Ot.. Projekcik.. Wszelkie podpowiedzi mile widziane.

przełączniki diseqc, multiswitche, kable, promienniki,moduły...
ODPOWIEDZ
ThomasG
nowy
nowy
Posty: 12
Rejestracja: 05 paź 2018, 11:31
Tuner: poszukiwany
Antena: UK SKY 60cm
Konwerter: SKY
Podziękował: 3 razy
Dostał Podziękowań: 0

Ot.. Projekcik.. Wszelkie podpowiedzi mile widziane.

#1

Post autor: ThomasG » 22 paź 2018, 15:08

<t>Dzien dobry wszystkim.<br/>
<br/>
Zostalem poproszony o pomoc w projekcie "ktorego nikt nie chce dotknac kijem".<br/>
<br/>
No nie ukrywajmy- tutejsi (czytaj UK) instalatorzy potrafia postawic antene i wpiac kabel HDMI..<br/>
<br/>
Wiec trafilo toto do polaka (mnie).<br/>
<br/>
<br/>
Sprawa z pozoru banalna.<br/>
<br/>
Ale i tak troszke mi zajmie to opisac.<br/>
<br/>
Rodzinka, Niemiec ozeniony z Wloszka, mieszkajacy w Angli..<br/>
Chca 4 telewizory (tak na poczatek) i na kazdym mozliwosc ogladania ktoregokolwiek kanalu z ktoregokolwiek kraju (Niemcy, Wlochy, Anglia).<br/>
<br/>
Dom:<br/>
Duzy. Wlasnie kupiony. Bogaty. Marmury i te sprawy.<br/>
<br/>
Okablowanie antenowe:<br/>
niemalze nieistniejace<br/>
Szczegoly:<br/>
<br/>
Jeden talerz na dachu, kable od talerza do pomieszczenia " IT" na strychu, w pomieszczeniu szafka serwerowa, w szafce byl kiedys odbiornik Sky (glowny dostawca tv sat w UK), poza tym router internetu, switch i takie tam.<br/>
<br/>
Rozprowadzenie kabli antenowych:<br/>
2-gie pietro- brak okablowania. 2 sypialnie w ktorych wlasciciele chca miec telewizory.<br/>
Wolno mi doprowadzic nowe kable gdzie i jak potrzeba.<br/>
<br/>
1-sze pietro- sypialnia glowna. 2 kable koncentryczne do gniazda na scianie. Nie planuja telewizora w tym pokoju.<br/>
<br/>
Parter- kuchnia typu "otwartego" . w tzw kuchennej "wyspie" polka pod telewizor. Z samej kuchni nie daloby sie go widziec, moznaby ogladac z jadalni. Tylko jeden kabel koncentryczny. Na razie nie chca instalowac tego telewizora.<br/>
<br/>
Glowna czesc kuchni- miejsce na tv na scianie. Tylko 1 koncentryk. Chca ten telewizor zamontowany. Pewnie zeby "gotowac z maklowiczem" czy kto tam gotuhe na ekranie we Wloszech.<br/>
<br/>
"Piwnica"- telewizor "glowny", duzy, z kinem domowym i bajerami. Oczywiscie chca go zamontowanego. Podciagniete 2 kable koncentryczne.<br/>
<br/>
Oprocz 2-go pietra mam zakaz dotykania scian, podlog, sufitow- nie moge poprowadzic wiecej kabli.<br/>
<br/>
Okablowanie LAN<br/>
Rozbudowane.<br/>
Co prawda tylko kabel Cat5e, ale kazde jedno pomieszczenie ma przynajmniej 2 kable/gniazda. Oczywiscie wszystkie zbiegaja sie w szafce serwerowej.<br/>
<br/>
Wymyslilem dwa rozwiazania tego, jedno dosyc proste aczkolwiek ubogie w funkcje, i z tym nie mam problemu.<br/>
Drugie jest nieco bardziej skomplikowane. I przydala by mnie sie jakas podpowiedz..<br/>
<br/>
Ale po kolei.<br/>
<br/>
Rozwiazanie 1:<br/>
<br/>
3 talerze (lub 1 talerz z zezem na 3 LNB, 13E, 19.2E, 28.2E) na dachu.<br/>
LNB typu quattro <br/>
Multiswitch 17/8 diseqc (16 sat inputs, 1terr input, 8 combined outputs) w szafce serwerowej.<br/>
Podciagnac kable do sypialni na 2-gim pietrze.<br/>
Kazdy telewizor musi miec wbudowany tuner DVB-S/S2, kazdy musi miec Common Interface. Kazdy musi otzymac modul CAM od Tivusat (Wloska telewizja, nawet FTA, jest kodowana. Na szczescie pozostale tego ograniczenia nie maja- jesli ogranicze sie do samego FTA). <br/>
<br/>
Plusy:<br/>
Tylko po jednym pilocie do kazdego TV.<br/>
<br/>
Minusy:<br/>
Ograniczony wybor marki/modelu telewizorow.<br/>
Brak jakichkolwiek funkcji PVR.<br/>
Cena modulow CAM (w przeliczeniu okolo 800PLN za sztuke, z aktywna karta)<br/>
<br/>
<br/>
Rozwiazanie drugie:<br/>
<br/>
Jeden, systemowy, odbiornik/dekoder w szafce serwerowej, transmisja telewizji na zasadzie klient- serwer, gdzie serwerem jest odbiornik w szafce, a klientem- na przyklad KODI na IPTV boksie.<br/>
<br/>
Pierwszy wybor odbiornika: VU+ Ultimo. Podobno najmocniejszy. Na tym etapie jeszcze niewazne czy to ten czy inny. Uzyjmy go jako "dekodera bazowego" dla okreslenia dokladnych wymagan jakie postawimy odbiornikowi/serwerowi. A wtedy latwiej bedzie wybrac ten wlasciwy. Moze to bedzie Solo4k, a moze jeszcze inny..<br/>

Plusy:
Mozliwosc ogladania na niemalze dowolnym urzadzeniu sieciowym (mowa o sieci LAN)- telewizor, KODI, telefon, tablet, laptop..
Mozna zlecic nagranie programu z jednego urzadzenia, a ogladac na dowolnym.
Dostepnosc wszelkich dodatkow, pluginow (zarowno enigmy jak i KODI, tabletow) mozna nawet telewizor w kuchni przeksztalcic w "terminal" ktory nie tylko pokaze program o gotowaniu, ale zaraz potem mozna otworzyc strone WWW z przepisem.
Tylko jeden modul CAM lub karta dla wloskiej telewizji.

Minusy:
Komplikacje w instalacji (czyli powod dla ktorego to wszystko pisze)
Przynajmniej 2 piloty przy kazdym tv (pilot tv + pilot iptv), moze nawet klawiatura i mysz, np w kuchni ( w zaleznosci od potrzeb)

<br/>
I teraz tak: jest duzo kontrowersji zwiazanych z nazewnictwem tunerow w VU+, w szczegolnosci modelu Ultimo. Na ten przyklad, jesli popatrzec na tylna scianke urzadzenia, mozna zobaczyc oznaczenia "Tuner A", " Tuner B", "Tuner C"<br/>
Ale to nie sa tunery! To tylko miejsca na karty z tunerami.<br/>
I na przyklad karta FBC (FullBandCapture) ma w samej sobie 8 tunerow. <br/>
<br/>
I aby uniknac pomylek i klotni z tym zwiazanych, mam zamiar uzywac nastepujacego nazewnictwa, proszac was o to samo. Nawet jesli brzmi ... "laicko"- jest to po to zeby uniknac nieporozumien.<br/>
<br/>
KWADRANT - jedno z pasm HHi/HLo/VHi/VLo<br/>
KARTA TUNEROW - fizyczna karta z tunerami, w Ultimo mozna ich zamontowac 3.<br/>
SLOT (1/2/3)- miejsce na umieszczenie kart tunerow.
ZLACZE F- fizyczne przylacze kabla antenowego do karty tunerow, kazda karta ma 2 takie, wiec wynikajace nazwy " zlacze f1"- gorne zlacze karty, "zlacze f2"- dolne zlacze karty.</t>
TUNER- tuner osadzony na karcie tunerow. Karta FBC zawiera 8 takich. Karta double/dual S2 ma tylko 2 tunery.

Tak wiec karta tunerow FBC osadzona w Slocie1 bedzie posiadala 8 tunerow (ABCDEFGH), Tuner " A" jest twardo przypisany do ZlaczaF1, tuner "B" jest twardo przypisany do ZlaczaF2, tunery CDEFGH mozna programowo "przypiac" do ktoregokolwiek ze zlaczyF na tej karcie, w miare potrzeb.

Podobnie dla karty tunerow FBC w slocie2 mamy tunery IJKLMNOP, z ktorych tunery I oraz J sa przypiete na twardo, pozostale programowo.

Slot3 nie przyjmuje kart tunerow FBC. Albo naziemna, albo S2 "legacy", tylko dwa tunery R oraz S.

W sumie do 18 tunerow.. Niezle. Nie wiem czy az tylu bede potrzebowal. Zakladam ze przy 4rech telewizorach moge spodziewac sie " szczytowego" obciazenia gdzies w okolicach 8miu jednoczenych, niezaleznych strumieni (na przyklad 2 telewizory, 3 programy nagrywajace sie w tle, 3 tablety bo rodzinka przyjechala i tez chca cos obejrzec jak nocuja).

Teraz trzeba mi doprowadzic sygnaly tak, zeby kazdy mozliwy program, z dowolnego satelity byl dostepny " na zyczenie", niezaleznie kto co oglada na innym telewizorze/tablecie/telefonie.

Jak do tej pory, wszystko przeprowadzam "na papierze",.

Pomysl 1:

Uzyc takiego samego zestawu anten i multisplittera jak w rozwiazaniu puerwszym, doprowadzic 4 kable z multisplittera do kart tunerow FBC w slotach 1 i 2.
Ustawic diseqc dla 3 anten.

Symulacja " na papierze":
K1 (Kodi numer 1) domaga sie programu z satelity1, na kwadrancie HHi-karta w slocie1, zlaczeF1 oraz tuner A (pierwszy tuner pierwszej karty) zostaje przypisany do zadania.
K2 domaga sie sat2/HLo- zlaczeF2 pierwszej karty, tuner B, zostaje przypisany.
K3 domaga sie sat3/VLo- zlaczeF1 DRUGIEJ karty, tuner I, zostaje przypisany
K4 domaga sie sat1/Hhi (ale innego programu niz K1)- zlaczeF1 pierwszej karty juz jest na sat1/HHi, tuner C zostaje programowo podpiety pod zlaczeF1 i przypisany do zadania
Nagrywanie1 domaga sie sat1/HLo- zlaczeF2 drugiej karty, tuner J dostaje robote.
Nagrywanie2 domaga sie sat1/VHi, zlaczeF1 TRZECIEJ karty, tuner R, zostaje przypisany.
Nagrywanie3 domaga sie sat1/VLo, zlaczeF2 trzeciej karty, tuner S zostaje przypisany.
Nagrywanie4 domaga sie sat2/HHi- WSZYSTKIE ZLACZA F SA ZAJETE, ZADNE Z NICH NIE MA PRZYPISANEGO SAT2/HHi, ZADANIE ZOSTAJE ODRZUCONE.

Jak sie nazywa ta ciemna tylna czesc ludzkiego ciala? Aaa... Tak.. D*pa. Wielka, brudna owlosiona.. d*pa.

7 strumieni aktywnych, a i to tylko dlatego ze K1 "dzieli sie" pasmem z K4. Wiec mozna smialo liczyc ze wyciagne w ten sposob max 6 calkowicie niezaleznych strumieni. Za malo. I to jeszcze przy kosztach VU+ Ultimo razem z wszystkimi trzema kartami.

Myslec.. Myslec..

Unicable!

Wiec co wiem o mozliwosciach unicable w VU..
Jesli dobrze zrozumialem (duzo czytania za mna) to kazdy tuner na karcie FBC jest w stanie dzialac niezaleznie, a jednak jednym kablem.
No ale czy aby na pewno jednym?
Ogladalem schematy instalacji unicable.
Jesli dobrze rozumiem to unicable pierwszej generacji jest w stanie obsluzyc 4 tunery na jednym kablu. Druga generacja moze wiecej (8? 16? 24? musze doczytac).

Wiec jesli zrobilbym tak:
3 talerze (lub zez), 3 LNB unicable.
LNB1 wpiety bezposrednio w zlaczeF1 pierwszej karty.
LNB2 wpiety bezpisrednio w zlaczeF2 pierwszej karty.
LNB3 wpiety bezposrednio w zlaczeF1 drugiej karty.

zlaczeF2 drugiej karty puste, trzeciej karty nie ma sensu montowac nawet.

Jesli dobrze rozumiem, na zlaczuF1 pierwszej karty moge miec wszystkie 4 kwadranty pierwszego satelity.
Ale moge im przypisac tylko 4 tunery jednoczesnie w generacji pierwszej?
Czyli max 4 transpondery? A co jesli wymagane bedzie na przyklad 6 strumieni, kazdy z innego transpondera, ale wszystkie na satelicie pierwszym?
Raczej nie zadziala..

Czy tunery VU+ obsluguja druga generacje unicable?
Wtedy, rozumuje, ze bylbym w stanie przypisac nawet te 8 tunerow do jednego satelity. 8 transponderow. 8 strumieni.
I oczywiscie moglbym tes "mieszac"- na przyklad 5 tunerow na satelicie1, 2 tunery na sat2, 1 na sat3..
Byle by bylo ZAWSZE 8 dostepne.

Jesli karty tunerow nie obsluguja drugiej generacji unicable- istnieja jakies multiswitche?

Albo czy mozna kupic LNB unicable z 3ma wyjsciami unicable i uzyc przelacznikow diseqc? Jak rozumiem, sama idea unicable to sterowanie LNB/wbudowanego miksera poprzez diseqc. Jak temu dodac przelaczniki diseqc jeszcze to nie zacznie sie zachowywac jak mis Koralgol po pol litrze?



ThomasG
nowy
nowy
Posty: 12
Rejestracja: 05 paź 2018, 11:31
Tuner: poszukiwany
Antena: UK SKY 60cm
Konwerter: SKY
Podziękował: 3 razy
Dostał Podziękowań: 0

Ot.. Projekcik.. Wszelkie podpowiedzi mile widziane.

#2

Post autor: ThomasG » 22 paź 2018, 15:20

Przepraszam za te wszystkie znaczniki w tekscie. Chwile mi zajelo opanowanie kopii roboczych (bo oczywiscie ze nie napisalem tego wszystkiego na raz).
Jak tylko dostane sie do laptopa, i jeszcze bede mial mozliwisc- poprawie.



ThomasG
nowy
nowy
Posty: 12
Rejestracja: 05 paź 2018, 11:31
Tuner: poszukiwany
Antena: UK SKY 60cm
Konwerter: SKY
Podziękował: 3 razy
Dostał Podziękowań: 0

Ot.. Projekcik.. Wszelkie podpowiedzi mile widziane.

#3

Post autor: ThomasG » 22 paź 2018, 16:22

Zamiescilem to samo pytanie na forum OpenPLI.
Oczywiscie po angielsku.

Ostatnie posty dosyc dlugiego tematu, zapytanie jest prawie slowo w slowo z tym co napisalem powyzej:

https://forums.openpli.org/topic/53164- ... ies/page-4

Wlasnie otrzymalem tam ciekawa odpowiedz:

An FBC complex has 8 tuners, so if your requirements are 8 simultaneous streams / recordings, you don't need a second FBC card, which means you don't need an Ultimo 4K, a Solo 4K would do fine. But so would any other box with an FBC DVB-S2 tuner, there are cheaper options than a VU+. especially if you are going to hide it in the attic. Optionally you could add/use a legacy dual tuner for a second slot, giving you a total of 10 tuners (this is what I have in my Solo 4K).

"If you use Unicable SCR LNB's, and you pick a model with 32 user bands, you can assign 8 bands per SAT position (and have 8 spare for additional assignment or to add a 4th SAT position), have the LNB's programmed that way, and connect them all up to the same coax with the correct T couplers."


Pierwsza czesc mowi ze tak naprawde nie potrzebuje modelu Ultimo- dowolny z zestawem 8miu tunerow FBC da rade. Nie musi byc nawet VU+.

Druga czesc wyjasnia jak:
Zastosuj LNB unicable z mozliwoscia przypisania 32 abonentow.
Wszystkie zepnij odpowiednimi lacznikami "T" (czyli jakimi?), zaprogramuj pierwsze 8 pasm abonenckich dla LNB1, kolejne 8 dla LNB2, kolejne 8 dla LNB3, pozostale 8 zostaw w spokoju. Moze sie kiedys przydadza.
Wszystko to podac jednym kablem do jednej karty tunerow FBC... I juz.
Jakakolwiek kombinacja ma dzialac..

I to mi daje takie pytania:

Czy wszystkie karty/zestawy tunerow FBC to obsluza? Czy tylko te od VU+? Jak sprawdzac czy na przyklad ktorys Octagon to obsluzy czy nie?

Zlaczki typu "T"- jakie dokladnie?

Programowanie- jak gdzie i kim? Podobno sa aplikacje na androida. Programatory do kupienia.. Jak to gryzc?



Awatar użytkownika
Jacek
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 1850
Rejestracja: 11 lut 2009, 21:54
Tuner: DM800
Antena: Mabo120PM
Konwerter: Invacom
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 23 razy
Dostał Podziękowań: 75 razy
Kontakt:

Ot.. Projekcik.. Wszelkie podpowiedzi mile widziane.

#4

Post autor: Jacek » 23 paź 2018, 8:12

A czy ta rodzina dla której masz wykonać tą instalację jest "kumata" że tak napiszę. Bo zrobić i wziąć kaskę to pewnie nie problem. Schody się zaczną jak trzeba będzie np. uzupełnić listę kanałów w odbiorniku na E2. W takie rozwiązanie z jednym odbiornikiem i głowicami FCB to można proponować "singlowi" lub komuś "kumatemu" ale nie laikowi który tylko chce zmieniać kanały. Takie jest moje zdanie. Ja już w takie instalacje się nie bawię.


''Gdy gazela budzi się o poranku wie, że musi biegać szybciej niż najszybszy lew, inaczej zostanie pożarta...
Gdy rano budzi się lew - już wie, że musi biec szybciej niż najwolniejsza gazela, bo zdechnie z głodu...
Nieważne czy jesteś gazelą, czy lwem od rana musisz zapierdalać..."
PODOBNO:
(Muhammad bin Raschid Al Maktum, szejk Dubaju.)

ThomasG
nowy
nowy
Posty: 12
Rejestracja: 05 paź 2018, 11:31
Tuner: poszukiwany
Antena: UK SKY 60cm
Konwerter: SKY
Podziękował: 3 razy
Dostał Podziękowań: 0

Ot.. Projekcik.. Wszelkie podpowiedzi mile widziane.

#5

Post autor: ThomasG » 23 paź 2018, 16:17

O.. I to jest to drugie sedno sprawy..

Albo zrobie I'm na CAMach w telewizorach, wezme kase, I wiecej mnie to nie obchodzi.

Albo zrobie na enigmie klient-serwer, wezme kase, I zalapie kontrakt "na utrzymanie" - dwie wizyty w roku na przeglad systemu I aktualizacje, moze dostep zdalny do obslugi... Wszystko odplatne.



Awatar użytkownika
Jacek
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 1850
Rejestracja: 11 lut 2009, 21:54
Tuner: DM800
Antena: Mabo120PM
Konwerter: Invacom
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 23 razy
Dostał Podziękowań: 75 razy
Kontakt:

Ot.. Projekcik.. Wszelkie podpowiedzi mile widziane.

#6

Post autor: Jacek » 24 paź 2018, 14:08

Tylko zaznacz, że aktualizacja listy kanałów nie jest w "pakiecie" jak to teraz większość określa ;).
Poza tym, nie wiem czy robiłeś już listę kanałów DVB-S w telewizorze, jak dla mnie MASAKRA. Najlepiej jak wszystkie TV są tego samego producenta i jest możliwość przeniesienia z jednego do np. 4 . Wtedy robisz jednego i już. Druga sprawa nie programuj TV z automatu bo będziesz miał niezłą jazdę z układaniem kanałów. Przeszukaj tylko te transpondery które nadają potrzebne kanały. Zaoszczędzisz czas i nerwy.


''Gdy gazela budzi się o poranku wie, że musi biegać szybciej niż najszybszy lew, inaczej zostanie pożarta...
Gdy rano budzi się lew - już wie, że musi biec szybciej niż najwolniejsza gazela, bo zdechnie z głodu...
Nieważne czy jesteś gazelą, czy lwem od rana musisz zapierdalać..."
PODOBNO:
(Muhammad bin Raschid Al Maktum, szejk Dubaju.)

Robinson
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 317
Rejestracja: 11 mar 2012, 22:08
Tuner: ET9000
Antena: Mabo 115
Konwerter: Inverto Black Ultra
Podziękował: 32 razy
Dostał Podziękowań: 15 razy

Ot.. Projekcik.. Wszelkie podpowiedzi mile widziane.

#7

Post autor: Robinson » 25 paź 2018, 13:56

Jacek pisze:
24 paź 2018, 14:08
Poza tym, nie wiem czy robiłeś już listę kanałów DVB-S w telewizorze, jak dla mnie MASAKRA.
Mowa o ręcznym układaniu? Mogę się domyślić.
Ale czy nowoczesne telewizory nie mają opcji edycji i wgrywania listy w jakimś edytorze pod Windowsem/Linuxem?



Awatar użytkownika
mp107
nowy
nowy
Posty: 30
Rejestracja: 23 lut 2011, 14:17
Tuner: AX HD51/NBOX BSKA E2
Antena: 80cm offset
Podziękował: 3 razy
Dostał Podziękowań: 2 razy

Ot.. Projekcik.. Wszelkie podpowiedzi mile widziane.

#8

Post autor: mp107 » 25 paź 2018, 20:25

Ja do edycji listy kanałów w TV Samsung UE49M5502 używałem programu ChanSort, bo wbudowana w telewizor edycja kanałów była i jest na tyle upośledzona, że:
1. Przy przenoszeniu kanałów z pozycji na pozycję zachowuje ich numery bez możliwości zmiany tego zachowania z poziomu samego telewizora.
2. Kanałom można nadać nazwy, ale tylko o długości do 5 liter, ale program ChanSort pozwala na nadanie dłuższych nazw, które wyświetlają się bez problemu. Dlaczego tego nie ma "od razu" w oprogramowaniu telewizora pozostaje dla mnie zagadką.


AX HD51 + 80cm (, 19E/13E/(7+4,8)E

ODPOWIEDZ

Wróć do „Akcesoria satelitarne”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości