Enigma 2 Showbox Vitamin HD 5000

Wszystko na temat odbiorników marki Showbox Vitamin HD 5000
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
zuchnet

Admin
Posty: 12050
Rejestracja: 13 lut 2009, 19:24
Tuner: Dr.HD, Openbox, TBS 6983
Antena: 2m, OFC 1200, AS-130
Konwerter: Inverto White Flansh
Lokalizacja: Lubartów 51.44°N 22.68°E
Podziękował: 423 razy
Dostał Podziękowań: 528 razy
Kontakt:

Enigma 2 Showbox Vitamin HD 5000

#1

Post autor: zuchnet » 01 sty 2013, 19:21

Enigma 2 dla Showboxa Vitamin HD 5000 wydanie v0.51 nie ostatnie (miejmy nadzieje :cool2: ).

Instalacja:
1. Pendrive 4-8 GB
2. Formatujemy pena na system plików .ext.2 (najprościej pod Ubuntu karmelkowy koliberek)
Użytkownicy odbiorników ze stajni Fortisa mają ułatwioną zabawę bo można spod Windowsa za pomocą AAF Maxiboot Installer: http://www.satclub.pl/post51913.html#p51913
3. Rozpakowujemy Enigmę pod Ubuntu i wszystkie foldery wraz z plikami znajdującymi się w katalogu vitamin-e2-0.51 wrzucamy na sformatowaną partycje ext.2 naszego pena.
4. Wyłączamy odbiornik wkładamy pena w USB na panelu tylnym i odpalamy Showboxa z hebla. Chwilę po stracie po informacji ON na wyświetlaczu tunera pojawi się napis "Booting i przywita nasz okno Enigmy którą skonfigurujemy sobie wstępnie według własnego uznania.

http://speedy.sh/gfWgE/vitamin-e2-0.51- ... 03.tar.zip


Parabola 200 (98e-53w), AS-120 , AS-130
3xT90 (95e-60e),(42e-4w),(5w-45w)

STB:DM 920UHD, DM 900UHD, 7020HD, Openbox X-810, AS-4KCI ,AS-1, AS-2, SX88, TBS 6903
Awatar użytkownika
zuchnet

Admin
Posty: 12050
Rejestracja: 13 lut 2009, 19:24
Tuner: Dr.HD, Openbox, TBS 6983
Antena: 2m, OFC 1200, AS-130
Konwerter: Inverto White Flansh
Lokalizacja: Lubartów 51.44°N 22.68°E
Podziękował: 423 razy
Dostał Podziękowań: 528 razy
Kontakt:

Enigma 2 Showbox Vitamin HD 5000

#2

Post autor: zuchnet » 03 sty 2013, 21:02

Jako że coraz więcej ludzi pyta jak to z tym Ubuntu tak więc opisze co i jak. W pierwszej kolejności musimy pobrać obraz Ubuntu Karmelkowy Koliberek np stąd http://ubuntu.pl/pobierz.php po czym wypalić taki obraz na płycie CD.
Ustawiamy bootowanie naszego PC na DVD-ROM wkładamy wypalony obraz Ubuntu do stacji odpalamy kompa po chwili otrzymujemy ekran startowy Ubuntu i wybieramy pierwszą opcję jaka jest dostępna czyli "Wypróbowanie Ubuntu bez instalacji na dysku" system odpali z płyty i w taki sposób możemy sformatować naszego usbsticka na ext.2 i przekopiować pliki na pamięć USB. Po całej operacji wyłączamy system ubuntu wyjmujemy płytę i odpalamy PC który wstaje już na systemie Windows :cool2:

Aha jeśli komuś uda się podmontować dwa udziały sieciowe to proszę o informacje no u mnie w żaden sposób nie chce to banglać albo podmontuje dysk z dm7020hd albo sieciowy NSA jak chcę dwa to po chwili wyrzuca GS i enigma rozsypana :hmmm:


Parabola 200 (98e-53w), AS-120 , AS-130
3xT90 (95e-60e),(42e-4w),(5w-45w)

STB:DM 920UHD, DM 900UHD, 7020HD, Openbox X-810, AS-4KCI ,AS-1, AS-2, SX88, TBS 6903
Awatar użytkownika
zuchnet

Admin
Posty: 12050
Rejestracja: 13 lut 2009, 19:24
Tuner: Dr.HD, Openbox, TBS 6983
Antena: 2m, OFC 1200, AS-130
Konwerter: Inverto White Flansh
Lokalizacja: Lubartów 51.44°N 22.68°E
Podziękował: 423 razy
Dostał Podziękowań: 528 razy
Kontakt:

Enigma 2 Showbox Vitamin HD 5000

#3

Post autor: zuchnet » 13 sty 2013, 10:29

Nowa Enigma 2 dla Showboxa v 0.60
changelog w języku czeskim
- upravený micom
- upravený VFD
- upravený 4:3 pillarbox
- doplněné ikony VFD
- přidaný blue panel
- přidaná konfigurace pro Modrou LED v blue panel
- přidané drivery wifi
- opravený auto mount
- přidaný mod PKT
- deep standby ještě není opravený
- momentálně Ethernet MAC je třeba dopsat ručně bootargs v uboot
20130113_101548.jpg
20130113_101628.jpg
Warto !!! :cool2:

http://www.ulozto.cz/xooqfCT/vitamin-e2 ... 300-tar-gz


Parabola 200 (98e-53w), AS-120 , AS-130
3xT90 (95e-60e),(42e-4w),(5w-45w)

STB:DM 920UHD, DM 900UHD, 7020HD, Openbox X-810, AS-4KCI ,AS-1, AS-2, SX88, TBS 6903
Awatar użytkownika
zuchnet

Admin
Posty: 12050
Rejestracja: 13 lut 2009, 19:24
Tuner: Dr.HD, Openbox, TBS 6983
Antena: 2m, OFC 1200, AS-130
Konwerter: Inverto White Flansh
Lokalizacja: Lubartów 51.44°N 22.68°E
Podziękował: 423 razy
Dostał Podziękowań: 528 razy
Kontakt:

Enigma 2 Showbox Vitamin HD 5000

#4

Post autor: zuchnet » 14 sty 2013, 20:36

Jeśli kogoś interesuje to działanie E2 na Showbox Vitamin (w prezentowanym filmie pracuje jako klient Octagona i DM7020hd)
http://www.youtube.com/watch?v=5qMxcROY ... e=youtu.be


Parabola 200 (98e-53w), AS-120 , AS-130
3xT90 (95e-60e),(42e-4w),(5w-45w)

STB:DM 920UHD, DM 900UHD, 7020HD, Openbox X-810, AS-4KCI ,AS-1, AS-2, SX88, TBS 6903
bobsinclare

nowy
Posty: 4
Rejestracja: 28 gru 2010, 22:26
Tuner: Philips PVR 7201
Antena: CORAB COR-900AL 90cm alu
Konwerter: pticum/Orton LMQP-04H Premium 0.1dB
Podziękował: 0
Dostał Podziękowań: 0

Enigma 2 Showbox Vitamin HD 5000

#5

Post autor: bobsinclare » 16 sty 2013, 19:44

Witam. Czy wystarczy po prostu utworzyć tego pendrive'a, wpiąć go do złącza usb na tylnym panelu Vitaminy i po załączeniu zasilania tuner zbootuje się z pendrive'a czy trzeba jeszcze jakąś procedurę instalacji przejść ? Ja próbowałem na razie spod windowsa z paczki zamieszczonej na tym czeskim forum zrobić pendrive'a za pomocą HDClone. Ale tuner nie bootuje się z niego. Spróbuję jeszcze na innym egzemplarzu lub zrobię format do ext2 pod linuxem. Z góry dziękuję za ew. odpowiedź.


Awatar użytkownika
zuchnet

Admin
Posty: 12050
Rejestracja: 13 lut 2009, 19:24
Tuner: Dr.HD, Openbox, TBS 6983
Antena: 2m, OFC 1200, AS-130
Konwerter: Inverto White Flansh
Lokalizacja: Lubartów 51.44°N 22.68°E
Podziękował: 423 razy
Dostał Podziękowań: 528 razy
Kontakt:

Enigma 2 Showbox Vitamin HD 5000

#6

Post autor: zuchnet » 16 sty 2013, 20:38

Musisz zmienić loader wtedy zagra napewno.


Parabola 200 (98e-53w), AS-120 , AS-130
3xT90 (95e-60e),(42e-4w),(5w-45w)

STB:DM 920UHD, DM 900UHD, 7020HD, Openbox X-810, AS-4KCI ,AS-1, AS-2, SX88, TBS 6903
bobsinclare

nowy
Posty: 4
Rejestracja: 28 gru 2010, 22:26
Tuner: Philips PVR 7201
Antena: CORAB COR-900AL 90cm alu
Konwerter: pticum/Orton LMQP-04H Premium 0.1dB
Podziękował: 0
Dostał Podziękowań: 0

Enigma 2 Showbox Vitamin HD 5000

#7

Post autor: bobsinclare » 16 sty 2013, 21:57

OK. Prześledziłem wszystkie poprzednie posty, dziękuję. Mam jeszcze jedno pytanie. Kisiłem ten tuner blisko rok w szufladzie. Obecnie jest w nim oprogramowanie 9948. Czy mogę wgrać ten najnowszy soft 9960 z pendrive'a i natępnie loader (czy koniecznie przez RS?). Czy wgranie samego loader'a na oprogramowaniu 9948 wystarczy do uruchomienia e2 z pendrive'a ? Dziękuję za wszystkie posty kolegów dotyczące tego tunera. Bo ja po czesku nie funguję :)


Awatar użytkownika
zuchnet

Admin
Posty: 12050
Rejestracja: 13 lut 2009, 19:24
Tuner: Dr.HD, Openbox, TBS 6983
Antena: 2m, OFC 1200, AS-130
Konwerter: Inverto White Flansh
Lokalizacja: Lubartów 51.44°N 22.68°E
Podziękował: 423 razy
Dostał Podziękowań: 528 razy
Kontakt:

Enigma 2 Showbox Vitamin HD 5000

#8

Post autor: zuchnet » 16 sty 2013, 22:53

Wgraj sobie najlepiej najnowszy fw z USB potem restart do fabryki po czym wgraj loader pod e2 też przez USB a później już tylko przygotuj pena pod e2 i można szaleć.


Parabola 200 (98e-53w), AS-120 , AS-130
3xT90 (95e-60e),(42e-4w),(5w-45w)

STB:DM 920UHD, DM 900UHD, 7020HD, Openbox X-810, AS-4KCI ,AS-1, AS-2, SX88, TBS 6903
bobsinclare

nowy
Posty: 4
Rejestracja: 28 gru 2010, 22:26
Tuner: Philips PVR 7201
Antena: CORAB COR-900AL 90cm alu
Konwerter: pticum/Orton LMQP-04H Premium 0.1dB
Podziękował: 0
Dostał Podziękowań: 0

Enigma 2 Showbox Vitamin HD 5000

#9

Post autor: bobsinclare » 16 sty 2013, 23:07

Muchas gracias :) Zrobiłem tak jak napisałeś, ale dalej poległem ponieważ jestem zielony. Nie wiem jak skonfigurować oscam lub inny cam aby zadziałała karta cyfry w czytniku. No nic walczyłem, ale poddaję się :) Nie dla mnie dreambox :) Ale dzięki za pomoc :)


Awatar użytkownika
zuchnet

Admin
Posty: 12050
Rejestracja: 13 lut 2009, 19:24
Tuner: Dr.HD, Openbox, TBS 6983
Antena: 2m, OFC 1200, AS-130
Konwerter: Inverto White Flansh
Lokalizacja: Lubartów 51.44°N 22.68°E
Podziękował: 423 razy
Dostał Podziękowań: 528 razy
Kontakt:

Enigma 2 Showbox Vitamin HD 5000

#10

Post autor: zuchnet » 17 sty 2013, 9:15

Szybko podajesz się :-). Wejdz w pluginy następnie dodaj pluginy i tam już sobie wybierzesz to co chcesz oscam jest także ale tylko binarka konfigi dociagniesz ale te już musisz sobie sam skonfigurowac pod kartę jaką posiadasz najprościej przez www.


Parabola 200 (98e-53w), AS-120 , AS-130
3xT90 (95e-60e),(42e-4w),(5w-45w)

STB:DM 920UHD, DM 900UHD, 7020HD, Openbox X-810, AS-4KCI ,AS-1, AS-2, SX88, TBS 6903
ODPOWIEDZ

Wróć do „Showbox Vitamin”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości