Jak ustawic obrotnice -FAQ

Telewizja satelitarna FORUM. Kompendium wiedzy o TV SAT
Awatar użytkownika
zuchnet
DX-er
DX-er
Posty: 12168
Rejestracja: 13 lut 2009, 19:24
Tuner: Dr.HD, Openbox, TBS 6983
Antena: 2m, OFC 1200, AS-130
Konwerter: Inverto White Flansh
Lokalizacja: Lubartów 51.44°N 22.68°E
Podziękował: 497 razy
Dostał Podziękowań: 678 razy
Kontakt:

Jak ustawic obrotnice -FAQ

#21

Post autor: zuchnet » 04 lut 2022, 0:04

Zaczynasz od:
1. Idealnie pionowy maszt (bez anteny).
2. Zawieszasz zestaw (obrotnica + antena).
3. Sprawdzasz pion masztu, jeśli uległ odchyłowi jaki miałeś bez zestawu wracasz do punktu 1.
Maszt musi mieć idealny pion bez zestawu oraz z zestawem
4. Jeśli warunek został spełniony i maszt jest idealnie prosty wraz z zestawem zaczynasz ustawianie.
5. Obrotnica w punkcie 0.
6. Podziałka Latitude tam ustawiasz wartość 50.
7. Całością (na śrubach, motylkach jak zwał) szukasz pozycji 16E (regulując tylko elewacje anteny) do obrotnicy się nie dotykasz jest w punkcie 0 ! Ustawiasz max sygnał na najsłabszym TP. Skręcasz wszystko (elewacje anteny oraz obrotnice do masztu) tak aby sygnał na 16E został na tym samym poziomie.
8. Zaczynasz ruchy obrotnicą (z poziomu tunera lub przy obrotnicy)
9. Gdzie dojeżdżasz najdalej na wschód i zachód i z jakim sygnałem ?
10. Myślimy dalej jak poszerzyć orbitę

Antena 110 cm powinna dać ci swobodny odbiór na zakresie 90E-45E (wiązki Europe tudzież MENA, Russia czy Turkey).
Za ten post użytkownik zuchnet for the post (total 3):
DREAMSKAY2022 (04 lut 2022, 5:19) • mrozuś (04 lut 2022, 22:58) • satlis (16 mar 2022, 9:59)


Dish: Parabola 200 (98e-53w), AS-120 , AS-130, 3xT90 (95e-60e),(42e-4w),(5w-45w)
STB:DM 920UHD, DM 900UHD, 7020HD, SF-8008,Openbox X-810, S3 mini II, AS-4K2X,TBS 6903

DREAMSKAY2022
Bywalec
Bywalec
Posty: 152
Rejestracja: 30 lis 2021, 11:38
Tuner: Ustym 4k Pro
Antena: 6x Famaval 1 x Multifocus E85
Konwerter: Inverto,Televes
Lokalizacja: Kłodzko
Podziękował: 60 razy
Dostał Podziękowań: 3 razy

Jak ustawic obrotnice -FAQ

#22

Post autor: DREAMSKAY2022 » 04 lut 2022, 19:36

Witam śliczne podziękowanie dla mistrza zuchnet za opis co i jak moge sie pochwalić orbita ogarnięta od 68,5E do 30W



DREAMSKAY2022
Bywalec
Bywalec
Posty: 152
Rejestracja: 30 lis 2021, 11:38
Tuner: Ustym 4k Pro
Antena: 6x Famaval 1 x Multifocus E85
Konwerter: Inverto,Televes
Lokalizacja: Kłodzko
Podziękował: 60 razy
Dostał Podziękowań: 3 razy

Jak ustawic obrotnice -FAQ

#23

Post autor: DREAMSKAY2022 » 10 lut 2022, 22:39

Witam czy ktoś z was korzystal z z takiej strony jak DishPointer do ustawiania obrotnicy



Awatar użytkownika
moons
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 1680
Rejestracja: 05 sty 2011, 22:12
Tuner: GigaBlue Quad Plus
Antena: Triax 115
Konwerter: Fte
Lokalizacja: Hajnówka
Podziękował: 5 razy
Dostał Podziękowań: 114 razy

Jak ustawic obrotnice -FAQ

#24

Post autor: moons » 11 lut 2022, 8:00

Jak najbardziej, tylko należy pamiętać że jest to ustawienie teoretyczne i służy tylko jako punkt wyjścia. Antenę i tak trzeba później dopieścić. Ale żeby nie kręcić antena po całej orbicie idealne narzędzie, a jeśli się ma dużo punktów charakterystycznych to już całkiem łatwo się ustawia antenę, gorzej jak czyste pole przed anteną.



DREAMSKAY2022
Bywalec
Bywalec
Posty: 152
Rejestracja: 30 lis 2021, 11:38
Tuner: Ustym 4k Pro
Antena: 6x Famaval 1 x Multifocus E85
Konwerter: Inverto,Televes
Lokalizacja: Kłodzko
Podziękował: 60 razy
Dostał Podziękowań: 3 razy

Jak ustawic obrotnice -FAQ

#25

Post autor: DREAMSKAY2022 » 12 lut 2022, 22:04

Witam pytanko do pośiadaczy obrotnic czy powinno sie zejść z podziałki latnitude np do poprawy odbioru np 27,5W i 30W bo do 68,5E odbieram wszystko zajebiscie a na tych 2 pozycjach spadła mi jakosc o 12% sygnału



satlis
Początkujący
Początkujący
Posty: 50
Rejestracja: 23 wrz 2018, 13:58
Tuner: u2c i inne
Antena: Laminas120 ku Band,Laminas 120 C Band
Konwerter: Televes Single Ku Band,Dreamsat Extended C-Band
Lokalizacja: Tarnów południe Polski
Podziękował: 37 razy
Dostał Podziękowań: 17 razy

Jak ustawic obrotnice -FAQ

#26

Post autor: satlis » 16 mar 2022, 10:03

Mam pytanie :czy obrotnice używaną wcześniej montując w innej lokalizacji i sterując z innego tunera trzeba ustawic od nowa jakies ustawienia fabryczne i limity,chodzi o obrotnice SG-2100,czy po braku zasilania zostaja limity wschód zachód w pamięci.Czy najpierw trzeba ustawić limity,a dopiero potem reszta.?



marius30
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 242
Rejestracja: 01 wrz 2013, 12:18
Tuner: Cryptobox 800, octagon sf 4008, vu zero 4K
Antena: Famaval 310 PM ,Mabo 180 PM
Konwerter: Inverto
Lokalizacja: Podkarpackie
Podziękował: 26 razy
Dostał Podziękowań: 31 razy

Jak ustawic obrotnice -FAQ

#27

Post autor: marius30 » 16 mar 2022, 19:26

Oczywiście możesz usunąć limity i ustawić nowe. Ważniejsze jest jednak ustawienie kąta nachylenia obrotnicy [latitude] dla Twojej lokalizacji i ustawienie punktu zero dla Twojej lokalizacji.Zresztą odsyłam do linku 21 z tego wątku kolegi zuchnet, który bardzo ładnie w punktach przedstawił jak ustawić obrotnice.
Za ten post użytkownik marius30 otrzymał podziękowanie od:
satlis (29 mar 2022, 15:36)



DREAMSKAY2022
Bywalec
Bywalec
Posty: 152
Rejestracja: 30 lis 2021, 11:38
Tuner: Ustym 4k Pro
Antena: 6x Famaval 1 x Multifocus E85
Konwerter: Inverto,Televes
Lokalizacja: Kłodzko
Podziękował: 60 razy
Dostał Podziękowań: 3 razy

Jak ustawic obrotnice -FAQ

#28

Post autor: DREAMSKAY2022 » 20 lip 2022, 22:46

Śiemka mam pytanko ile ma być na podziałce na obrotnicy moje współrzędne to 16,04 E 50,02N



ODPOWIEDZ

Wróć do „Satelitarne ABC”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości