wgrywanie listy kanałów ariva 150 COMBO

Wszystko na temat odbiorników marki Ferguson
ODPOWIEDZ
korbielow
Początkujący
Początkujący
Posty: 40
Rejestracja: 15 wrz 2014, 19:31
Podziękował: 0
Dostał Podziękowań: 0

wgrywanie listy kanałów ariva 150 COMBO

#1

Post autor: korbielow » 01 gru 2014, 6:03

Witam!
Producent pisze: "Prosimy nie wgrywać list kanałów stworzonych i zapisanych na wcześniejszych wersjach oprogramowania lub na innych modelach Ariva! Wgranie takiej "starej" listy kanałów lub stworzonej na innym modelu może powodować błędy w pracy odbiornika lub nawet jego trwałe uszkodzenie!"

Mój problem polega na tym, że chciałbym zaktualizować soft, ale mam stworzona liste kanałów (z 10 satelit + tv naziemna) i nie chce mi się tego na nowo ustawiać po aktualizacji oprogramowania. Mam soft z 19 sierpnia 2014 ,a chciałbym wgrac ten z 22 października 2014. Proszę o poradę.


1 Famaval 100: 7°E; 13°E(C); 19,2°E; 28,2°E
2 Famaval 100: 39°E; 42°E; 47,5°E(C); 53°E; 57°E
3 Antena 70: 15W

Awatar użytkownika
Fotodetektor
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 2068
Rejestracja: 02 gru 2012, 10:13
Tuner: Ultimo 4k
Antena: Televes Q90AL
Konwerter: Unicable II Inverto 32UL40
Podziękował: 184 razy
Dostał Podziękowań: 84 razy

wgrywanie listy kanałów ariva 150 COMBO

#2

Post autor: Fotodetektor » 01 gru 2014, 6:49

To masz tylko nowszą wersję sw i na tym samym modelu.
Pewnie w sofcie róśnice niewielkie i bym się nie obawiał.
Zgraj sobie najpierw całość dla bezpieczeństwa - listę, soft i wgraj nową wersję.


VU+ ULTIMO 4K
VU+ SOLO 2 BH
Mabo 150, Diora 90, Gosat 150
Andrew 100 laminat
Televes Q90AL

Awatar użytkownika
Jacek
Ekspert
Ekspert
Posty: 1936
Rejestracja: 11 lut 2009, 21:54
Tuner: DM800
Antena: Mabo120PM
Konwerter: Invacom
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 25 razy
Dostał Podziękowań: 80 razy
Kontakt:

wgrywanie listy kanałów ariva 150 COMBO

#3

Post autor: Jacek » 01 gru 2014, 9:43

A coś Ci źle działa na obecnym sofcie. Jeśli nie to lepiej nie ruszać, takie jest moje zdanie. Chociaż zawsze jest RYZYKO jest ZABAWA :grin:


''Gdy gazela budzi się o poranku wie, że musi biegać szybciej niż najszybszy lew, inaczej zostanie pożarta...
Gdy rano budzi się lew - już wie, że musi biec szybciej niż najwolniejsza gazela, bo zdechnie z głodu...
Nieważne czy jesteś gazelą, czy lwem od rana musisz zapierdalać..."
PODOBNO:
(Muhammad bin Raschid Al Maktum, szejk Dubaju.)

korbielow
Początkujący
Początkujący
Posty: 40
Rejestracja: 15 wrz 2014, 19:31
Podziękował: 0
Dostał Podziękowań: 0

wgrywanie listy kanałów ariva 150 COMBO

#4

Post autor: korbielow » 01 gru 2014, 14:52

no w sumie dziala ok, ale chcialem zobaczyc jak pojdzie na tym nowszym sofice. Chodź może masz racje, zeby nie ruszac. Swoja drogą brak mozliwosci wgrania listy do nowszego softu to jak dla mnie parodia...

Fotodetektor - powiedz mi czyli powinienem najpierw zrobić dump, a pozniej jeszcze zgrać sama listę?


1 Famaval 100: 7°E; 13°E(C); 19,2°E; 28,2°E
2 Famaval 100: 39°E; 42°E; 47,5°E(C); 53°E; 57°E
3 Antena 70: 15W

Awatar użytkownika
Fotodetektor
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 2068
Rejestracja: 02 gru 2012, 10:13
Tuner: Ultimo 4k
Antena: Televes Q90AL
Konwerter: Unicable II Inverto 32UL40
Podziękował: 184 razy
Dostał Podziękowań: 84 razy

wgrywanie listy kanałów ariva 150 COMBO

#5

Post autor: Fotodetektor » 01 gru 2014, 18:29

1. Przed przystąpieniem do aktualizacji zapisujemy na usb bieżącą listę
2. Aktualizujemy soft do najnowszej wersji i przywracamy ustawienia
fabryczne, żeby usunąć wszystkie śmieci !
3. Wczytujemy plik z naszą listą poprzez opcję 'defaultdb'

Ta metoda ma swoje wady - np. nie przeniesiemy ulubionych i ich nazw.
Ale daje 100% pewność usunięcia wszelkich śmieci z poprzedniej wersji oprogramowania.
Na forach pojawia się wiele metod na wgrywanie samego maincode, dogrywanie userdb itp. itd.
Jednak najstabilniej działają odbiorniki przestrzelone w całości nowym softem i z dograną
listą BIN wg w/w procedury.

Polecam do wymiany plikami BIN z listami kanałów.
Takie listy (wgrane jak wyżej) działają prawidłowo na dowolnej wersji.

Ostatni soft jest z 2014-10-20,


VU+ ULTIMO 4K
VU+ SOLO 2 BH
Mabo 150, Diora 90, Gosat 150
Andrew 100 laminat
Televes Q90AL

korbielow
Początkujący
Początkujący
Posty: 40
Rejestracja: 15 wrz 2014, 19:31
Podziękował: 0
Dostał Podziękowań: 0

wgrywanie listy kanałów ariva 150 COMBO

#6

Post autor: korbielow » 01 gru 2014, 21:39

"1. Przed przystąpieniem do aktualizacji zapisujemy na usb bieżącą listę"- czy nalezy to zrobić opcją "dump"?


1 Famaval 100: 7°E; 13°E(C); 19,2°E; 28,2°E
2 Famaval 100: 39°E; 42°E; 47,5°E(C); 53°E; 57°E
3 Antena 70: 15W

ODPOWIEDZ

Wróć do „Ferguson”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość