Dwa diseqc połaczone razem

przełączniki diseqc, multiswitche, kable, promienniki,moduły...
radek24
Początkujący
Początkujący
Posty: 68
Rejestracja: 25 sie 2013, 20:21
Tuner: VU+ ULTIMO4K
Antena: Famaval 100
Konwerter: Single Inverto Black Ultra
Podziękował: 0
Dostał Podziękowań: 0

Dwa diseqc połaczone razem

#31

Post autor: radek24 » 01 kwie 2017, 20:19

w tym wypadku chciałbym uzyc tylko dwóch diseqc zamiast trzech ale kazdy ma po 8 wejsc i kolejno 1.2 i 1.1
8/1 WAVEFRONTIER diseqc 1.2
8/1 BEST DISEQC diseqc 1.1
czy taka konfiguracja zadziała



siestrzen
nowy
nowy
Posty: 7
Rejestracja: 26 sty 2015, 9:54
Tuner: ariva 210
Antena: 120
Konwerter: inverto
Podziękował: 6 razy
Dostał Podziękowań: 0

Dwa diseqc połaczone razem

#32

Post autor: siestrzen » 06 maja 2017, 9:12

Czyli mozna zrobic taki uklad ze jako pierwszy w torze bedzie diseqc 4/1 z protokolem 1.1 (np. AXING), a do kazdego z jego 4 wejsc mozemy podpiac diseqc 10/1 lub 16/1 z protokolem 1.2 (np. OPTICUM DSG 10/1 lub EMP-CENTAURI SWITCH 16/1 PCP-W3. Ewentualnie mozemy zrobic uklad odwrotny -jako pierwszy diseq z protokolem 1.2, a nastepnie z protokolem 1.1. Natomiast problemem moze sie okazac wysterowanie takiego ukladu z poziomu tunera, bo nie wszystkie tunery maja takie mozliwosci. Poza tym punktem newralgicznym moze byc wspolpraca tunera z danymi przelacznikami diseq, bo wiadomo nie od dzisiaj ze niektore tunery z niektorymi diseqc-ami "nie zabardzo sie lubia". Posumowywujac to w ten sposob mozemy uzyskac dostep do przynajmniej do 40 pozycji satelitarnych (uzywajac przelacznikow 10/1), a maksymalnie nawet do 64!!! Jesli popelnilem jakis blad to prosze o korekte...



bzyk83
nowy
nowy
Posty: 3
Rejestracja: 08 mar 2018, 17:24
Tuner: nbox
Antena: 90
Konwerter: opticum
Podziękował: 0
Dostał Podziękowań: 0

Dwa diseqc połaczone razem

#33

Post autor: bzyk83 » 08 mar 2018, 17:45

Mam problem ustawieniem Diseq. A mianowicie mam konwerter monoblock twin ustawiony na HB i Astre 19e. Dodatkowo dołożyłem konwerter twin na astre 23,5e. Podłączone jest to do dwóch przełączników diseq 2x1. Po jednym wyjściu z każdego konwertera do przełącznika. A potem do Nboxa z nagrywarką, czyli ma 2 wejścia. I teraz jak to poprawnie ustawić w tunerze? Teraz miałem ustawiony tryb prosty i działało jakoś 1 dzień, teraz nie odbiera nic z astry 19e. Po podłączeniu samego konwertera monoblock do tunera działa wszystko jak należy. Próbowałem też ustawić w trybie zaawansowanym, ale też nic nie odbiera z astry 19e
Załączniki
20180308_155040.jpg
20180308_155134.jpg
11.jpg
22.jpg



Awatar użytkownika
zuchnet
Admin
Admin
Posty: 12920
Rejestracja: 13 lut 2009, 19:24
Tuner: Dr.HD, Openbox, TBS 6983
Antena: 2m, OFC 1200, AS-130
Konwerter: Inverto White Flansh
Lokalizacja: Lubartów 51.44°N 22.68°E
Podziękował: 464 razy
Dostał Podziękowań: 608 razy
Kontakt:

Dwa diseqc połaczone razem

#34

Post autor: zuchnet » 11 mar 2018, 19:13

Ustawienia zaawansowane popatrz na zdjęciu to co w polu niebieskim musisz ustawić skoro masz kaskadę.
Załączniki
920.jpg


Parabola 200 (98e-53w), AS-120 , AS-130
3xT90 (95e-60e),(42e-4w),(5w-45w)

STB:DM 920UHD, DM 900UHD, 7020HD, SF-8008,Openbox X-810, S3 mini II, AS-4K2X,TBS 6903

Tomaszek 4K Ful HD
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 376
Rejestracja: 02 cze 2019, 19:39
Tuner: Ustym 4K Pro i Denys ProCombo Cryptobox 752 Combo
Antena: Famaval115Corab90 i Multifocus E85
Konwerter: Inverto Ultra Black
Lokalizacja: Kłodzko Wojciechowice
Podziękował: 68 razy
Dostał Podziękowań: 12 razy

Połączenie kaskadowe

#35

Post autor: Tomaszek 4K Ful HD » 24 gru 2019, 13:54

Witam mam pytanie do forumowiczów którzy mają połaczone disecq kaskadowo jak podłączyć Axing 4x1 z 10/1Opticum



Awatar użytkownika
Harti
Admin
Admin
Posty: 10555
Rejestracja: 11 lut 2009, 21:23
Lokalizacja: Rybnik (18.5E/50.1N)
Podziękował: 107 razy
Dostał Podziękowań: 503 razy
Kontakt:

Dwa diseqc połaczone razem

#36

Post autor: Harti » 24 gru 2019, 15:19

Scalam wątki!
Raz nie ten dział, dwa czasami warto przejrzeć najpierw forum!


Anteny:
240cm 85.0*E---24.0*W (4 lnb:Ku/KuR/L, Ka,C-band)
120cm 90.0*E---50.0*W
180cm 31E,39E,42E, 45/46E,
multifocus e85 33E,28.0E,23,5E, 19,2E, 13E
125cm 1W, 4W
100cm 5E, 9E
60cm -60.0*E
Tunery
Nc+, U2C Denys T2-MI, Octagon SX88+, Openbox:SX6, Openbox AS4K2X, Prof Rev7300......

Tomaszek 4K Ful HD
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 376
Rejestracja: 02 cze 2019, 19:39
Tuner: Ustym 4K Pro i Denys ProCombo Cryptobox 752 Combo
Antena: Famaval115Corab90 i Multifocus E85
Konwerter: Inverto Ultra Black
Lokalizacja: Kłodzko Wojciechowice
Podziękował: 68 razy
Dostał Podziękowań: 12 razy

Dwa diseqc połaczone razem

#37

Post autor: Tomaszek 4K Ful HD » 25 gru 2019, 11:03

Czy taki model przełącznika będzie dobry Spaun Sur 211F do takiego połączenia 8/1 +10/1



Wrona111
Fanatyk
Fanatyk
Posty: 518
Rejestracja: 13 cze 2012, 23:28
Tuner: USTYM 4K, OCTAGON SF8008
Antena: Laminas AS 120,Wavefrontier T90, inne
Konwerter: Inverto Black Ultra
Podziękował: 31 razy
Dostał Podziękowań: 18 razy

Dwa diseqc połaczone razem

#38

Post autor: Wrona111 » 10 maja 2020, 23:10

Dwa diseqc 10/1 podłączenie w kaskadzie enigma2 jak to scaliś w jedno..? Czytałem,że do tego potrzebny jest przełacznik 2/1 a jak to ustawić w tunerze..mam opcję sygnał przełączający a/b czy to o to chodzi by pod jedno wejście A był podłączony diseqc pierwszy 10/1 a pod B drugi..? Dodam,że lepiej wychodzi dla mnie opcja diseqc 10/1 gdyż te 16/1 to jakaś masakra cenowa..zresztą później rozbudował bym to dodatkowymi przełącznikami 4/1.


..."...

Awatar użytkownika
DDiablo
nowy
nowy
Posty: 14
Rejestracja: 03 gru 2009, 15:22
Tuner: 2 x SkyStar 2, 5620, 2x tt s2-3600
Antena: Hirschmann 1m, 2 x 60cm
Konwerter: Różne
Podziękował: 0
Dostał Podziękowań: 0

Dwa diseqc połaczone razem

#39

Post autor: DDiablo » 21 maja 2020, 16:03

Jeżeli dobrze zrozumiałem to musisz zrobić kaskadę na 1.1 > 1.0 lub na odwrót, nie możesz robić kaskady z 2 takich samych diseqc.
Dodatkowo uncommited to 1.1 commited to 1.0.
Ja z kolei mam inne pytanie, czy mając kaskadę 10/1 1.1 > 4/1 1.0 mogę do tego 1.0 podpiąć na jednym porcie obrotnicę 1.2? Gdzieś widziałem że ktoś miał taką instalację. Ktoś to może potwierdzić?


2 x SkyStar 2, dm5620, Pinnacle 452e c1l, tt s2-3600 c2l
Hirschmann 1,1m (28,2E 23,5E 19,2E 13E 10E 9E 7E 4,8E 0,8W) 60 (4W) 70 (42E 36E 31,5E)

DVB-T/2/C, AF9035, Pinnacle 310i, Xbox Tuner

ODPOWIEDZ

Wróć do „Akcesoria satelitarne”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości