Internet z UPC

Telefony, GSM, rynek telekomunikacyjny w Polsce i na świecie.
Awatar użytkownika
Jacek
Ekspert
Ekspert
Posty: 1927
Rejestracja: 11 lut 2009, 21:54
Tuner: DM800
Antena: Mabo120PM
Konwerter: Invacom
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 25 razy
Dostał Podziękowań: 80 razy
Kontakt:

Internet z UPC

#1

Post autor: Jacek » 13 maja 2014, 18:57

Witam.
Obecnie posiadam modem kablowy od UPC (thomson) do internetu bez wifi z możliwością łącza do 30mb/s. Jest on wpięty do mojego rutera ASUS z wifi i dalej do całej sieci domowej.
Obecna promocja, którą dostałem oferuje mi łącze 60mb/s i 6mb/s wysyłanie + modem wifi. I tu mam pytanie do znawców, bo nie chcę wymieniać jeszcze mojego routera (przepustowość).
Czy jak będzie nowy modem UPC to komputery/Tablety/Smartfony czy telefony będą mogły się komunikować z modemem UPC z szybszą transmisją, a pozostałe po LAN czyli odbiorniki na linuxie będą na moim routerze. czy to się nie będzie gryzło.
Załączniki
upc.jpg
schemat połączeń sieciowych


''Gdy gazela budzi się o poranku wie, że musi biegać szybciej niż najszybszy lew, inaczej zostanie pożarta...
Gdy rano budzi się lew - już wie, że musi biec szybciej niż najwolniejsza gazela, bo zdechnie z głodu...
Nieważne czy jesteś gazelą, czy lwem od rana musisz zapierdalać..."
PODOBNO:
(Muhammad bin Raschid Al Maktum, szejk Dubaju.)

Awatar użytkownika
Fotodetektor
Ekspert
Ekspert
Posty: 2070
Rejestracja: 02 gru 2012, 10:13
Tuner: Ultimo 4k
Antena: Televes Q90AL
Konwerter: Unicable II Inverto 32UL40
Podziękował: 184 razy
Dostał Podziękowań: 87 razy

Internet z UPC

#2

Post autor: Fotodetektor » 13 maja 2014, 19:03

Router rozdaje adresy na pozostałe urządzenia i tyle.
Pamiętaj, że prędkości zależą od karty WIFI w urządzeniach.
To, że będziesz miał 60 nie oznacza, że tyle przyswoją urządzenia peryferyjne.

Nie będzie się gryzło podłączenie urządzeń po WIFI jak i po LAN.
Pamiętaj, że router dzieli łącze symetrycznie i 60Mbit/s dzieli się na tyle urządzeń ile w danym momencie jest podłączonych. Każdy dostaje po równo.
Chyba, że ustawisz sobie łącze dla każdego z urządzeń z osobna bo tak można ;)


VU+ ULTIMO 4K
VU+ SOLO 2 BH
Mabo 150, Diora 90, Gosat 150
Andrew 100 laminat
Televes Q90AL

Awatar użytkownika
Tomek22
DX-er
DX-er
Posty: 3355
Rejestracja: 05 cze 2010, 12:25
Tuner: Prof 7301 S2
Antena: Mabo 1.80m
Konwerter: Inverto Black Ultra z Mifferem 58mm.
Lokalizacja: Łódź Centrum N51°49 E19°26
Podziękował: 1114 razy
Dostał Podziękowań: 356 razy

Internet z UPC

#3

Post autor: Tomek22 » 13 maja 2014, 19:20

Jeśli chodzi o WiFi to musisz zobaczyć czy twoje urządzenia które chcesz podłączyć po WiFi obsługują standard 'n' jeśli tak to dobrze. Będzie wtedy szybszy lepsza przepustowość osiągana po WiFi niż w standardzie 'g' z którego teraz zapewne korzystasz.

Jak dostaniesz modem od UPC to zerknij w ustawienia WiFi jaki standard jest tam domyślnie ustawiony.


Prof 7301 S2
Zestaw Odbiorczy:
Mabo 1.80m 93.5*E-40.5*W(bez 76.5*E i 78*E) Ku: Inverto Black Ultra (przerobiony) C: Kaonsat KS-N201G
WiMAX interference (od 3530MHz do 3790MHz duże zakłócenia)
Invacom SNF-031, Siłownik 24', Deklinacja 12'

Awatar użytkownika
Fotodetektor
Ekspert
Ekspert
Posty: 2070
Rejestracja: 02 gru 2012, 10:13
Tuner: Ultimo 4k
Antena: Televes Q90AL
Konwerter: Unicable II Inverto 32UL40
Podziękował: 184 razy
Dostał Podziękowań: 87 razy

Internet z UPC

#4

Post autor: Fotodetektor » 13 maja 2014, 19:29

Pewnie dostaniesz U-TWG870U(EU) – firmy Thomson
http://www.upc.pl/pdf/upc_instrukcja_ob ... 870-eu.pdf

Na szybko do poczytania: http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2220465.html


VU+ ULTIMO 4K
VU+ SOLO 2 BH
Mabo 150, Diora 90, Gosat 150
Andrew 100 laminat
Televes Q90AL

Awatar użytkownika
Jacek
Ekspert
Ekspert
Posty: 1927
Rejestracja: 11 lut 2009, 21:54
Tuner: DM800
Antena: Mabo120PM
Konwerter: Invacom
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 25 razy
Dostał Podziękowań: 80 razy
Kontakt:

Internet z UPC

#5

Post autor: Jacek » 13 maja 2014, 21:26

Na temat modemów od UPC już się dosyć naczytałem na http://forum.mediaswiat.pl/ , i dlatego ociągałem się z przejściem na większą przepustowość. Ale w końcu kiedyś trzeba się zdecydować. Z tego co czytałem mogę dostać również modem/router Technicolor_7200 .


''Gdy gazela budzi się o poranku wie, że musi biegać szybciej niż najszybszy lew, inaczej zostanie pożarta...
Gdy rano budzi się lew - już wie, że musi biec szybciej niż najwolniejsza gazela, bo zdechnie z głodu...
Nieważne czy jesteś gazelą, czy lwem od rana musisz zapierdalać..."
PODOBNO:
(Muhammad bin Raschid Al Maktum, szejk Dubaju.)

Awatar użytkownika
vlad1997
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 594
Rejestracja: 16 wrz 2010, 22:21
Tuner: HDBOX9105+E2
Antena: td64
Konwerter: inverto
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 0
Dostał Podziękowań: 42 razy

Internet z UPC

#6

Post autor: vlad1997 » 16 maja 2014, 14:04

ja mam takiego czarnego chyba thomsona z wifi i wszystko "smiga" tak jak powinno ( mam 30mega )


sprzęt jaki wpadnie do testów co jakiś czas inny

ODPOWIEDZ

Wróć do „Telekomunikacja”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości