Laminas 120 problem

Jaką antenę satelitarną wybrać, porady i wskazówki przy zakupie anten satelitarnych.
davidec
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 1220
Rejestracja: 20 maja 2012, 18:32
Tuner: VU+ Ultimo 4K, Dreambox 920 UHD, VU+ UNO 4K SE
Antena: Laminas
Konwerter: Inverto Black Ultra
Podziękował: 36 razy
Dostał Podziękowań: 30 razy

Laminas 120 problem

#11

Post autor: davidec » 28 paź 2019, 18:45

Pokaz pomiary z tłumikiem :hmmm: chociaż ja bym wolał sprawdzić czy może jakoś inaczej - wygodniej poprowadzić kabel dać go więcej i w ten sposób za silne sygnały stłumić :smile1:


85e - 75e - 68,5e - 42e - 39e - 36e - 28,2e - 23,5e - 19,2e - 16e - 13e - 9e - 4,8e - 0,8w - 5w

mixer666
nowy
nowy
Posty: 9
Rejestracja: 27 paź 2019, 7:20
Tuner: Karty DD
Antena: 90 cm
Konwerter: nie znany
Podziękował: 1 razy
Dostał Podziękowań: 0

Laminas 120 problem

#12

Post autor: mixer666 » 28 paź 2019, 21:22

Tłumik mi się jeden spalił :) Chyba nie ogarnął mocy ;) Zamówiłem jakieś regulowane aby sobie dostroić bo tk latać z kablem i kombinować troszkę chyba lipny pomysł...
Generalnie zrobił mi się CNR ok 16 dB wtedy na tym transponderze co na zdjęciach. Ale musze dopasować lepiej pewnie + może coś dowizować.

Generalnie to zamawiam teraz Laminasa tego większego 150 z podgrzewaniem bo to ma działać jako stacja czołowa, a dużo kanałów jednak odbiorę z HB :)
Tak pomyślałem bo potrzebuję odebrać paczkę VIACOM-a z Thor 0.8w i tak myślę, że tego Laminasa 120 dam na tego Thor-a (bo te kilka kanałów jakby nie działało przez chwile to się nic nie stanie + będę mieć raczej backup po IP z światłowodu). Chyba da radę ta 120?
Do tego zez na Astra 4A (4.8°E), chyba też ogarnie?



Awatar użytkownika
Harti
Admin
Admin
Posty: 10310
Rejestracja: 11 lut 2009, 21:23
Lokalizacja: Rybnik (18.5E/50.1N)
Podziękował: 103 razy
Dostał Podziękowań: 478 razy
Kontakt:

Laminas 120 problem

#13

Post autor: Harti » 29 paź 2019, 17:12

Jak widać czasami nie ma co szarżować z antenami przy standardowych mocnych pozycjach :grin:

Szkoda że nie kupujesz tego laminasa 150cm z polarmountem. Niedawno zastanawiałem się czy to zawieszenie dało by się zaadoptować do szerszej orbity. Niestety ostatnio uszczuplił mi się zakres z AS270 i chciałem dać coś na dach średniego a lekkiego.
Chyba że ktoś z userów ma jakieś doświadczenia z tym offsetem :hmmm:


Anteny:
240cm 85.0*E---24.0*W (4 lnb:Ku/KuR/L, Ka,C-band)
120cm 90.0*E---50.0*W
180cm 31E,39E,42E, 45/46E,
multifocus e85 33E,28.0E,23,5E, 19,2E, 13E
125cm 1W, 4W
100cm 5E, 9E
60cm -60.0*E
Tunery
Nc+, U2C Denys T2-MI, Octagon SX88+, Openbox:SX6, Openbox AS4K2X, Prof Rev7300......

mixer666
nowy
nowy
Posty: 9
Rejestracja: 27 paź 2019, 7:20
Tuner: Karty DD
Antena: 90 cm
Konwerter: nie znany
Podziękował: 1 razy
Dostał Podziękowań: 0

Laminas 120 problem

#14

Post autor: mixer666 » 29 paź 2019, 21:38

Nie chodziło o szarżowanie :) Instalacja ma być możliwie profesjonalna bo to jednak docelowo ma zasilać na początku parę set klientów a docelowo parę tys. klientów :) A wiadomo jak to bywa jak przyjdzie obfita chmura, to ma działać :clap: dla tego wiem, że mocny sygnał a i tak kupuje większa antenę na to.

No niestety polarmounta nie chcę, bo ta antena ma być stacjonarna "na wieki" i nie bardzo mogę ja po uruchomieniu dotykać.
W tym miejscu też troszkę nie korzystna była by obrotnica bo mam widok głównie na południe, po bokach już są domy (z racji tego, że to instalacja na ziemi) bo blisko do serwerowni i docelowo ma odbierać kilka sat. bez grzebania w nich z racji j/w to ma działać non stop bo klienci :chair: :boxing:

Ale to wie jak się wkręcę bardziej to kupie coś jeszcze dla siebie większego :D

Ciekaw jestem jaki będzie sygnał teraz na tej 150 Laminasa oraz jak często będą zerwania z HB :)



mixer666
nowy
nowy
Posty: 9
Rejestracja: 27 paź 2019, 7:20
Tuner: Karty DD
Antena: 90 cm
Konwerter: nie znany
Podziękował: 1 razy
Dostał Podziękowań: 0

Laminas 120 problem

#15

Post autor: mixer666 » 03 lis 2019, 8:25

No i odebraliśmy od producenta Laminasa 150 (z podgrzewaniem) :)

Antena "fajna" ale minus za wykonanie... 1 otworu wgle nie było (chyba 2 "lewe" mocowania dostałem) i w innym miejscu nie dokładny otwór przez co nie było szans przykręcić śruby... musiałem wiercić... troszkę irytujący sposób "instalacji" zeza gdzie trzeba wiercić samemu aby go zainstalować (nie szło fabrycznie to roić). Dodatkowe takie niuanse jak śrubki za długie od zeza przez co nie da się czasem (w zależności od wymiarów) zainstalować poprawnie konwertera.
Dobra marudzę powiecie ok to są pierdołki ale ta antena kosztowała jednak jakoś 3500 zł (podgrzana czasza + ramię) i nie powinny mieć miejsca takie rzeczy. Generalnie nie było z tym dużych problemów bo sobie poradziłem sprawnie jednak czas na to poleciał nie potrzebnie.

Z plusów to bardzo ładnie wygląda w efekcie końcowym :) Na pewno bardzo dobra antena godna polecania, byle tylko doszlifowali opisane wyżej "pierdołki" (niesmak pozostaje).

Co do efektu to wreszcie jestem zadowolony, udało się uzyskać po 17 dB sygnału (99% jakości na mierniku). Oczywiście po dołożeniu tłumika. Więc co najważniejsze cała akcja zakończona sukcesem :) :clap: :clap2:



Awatar użytkownika
cybertom
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 355
Rejestracja: 26 wrz 2011, 0:36
Tuner: U2C Denys
Antena: Laminas AS-1500
Konwerter: Inverto Black Ultra
Lokalizacja: Szczecin
Podziękował: 17 razy
Dostał Podziękowań: 31 razy

Laminas 120 problem

#16

Post autor: cybertom » 03 lis 2019, 9:02

To teraz czas wrzucić foteczkę by pooglądać Twoje cacko :)


Obrazek


Laminas AS-1500 + obrotnica Jaeger SMR 1224 80E - 45W
OPTICUM HD TS 9600, U2C Denys H.265

mixer666
nowy
nowy
Posty: 9
Rejestracja: 27 paź 2019, 7:20
Tuner: Karty DD
Antena: 90 cm
Konwerter: nie znany
Podziękował: 1 razy
Dostał Podziękowań: 0

Laminas 120 problem

#17

Post autor: mixer666 » 07 lis 2019, 15:49

Jasne fotki muszą być :thumbsup:

Budynek gospodarzy częściowo zaadoptowany na serwerownie i stacje czołową :)


Obrazek

Obrazek



ODPOWIEDZ

Wróć do „Anteny satelitarne”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: stalker i 4 gości