Brak 1 kanału z naziemnej

Tematy dotyczące instalacji, sprzętu oraz odbioru telewizji analogowej z nadajników Polskich i zagranicznych, znajdujących się w naszym zasięgu. Telewizja naziemna FORUM.
ODPOWIEDZ
Hasztagmisiek

nowy
Posty: 5
Rejestracja: 05 gru 2017, 18:00
Tuner: DVB-T
Antena: Siatka

Brak 1 kanału z naziemnej

Post autor: Hasztagmisiek » 05 gru 2017, 18:08

Witam wszystkich, przyszedłem z takim dziwnym problem: mianowicie posiadam zwykłą siatkową antenę do naziemnej telewizji, z niej mam rozgałęźnikiem poprowadzony sygnał do jednego dekodera DVB-T i do telewizora z wbudowanym DVB-T.
Na dekoderze jest wszystko ok, wszystkie kanały działają cały czas, a na tym z wbudowanym tunerem pewnego dnia przestało łapać PolsatHD i tak już od dawna jest, czasami pojawią sie tylko jakieś piksele. Próbowałem ruszać anteną, stroić kilka razy i nic.

Sprawa o tyle dziwna że skoro działa na jednym TV z tej samej anteny to jakim cudem na 2 nie chce działać? Dekoder lepiej ogarnia ustawienia?

Jak ktoś ma jakieś pomysły to będę super wdzięczny, pozdrawiam :)

Ps. ustawienia po automatycznym strojeniu: UHF CH. 21 / kHz 474000 / 8Mhz - jakość sygnału pokazuje 1%, a siłę 66.
Telewizor to LG 42LN5400


cyfrowy 80

Stały bywalec
Posty: 362
Rejestracja: 25 wrz 2015, 20:50
Tuner: AS4K CI+
Antena: 90 corab
Konwerter: inverto red extend twin
Lokalizacja: Wojciechowice Klodzko

Brak 1 kanału z naziemnej

Post autor: cyfrowy 80 » 05 gru 2017, 18:14

A z jakiego nadajnika odbierasz na tym kanale


Hasztagmisiek

nowy
Posty: 5
Rejestracja: 05 gru 2017, 18:00
Tuner: DVB-T
Antena: Siatka

Brak 1 kanału z naziemnej

Post autor: Hasztagmisiek » 05 gru 2017, 18:15

Mogę to jakoś sprawdzić? Prawdopodobnie Katowice. Z krakowa łapie mi tylko kilka kanałów chyba (mieszkam w Oświęcimiu 32-600)


cyfrowy 80

Stały bywalec
Posty: 362
Rejestracja: 25 wrz 2015, 20:50
Tuner: AS4K CI+
Antena: 90 corab
Konwerter: inverto red extend twin
Lokalizacja: Wojciechowice Klodzko

Brak 1 kanału z naziemnej

Post autor: cyfrowy 80 » 05 gru 2017, 18:43

A jakie kanały są nadawane na tym kanale


Hasztagmisiek

nowy
Posty: 5
Rejestracja: 05 gru 2017, 18:00
Tuner: DVB-T
Antena: Siatka

Brak 1 kanału z naziemnej

Post autor: Hasztagmisiek » 05 gru 2017, 19:03

tvp1hd, tvp2hd, tvp3 krakow, polsathd (nie dziala), tvn, tv4, puls, tvn7, puls2, tv6, super polsat, eskatv, ttv, polo tv, atm rozrywka, trwam, stopklatka, fokustv, tvp abc, kultura, historia, rozrywka, info, metro, zoom tv, nowa tv, wp, tvs hd, republika, kilka testów, i pozniej juz chyba sa dalej z katowic kanaly, tvp3 katowice, tvp1hd, tvp2hd, kultura, historia, rozrywka, info, polsat zwykły

To w sumie chyba ten polsathd z krakowa mam jeśli kolejność ma znaczenie, bo tv3 kraków mam w pierwszej kolejnosci z wiekszoscia kanalow :P


cyfrowy 80

Stały bywalec
Posty: 362
Rejestracja: 25 wrz 2015, 20:50
Tuner: AS4K CI+
Antena: 90 corab
Konwerter: inverto red extend twin
Lokalizacja: Wojciechowice Klodzko

Brak 1 kanału z naziemnej

Post autor: cyfrowy 80 » 05 gru 2017, 19:37

Kolego odbierasz z nadajnika Katowice Kosztowy o mocy 1kW


Hasztagmisiek

nowy
Posty: 5
Rejestracja: 05 gru 2017, 18:00
Tuner: DVB-T
Antena: Siatka

Brak 1 kanału z naziemnej

Post autor: Hasztagmisiek » 05 gru 2017, 19:45

OK :) Wierze na słowo, a czy ma ktoś może pomysł dlaczego kanał nie ma sygnału jeśli wszystkie inne działają bez problemu, a na 2 telewizorze z tej samej anteny kanał ten działa bez problemu?


Awatar użytkownika
Harti

Admin
Posty: 9917
Rejestracja: 11 lut 2009, 21:23
Lokalizacja: Rybnik (18.5E/50.1N)
Kontakt:

Brak 1 kanału z naziemnej

Post autor: Harti » 05 gru 2017, 20:16

Jeśli na tunerze odbierasz, włącz pasek sygnału na tym Polsacie HD i spróbuj dostroić antenę. Prawdopodobnie kanał chodzi na granicy odbioru a tuner ma czulszą głowicę niż TV, stąd telewizor tego kanału nie łyka. Ten polsat HD nadaje chyba samotnie na którymś kanale, więc nie ma co porównywać odbioru z innymi stacjami


Anteny:
270cm 91.5*E---18.0*W (4 lnb:Ku/KuR/L, Ka,C-band)
230cm 66.0*E ---50.0*W
120cm 90.0*E---50.0*W
180cm 46/45E, 42E, 39E, 36E, 28E
150cm 23,5E, 19,2E, 13E
125cm 5E, 1W, 4W
100cm 12,5W
60cm - 60.0*E
Tunery
Octagon SF4008 4K, U2C Denys T2-MI, Prof Rev7300
Openbox:SX9, SX6, S3mini, X-810, F-500...
platformy: Nc+, Skylink,
Hasztagmisiek

nowy
Posty: 5
Rejestracja: 05 gru 2017, 18:00
Tuner: DVB-T
Antena: Siatka

Brak 1 kanału z naziemnej

Post autor: Hasztagmisiek » 05 gru 2017, 21:40

Kręciłem tą anteną i nic, sygnał był siła 60-70 jakość 1.
Ale wyciągałem kilka razy wtyczke od anteny, poruszałem i zauwazylem ze obraz pojawia sie przy ruszaniu, udalo mi sie tak kabel ustawić i działa ... Siła tylko 74 jakość 20-35, ale działa dobrze.

Nie wpadłem na kable wcześniej, bo wszystko inne działało dobrze, także rozwiązanie mnie trochę zaskoczyło.

Może z wtyczką jest coś nie tak, ale zaskoczenie i tak pozostaje, bo gdyby z kablem coś było nie tak, to powinny przerywać wszystkie kanały, a nie tylko jeden.


ODPOWIEDZ

Wróć do „Tv naziemna/FAQ/DX”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość