Tv naziemna Czechy

Wszystko co związane z telewizją cyfrową w Czechach
Manfred 2
Początkujący
Początkujący
Posty: 52
Rejestracja: 10 mar 2014, 13:03
Podziękował: 2 razy
Dostał Podziękowań: 0

Tv naziemna Czechy

#181

Post autor: Manfred 2 » 30 mar 2018, 11:14

Witam ponownie - po wczorajszym moim poście.
Uważam, że na razie nie warto odbiegać od aktualnego tematu jakim jest czeska telewizja DVB-T2. Szczególnie od chwili uruchomienia pakietu programów w jakości HD na kanale 26 - MUX 11. Raczej tych, którzy już to odbierają należałoby prosić o dzielenie się informacjami i poradami skąd odbierają, na jakiej antenie i na jakim sprzęcie. Krótkie, lakoniczne zdania - np. "Ja też już odbieram" albo "U mnie sygnał na maksa" itp. niewiele pomogą zainteresowanym odbiorem takich programów.
Tym, którzy potrafią zrozumieć w jakimś stopniu język czeski, proponuję obejrzeć to co wczoraj wieczorem nadał czeski program informacyjny a dzisiaj jest dostępne tutaj :https://www.youtube.com/watch?v=vKPBFITUPFg
Pozdrawiam z Chorzowa. M.M.



cyfrowy 80
Fanatyk
Fanatyk
Posty: 591
Rejestracja: 25 wrz 2015, 20:50
Tuner: U2C Denys H.265 PRO COMBO
Antena: 90 corab + Multifocus E85
Konwerter: inverto black ultra
Lokalizacja: Klodzko
Podziękował: 150 razy
Dostał Podziękowań: 15 razy

Tv naziemna Czechy

#182

Post autor: cyfrowy 80 » 30 mar 2018, 18:29

Kolego ja muszę czekać na odpalenie tych kanałów do 10 maja aż włączą te kanały z nadajnika Trutnov :clap2: :clap2: :clap2: :clap: :clap:



Awatar użytkownika
igorlan
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 530
Rejestracja: 11 lut 2009, 22:37
Tuner: Showbox Vitamin 5000HD
Antena: Parabola 180
Konwerter: Invacom SNF-031
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 32 razy
Dostał Podziękowań: 20 razy
Kontakt:

Tv naziemna Czechy

#183

Post autor: igorlan » 30 mar 2018, 19:57

Manfred 2 pisze:
30 mar 2018, 11:14
Witam ponownie - po wczorajszym moim poście.
Uważam, że na razie nie warto odbiegać od aktualnego tematu jakim jest czeska telewizja DVB-T2. Szczególnie od chwili uruchomienia pakietu programów w jakości HD na kanale 26 - MUX 11. Raczej tych, którzy już to odbierają należałoby prosić o dzielenie się informacjami i poradami skąd odbierają, na jakiej antenie i na jakim sprzęcie. Krótkie, lakoniczne zdania - np. "Ja też już odbieram" albo "U mnie sygnał na maksa" itp. niewiele pomogą zainteresowanym odbiorem takich programów.
Tym, którzy potrafią zrozumieć w jakimś stopniu język czeski, proponuję obejrzeć to co wczoraj wieczorem nadał czeski program informacyjny a dzisiaj jest dostępne tutaj :https://www.youtube.com/watch?v=vKPBFITUPFg
Pozdrawiam z Chorzowa. M.M.
Witaj Starziku, tukej ten gorol z Krakowa Lankosher :)
Ja niestety nie posiadam w chwili obecnej anteny do odbioru LH, choc zacząłem już dopytywać się lokalnie czy w ogóle sygnał SP11 dolatuje w moje okolice. Jeśli się okaże, że ktoś to odbiera w Krakowie, to rozpocznę próby, niemniej jednak chwilę to zajmie, gdyż antenę na k26 planuję wykonać własnym sumptem.

Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 13 maja 2018, 13:55 przez igorlan, łącznie zmieniany 1 raz.


Parabola 180cm - obecnie nieużywana
Laminas 120x130 (60E - 30W) - Dr.HD F16
EchoStar 80cm (Eutelsat 36.0°E) - Showbox Vitamin 5000HD

Awatar użytkownika
Slavio
DX-er
DX-er
Posty: 2412
Rejestracja: 12 lut 2009, 6:39
Lokalizacja: Bytom
Podziękował: 92 razy
Dostał Podziękowań: 270 razy

Tv naziemna Czechy

#184

Post autor: Slavio » 31 mar 2018, 21:00

2020r. - Tak będzie wyglądało sześć końcowych sieci DVB-T2 w Czechach:

http://www.televizniweb.cz/2017/11/jak- ... -kmitoctu/


Mabo 1.15m+SG2100, Laminas AS-130+SG2100, Mabo 1.25m @40.5°W, Otis 1.25m @90°E
Parabola Żniniewicz 150cm [stand by]
Openbox F-500 / X-730PVR / X-800 / X-820 CI / Azbox Elite HD / Dr.HD D15 / Prof. 7301

VITEK2442
Początkujący
Początkujący
Posty: 94
Rejestracja: 25 sie 2010, 19:43
Tuner: GoSat GS 100 i 150 HD PVR
Antena: STA,ITA RS7
Lokalizacja: Havířov
Podziękował: 1 razy
Dostał Podziękowań: 8 razy

Tv naziemna Czechy

#185

Post autor: VITEK2442 » 01 kwie 2018, 16:58

Ten dokument o którym jest mowa w artykule jest z webu UKE w Umowach mięzinarodowych.



VITEK2442
Początkujący
Początkujący
Posty: 94
Rejestracja: 25 sie 2010, 19:43
Tuner: GoSat GS 100 i 150 HD PVR
Antena: STA,ITA RS7
Lokalizacja: Havířov
Podziękował: 1 razy
Dostał Podziękowań: 8 razy

Tv naziemna Czechy

#186

Post autor: VITEK2442 » 04 maja 2018, 13:36

Dzisz o 10.30 wystartowal PS 11 z nadajnika Trutnov-Czarna gora K 26.



cyfrowy 80
Fanatyk
Fanatyk
Posty: 591
Rejestracja: 25 wrz 2015, 20:50
Tuner: U2C Denys H.265 PRO COMBO
Antena: 90 corab + Multifocus E85
Konwerter: inverto black ultra
Lokalizacja: Klodzko
Podziękował: 150 razy
Dostał Podziękowań: 15 razy

Tv naziemna Czechy

#187

Post autor: cyfrowy 80 » 04 maja 2018, 19:07

Witam obraz jak żyleta aż chce śie oglądać skan był robiony na Denys H265 PRO Combo :clap2: :clap2: :clap:



Awatar użytkownika
igorlan
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 530
Rejestracja: 11 lut 2009, 22:37
Tuner: Showbox Vitamin 5000HD
Antena: Parabola 180
Konwerter: Invacom SNF-031
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 32 razy
Dostał Podziękowań: 20 razy
Kontakt:

Tv naziemna Czechy

#188

Post autor: igorlan » 13 maja 2018, 13:51

Witajcie,
Nabyłem drogą kupna antenę ATV27, którą poddałem lekkim modyfikacjom dodając kilka direktorów i wymieniając reflector celem poprawy współczynnika przód-tył.
Obrazek

K37 MUX2 zaczął się pojawiać w niektórych porach dnia. Niestety nie ma śladu sygnału na k26 i k28.
Z moich obserwacji wynika, że najmocniejszy sygnał występuje między 9 - 15, wtedy współczynnik BER się znacząco poprawia.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek


Parabola 180cm - obecnie nieużywana
Laminas 120x130 (60E - 30W) - Dr.HD F16
EchoStar 80cm (Eutelsat 36.0°E) - Showbox Vitamin 5000HD

Awatar użytkownika
Jalocha
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 1788
Rejestracja: 17 lut 2009, 17:29
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 22 razy
Dostał Podziękowań: 42 razy
Kontakt:

Tv naziemna Czechy

#189

Post autor: Jalocha » 13 maja 2018, 16:39

Przy takiej antenie K26 powinien się pojawiać przynajmniej rano chociaż prawda jest taka, że jest trochę zbyt blisko K25 z Chorągwicy. Podobnie jak K54 jest zbyt blisko K55 z Wisły. Może spróbuj z filtrem Alcada?


Todo es mentira en este mundo... todo es mentira la verdad...

Famaval 110cm (5W+4W+1W+3E+5E+7E+10E)
Mabo 105cm (9E+13E+16E+19.2E+23,5E)
Corab 90cm (39E+42E)
Openbox S2 Mini HD, U2C Denys

E-sporadic: dipol 1-elem. R1/R2/E2/E3/E4
UKF: Wittenberg 5-elem. + Sony ST-370S

Awatar użytkownika
igorlan
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 530
Rejestracja: 11 lut 2009, 22:37
Tuner: Showbox Vitamin 5000HD
Antena: Parabola 180
Konwerter: Invacom SNF-031
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 32 razy
Dostał Podziękowań: 20 razy
Kontakt:

Tv naziemna Czechy

#190

Post autor: igorlan » 13 maja 2018, 17:08

Jalocha pisze:Przy takiej antenie K26 powinien się pojawiać przynajmniej rano chociaż prawda jest taka, że jest trochę zbyt blisko K25 z Chorągwicy. Podobnie jak K54 jest zbyt blisko K55 z Wisły. Może spróbuj z filtrem Alcada?
Nie ma szans i nawet nie chodzi tu o k25 z Choragwicy, która względem mojej anteny jest z boku, z czym mocno kierunkowa charakterystyka yagi sobie dobrze radzi, problem jest w modulacji QAM 256, która jest znacznie mniej odporna na szumy i zakłócenia przy dużych dystansach. Niestety coś za coś, większa przepustowość i transfer danych potrzebuje więcej mocy aby zapewnić prawidłową demodulacje na dalszych dystansach, więc gdyby tylko podnieśli moc ale na to się nie zanosi.

Wysłane z mojego SM-G925F przy użyciu Tapatalka


Parabola 180cm - obecnie nieużywana
Laminas 120x130 (60E - 30W) - Dr.HD F16
EchoStar 80cm (Eutelsat 36.0°E) - Showbox Vitamin 5000HD

ODPOWIEDZ

Wróć do „Czechy”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość