silownik kathreina+pozycjoner 5V

Dział poświęcony problemom z działaniem sprzętu TV SAT - usterki,naprawy, przeróbki itp.
Krispl
Początkujący
Początkujący
Posty: 67
Rejestracja: 03 cze 2012, 12:23
Tuner: Ferguson HF8900
Antena: Famaval 110 cm + obrotnica DM3800
Konwerter: Inverto Black Ultra
Podziękował: 0
Dostał Podziękowań: 5 razy

silownik kathreina+pozycjoner 5V

#31

Post autor: Krispl » 11 paź 2018, 10:45

Silnik zostaw przyłączony tak jak jest. Odłącz od pozycjonera trzy przewody impulsatora - czarny, czerwony i żółty. Podłącz dwa krótkie przewody do wejść "Pulse" pozycjonera. Włącz przycisk West lub East i jednocześnie zwieraj i rozwieraj przyłączone przewody. W ten sposób zasymulujesz kontaktron z siłownika. Schemat układu testowego jak niżej.
Załączniki
Moteck.png
Moteck.png (7.25 KiB) Przejrzano 118 razy
Ostatnio zmieniony 11 paź 2018, 11:19 przez Krispl, łącznie zmieniany 3 razy.



Krispl
Początkujący
Początkujący
Posty: 67
Rejestracja: 03 cze 2012, 12:23
Tuner: Ferguson HF8900
Antena: Famaval 110 cm + obrotnica DM3800
Konwerter: Inverto Black Ultra
Podziękował: 0
Dostał Podziękowań: 5 razy

silownik kathreina+pozycjoner 5V

#32

Post autor: Krispl » 11 paź 2018, 11:08

Jeśli masz dostęp do części elektronicznych to narysowałem prosty układ testowy siłownika.
Załączniki
Test siłownika.png



Awatar użytkownika
Jacek
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 1840
Rejestracja: 11 lut 2009, 21:54
Tuner: DM800
Antena: Mabo120PM
Konwerter: Invacom
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 23 razy
Dostał Podziękowań: 75 razy
Kontakt:

silownik kathreina+pozycjoner 5V

#33

Post autor: Jacek » 11 paź 2018, 18:36

Wpinasz dwa kabelki w czarne zaciski górny-dolny (GND i PULSE). Oczywiście jeden w górny zacisk. Drugi w dolny zacisk. Prościej już się nie da wytłumaczyć.


''Gdy gazela budzi się o poranku wie, że musi biegać szybciej niż najszybszy lew, inaczej zostanie pożarta...
Gdy rano budzi się lew - już wie, że musi biec szybciej niż najwolniejsza gazela, bo zdechnie z głodu...
Nieważne czy jesteś gazelą, czy lwem od rana musisz zapierdalać..."
PODOBNO:
(Muhammad bin Raschid Al Maktum, szejk Dubaju.)

Krispl
Początkujący
Początkujący
Posty: 67
Rejestracja: 03 cze 2012, 12:23
Tuner: Ferguson HF8900
Antena: Famaval 110 cm + obrotnica DM3800
Konwerter: Inverto Black Ultra
Podziękował: 0
Dostał Podziękowań: 5 razy

silownik kathreina+pozycjoner 5V

#34

Post autor: Krispl » 11 paź 2018, 19:59

Przydałby się koledze jakiś najprostszy miernik za 20 zł. Proponuję zakup przy najbliższej okazji. Byłoby dużo prościej. Do kompletu wrzucam na szybko narysowany schemat elektryczny siłowników zrobiony na podstawie zdjęcia.
Załączniki
IMG_0706.JPG



Awatar użytkownika
Jacek
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 1840
Rejestracja: 11 lut 2009, 21:54
Tuner: DM800
Antena: Mabo120PM
Konwerter: Invacom
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 23 razy
Dostał Podziękowań: 75 razy
Kontakt:

silownik kathreina+pozycjoner 5V

#35

Post autor: Jacek » 11 paź 2018, 20:07

Nie musi to być miernik profesjonalny - jak to napisałeś wcześniej. Prosty miernik w polskich marketach budowlanych można już kupić za 15zł - chyba żaden majątek.


''Gdy gazela budzi się o poranku wie, że musi biegać szybciej niż najszybszy lew, inaczej zostanie pożarta...
Gdy rano budzi się lew - już wie, że musi biec szybciej niż najwolniejsza gazela, bo zdechnie z głodu...
Nieważne czy jesteś gazelą, czy lwem od rana musisz zapierdalać..."
PODOBNO:
(Muhammad bin Raschid Al Maktum, szejk Dubaju.)

Awatar użytkownika
toroidal68
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 2128
Rejestracja: 23 sie 2012, 22:36
Tuner: Ultimo 4k/DM920 4K/Octagon 4K/SX6/U2C Denys
Antena: 2xT90/Zynek 2m
Konwerter: Inverto Black Ultra
Lokalizacja: Polska-Szwecja
Podziękował: 34 razy
Dostał Podziękowań: 67 razy

silownik kathreina+pozycjoner 5V

#36

Post autor: toroidal68 » 11 paź 2018, 20:54

Krispl pisze:
11 paź 2018, 10:45
Silnik zostaw przyłączony tak jak jest. Odłącz od pozycjonera trzy przewody impulsatora - czarny, czerwony i żółty. Podłącz dwa krótkie przewody do wejść "Pulse" pozycjonera. Włącz przycisk West lub East i jednocześnie zwieraj i rozwieraj przyłączone przewody. W ten sposób zasymulujesz kontaktron z siłownika. Schemat układu testowego jak niżej.
=====
Witam
Dopiero wlaczylem kompa,sorki :cry:
Ale i zarazem mam podlaczyc silownik w to miejsce i wtedy zwierac przewody czarny z czerwonym? :hmmm:
Bo nie napisales jakie kolory mam zwierac?
=========
Po tym tescie jest to samo wysuwa sie chwile i zaraz jest ER-2 na pozycjonerze oraz nie zlicza impulsow?
Zwieralem przewody z impulsatora pozycjoner tak jak pisales i dalej jest to samo :blink:
Jeszcze zauwazylem takie cosik jak nawet nic nie jest podpiete do pozycjonera pulse tez sie wysuwa chwile i potem tez zatrzymuje sie
I tak jest ciagle.
Jakies pomysly?


VU+Ultimo 4K /Octagon-SF4008 4K /DM920 4K / VU+Ultimo HD / U2C /SX6/
Slingbox500HD
2szt T90+diseq 1\16
Channel Master 180cm //83e-8W //Szwecja
SMW OA 1400 "JUMBO" 140cm//75E-37W // Szwecja
Parabola Żniniewicz 200cm/silownik 36" from 90E-30W

Obrazek Obrazek

Awatar użytkownika
toroidal68
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 2128
Rejestracja: 23 sie 2012, 22:36
Tuner: Ultimo 4k/DM920 4K/Octagon 4K/SX6/U2C Denys
Antena: 2xT90/Zynek 2m
Konwerter: Inverto Black Ultra
Lokalizacja: Polska-Szwecja
Podziękował: 34 razy
Dostał Podziękowań: 67 razy

silownik kathreina+pozycjoner 5V

#37

Post autor: toroidal68 » 11 paź 2018, 21:27

Jacek pisze:
11 paź 2018, 20:07
Nie musi to być miernik profesjonalny - jak to napisałeś wcześniej. Prosty miernik w polskich marketach budowlanych można już kupić za 15zł - chyba żaden majątek.
=====
@Jacek wszystko ok ,ze kosztuje 15zl tylko ze w Polsce ,ale ja jestem w Szwecji a tu za 15zl mozesz kupic tylko 2 czekoladowe batoniki zeby sie oslodzic :clap2:


VU+Ultimo 4K /Octagon-SF4008 4K /DM920 4K / VU+Ultimo HD / U2C /SX6/
Slingbox500HD
2szt T90+diseq 1\16
Channel Master 180cm //83e-8W //Szwecja
SMW OA 1400 "JUMBO" 140cm//75E-37W // Szwecja
Parabola Żniniewicz 200cm/silownik 36" from 90E-30W

Obrazek Obrazek

Krispl
Początkujący
Początkujący
Posty: 67
Rejestracja: 03 cze 2012, 12:23
Tuner: Ferguson HF8900
Antena: Famaval 110 cm + obrotnica DM3800
Konwerter: Inverto Black Ultra
Podziękował: 0
Dostał Podziękowań: 5 razy

silownik kathreina+pozycjoner 5V

#38

Post autor: Krispl » 11 paź 2018, 23:39

"Er2" na wyświetlaczu oznacza brak impulsów na wejściu Puls. Przejrzałem instrukcję do twojego pozycjonera i wynika z niej że w tej wersji jest on przystosowany do obsługi optycznego impulsatora i ma fabryczne 5 V. Rozumiem, że po naciśnięciu np. przycisku West zwierałeś i rozwierałeś kablem wejście Pulse ze złączem Ground ? Chodzi oczywiście o symulację ciągłą zwarcie-rozwarcie-zwarcie-rozwarcie ... itd.

To, że silnik się zatrzymuje np. po sekundzie to prawidłowy objaw oznaczający przy normalnej pracy np. mechaniczną blokadę wysuwu siłownika powiedzmy kiedy antena dobije do ściany albo siłownik zamarznie zimą. Wtedy to dla bezpieczeństwa anteny czy ochrony silnika przed spaleniem pozycjoner po ok. 1 s odłącza napięcie stałe 36 V od silnika pozycjonera. W tej chwili masz taki efekt jakby siłownik się zablokował mechanicznie. Ręczna symulacja impulsów na wejściu Puls przez krótkotrwałe zwieranie tego wejścia do masy pozwala "oszukać" pozycjoner i wtedy powinien on dalej podawać napięcie 36 V na silnik. Brak impulsów na wejściu Puls jest również sygnałem dla pozycjonera, że siłownik "doszedł" do krańcowej pozycji mechanicznej, która to pozycja dla dodatkowego bezpieczeństwa już w siłowniku odłącza zasilanie stopując motor. W tym wypadku pozycjoner wyświetli również "Er2". Tak to wygląda pod jednym warunkiem - wejście Puls w pozycjonerze nie jest uszkodzone :thumbsdown:
Załączniki
Motec.png



Awatar użytkownika
toroidal68
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 2128
Rejestracja: 23 sie 2012, 22:36
Tuner: Ultimo 4k/DM920 4K/Octagon 4K/SX6/U2C Denys
Antena: 2xT90/Zynek 2m
Konwerter: Inverto Black Ultra
Lokalizacja: Polska-Szwecja
Podziękował: 34 razy
Dostał Podziękowań: 67 razy

silownik kathreina+pozycjoner 5V

#39

Post autor: toroidal68 » 12 paź 2018, 6:05

Krispl pisze:
11 paź 2018, 23:39
"Er2" na wyświetlaczu oznacza brak impulsów na wejściu Puls. Przejrzałem instrukcję do twojego pozycjonera i wynika z niej że w tej wersji jest on przystosowany do obsługi optycznego impulsatora i ma fabryczne 5 V. Rozumiem, że po naciśnięciu np. przycisku West zwierałeś i rozwierałeś kablem wejście Pulse ze złączem Ground ? Chodzi oczywiście o symulację ciągłą zwarcie-rozwarcie-zwarcie-rozwarcie ... itd.

To, że silnik się zatrzymuje np. po sekundzie to prawidłowy objaw oznaczający przy normalnej pracy np. mechaniczną blokadę wysuwu siłownika powiedzmy kiedy antena dobije do ściany albo siłownik zamarznie zimą. Wtedy to dla bezpieczeństwa anteny czy ochrony silnika przed spaleniem pozycjoner po ok. 1 s odłącza napięcie stałe 36 V od silnika pozycjonera. W tej chwili masz taki efekt jakby siłownik się zablokował mechanicznie. Ręczna symulacja impulsów na wejściu Puls przez krótkotrwałe zwieranie tego wejścia do masy pozwala "oszukać" pozycjoner i wtedy powinien on dalej podawać napięcie 36 V na silnik. Brak impulsów na wejściu Puls jest również sygnałem dla pozycjonera, że siłownik "doszedł" do krańcowej pozycji mechanicznej, która to pozycja dla dodatkowego bezpieczeństwa już w siłowniku odłącza zasilanie stopując motor. W tym wypadku pozycjoner wyświetli również "Er2". Tak to wygląda pod jednym warunkiem - wejście Puls w pozycjonerze nie jest uszkodzone :thumbsdown:
==========
No to jest tylko jedna wada,cos jest z silownikiem,tak?On od poczatku mi tak dzialal jak go przywiozlem. :thumbsdown:
Czy mona to jakos naprawic?I gdzie go mozna oddac?Bo u mnie w miescie nie ma fachofca do takich rzeczy :thumbsdown:
Ostatnio zmieniony 12 paź 2018, 20:07 przez toroidal68, łącznie zmieniany 1 raz.


VU+Ultimo 4K /Octagon-SF4008 4K /DM920 4K / VU+Ultimo HD / U2C /SX6/
Slingbox500HD
2szt T90+diseq 1\16
Channel Master 180cm //83e-8W //Szwecja
SMW OA 1400 "JUMBO" 140cm//75E-37W // Szwecja
Parabola Żniniewicz 200cm/silownik 36" from 90E-30W

Obrazek Obrazek

Krispl
Początkujący
Początkujący
Posty: 67
Rejestracja: 03 cze 2012, 12:23
Tuner: Ferguson HF8900
Antena: Famaval 110 cm + obrotnica DM3800
Konwerter: Inverto Black Ultra
Podziękował: 0
Dostał Podziękowań: 5 razy

silownik kathreina+pozycjoner 5V

#40

Post autor: Krispl » 12 paź 2018, 16:16

Właśnie odwrotnie. Ponieważ pozycjoner (urządzenie w domu) nie zlicza impulsów to znaczy że wejście Pulse nie działa.



ODPOWIEDZ

Wróć do „Warsztat i serwis”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 5 gości