Problem z obrotnicą

Wszystko o sprzęcie potrzebnym do obrotu anten
Awatar użytkownika
moimzdaniem
DX-er
DX-er
Posty: 655
Rejestracja: 02 sty 2019, 19:48
Tuner: Octagon SX88+ Optima Combo
Antena: Mabo 150
Konwerter: Ku: Inverto, C: GCF-2106
Lokalizacja: Kruszwica (52,67*N , 18,32*E)
Podziękował: 70 razy
Dostał Podziękowań: 64 razy

Problem z obrotnicą

#21

Post autor: moimzdaniem » 19 wrz 2021, 0:39

@jacky-x, Jeśli możesz wytłumacz mi, czy to ja coś źle rozumiem, czy jak, bo ilekroć patrzę na ten pierwszy rysunek ( ten z 'blid1','bild2' - prawidłowa zaznaczona na czarno a niewłaściwa na niebiesko) to mi się coś nie zgadza. Bo z tego, jaki problem z ustawieniem obrotnicy opisuje @Kami3n147, jeśli postąpiłby przesuwając całość tak ja nakazuje ta grafika, to wynika że jeszcze bardziej oddaliłby się od prawidłowej trajektorii na skrajnych pozycjach, zamiast się przybliżyć. A właśnie @jowitu58 radzi odwrotnie niż jest to na tamtej grafice, i patrząc teoretycznie ja też tak to rozumiem.
:hmmm:


Zakres obrotu: Yamal 90*E <-> Hispasat 30*W.
Zestaw odbiorczy: Mabo 150 + Ku: Inverto White Tech Single Flange, C: GCF-2106, + SPJ 18" 36V + Datcom AP500.
Tuner: Octagon SX88+ Optima Combo.
Multifach 180 :construction:
Mabo 120 (obecnie nieużywana)
Pozdrawiam, Michu

Awatar użytkownika
jacky-x
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 913
Rejestracja: 11 lut 2009, 22:03
Lokalizacja: Duchowa stolica śl.
Podziękował: 39 razy
Dostał Podziękowań: 60 razy
Kontakt:

Problem z obrotnicą

#22

Post autor: jacky-x » 19 wrz 2021, 22:36

@moimzdaniem
Często opis w lewo, prawo, przed, za obrotnica wprowadzał zamieszanie, bo nie do konca był interpretowany zgodnie z intencją autor, stąd rysunek wydaje mi sie lepszym rozwiązaniem, co nie zmienia faktu, że ja rozumię @jowitu58 jako zgodne z tym co na rysunku. Jesli ten rysunek byłby jako model 3D to byłby chyba bardziej rozumiany i przejrzysty oraz przekonujący do faktycznego stanu. Spróbuj spojrzeć na rysunek jakby z góry, traktując te dwie parabole jako płaszczyzny w różnych kolorach, przesunąć w wyobrazni zgodnie z rysunkiem i spojrzeć z przodu, wtedy łatwiej będzie zrozumieć co daje to przesunięcie i przekona do szkicu, lepiej jakos tego nie umiem wytłumaczyc. Pozdr.


http://jackysat.atspace.com/
SAT - Ariva 250HD combo / Emme Esse ASC 125 - DG 380 (90E-58W)/ Inverto Black Ultra /
NAZIEMNA - Logarytmiczna
FM - Televes FM circular 1201

Kami3n147
Fanatyk
Fanatyk
Posty: 494
Rejestracja: 22 cze 2012, 16:56
Tuner: Dreambox DM900, VU+ Uno 4K SE
Antena: Famaval 110 TRX-EL Alu
Konwerter: Televes Twin 747802
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Podziękował: 65 razy
Dostał Podziękowań: 34 razy

Problem z obrotnicą

#23

Post autor: Kami3n147 » 23 paź 2021, 11:16

Po ostatnich wiatrach moja obrotnica osiadła na głowicy i pojawiły się luzy. Wschód-Zachód jest ok, ale opadła, że antena patrzy o wiele niżej i luz jest na głowicy. Posiadany sprzęt jest w moim podpisie. Czy można to jakoś dokręcić? Kur**ca mnie bierze, bo 2 tyg temu skończyłem ustawiać na igłę. Antena z Alu 110cm, a obrotnica ponoć wytrzymuje do 120....


Famaval 110 TRX-EL Alu + Televes Twin 747802 + Moteck SG-2100A: 75.0*E <--> 30.0*W
Dreambox DM900 Triple DVB-S2X MS & DVB-T2

yazoo68
nowy
nowy
Posty: 1
Rejestracja: 24 gru 2019, 8:02
Tuner: zgemma h7s
Antena: 90
Konwerter: opticum
Podziękował: 0
Dostał Podziękowań: 0

Problem z obrotnicą

#24

Post autor: yazoo68 » 18 lis 2021, 19:40

Mamalek pisze:
15 sie 2021, 21:19
a jeszcze jedno pytanie co do listy kanałów
pokaż jak masz skonfigurowaną taką listę ?
czy masz np.bukiety 13E i 19.2 razem czy osobno ?
czy kanały z 13E są tak samo podświetlone jak z 19.2E ?
Pobrałem następującą listę kanałów od 34,5°W do 75°E:


7-1.jpg


Co do bukietów:


Snap4.jpg
Snap5.jpg
Snap6.jpg


Co kilka miesięcy jak mi się znudzi oglądanie np. 19.2°E to sobie przestawiam antenę ręcznie np. na 23,5°E lub 28°E. Uruchamiam wyszukiwanie kanałów i znajduje wszystko, całą listę wraz z opisami.


jeszcze jedno co przychodzi mi w tym przypadku czy przypadkiem uszkodzeniu nie uległa sama płytka sterowania w obrotnicy ?
Opakowanie nie było uszkodzone więc raczej nie ucierpiała w transporcie. Obrotnicę w tym samym dniu wypakowałem z pudełka i zamontowałem. Próba uruchomienia nie powiodła się. Więc ją zdemontowałem i podłączyłem do dekodera na ślepo kawałkiem kabla i działała poprawnie. Jedyna możliwość to wada lub uszkodzenie. Uszkodzenie chyba raczej mało prawdopodobne, a wada... dosyć dziwna.
Witam. czy doszedłeś już z ustawieniami obrotnicy???.



ODPOWIEDZ

Wróć do „Siłowniki/obrotnice/pozycjonery”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość