silownik kathreina+pozycjoner 5V

Dział poświęcony problemom z działaniem sprzętu TV SAT - usterki,naprawy, przeróbki itp.
Awatar użytkownika
toroidal68
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 2435
Rejestracja: 23 sie 2012, 22:36
Tuner: Ultimo 4k/DM920 4K/Octagon 4K/SX6/U2C Denys
Antena: 2xT90/Zynek 2m
Konwerter: Inverto Black Ultra
Lokalizacja: Polska-Szwecja
Podziękował: 53 razy
Dostał Podziękowań: 77 razy

silownik kathreina+pozycjoner 5V

#1

Post autor: toroidal68 » 05 kwie 2018, 13:57

Chcialbym zapytac kogos kto posiada taki silownik optyczny z wyjsciem na 5V.
Moze ktos mi wytlumaczyc dlaczego ten silownik nawet podpiety do pozycjonera
ktory ma wyjscie 5V nie dziala poprawnie? :blink: :blink:
Czy Moteck ktory ma wyjscie 5V,on obsluzy ten silownik?Bo jak podlacze
do niego wcale nie dziala poprawnie,przyciskam w lewo lekko sie poruszy i dalej zero kontaktu,
to samo jest jesli chce pojechac w prawo. :thumbsdown:
A na pozycjonerze wyslakuje mi Er-2 to wyglada na przerwe w obwodzie.I teraz nie wiem
gdzie szukac blędu? :blink: :blink: Juz poprostu rece mi dopadaja. :sly:
Myslalem ze ma poprostu ciezko,przesmarowalem go dokladnie na slimaku i jak go podlacze
bezposrednio do samego silnika dziala bez przerwy,a jak podlacze do pozycjonera z wszystkimi
kablami to lekko sie poruszy i znow bląd Er-2 :yes: :sly: :sly:
Moze ktos posiada takowy silownik?Co moze byc przyczyna takich objawow? :hmmm:
Załączniki
IMG_4565.JPG
IMG_7264.JPG


VU+Ultimo 4K /Octagon-SF4008 4K /DM920 4K / VU+Ultimo HD / U2C /SX6/
Slingbox500HD
2szt T90+diseq 1\16
Channel Master 180cm //80e-30W //Szwecja
SMW OA 1400 "JUMBO" 140cm//75E-37W // Szwecja
Parabola Żniniewicz 200cm/silownik 36" / 90E-30W

Awatar użytkownika
Peyu
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 3346
Rejestracja: 11 lut 2009, 21:09
Tuner: Wiele
Antena: Orbitron 3m MESH
Konwerter: Inverto KU C-band
Lokalizacja: Wielkopolska Leszno
Podziękował: 59 razy
Dostał Podziękowań: 151 razy
Kontakt:

silownik kathreina+pozycjoner 5V

#2

Post autor: Peyu » 05 kwie 2018, 21:39

U mnie na zwykłym pozycjonerzy z 5v jest ok. Coś motek nie domaga chyba.



Awatar użytkownika
Jacek
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 1887
Rejestracja: 11 lut 2009, 21:54
Tuner: DM800
Antena: Mabo120PM
Konwerter: Invacom
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 24 razy
Dostał Podziękowań: 77 razy
Kontakt:

silownik kathreina+pozycjoner 5V

#3

Post autor: Jacek » 06 kwie 2018, 6:43

Już kiedyś pisałem na ten temat. U mnie śmiga z Pozycjonerem Pace a wcześniej z Datcomem w którym wyprowadziłem +5V na zewnątrz obudowy. Albo coś jest z "optyką" w siłowniku, albo tak jak Piotr napisał z Motekiem.


''Gdy gazela budzi się o poranku wie, że musi biegać szybciej niż najszybszy lew, inaczej zostanie pożarta...
Gdy rano budzi się lew - już wie, że musi biec szybciej niż najwolniejsza gazela, bo zdechnie z głodu...
Nieważne czy jesteś gazelą, czy lwem od rana musisz zapierdalać..."
PODOBNO:
(Muhammad bin Raschid Al Maktum, szejk Dubaju.)

Awatar użytkownika
toroidal68
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 2435
Rejestracja: 23 sie 2012, 22:36
Tuner: Ultimo 4k/DM920 4K/Octagon 4K/SX6/U2C Denys
Antena: 2xT90/Zynek 2m
Konwerter: Inverto Black Ultra
Lokalizacja: Polska-Szwecja
Podziękował: 53 razy
Dostał Podziękowań: 77 razy

silownik kathreina+pozycjoner 5V

#4

Post autor: toroidal68 » 06 kwie 2018, 13:31

Peyu pisze:
05 kwie 2018, 21:39
U mnie na zwykłym pozycjonerzy z 5v jest ok. Coś motek nie domaga chyba.
=======
To jezeli jest wyjscie na Motecku na 5V to moze ono nie dzialac jak nalezy?Dlaczego? :cry: :hmmm: :hmmm:
Nie rozumiem tego teraz.... :blink: :hmmm:
Ale nawet nie dziala poprawnie na zwyklym pozycjonerze np.podlaczonym do Datcoma 500 :no:
Powinien sie wysuwac w jedna i w druga strone,oczywiscie nie bedzie zliczal impulsow bo wtedy nie dziala optyka.
Czy ja dobrze rozumuje? :hmmm: :hmmm:


VU+Ultimo 4K /Octagon-SF4008 4K /DM920 4K / VU+Ultimo HD / U2C /SX6/
Slingbox500HD
2szt T90+diseq 1\16
Channel Master 180cm //80e-30W //Szwecja
SMW OA 1400 "JUMBO" 140cm//75E-37W // Szwecja
Parabola Żniniewicz 200cm/silownik 36" / 90E-30W

Awatar użytkownika
Jacek
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 1887
Rejestracja: 11 lut 2009, 21:54
Tuner: DM800
Antena: Mabo120PM
Konwerter: Invacom
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 24 razy
Dostał Podziękowań: 77 razy
Kontakt:

silownik kathreina+pozycjoner 5V

#5

Post autor: Jacek » 06 kwie 2018, 19:42

A jak podłączysz tylko zaciski Motoru np. pod akumulator 12V to siłownik się wysuwa/chowa ?


''Gdy gazela budzi się o poranku wie, że musi biegać szybciej niż najszybszy lew, inaczej zostanie pożarta...
Gdy rano budzi się lew - już wie, że musi biec szybciej niż najwolniejsza gazela, bo zdechnie z głodu...
Nieważne czy jesteś gazelą, czy lwem od rana musisz zapierdalać..."
PODOBNO:
(Muhammad bin Raschid Al Maktum, szejk Dubaju.)

Awatar użytkownika
toroidal68
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 2435
Rejestracja: 23 sie 2012, 22:36
Tuner: Ultimo 4k/DM920 4K/Octagon 4K/SX6/U2C Denys
Antena: 2xT90/Zynek 2m
Konwerter: Inverto Black Ultra
Lokalizacja: Polska-Szwecja
Podziękował: 53 razy
Dostał Podziękowań: 77 razy

silownik kathreina+pozycjoner 5V

#6

Post autor: toroidal68 » 06 kwie 2018, 20:47

Jacek pisze:
06 kwie 2018, 19:42
A jak podłączysz tylko zaciski Motoru np. pod akumulator 12V to siłownik się wysuwa/chowa ?
======
No wlasnie chodzi lekko jak ta lala,jak podlacze do zasilacza pod silnik. :yes: :yes:
Wysuwa sie i jak przeloze kable to sie wsuwa. :thumbsup:
A jak podlacze nawet do zwyklego AP500 bez 5V, to tez taka reakcja jest,ze poleci chwilke i sie zatrzymuje.I tak samo w druga strone :thumbsdown:
Oddalem do jednego elektronika z lat 90tych ktory zakladal anteny paraboliczne.Powiedzial mi ze zajrzy w wekend i zobaczymy co on wyduma :hmmm: :yes:
A nie chce go złomowac bo szkoda,chyba ze przerobie go na zwykly kontaktron :shifty: :hmmm:


VU+Ultimo 4K /Octagon-SF4008 4K /DM920 4K / VU+Ultimo HD / U2C /SX6/
Slingbox500HD
2szt T90+diseq 1\16
Channel Master 180cm //80e-30W //Szwecja
SMW OA 1400 "JUMBO" 140cm//75E-37W // Szwecja
Parabola Żniniewicz 200cm/silownik 36" / 90E-30W

Awatar użytkownika
Jacek
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 1887
Rejestracja: 11 lut 2009, 21:54
Tuner: DM800
Antena: Mabo120PM
Konwerter: Invacom
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 24 razy
Dostał Podziękowań: 77 razy
Kontakt:

silownik kathreina+pozycjoner 5V

#7

Post autor: Jacek » 07 kwie 2018, 17:31

Na 100% coś z układem elektroniki. Może ktoś podłączył przypadkowo 36V pod 5V i "padło". Jak twój elektronik nie zrobi - mam fachowca co konwertery naprawiał w latach 90-tych to by pewnie to ogarnął.


''Gdy gazela budzi się o poranku wie, że musi biegać szybciej niż najszybszy lew, inaczej zostanie pożarta...
Gdy rano budzi się lew - już wie, że musi biec szybciej niż najwolniejsza gazela, bo zdechnie z głodu...
Nieważne czy jesteś gazelą, czy lwem od rana musisz zapierdalać..."
PODOBNO:
(Muhammad bin Raschid Al Maktum, szejk Dubaju.)

Awatar użytkownika
toroidal68
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 2435
Rejestracja: 23 sie 2012, 22:36
Tuner: Ultimo 4k/DM920 4K/Octagon 4K/SX6/U2C Denys
Antena: 2xT90/Zynek 2m
Konwerter: Inverto Black Ultra
Lokalizacja: Polska-Szwecja
Podziękował: 53 razy
Dostał Podziękowań: 77 razy

silownik kathreina+pozycjoner 5V

#8

Post autor: toroidal68 » 07 kwie 2018, 19:28

Jacek pisze:
07 kwie 2018, 17:31
Na 100% coś z układem elektroniki. Może ktoś podłączył przypadkowo 36V pod 5V i "padło". Jak twój elektronik nie zrobi - mam fachowca co konwertery naprawiał w latach 90-tych to by pewnie to ogarnął.
=======
Jak moj fachowiec sobie nie poradzi,to napewno sie zglosze do ciebie z prosba o pomoc :bow: :bow:
=======


VU+Ultimo 4K /Octagon-SF4008 4K /DM920 4K / VU+Ultimo HD / U2C /SX6/
Slingbox500HD
2szt T90+diseq 1\16
Channel Master 180cm //80e-30W //Szwecja
SMW OA 1400 "JUMBO" 140cm//75E-37W // Szwecja
Parabola Żniniewicz 200cm/silownik 36" / 90E-30W

Awatar użytkownika
toroidal68
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 2435
Rejestracja: 23 sie 2012, 22:36
Tuner: Ultimo 4k/DM920 4K/Octagon 4K/SX6/U2C Denys
Antena: 2xT90/Zynek 2m
Konwerter: Inverto Black Ultra
Lokalizacja: Polska-Szwecja
Podziękował: 53 razy
Dostał Podziękowań: 77 razy

silownik kathreina+pozycjoner 5V

#9

Post autor: toroidal68 » 07 paź 2018, 18:48

Niestety moj elektronik nie podejmie sie naprawy tego silownika,zastanawiam sie czy w ogole w Polsce
ludzie chca pracowac :cigar: Jesli nie oplaca nawet zagladac do takich pierdół :sly:
Normalnie załamanie totalne :thumbsdown:
=======
@Jacek jak ty mi nie pomozesz to chyba juz nikt sie nie podejmie naprawy tego :confused:
Dziwne,ale nawet moj Linak zachowuje sie tak samo.Jak go podlacze,to jest tak ,ze wysuwa sie moment potem
sie zatrzymuje,a jak trzymam przycisk caly czas to jest taka reakcja,leci chwile zatrzymuje sie i ponownie leci i sie zatrzymuje
i tak ciagle. :wall: No i ten ER-2 wyskakuje :confused:
Posiadam 2 szt nowki Motecka i na kazdym to samo :thumbsdown:


VU+Ultimo 4K /Octagon-SF4008 4K /DM920 4K / VU+Ultimo HD / U2C /SX6/
Slingbox500HD
2szt T90+diseq 1\16
Channel Master 180cm //80e-30W //Szwecja
SMW OA 1400 "JUMBO" 140cm//75E-37W // Szwecja
Parabola Żniniewicz 200cm/silownik 36" / 90E-30W

Awatar użytkownika
jansat
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 1079
Rejestracja: 11 lut 2009, 23:00
Lokalizacja: kujawsko-pomorskie
Podziękował: 1 razy
Dostał Podziękowań: 75 razy

silownik kathreina+pozycjoner 5V

#10

Post autor: jansat » 08 paź 2018, 21:38

A na jakim przekroju kabla masz podłączony siłownik?
Oby to nie była skrętka od internetu.


KTI 230cm C-band MTI 15Ksiłownik36",Svensat1,5m LNB twin Invacom siłownik18",Mabo 1,5m LNB SC-1 siłownik18" Parabola 125cm zez Astra-Hotbird LNB twin Digistar i SC1
Dekodery codziennie inny
Na 2 lata N-box HDTV.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Warsztat i serwis”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 9 gości