Problem z TBS 5520SE

Odbiór telewizji satelitarnej i naziemnej na kartach do PC
Awatar użytkownika
Carmen
DX-er
DX-er
Posty: 20780
Rejestracja: 12 lut 2009, 12:01
Tuner: F15, DM900, SF4008, AS1,
Antena: 90, 125,190, 180, 310
Konwerter: różne
Lokalizacja: 52 50N 15 50E
Podziękował: 82 razy
Dostał Podziękowań: 402 razy

Problem z TBS 5520SE

#1

Post autor: Carmen » 16 gru 2018, 17:51

Karta rozpoczęła u mnie służbę prawie rok temu. Działała bez problemu z Smatrdvb oraz CS2. Dłuższy czas nie zaglądałem do CrazyScan2, Wczoraj chciałem przeskanować pasmo a tu problem, Dostaję poniższy komunikat i koniec (na Smartdvb wszystko dalej działa). W jakim kierunku wyruszyć w poszukiwaniu źródła problemu?
Załączniki
cs2.jpg
cs2.jpg (5.99 KiB) Przejrzano 1810 razy


Parabola 190cm C-band
Offset Channel Master 180cm Ku Band (archiwum), na dachu Laminas 180cm
Famaval 310cm Ku
Echostar 125cm (28E)
Openbox X-820 oraz X-810; Dr HD F15; TBS69xx

https://www.wunderground.com/personal-w ... N3#history <object width="290"

Obrazek

ryszard_k11
Fanatyk
Fanatyk
Posty: 537
Rejestracja: 12 kwie 2016, 21:56
Podziękował: 54 razy
Dostał Podziękowań: 19 razy

Problem z TBS 5520SE

#2

Post autor: ryszard_k11 » 16 gru 2018, 20:08

@Carmen,
Oooo...to privet @Carmen !...mam tą kartę od roku,włączyłem ją kilka razy.Niby wszystko było dobrze :bow: :bow: .
"W jakim kierunku wyruszyć w poszukiwaniu źródła problemu?"...też zastanawiam się :slap: :book: rzadko ją włączam.
Ostatnio pamiętam były u mnie jakieś kłopoty z IQMonitor-coś nie chciała "rabotat" :slap: :slap:
Mam nadzieję : wymienimy się doświadczeniami :beer: :beer:
Pozdrowienia !



Awatar użytkownika
Tomek22
DX-er
DX-er
Posty: 3268
Rejestracja: 05 cze 2010, 12:25
Tuner: Prof 7301 S2
Antena: Mabo 1.80m
Konwerter: Inverto Black Ultra z Mifferem 58mm.
Lokalizacja: Łódź Centrum N51°49 E19°26
Podziękował: 1068 razy
Dostał Podziękowań: 328 razy

Problem z TBS 5520SE

#3

Post autor: Tomek22 » 16 gru 2018, 21:25

Witaj
Sprawdź wersje sterowników, najnowsze to
TBS5520SE Windows Driver V1.0.0.7

jako, że to karta multi-standard to potrzebujesz narzędzia TBS5520SE Change Mode Tool V1.0.0.2 do zmiany trybów karty. Ustaw odpowiedni tryb i zobacz czy crazy scan2 ruszy. Pamiętaj, że crazyscan2 to tylko DVB-T lub DVB-C więc zwróć uwagę czy crazyscan2 na starcie wybiera TUNER A czy TUNER B.
Może być tak, że crazyscan2 wybiera nieodpowiedni tuner na starcie i dlatego masz ten komunikat. Jeżeli nie to spróbuj ponownie wybrać odpowiedni tuner na włączonej aplikacji crazyscan2 a zobaczysz ze opcja "skanuj" się podświetli.

Jęśli problem będzie się powtarzał to ostatecznie spróbuj wgrać wersje sterowników o jeden numer do tyłu.


Prof 7301 S2
Zestaw Odbiorczy:
Mabo 1.80m 93.5*E-40.5*W(bez 76.5*E i 78*E) Ku: Inverto Black Ultra (przerobiony) C: Kaonsat KS-N201G
WiMAX interference (od 3530MHz do 3790MHz duże zakłócenia)
Invacom SNF-031, Siłownik 24', Deklinacja 12'

Awatar użytkownika
Carmen
DX-er
DX-er
Posty: 20780
Rejestracja: 12 lut 2009, 12:01
Tuner: F15, DM900, SF4008, AS1,
Antena: 90, 125,190, 180, 310
Konwerter: różne
Lokalizacja: 52 50N 15 50E
Podziękował: 82 razy
Dostał Podziękowań: 402 razy

Problem z TBS 5520SE

#4

Post autor: Carmen » 17 gru 2018, 8:21

Dzięki Tomku!
Sterownik jest najnowszy, narzędziem sprawdzałem, czy nie jest na dvbs (wtedy jednak nie działałby na SmartDvb). Zostaje ten wybór tunera w CS2 (na to nie zwróciłem uwagi) - sprawdzę wieczorem.


Parabola 190cm C-band
Offset Channel Master 180cm Ku Band (archiwum), na dachu Laminas 180cm
Famaval 310cm Ku
Echostar 125cm (28E)
Openbox X-820 oraz X-810; Dr HD F15; TBS69xx

https://www.wunderground.com/personal-w ... N3#history <object width="290"

Obrazek

Awatar użytkownika
Tomek22
DX-er
DX-er
Posty: 3268
Rejestracja: 05 cze 2010, 12:25
Tuner: Prof 7301 S2
Antena: Mabo 1.80m
Konwerter: Inverto Black Ultra z Mifferem 58mm.
Lokalizacja: Łódź Centrum N51°49 E19°26
Podziękował: 1068 razy
Dostał Podziękowań: 328 razy

Problem z TBS 5520SE

#5

Post autor: Tomek22 » 17 gru 2018, 11:48

Podobne przeboje miałem z TBS6522. Czasami właściwy tuner w CS2 trzeba było wybierać dwa razy i dopiero działał normalnie.


Prof 7301 S2
Zestaw Odbiorczy:
Mabo 1.80m 93.5*E-40.5*W(bez 76.5*E i 78*E) Ku: Inverto Black Ultra (przerobiony) C: Kaonsat KS-N201G
WiMAX interference (od 3530MHz do 3790MHz duże zakłócenia)
Invacom SNF-031, Siłownik 24', Deklinacja 12'

Awatar użytkownika
Carmen
DX-er
DX-er
Posty: 20780
Rejestracja: 12 lut 2009, 12:01
Tuner: F15, DM900, SF4008, AS1,
Antena: 90, 125,190, 180, 310
Konwerter: różne
Lokalizacja: 52 50N 15 50E
Podziękował: 82 razy
Dostał Podziękowań: 402 razy

Problem z TBS 5520SE

#6

Post autor: Carmen » 17 gru 2018, 18:52

Tak to Tomku wygląda. Po wybraniu TBS5520 mam tylko informację o błędzie i CS2 się zamyka:
Załączniki
tbs.jpg


Parabola 190cm C-band
Offset Channel Master 180cm Ku Band (archiwum), na dachu Laminas 180cm
Famaval 310cm Ku
Echostar 125cm (28E)
Openbox X-820 oraz X-810; Dr HD F15; TBS69xx

https://www.wunderground.com/personal-w ... N3#history <object width="290"

Obrazek

Awatar użytkownika
Tomek22
DX-er
DX-er
Posty: 3268
Rejestracja: 05 cze 2010, 12:25
Tuner: Prof 7301 S2
Antena: Mabo 1.80m
Konwerter: Inverto Black Ultra z Mifferem 58mm.
Lokalizacja: Łódź Centrum N51°49 E19°26
Podziękował: 1068 razy
Dostał Podziękowań: 328 razy

Problem z TBS 5520SE

#7

Post autor: Tomek22 » 17 gru 2018, 20:49

To ciężko mi pomóc. Tbs 6522 był widoczny jako dwa(albo nawet i cztery) tunery w crazyscanach i trzeba było wybrać ten prawidłowy. Czy crazyscan do dvb-s działa normalnie?


Prof 7301 S2
Zestaw Odbiorczy:
Mabo 1.80m 93.5*E-40.5*W(bez 76.5*E i 78*E) Ku: Inverto Black Ultra (przerobiony) C: Kaonsat KS-N201G
WiMAX interference (od 3530MHz do 3790MHz duże zakłócenia)
Invacom SNF-031, Siłownik 24', Deklinacja 12'

Awatar użytkownika
Carmen
DX-er
DX-er
Posty: 20780
Rejestracja: 12 lut 2009, 12:01
Tuner: F15, DM900, SF4008, AS1,
Antena: 90, 125,190, 180, 310
Konwerter: różne
Lokalizacja: 52 50N 15 50E
Podziękował: 82 razy
Dostał Podziękowań: 402 razy

Problem z TBS 5520SE

#8

Post autor: Carmen » 18 gru 2018, 8:14

Nie sprawdziłem - nadrobię wieczorem.


Parabola 190cm C-band
Offset Channel Master 180cm Ku Band (archiwum), na dachu Laminas 180cm
Famaval 310cm Ku
Echostar 125cm (28E)
Openbox X-820 oraz X-810; Dr HD F15; TBS69xx

https://www.wunderground.com/personal-w ... N3#history <object width="290"

Obrazek

Awatar użytkownika
Carmen
DX-er
DX-er
Posty: 20780
Rejestracja: 12 lut 2009, 12:01
Tuner: F15, DM900, SF4008, AS1,
Antena: 90, 125,190, 180, 310
Konwerter: różne
Lokalizacja: 52 50N 15 50E
Podziękował: 82 razy
Dostał Podziękowań: 402 razy

Problem z TBS 5520SE

#9

Post autor: Carmen » 18 gru 2018, 17:35

Tomku dvbs działa:
Załączniki
5520.jpg


Parabola 190cm C-band
Offset Channel Master 180cm Ku Band (archiwum), na dachu Laminas 180cm
Famaval 310cm Ku
Echostar 125cm (28E)
Openbox X-820 oraz X-810; Dr HD F15; TBS69xx

https://www.wunderground.com/personal-w ... N3#history <object width="290"

Obrazek

Awatar użytkownika
Carmen
DX-er
DX-er
Posty: 20780
Rejestracja: 12 lut 2009, 12:01
Tuner: F15, DM900, SF4008, AS1,
Antena: 90, 125,190, 180, 310
Konwerter: różne
Lokalizacja: 52 50N 15 50E
Podziękował: 82 razy
Dostał Podziękowań: 402 razy

Problem z TBS 5520SE

#10

Post autor: Carmen » 30 gru 2019, 14:34

Przez tropo zachęciłem się do rozwiązania problemu. Pomogło wyrzucenie wszystkich plików, ściągnięcie na nowo i ruszyło.
Crazyscan2 ma jednak jeden mankament. Klikając na wykresie kanał poniżej lock scan się zawiesza i trzeba program zamknąć - szkoda, bo to jednak fajne narzędzie....
Trochę poklikałem i jest rozwiązanie, wystarczy przełączyć standard szukania AUTO na DVBT/2 i działa aż miło:
Załączniki
CS2.jpg


Parabola 190cm C-band
Offset Channel Master 180cm Ku Band (archiwum), na dachu Laminas 180cm
Famaval 310cm Ku
Echostar 125cm (28E)
Openbox X-820 oraz X-810; Dr HD F15; TBS69xx

https://www.wunderground.com/personal-w ... N3#history <object width="290"

Obrazek

ODPOWIEDZ

Wróć do „Karty DVB”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość