głowica DVB-T w VU+

Tematy dotyczące instalacji, sprzętu oraz odbioru telewizji analogowej z nadajników Polskich i zagranicznych, znajdujących się w naszym zasięgu. Telewizja naziemna FORUM.
ODPOWIEDZ
davidec
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 960
Rejestracja: 20 maja 2012, 18:32
Tuner: VU+ Ultimo 4K, Dreambox 920 UHD Octagon SF4008 UHD
Antena: Laminas
Konwerter: Invacom
Podziękował: 27 razy
Dostał Podziękowań: 20 razy

głowica DVB-T w VU+

#1

Post autor: davidec » 13 lis 2016, 16:19

Zakupiłem nową głowice DVB-T/T2 do solo 4K. Wyprodukował ją Samsung. Oto kilka moich spostrzeżeń po zainstalowaniu i podłączeniu.

Przede wszystkim jeśli chcemy mieć cały zakres TV czyli VHF i UHF to nie wybieramy w ustawieniach "Polska" :slap:
Należy wybrać np.: Europe, Middle East, Africa DVB-T....

Wyszukanie kanałów odbywa się w 2 etapach.
Pierwszy głowica ustawia sobie zakresy kanałów w obu pasmach.
Dopiero potem rozpoczyna się wyszukiwanie kanałów.

Automatyczne wyszukanie kanałów niestety daje marne efekty. Na znalezionych programach z 58 kanału z Raszyna SNR skacze że nie da się oglądać....
Ale jak wpiszemy wszystkie parametry z palca to te same kanały można oglądać bez zakłóceń a SNR pokazuje względnie stałe 99% :hmmm:

Mux-3 kanał 27 z Raszyna po wyszukiwaniu automatycznym ma jakoś na poziomie 20-30% i pikseluje a po ręcznym 50%. Też mało ale można oglądać bez przeszkód. Głowice instalowałem już wcześniej tylko teraz miałem więcej czasu żeby przyjrzeć się jej działaniu.... Wcześniej SNR na TVP1HD itd miał 99%.... skąd ten spadek nie wiem.... może akurat przełączył się na PKiN. Tu pozdrawiam pseudo fachowców z Emitela i dziękuje za te doświetlenia gdzie w większości przypadków kąt miedzy nadajnikiem głównym i doświetlającym jest taki że przy dobrej propagacji są właśnie takie efekty.....

Jedyny dobrze wyszukiwany mux automatycznie to kanał 48 z Raszyna z Polsatem itd.... Tu nie ma w zasadzie różnicy sposób wyszukania. To samo z tym słabiutkim MUX-TVN - SNR 99%

Czy ktoś z Was używa tej głowicy ? Może podzielić się swoimi uwagami ?
Czy istotna jest tu kwestia image tunera ? w moim przypadku jest to openATV 5.3


75E - 56e - 52e - 46e - 42e - 39e - 36e - 28,2e - 23,5e - 19,2e - 16e - 13e - 9e - 4,8e - 3,1e - 1w - 4W - 5W

davidec
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 960
Rejestracja: 20 maja 2012, 18:32
Tuner: VU+ Ultimo 4K, Dreambox 920 UHD Octagon SF4008 UHD
Antena: Laminas
Konwerter: Invacom
Podziękował: 27 razy
Dostał Podziękowań: 20 razy

głowica DVB-T w VU+

#2

Post autor: davidec » 15 lis 2016, 22:03

Przed chwilą spr jak tam się mają sprawy dvb-t w VU+ i jedynym słowem tragedia :wall:
MUX-3 pikseloza
MUX-1 jakość 30%
MUX-2 pikseloza
MUX-TVN 80%.....

Najlepsze jest to że mam 2 anteny. Jedna podłączona do tv (televes) i tam wszystko ok :w00t:
A druga podłączona do VU+ (telmor) i takie cyrki się dzieją....nie wiem czy to antena świruje czy ta głowica do niczego....


75E - 56e - 52e - 46e - 42e - 39e - 36e - 28,2e - 23,5e - 19,2e - 16e - 13e - 9e - 4,8e - 3,1e - 1w - 4W - 5W

davidec
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 960
Rejestracja: 20 maja 2012, 18:32
Tuner: VU+ Ultimo 4K, Dreambox 920 UHD Octagon SF4008 UHD
Antena: Laminas
Konwerter: Invacom
Podziękował: 27 razy
Dostał Podziękowań: 20 razy

głowica DVB-T w VU+

#3

Post autor: davidec » 16 lis 2016, 21:06

Widzę że chyba nikt w PL nie korzysta z naziemnej głowicy w VU+ :hmmm:
W sobotę popróbuje podłączyć jakiś tłumik....zobaczymy czy jest jakieś przesterowanie czy coś....
Po pierwszym podłączeniu na wszystkich kanałach było 99%/99%.....a teraz taka kicha chociaż nic nie ruszałem/nie zmieniałem....
Może coś za mocny mam ten sygnał....


75E - 56e - 52e - 46e - 42e - 39e - 36e - 28,2e - 23,5e - 19,2e - 16e - 13e - 9e - 4,8e - 3,1e - 1w - 4W - 5W

davidec
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 960
Rejestracja: 20 maja 2012, 18:32
Tuner: VU+ Ultimo 4K, Dreambox 920 UHD Octagon SF4008 UHD
Antena: Laminas
Konwerter: Invacom
Podziękował: 27 razy
Dostał Podziękowań: 20 razy

głowica DVB-T w VU+

#4

Post autor: davidec » 19 lis 2016, 15:44

Nie miałem tłumika akurat ale podłączyłem rozgałęźnik który tłumi około 4 dB. Nic to nie dało.... Nie mam pojęcia co jest grane.... Czy image wgrane do tunera albo jakiś soft mogą mieć na to wpływ ?


75E - 56e - 52e - 46e - 42e - 39e - 36e - 28,2e - 23,5e - 19,2e - 16e - 13e - 9e - 4,8e - 3,1e - 1w - 4W - 5W

davidec
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 960
Rejestracja: 20 maja 2012, 18:32
Tuner: VU+ Ultimo 4K, Dreambox 920 UHD Octagon SF4008 UHD
Antena: Laminas
Konwerter: Invacom
Podziękował: 27 razy
Dostał Podziękowań: 20 razy

głowica DVB-T w VU+

#5

Post autor: davidec » 20 lis 2016, 21:29

Dziś spr antenę na tv i się okazało że to jej wina....chyba się wysłużyła ASR-860.....będzie trzeba zakupić coś nowego :hmmm:


75E - 56e - 52e - 46e - 42e - 39e - 36e - 28,2e - 23,5e - 19,2e - 16e - 13e - 9e - 4,8e - 3,1e - 1w - 4W - 5W

big-apple
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 923
Rejestracja: 09 sty 2011, 15:22
Tuner: 800 ,duo2
Antena: 94cm USASL
Konwerter: inverto ultra black
Podziękował: 10 razy
Dostał Podziękowań: 15 razy

głowica DVB-T w VU+

#6

Post autor: big-apple » 09 gru 2016, 22:57

Co następny Telmor w kosz? Ja mam Duo2 z naziemną ale bez T2 tylko T1. Musze całkowicie zmienić image w Duo2 .Jednak u mnie po zmianie anten na razie sygnał badam tylko na zew tunerze servisowym oraz 2 TV. Wszystko bangla w 90%. Te 10% to przesterowania i regulacje. Czasami wzmacniacz regulowany pomoże a czasami trzeba sięgać bardziej po $$$ i wzmachor na całe pasmo. Urok anten kierunkowych . Telmory ASR są dookólne.

Większośc korzysta z DVB-T na donglu . Ja takiego czegoś nie uznaje.



davidec
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 960
Rejestracja: 20 maja 2012, 18:32
Tuner: VU+ Ultimo 4K, Dreambox 920 UHD Octagon SF4008 UHD
Antena: Laminas
Konwerter: Invacom
Podziękował: 27 razy
Dostał Podziękowań: 20 razy

głowica DVB-T w VU+

#7

Post autor: davidec » 10 gru 2016, 17:17

Mój Telmor to ma z 10lat więc wiesz pewnie przedwzmacniacz poszedł w ciort i taki efekt jest że przycina.... W zeszłą sobotę założyłem sobie antenkę na MUX-8 bo mi się znudziło czekanie na wzmocnienie sygnału z PKiN. Podłączyłem do VU+ i gra jak trzeba więc to nie wina głowicy tylko anteny.... teraz w zimę nie chce mi się bawić w to ale na wiosnę zmienię sobie na Telmora ale T-urbo-T 30/21-60 to jest porządna konstrukcja kierunkowa. Dam zwrotnicę i ocenie wtedy czy będzie potrzebny wzmacniacz bo mam chęć poeksperymentować z antenami pasywnymi :thumbsup:


75E - 56e - 52e - 46e - 42e - 39e - 36e - 28,2e - 23,5e - 19,2e - 16e - 13e - 9e - 4,8e - 3,1e - 1w - 4W - 5W

big-apple
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 923
Rejestracja: 09 sty 2011, 15:22
Tuner: 800 ,duo2
Antena: 94cm USASL
Konwerter: inverto ultra black
Podziękował: 10 razy
Dostał Podziękowań: 15 razy

głowica DVB-T w VU+

#8

Post autor: big-apple » 11 gru 2016, 1:02

Mój był duuuuuuużo starszy. A wymieniłem bo nie odbierałem prawidłowo L4. Teraz mam ok. Mux 8 u mnie od początku jest ok ale mam tylko sygnał 16W i obecnie mam albo przesterowanie na wzmaku a jak go wyłącze to szatkowanie :D

Nie mam za to jak sprawdzić radia DAB+. A nie mam zamiaru kupować żadnego sprzętu za 1000zł bo przy zwrocie nie będą mi go chcieli przyjąć. A z amplitunerami jest dramat. Yamaszka jest jedna ale z tylko 1 wejściem SPDIF.



davidec
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 960
Rejestracja: 20 maja 2012, 18:32
Tuner: VU+ Ultimo 4K, Dreambox 920 UHD Octagon SF4008 UHD
Antena: Laminas
Konwerter: Invacom
Podziękował: 27 razy
Dostał Podziękowań: 20 razy

głowica DVB-T w VU+

#9

Post autor: davidec » 13 gru 2016, 21:24

Nie narzekaj na 16kW MUX-8 :cool1: wiesz ile leci z PKiN całe 2kW :blink:
Ja też mam 16kW ale antena jest nisko....muszę ją podnieść ale to na wiosnę bo teraz za zimno :crazy:

DAB+ ja mam 6kW i odbiera super 100% cały czas z PKiN pol H


75E - 56e - 52e - 46e - 42e - 39e - 36e - 28,2e - 23,5e - 19,2e - 16e - 13e - 9e - 4,8e - 3,1e - 1w - 4W - 5W

ODPOWIEDZ

Wróć do „Tv naziemna/FAQ/DX”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości