Dostał Podziękowań: 0

Pikseloza

#15

Post autor: mustang01 » 25 lut 2020, 21:15

Nie. Komputer w piwnicy. Antena sat na dachu na wysokości 1 piętra(dom jest parterowy). W miejscu anteny sat odbieram sygnału sieci LTE i wifi 2.4/5G. W domu odpiołem domową sieć wifi od zasilania, aby nie było, że wifi zakłóca mi sat. Nikt nie chcę przewieszać anteny niżej, a sam zamontować jej nie jestem wstanie.



Awatar użytkownika
Tomek22
DX-er
DX-er
Posty: 3268
Rejestracja: 05 cze 2010, 12:25
Tuner: Prof 7301 S2
Antena: Mabo 1.80m
Konwerter: Inverto Black Ultra z Mifferem 58mm.
Lokalizacja: Łódź Centrum N51°49 E19°26
Podziękował: 1068 razy
Dostał Podziękowań: 328 razy

Pikseloza

#16

Post autor: Tomek22 » 25 lut 2020, 22:41

Router/modem LTE też wyłączyłeś na próbę? On również może namieszać, tymbardziej że są blisko siebie


Prof 7301 S2
Zestaw Odbiorczy:
Mabo 1.80m 93.5*E-40.5*W(bez 76.5*E i 78*E) Ku: Inverto Black Ultra (przerobiony) C: Kaonsat KS-N201G
WiMAX interference (od 3530MHz do 3790MHz duże zakłócenia)
Invacom SNF-031, Siłownik 24', Deklinacja 12'

mustang01
nowy
nowy
Posty: 9
Rejestracja: 24 gru 2019, 18:31
Tuner: TBS-6909-X
Antena: Laminas OFC-1200 AE wzmocniona
Konwerter: Quatro Televes
Podziękował: 0
Dostał Podziękowań: 0

Pikseloza

#17

Post autor: mustang01 » 26 lut 2020, 9:34

Tak roter LTE, który jest zamontowany na kominie wyłączony. Jedynie korzystam z LTE w smartfonie. Z wiązki z tym nie podpisałem abonamentu na nowy rok na LTE stacjonarne.



ODPOWIEDZ

Wróć do „Karty DVB”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość