USB dongle na rtl2832u+r820t - czyli nie tylko DVB-T

Telewizory, kina domowe, DVD, Blu ray, nowe technologie
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
igorlan

Przyjaciel Forum
Posty: 527
Rejestracja: 11 lut 2009, 22:37
Tuner: Showbox Vitamin 5000HD
Antena: Parabola 180
Konwerter: Invacom SNF-031
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 32 razy
Dostał Podziękowań: 20 razy
Kontakt:

USB dongle na rtl2832u+r820t - czyli nie tylko DVB-T

#251

Post autor: igorlan » 28 gru 2017, 11:15

Dzięki Tomek, not to po zawodach z Outernetem w L-Band, jakieś inne transmisje widać jeszcze na tym paśmie.....
Załączniki
L-band.jpg


Parabola 180cm - obecnie nieużywana
Laminas 120x130 (60E - 30W) - Dr.HD F16
EchoStar 80cm (Eutelsat 36.0°E) - Showbox Vitamin 5000HD
Awatar użytkownika
Tomek22

DX-er
Posty: 2906
Rejestracja: 05 cze 2010, 12:25
Tuner: Showbox Vitamin 5000HD+Prof 7301 S2
Antena: Mabo 1.80m. Corab 60cm
Konwerter: Inverto Black Ultra z Mifferem 58mm. TM-1 (biały)
Lokalizacja: Łódź Centrum N51°49 E19°26
Podziękował: 898 razy
Dostał Podziękowań: 262 razy

USB dongle na rtl2832u+r820t - czyli nie tylko DVB-T

#252

Post autor: Tomek22 » 29 gru 2017, 1:44

Możesz jeszcze spróbować odebrać sygnał GPS bezpośrednio z 1575MHz.
tutaj poradnik:
https://www.rtl-sdr.com/rtl-sdr-tutoria ... -plotting/
u mnie zadziałało.

Outernet poszedł dalej i się rozwija, ciekawe na jakiej pozycji sat w Europie będzie nadawał w paśmie Ku. Ostatnio na 45E były transpondery outernetu.
Szkoda jednak że zniknął z Pasma L


Showbox Vitamin 5000HD
Prof 7301 S2

Zestaw Odbiorczy:
Mabo 1.80m 93.5*E-40.5*W(bez 76.5*E i 78*E) Ku: Inverto Black Ultra (przerobiony) C: Kaonsat KS-N201G
WiMAX interference (od 3530MHz do 3790MHz duże zakłócenia)
Invacom SNF-031, TM-1 (biały), Siłownik 24', Deklinacja 12'
Awatar użytkownika
igorlan

Przyjaciel Forum
Posty: 527
Rejestracja: 11 lut 2009, 22:37
Tuner: Showbox Vitamin 5000HD
Antena: Parabola 180
Konwerter: Invacom SNF-031
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 32 razy
Dostał Podziękowań: 20 razy
Kontakt:

USB dongle na rtl2832u+r820t - czyli nie tylko DVB-T

#253

Post autor: igorlan » 29 gru 2017, 8:46

Tak, GPS już przerobiłem :)
Załączniki
GPS.jpg


Parabola 180cm - obecnie nieużywana
Laminas 120x130 (60E - 30W) - Dr.HD F16
EchoStar 80cm (Eutelsat 36.0°E) - Showbox Vitamin 5000HD
Wrona111

Stały bywalec
Posty: 326
Rejestracja: 13 cze 2012, 23:28
Tuner: technisat digit hd8-sx, Dr.Hd GRAND
Antena: Laminas AS 160,OFC 1200,Hirschmann 90cm,ATX-107
Konwerter: Inverto Black Ultra
Lokalizacja: N 53,55 E 18,65
Podziękował: 19 razy
Dostał Podziękowań: 13 razy

USB dongle na rtl2832u+r820t - czyli nie tylko DVB-T

#254

Post autor: Wrona111 » 06 lip 2018, 23:38

czy może mi ktoś wyjaśnić dlaczego dzieje się w ten sposób,że jak mam podpięty pod usb dongiel i ma sygnał z anteny to odbiera i działa płynnie a jak tylko dam opcję nastawienia anteny i włączę spectrum sygnału to przy uruchomieniu obrotu anteny następuje zawieszenie laptopa i tak cały czas..nic nie idzie nastawić w takim przypadku trzeba działać jedynie intuicyjnie..walnięta karta usb czy płyta w laptopie pod innym usb to samo. Na innym laptopie nie ma takiej przypadłości.


..."...
Wrona111

Stały bywalec
Posty: 326
Rejestracja: 13 cze 2012, 23:28
Tuner: technisat digit hd8-sx, Dr.Hd GRAND
Antena: Laminas AS 160,OFC 1200,Hirschmann 90cm,ATX-107
Konwerter: Inverto Black Ultra
Lokalizacja: N 53,55 E 18,65
Podziękował: 19 razy
Dostał Podziękowań: 13 razy

USB dongle na rtl2832u+r820t - czyli nie tylko DVB-T

#255

Post autor: Wrona111 » 11 lip 2018, 22:19

Wrona111 pisze:
06 lip 2018, 23:38
czy może mi ktoś wyjaśnić dlaczego dzieje się w ten sposób,że jak mam podpięty pod usb dongiel i ma sygnał z anteny to odbiera i działa płynnie a jak tylko dam opcję nastawienia anteny i włączę spectrum sygnału to przy uruchomieniu obrotu anteny następuje zawieszenie laptopa i tak cały czas..nic nie idzie nastawić w takim przypadku trzeba działać jedynie intuicyjnie..walnięta karta usb czy płyta w laptopie pod innym usb to samo. Na innym laptopie nie ma takiej przypadłości.
gdzieś wyczytałem,że tego typu dongle nie zawsze chcą działać poprawnie na usb3.0 a w moim przypadku miałem zastosowanie pod usb3.0 i w zasadzie nie wiadomo dlaczego czasami ten dongiel działał normalnie a czasami jak opisałem wyżej..i faktycznie gdy pod usb3.0 zawieszał mi laptopa to po podpięciu pod usb2.0 już tego nie robił..dobrze,że jeszcze posiadam usb2.0. To tak jak w przypadku windowsa xp to co stare sprawdzone i dobre jest wypychane przez coś niby lepszego jak windows 7 i inne wersje..do tego można dorzucić przejście z FM na dab+ totalna paranoja mam nadzieję,że to kiedyś wszystko szlak trafi :judge:


..."...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Sprzęt audio-video”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości