Octagon SX88+ OPTIMA/COMBO

Wszystko na temat odbiorników marki Octagon
figa11
Początkujący
Początkujący
Posty: 37
Rejestracja: 18 paź 2010, 11:09
Tuner: CryptoBox 650, Denys H.265
Antena: Parabola MABO 150/125/105, ECHOSTAR 120
Konwerter: INVERTO Single Flange, INVERTO Black Ultra
Podziękował: 6 razy
Dostał Podziękowań: 8 razy

Octagon SX88+ OPTIMA/COMBO

#71

Post autor: figa11 » 30 wrz 2021, 12:26

U mnie ten sam problem na Denysie H.265 nie pomogło wykasowanie danego transpondera ani wykasowanie wszystkich i ponowny blind scan kanał był nie wyszukiwany ale jako, że przed każdą aktualizacją robię sobie kopię zapasową pomogło wgranie starej listy kanałów.



jowitu58
Początkujący
Początkujący
Posty: 39
Rejestracja: 10 cze 2013, 23:30
Tuner: opticum 9500hd
Antena: 100cm
Konwerter: quad
Podziękował: 14 razy
Dostał Podziękowań: 2 razy

Octagon SX88+ OPTIMA/COMBO

#72

Post autor: jowitu58 » 30 wrz 2021, 14:02

Miałem podobny problem ale gdy wyszukiwałem z listy transporderów,ale gdy po ustawieniu satelity i częstotliwości kanał się zapisał,być może tu jest problem(octagon sx88-combo,sf8008 uhd combo)



Awatar użytkownika
moimzdaniem
DX-er
DX-er
Posty: 658
Rejestracja: 02 sty 2019, 19:48
Tuner: Octagon SX88+ Optima Combo
Antena: Mabo 150
Konwerter: Ku: Inverto, C: GCF-2106
Lokalizacja: Kruszwica (52,67*N , 18,32*E)
Podziękował: 70 razy
Dostał Podziękowań: 66 razy

Octagon SX88+ OPTIMA/COMBO

#73

Post autor: moimzdaniem » 14 paź 2021, 0:12

Dzięki za odzew panowie. :beer:
Posiedziałem trochę przy tunerze, i w wielkim skrócie wygląda to na jakiś dziwny błąd w sofcie. :confused:
Nie działa część kanałów w Biss. :no:
Co do CBC Sp. - kanał działa, ale gdy nie jest zapisany klucz. Musiałem skasować klucz z listy aby kanał dał się ponownie wyszukać. Po zapisaniu klucza - działa do czasu przełączenia na inny kanał, po powrocie - ciemność. Pomaga tylko skasowanie klucza z listy, aby ponownie kanał zaświecił.
Ale korciło mnie żeby sprawdzić sytuację też na innej pozycji niż tylko 46E. Wybrałem 62E.
I tak: Po wpisaniu kluczy - irib tv3 SD nie działa, varzesh SD działa, tv3 HD działa, varzesh HD nie działa. :no: W przypadku tych kanałów niedziałających, aby zaświeciło należy wykonać czynności analogiczne jak przy CBC Sport z 46E. :confused: (bez wpisanego klucza na niedziałających iribach ciemno bo te kanały są stale szyfrowane a nie tylko wybrane audycje).
Ale bardzo dziwne jest to że takie cyrki na CBC Sport zaczęły się dziać ot tak, nie tuż po aktualizacji softu!. I właśnie to mnie w tym wszystkim najbardziej zadziwia!. :blink: Tuner mam podłączony do neta tylko w celu aktualizacji oprogramowania, i tuż po tym odłączam.
Wszystko było ok w momencie gdy zainstalowałem soft obsługujący bbc z 27,5W, więc tutaj raczej nie upatruję powodu błędu. Tym bardziej, że na innych sprzętach działa po staremu. Dopiero teraz niedawno zaczęło się rypać to o czym dyskutujemy, a aktualizacja softu gdy obecna sytuacja już miała miejsce - nie pomogła. :hmmm:
Sprawdziłem jeszcze na Discoverach w Pvu z 4,8e i 0,8w czy dzieją się takie same cuda jak na bissach, ale nic takiego nie ma miejsca, przynajmniej na tych dwóch satelitach. Ponadto odnoszę wrażenie jakoby jeden poprawnie wpisany klucz na danym transponderze dekodował pozostałe stacje, co z tego co kojarzę poprzednio raczej nie miało miejsca, trzeba było raczej wpisywać osobno.
Ogólnie zatem wygląda to tak jakby chcieli coś poprawić, ale cos nie 'pykło' i oberwało się biss'om.
Nadmienię że obecnie zainstalowany u mnie soft to 1.05.67. Trzeba będzie pilnować czy któryś nowy wniesie poprawkę; bo na dłuższą metę takie korzystanie z tunera w takim stanie, to tak nie za bardzo praktyczne...
Informacyjnie; mail do Octagona podany jest tutaj: https://www.octagon-germany.eu/kontakt/ jak widzicie jakieś błędy w softach, itp itd., piszcie do nich, czym więcej informacji otrzymają to wzrasta szansa na szybsze zainteresowanie się sprawą i rozwiązanie problemów, gdy będą widzieć że jest nacisk.
Gdyby wszystko wróciło do normy od któreś nowej wersji softu - dajcie znać że działa, bo sam nie aktualizuję za każdym razem, i mogę przeoczyć ew. poprawkę.


Zakres obrotu: Yamal 90*E <-> Hispasat 30*W.
Zestaw odbiorczy: Mabo 150 + Ku: Inverto White Tech Single Flange, C: GCF-2106, + SPJ 18" 36V + Datcom AP500.
Tuner: Octagon SX88+ Optima Combo.
Multifach 180 :construction:
Mabo 120 (obecnie nieużywana)
Pozdrawiam, Michu

Awatar użytkownika
mrozuś
DX-er
DX-er
Posty: 1965
Rejestracja: 30 kwie 2009, 16:51
Tuner: CryptoBox 752HD/Octagon SX88+
Antena: LaminasAS2000
Konwerter: Inverto Black Ultra
Lokalizacja: SŁUBICE
Podziękował: 154 razy
Dostał Podziękowań: 92 razy

Octagon SX88+ OPTIMA/COMBO

#74

Post autor: mrozuś » 20 paź 2021, 14:15

Panowie mam problem z aktualizacją oprogramowania online w Octagonie. Po wybraniu "rozpocznij aktualizacje" wyświetla komunikat "Proszę sprawdź połączenie sieciowe!"
IMG_543.JPG
Połączenie z internetem jest na 100%. Dodatki sieciowe działają. Sprawdzałem na 3 rożnych kablach i dalej to samo. Ktoś przerabiał podobny problem?


Offset Laminas AS2000 PM + Super Jack 24" + Deklinacja 12" Orbita: 85E-36W
Inverto Black Ultra (KU-Band) + 2x Eurostar 1200C 13K (V/H/L/R - C-Band)

CryptoBox 752 HD Combo
Octagon SX88+ Optima Combo

mirga1
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 241
Rejestracja: 06 maja 2018, 9:29
Tuner: pionieer 1530
Antena: corab
Konwerter: zez na 7 konwerterów
Podziękował: 7 razy
Dostał Podziękowań: 15 razy

Octagon SX88+ OPTIMA/COMBO

#75

Post autor: mirga1 » 20 paź 2021, 15:12

Co mu chcesz zainstalować?



Awatar użytkownika
mrozuś
DX-er
DX-er
Posty: 1965
Rejestracja: 30 kwie 2009, 16:51
Tuner: CryptoBox 752HD/Octagon SX88+
Antena: LaminasAS2000
Konwerter: Inverto Black Ultra
Lokalizacja: SŁUBICE
Podziękował: 154 razy
Dostał Podziękowań: 92 razy

Octagon SX88+ OPTIMA/COMBO

#76

Post autor: mrozuś » 20 paź 2021, 21:54

Problem rozwiązany: Zrobiłem backup listy kanałów. Przywróciłem ustawienia fabryczne i udało się zaktualizować soft. :smile1:


Offset Laminas AS2000 PM + Super Jack 24" + Deklinacja 12" Orbita: 85E-36W
Inverto Black Ultra (KU-Band) + 2x Eurostar 1200C 13K (V/H/L/R - C-Band)

CryptoBox 752 HD Combo
Octagon SX88+ Optima Combo

Awatar użytkownika
Harti
Admin
Admin
Posty: 9571
Rejestracja: 11 lut 2009, 21:23
Lokalizacja: Rybnik (18.5E/50.1N)
Podziękował: 119 razy
Dostał Podziękowań: 543 razy
Kontakt:

Octagon SX88+ OPTIMA/COMBO

#77

Post autor: Harti » 21 paź 2021, 17:33

Może był już mocno przejedzony :cool2: zauważyłem że mój też zaczyna mocno kombinować, przydał by się mu reset fabryczny i ogólnie wyczyszczenie list z kanałami, bo pewnie z połowa to już martwe stacje.


Anteny:
240cm 85.0*E---24.0*W (4 lnb:Ku/KuR/L, Ka,C-band)
120cm 90.0*E---50.0*W
180cm 31E,39E,42E, 45/46E,
multifocus e85 33E,28.0E,23,5E, 19,2E, 13E
125cm 1W, 4W
100cm 5E, 9E
60cm -60.0*E
Tunery
Nc+, U2C Denys T2-MI, Octagon SX88+, Openbox:SX6, Openbox AS4K2X, Prof Rev7300......

Awatar użytkownika
moimzdaniem
DX-er
DX-er
Posty: 658
Rejestracja: 02 sty 2019, 19:48
Tuner: Octagon SX88+ Optima Combo
Antena: Mabo 150
Konwerter: Ku: Inverto, C: GCF-2106
Lokalizacja: Kruszwica (52,67*N , 18,32*E)
Podziękował: 70 razy
Dostał Podziękowań: 66 razy

Octagon SX88+ OPTIMA/COMBO

#78

Post autor: moimzdaniem » 21 paź 2021, 20:19

@mrozuś A nie masz ustawionej opcji automatycznego powiadamiania po uruchomieniu tunera o nowym sofcie, że aktualizujesz ręcznie?
Przy okazji zerknij proszę w wolnej chwili, czy aktualizacja poprawiła błędy o których było pisane powyżej, i jaki to jest nr softu.


Zakres obrotu: Yamal 90*E <-> Hispasat 30*W.
Zestaw odbiorczy: Mabo 150 + Ku: Inverto White Tech Single Flange, C: GCF-2106, + SPJ 18" 36V + Datcom AP500.
Tuner: Octagon SX88+ Optima Combo.
Multifach 180 :construction:
Mabo 120 (obecnie nieużywana)
Pozdrawiam, Michu

Awatar użytkownika
mrozuś
DX-er
DX-er
Posty: 1965
Rejestracja: 30 kwie 2009, 16:51
Tuner: CryptoBox 752HD/Octagon SX88+
Antena: LaminasAS2000
Konwerter: Inverto Black Ultra
Lokalizacja: SŁUBICE
Podziękował: 154 razy
Dostał Podziękowań: 92 razy

Octagon SX88+ OPTIMA/COMBO

#79

Post autor: mrozuś » 23 paź 2021, 0:28

Harti pisze:
21 paź 2021, 17:33
Może był już mocno przejedzony :cool2: zauważyłem że mój też zaczyna mocno kombinować, przydał by się mu reset fabryczny i ogólnie wyczyszczenie list z kanałami, bo pewnie z połowa to już martwe stacje.
Oj tak :slap: Po niedługiej chwili zastanowienia wywaliłem tą starą listę nawet z satelitami, bo nawet w liście satelit już się robił bałagan. Satelity mam już ładnie poukładane, teraz trzeba skanować by zapełnić liste tp. :grin:


moimzdaniem pisze:
21 paź 2021, 20:19
@mrozuś A nie masz ustawionej opcji automatycznego powiadamiania po uruchomieniu tunera o nowym sofcie, że aktualizujesz ręcznie?
Przy okazji zerknij proszę w wolnej chwili, czy aktualizacja poprawiła błędy o których było pisane powyżej, i jaki to jest nr softu.
No właśnie miałem tą opcje uruchomioną i zawsze wyskakiwało powiadomienie i aktualizowałem jednak już długi czas nic się nie pokazywało. Trochę wolnego też wkońcu się znalazło i spróbowałem ręcznie aktualizować ale problem był taki, jak opisałem wyżej. Obecja wersja softu to 1,05,67

Nareszcie przestało u mnie wiać i nawet niebo zrobiło się bezchmurne więc ruszyłem laminasa. O ile z pozycji 46E wymienione kanały śmigają od strzała, to stałem z godzine na 62E i wklepywałem, usuwałem, zmieniałem kluczyki i nic niechciało ruszyć. Co ciekawe kluczy z pozycji z 46E WCALE nie mam wklepanych a mimo to kanały palą :slap: :w00t:
IMG_544.JPG
IMG_545.JPG
IMG_546.JPG
IMG_547.JPG
IMG_548.JPG
Po za tym na nowym sofcie zauważyłem ze paski sygnału stały się żywsze i fajna jest nowa opcja "Big Scales"
IMG_549.JPG
Wisienką na torcie jest bezproblemowy odbiór z 27.5W
IMG_550.JPG
IMG_551.JPG
IMG_552.JPG
IMG_553.JPG
IMG_554.JPG
Kanały ukraińskie w BISS z 4W nie działają, podobnie jak Arena Sport 1-4 z Bulgariasat 1.9E
Mam nadzieje ze nie dostanę po uszach od administracji :shifty:


Offset Laminas AS2000 PM + Super Jack 24" + Deklinacja 12" Orbita: 85E-36W
Inverto Black Ultra (KU-Band) + 2x Eurostar 1200C 13K (V/H/L/R - C-Band)

CryptoBox 752 HD Combo
Octagon SX88+ Optima Combo

Awatar użytkownika
moimzdaniem
DX-er
DX-er
Posty: 658
Rejestracja: 02 sty 2019, 19:48
Tuner: Octagon SX88+ Optima Combo
Antena: Mabo 150
Konwerter: Ku: Inverto, C: GCF-2106
Lokalizacja: Kruszwica (52,67*N , 18,32*E)
Podziękował: 70 razy
Dostał Podziękowań: 66 razy

Octagon SX88+ OPTIMA/COMBO

#80

Post autor: moimzdaniem » 23 paź 2021, 18:05

mrozuś pisze:
23 paź 2021, 0:28
Obecna wersja softu to 1,05,67
Szczęśliwie u mnie zassało tą wersję automatycznie tzn. wyskoczyło powiadomienie po włączeniu tunera. Oby z następnymi było podobnie.
mrozuś pisze:
23 paź 2021, 0:28
Nareszcie przestało u mnie wiać i nawet niebo zrobiło się bezchmurne więc ruszyłem laminasa. O ile z pozycji 46E wymienione kanały śmigają od strzała, to stałem z godzine na 62E i wklepywałem, usuwałem, zmieniałem kluczyki i nic niechciało ruszyć. Co ciekawe kluczy z pozycji z 46E WCALE nie mam wklepanych a mimo to kanały palą :slap: :w00t:
Na CBC Sp. kodowane są bodajże tylko mecze europejskich pucharów, a z 11175H mecze ligi angielskiej. (PS. Na Ictimai z 13E w czasie tych meczów działał tylko dźwięk,a przekaz wideo jest w ogóle wyłączony!, a przynajmniej ostatnio tak było, także próżno szukać tam takiej transmisji, co w sumie nie dziwi - silny sygnał na Europę, Anglikom gul by skoczył...)
Na części stacji w kod. Biss właśnie występuje problem że nie chce działać / działa z problemami, o czym wyżej pisałem, wygląda na jakiś błąd w sofcie, oby sprawnie poprawili, info o błędach na ich maila wysłałem.
mrozuś pisze:
23 paź 2021, 0:28
Po za tym na nowym sofcie zauważyłem ze paski sygnału stały się żywsze i fajna jest nowa opcja "Big Scales"
Jaka masz ustawioną opcję w: Menu -> Ustawienia -> Różne ustawienia -> Tryb skali sygnału -> Normalna, czy Szczegółowa? Jeśli tak; czy dostrzegasz różnice?
mrozuś pisze:
23 paź 2021, 0:28
Wisienką na torcie jest bezproblemowy odbiór z 27.5W
Bez uprzedniego ręcznego dłubania, skanują się również tr. abertis z 30w.
mrozuś pisze:
23 paź 2021, 0:28
Kanały ukraińskie w BISS z 4W nie działają, podobnie jak Arena Sport 1-4 z Bulgariasat 1.9E
Areny nie lecą w Biss, a bodajże w Tandberg, także tu też musiałaby być na to poprawka w sofcie (jeśli zechcą to zrobią, skoro temat 27,5w ogarnęli), lub ewentualnie jakieś podłubanie w tej sprawie w trybie oscam, jeśli ten tuner to ogarnie? :hmmm:


Zakres obrotu: Yamal 90*E <-> Hispasat 30*W.
Zestaw odbiorczy: Mabo 150 + Ku: Inverto White Tech Single Flange, C: GCF-2106, + SPJ 18" 36V + Datcom AP500.
Tuner: Octagon SX88+ Optima Combo.
Multifach 180 :construction:
Mabo 120 (obecnie nieużywana)
Pozdrawiam, Michu

ODPOWIEDZ

Wróć do „Octagon”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości