Jak reanimować Edisona mio 4

Dział poświęcony problemom z działaniem sprzętu TV SAT - usterki,naprawy, przeróbki itp.
ODPOWIEDZ
Stan500
Początkujący
Początkujący
Posty: 62
Rejestracja: 03 wrz 2017, 9:20
Tuner: Openbox sx9 combo,Opticum 405 Commons, Topfild 7TF
Antena: Technomate 120 cm
Konwerter: Inwerto Black
Podziękował: 13 razy
Dostał Podziękowań: 0

Jak reanimować Edisona mio 4

#1

Post autor: Stan500 » 12 mar 2019, 23:17

Witam,i tak jak w temacie ,padł Edison mio 4 i trzeba by go uruchomić,jak to zrobić może ktoś pomoże? kiedyś reanimowałem octagona,i tam trzeba przytrzymać włącznik na tunerze włączyć mu prąd i puścić włącznik no i następnie wskazać mu na wcześniej nagranym i zamontowanym na nim pędrifie plik softu zciągnięty z netu.Ale tu jest trochę inna bajka,i tak to tu nie działa,może ktoś już to musiał robić i coś podpowie.Pozdrawiam



Awatar użytkownika
stanleyiskra
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 278
Rejestracja: 15 lis 2010, 12:37
Tuner: VU+ ULTIMO,Miraclebox Premium Ultra
Antena: Wavefrontier T90, Hollex R120, Multifocus E85, LAM
Konwerter: Inverto Black Ultra, Maximum XO-R1
Podziękował: 18 razy
Dostał Podziękowań: 17 razy

Jak reanimować Edisona mio 4

#2

Post autor: stanleyiskra » 13 mar 2019, 12:42

Wgraj sobie na pena np. najnowszy soft Openatv http://images.mynonpublic.com/openatv/6 ... en=osmio4k bądź inny soft, np.:
https://openpli.org/download/edision/OS+mio+4K
http://dev.nachtfalke.biz/nfr/feeds/6.3/images/osmio4k/
http://www.openvix.co.uk/index.php/down ... os-mio-4k/
https://openspa.webhop.info/#Descarga%2 ... OS%20mio4k

i spróbuj ponownie podpiąć do tunera pena. Wyłącz odbiornik z zasilania - włącz go na nowo po jakiś 30s i zobaczysz czy ruszy instalacja nowego image z pena.
Za ten post użytkownik stanleyiskra otrzymał podziękowanie od:
Stan500 (16 mar 2019, 20:47)


OCTAGON SF-4008 4K /USB3-8GB /HDD 1TB 2,5"
VU+ ULTIMO 4K /USB3 32-GB, USB2 -16GB /HDD 1TB 3,5"
Edision OS mio 4K/ USB2-8GB /HDD 1TB 2,5"

TV SAMSUNG 46" LED 3D FULL HD
---
Modernizacja anten planowana od wiosny:
Anteny TOROIDAL T90+diseqc 16\1 - 2 sztuki, (75E-21,5E) oraz (19,2E-30W)
Antena LAMINAS AS-1800 PM (V,H/L,R/C)

Awatar użytkownika
moons
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 1312
Rejestracja: 05 sty 2011, 22:12
Tuner: GigaBlue Quad Plus
Antena: Triax 115
Konwerter: Fte
Lokalizacja: Hajnówka
Podziękował: 4 razy
Dostał Podziękowań: 67 razy

Jak reanimować Edisona mio 4

#3

Post autor: moons » 13 mar 2019, 16:14

Przecież do tunera jest jakaś instrukcja, nawet jak jest w innym języku to da się pewnie zrozumieć po obrazkach. dokładnie takiego tunera nie mam ale na 100% zasada jest jak w innych tunerach. Ściągamy odpowiednie image, trzeba je rozpakować na pena USB, wkładamy do gniazda USB w tunerze, wciskami odpowiedni guzik albo kombinację guzików na tunerze, włączamy odbiornik do prądu i soft sam się wgrywa.
Pozdrawiam



ryszard_k11
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 290
Rejestracja: 12 kwie 2016, 21:56
Podziękował: 5 razy
Dostał Podziękowań: 5 razy

Jak reanimować Edisona mio 4

#4

Post autor: ryszard_k11 » 13 mar 2019, 16:21

Za ten post użytkownik ryszard_k11 otrzymał podziękowanie od:
Stan500 (16 mar 2019, 20:48)



Stan500
Początkujący
Początkujący
Posty: 62
Rejestracja: 03 wrz 2017, 9:20
Tuner: Openbox sx9 combo,Opticum 405 Commons, Topfild 7TF
Antena: Technomate 120 cm
Konwerter: Inwerto Black
Podziękował: 13 razy
Dostał Podziękowań: 0

Jak reanimować Edisona mio 4

#5

Post autor: Stan500 » 13 mar 2019, 17:25

Witam koledzy,i wszystkim wam szczerze dziękuję,dzięki waszym poradom już wszystko śmiga że hej,udało się z reanimować drania na przyszłość jest nauczka że trzeba ostrożnie ze skinami,chociaż była pod openvixa rozwaliła image.Pozdrawiam całe forum



Stan500
Początkujący
Początkujący
Posty: 62
Rejestracja: 03 wrz 2017, 9:20
Tuner: Openbox sx9 combo,Opticum 405 Commons, Topfild 7TF
Antena: Technomate 120 cm
Konwerter: Inwerto Black
Podziękował: 13 razy
Dostał Podziękowań: 0

Jak reanimować Edisona mio 4

#6

Post autor: Stan500 » 19 mar 2019, 22:23

Wrócę tylko na moment do softów,ponieważ jeszcze experymentuję z nimi,(jak na razie nieznalazłem tego najlepszego)zainstalowałem openpli,i nie mogę doszukać się blinskana,czyżby go tu nie było?



Awatar użytkownika
moons
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 1312
Rejestracja: 05 sty 2011, 22:12
Tuner: GigaBlue Quad Plus
Antena: Triax 115
Konwerter: Fte
Lokalizacja: Hajnówka
Podziękował: 4 razy
Dostał Podziękowań: 67 razy

Jak reanimować Edisona mio 4

#7

Post autor: moons » 19 mar 2019, 22:31

openpli jest najczystszym image, tam praktycznie wszystkie wtyczki trzeba sobie dogrywać. Co ma oczywiście wady i zalety. Nie ma bajerów których i tak nigdy nie użyjemy, ale żeby sobie skonfigurować tuner trzeba trochę więcej czasu niż na innych image.
wtyczka której szukasz jest zapewne do poprania w pluginach.
Pozrawiam
Za ten post użytkownik moons otrzymał podziękowanie od:
Stan500 (20 mar 2019, 9:17)



ryszard_k11
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 290
Rejestracja: 12 kwie 2016, 21:56
Podziękował: 5 razy
Dostał Podziękowań: 5 razy

Jak reanimować Edisona mio 4

#8

Post autor: ryszard_k11 » 20 mar 2019, 10:22

@Stan500,
W każdym obrazie na Mio 4k jest zawarta opcja : blindscan , nic nie trzeba doinstalowywać. Szukaj uważnie tej opcji.



ODPOWIEDZ

Wróć do „Warsztat i serwis”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 8 gości