C-band dlaczego to nie działa

Description: C-band dlaczego to nie działa

Wszystko na temat konwerterów do odbioru egzotycznego pasma C [3.7-4.2GHz]
Awatar użytkownika
mirekkolarz
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 342
Rejestracja: 13 mar 2018, 13:32
Tuner: Vu+ Ultimo 4K
Antena: 120 cm+200 cm
Konwerter: BEST
Podziękował: 12 razy
Dostał Podziękowań: 21 razy

C-band dlaczego to nie działa

#1

Post autor: mirekkolarz » 02 maja 2024, 21:40

jak to ustać
Załączniki
20240501_190007.jpg
20240501_190012.jpg
20240501_190022.jpg
20240501_190028.jpg
20240501_190053.jpg
20240501_190056.jpg
20240501_190112.jpg



Awatar użytkownika
Harti
Admin
Admin
Posty: 10249
Rejestracja: 11 lut 2009, 21:23
Lokalizacja: Rybnik (18.5E/50.1N)
Podziękował: 208 razy
Dostał Podziękowań: 753 razy
Kontakt:

C-band dlaczego to nie działa

#2

Post autor: Harti » 02 maja 2024, 22:17

Przede wszystkim bez promiennika będziesz miał bardzo duże straty sygnału, więc albo wytnij w oryginalnym skalarze na lnb z ku i go załóż, albo załatw od @vitalika promienniki typu wkładka teflonowa na H/V oraz R/L.
Nowy folderscreen_22_15_19__02_05_2024.jpg
Nowy folderscreen_22_16_33__02_05_2024.jpg
Skew ustaw wstępnie tak, aby ta rurka co idzie przez cały fallowód (nie mylić z sondami) była w poziomie względem anteny, potem dopieścisz jeszcze patrząc na sygnały. LNB bliżej dalej anteny też musisz ustawić względem sygnałów, tutaj nie da się za bardzo pomóc na odległość.
Ps. Pamiętaj że te lnb są dostosowane do anten parabolicznych, i tam wejście lnb patrzy w dół. W twoim przypadku na offsecie patrzy w górę więc pamiętaj o dobrym zabezpieczeniu przed deszczem. Jak do środka dostanie się woda będzie po c-bandzie :yes:

Na mocnych pozycjach musisz coś złapać, pasmo c nie wymaga tak dużej dokładności w ustawieniach jak pasmo ku :yes:


Anteny:
240cm 85.0*E---24.0*W (4 lnb:Ku/KuR/L, Ka,C-band)
120cm 93.5*E---30.0*W
180cm 31E,39E,42E, 45/46E,
multifocus e85 33E,28.0E,23,5E, 19,2E, 13E
125cm 1W, 4W
100cm 5E, 9E
Tunery
C+, GTMedia Combo, Octagon SX88+, Prof Rev7300......

Awatar użytkownika
mirekkolarz
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 342
Rejestracja: 13 mar 2018, 13:32
Tuner: Vu+ Ultimo 4K
Antena: 120 cm+200 cm
Konwerter: BEST
Podziękował: 12 razy
Dostał Podziękowań: 21 razy

C-band dlaczego to nie działa

#3

Post autor: mirekkolarz » 03 maja 2024, 0:05

chodzi o to
Załączniki
20240503_000158.jpg



Awatar użytkownika
Harti
Admin
Admin
Posty: 10249
Rejestracja: 11 lut 2009, 21:23
Lokalizacja: Rybnik (18.5E/50.1N)
Podziękował: 208 razy
Dostał Podziękowań: 753 razy
Kontakt:

C-band dlaczego to nie działa

#4

Post autor: Harti » 03 maja 2024, 7:42

mirekkolarz pisze:
03 maja 2024, 0:05
chodzi o to
Tak.
Ten płaski (w komplecie z lnb) jest do anten parabolicznych, ale można go stosować w offsetach jak da się go zamontować.
Ten głęboki stożkowy jest tylko do anten offsetowych, i daje lepsze wyniki ale trzeba go dobrze ustawić. Oba mają tę wadę że są duże i ciężko je zmieścić obok konwertera na pasmo ku.

Wycięty stożkowy:
Załączniki
Nowy folderscreen_08_36_17__03_05_2024.jpg


Anteny:
240cm 85.0*E---24.0*W (4 lnb:Ku/KuR/L, Ka,C-band)
120cm 93.5*E---30.0*W
180cm 31E,39E,42E, 45/46E,
multifocus e85 33E,28.0E,23,5E, 19,2E, 13E
125cm 1W, 4W
100cm 5E, 9E
Tunery
C+, GTMedia Combo, Octagon SX88+, Prof Rev7300......

Awatar użytkownika
mirekkolarz
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 342
Rejestracja: 13 mar 2018, 13:32
Tuner: Vu+ Ultimo 4K
Antena: 120 cm+200 cm
Konwerter: BEST
Podziękował: 12 razy
Dostał Podziękowań: 21 razy

C-band dlaczego to nie działa

#5

Post autor: mirekkolarz » 03 maja 2024, 19:32

trochę zabawy dam sobie radę



Awatar użytkownika
mirekkolarz
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 342
Rejestracja: 13 mar 2018, 13:32
Tuner: Vu+ Ultimo 4K
Antena: 120 cm+200 cm
Konwerter: BEST
Podziękował: 12 razy
Dostał Podziękowań: 21 razy

C-band dlaczego to nie działa

#6

Post autor: mirekkolarz » 04 maja 2024, 15:57

kręcę talerzem i nic nie reaguję
Załączniki
Bez nazwy.jpg



Awatar użytkownika
mirekkolarz
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 342
Rejestracja: 13 mar 2018, 13:32
Tuner: Vu+ Ultimo 4K
Antena: 120 cm+200 cm
Konwerter: BEST
Podziękował: 12 razy
Dostał Podziękowań: 21 razy

C-band dlaczego to nie działa

#7

Post autor: mirekkolarz » 04 maja 2024, 22:58

chyba będę musiał przerobić uchwyty na konwektory
Załączniki
Bez nazwy.jpgzz.jpg



Awatar użytkownika
Harti
Admin
Admin
Posty: 10249
Rejestracja: 11 lut 2009, 21:23
Lokalizacja: Rybnik (18.5E/50.1N)
Podziękował: 208 razy
Dostał Podziękowań: 753 razy
Kontakt:

C-band dlaczego to nie działa

#8

Post autor: Harti » 05 maja 2024, 8:42

A co próbujesz znaleźć? masz wkładkę w środku na polaryzacje kołowe? Spróbuj z pakietami na arabsacie 20*E. Szkoda że nie masz zwykłego c-banda, tych combo nie testowałem ale na bank mają dodatkowe straty w obu pasmach. Może koledzy jeszcze coś podpowiedzą. :cool2:
Ps. Bez wkładki spróbuj z pozycją 68E, ogólnie skoro antena jedzie po orbicie to na tym zezie musi coś odebrać +/- 3 stopnie i kanały muszą wskoczyć.


Anteny:
240cm 85.0*E---24.0*W (4 lnb:Ku/KuR/L, Ka,C-band)
120cm 93.5*E---30.0*W
180cm 31E,39E,42E, 45/46E,
multifocus e85 33E,28.0E,23,5E, 19,2E, 13E
125cm 1W, 4W
100cm 5E, 9E
Tunery
C+, GTMedia Combo, Octagon SX88+, Prof Rev7300......

Awatar użytkownika
mirekkolarz
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 342
Rejestracja: 13 mar 2018, 13:32
Tuner: Vu+ Ultimo 4K
Antena: 120 cm+200 cm
Konwerter: BEST
Podziękował: 12 razy
Dostał Podziękowań: 21 razy

C-band dlaczego to nie działa

#9

Post autor: mirekkolarz » 05 maja 2024, 9:50

jaką wkładkę bo nie wiem chodzi



Awatar użytkownika
mirekkolarz
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 342
Rejestracja: 13 mar 2018, 13:32
Tuner: Vu+ Ultimo 4K
Antena: 120 cm+200 cm
Konwerter: BEST
Podziękował: 12 razy
Dostał Podziękowań: 21 razy

C-band dlaczego to nie działa

#10

Post autor: mirekkolarz » 05 maja 2024, 10:28




ODPOWIEDZ

Wróć do „Pasmo-C”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 6 gości