Dwa diseqc połaczone razem

przełączniki diseqc, multiswitche, kable, promienniki,moduły...
radek24

Początkujący
Posty: 60
Rejestracja: 25 sie 2013, 20:21
Tuner: VU+ ULTIMO4K
Antena: Famaval 100
Konwerter: Single Inverto Black Ultra
Podziękował: 0
Dostał Podziękowań: 0

Dwa diseqc połaczone razem

#31

Post autor: radek24 » 01 kwie 2017, 20:19

w tym wypadku chciałbym uzyc tylko dwóch diseqc zamiast trzech ale kazdy ma po 8 wejsc i kolejno 1.2 i 1.1
8/1 WAVEFRONTIER diseqc 1.2
8/1 BEST DISEQC diseqc 1.1
czy taka konfiguracja zadziała


siestrzen

nowy
Posty: 7
Rejestracja: 26 sty 2015, 9:54
Tuner: ariva 210
Antena: 120
Konwerter: inverto
Podziękował: 6 razy
Dostał Podziękowań: 0

Dwa diseqc połaczone razem

#32

Post autor: siestrzen » 06 maja 2017, 9:12

Czyli mozna zrobic taki uklad ze jako pierwszy w torze bedzie diseqc 4/1 z protokolem 1.1 (np. AXING), a do kazdego z jego 4 wejsc mozemy podpiac diseqc 10/1 lub 16/1 z protokolem 1.2 (np. OPTICUM DSG 10/1 lub EMP-CENTAURI SWITCH 16/1 PCP-W3. Ewentualnie mozemy zrobic uklad odwrotny -jako pierwszy diseq z protokolem 1.2, a nastepnie z protokolem 1.1. Natomiast problemem moze sie okazac wysterowanie takiego ukladu z poziomu tunera, bo nie wszystkie tunery maja takie mozliwosci. Poza tym punktem newralgicznym moze byc wspolpraca tunera z danymi przelacznikami diseq, bo wiadomo nie od dzisiaj ze niektore tunery z niektorymi diseqc-ami "nie zabardzo sie lubia". Posumowywujac to w ten sposob mozemy uzyskac dostep do przynajmniej do 40 pozycji satelitarnych (uzywajac przelacznikow 10/1), a maksymalnie nawet do 64!!! Jesli popelnilem jakis blad to prosze o korekte...


bzyk83

nowy
Posty: 2
Rejestracja: 08 mar 2018, 17:24
Tuner: nbox
Antena: 90
Konwerter: opticum
Podziękował: 0
Dostał Podziękowań: 0

Dwa diseqc połaczone razem

#33

Post autor: bzyk83 » 08 mar 2018, 17:45

Mam problem ustawieniem Diseq. A mianowicie mam konwerter monoblock twin ustawiony na HB i Astre 19e. Dodatkowo dołożyłem konwerter twin na astre 23,5e. Podłączone jest to do dwóch przełączników diseq 2x1. Po jednym wyjściu z każdego konwertera do przełącznika. A potem do Nboxa z nagrywarką, czyli ma 2 wejścia. I teraz jak to poprawnie ustawić w tunerze? Teraz miałem ustawiony tryb prosty i działało jakoś 1 dzień, teraz nie odbiera nic z astry 19e. Po podłączeniu samego konwertera monoblock do tunera działa wszystko jak należy. Próbowałem też ustawić w trybie zaawansowanym, ale też nic nie odbiera z astry 19e
Załączniki
20180308_155040.jpg
20180308_155134.jpg
11.jpg
22.jpg


Awatar użytkownika
zuchnet

Admin
Posty: 12035
Rejestracja: 13 lut 2009, 19:24
Tuner: Dr.HD, Openbox, TBS 6983
Antena: 2m, OFC 1200, AS-130
Konwerter: Inverto White Flansh
Lokalizacja: Lubartów 51.44°N 22.68°E
Podziękował: 422 razy
Dostał Podziękowań: 526 razy
Kontakt:

Dwa diseqc połaczone razem

#34

Post autor: zuchnet » 11 mar 2018, 19:13

Ustawienia zaawansowane popatrz na zdjęciu to co w polu niebieskim musisz ustawić skoro masz kaskadę.
Załączniki
920.jpg


Parabola 200 (98e-53w), AS-120 , AS-130
3xT90 (95e-60e),(42e-4w),(5w-45w)

STB:DM 920UHD, DM 900UHD, 7020HD, Openbox X-810, AS-4KCI ,AS-1, AS-2, SX88, TBS 6903
ODPOWIEDZ

Wróć do „Akcesoria satelitarne”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość