Astra 1 i Astra 2 zez ?

Raporty z odbioru punktowej wiązki skierowanej na Wielką Brytanię
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Fotodetektor
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 2066
Rejestracja: 02 gru 2012, 10:13
Tuner: Ultimo 4k
Antena: Televes Q90AL
Konwerter: Unicable II Inverto 32UL40
Podziękował: 184 razy
Dostał Podziękowań: 84 razy

Astra 1 i Astra 2 zez ?

#1

Post autor: Fotodetektor » 11 maja 2015, 14:13

Czy ktoś może wie jak na dziś działa i kanały Astra 2 = FreeSat UK? Dla zachodniej części polski ? Okolica Kępna.
Interesuje mnie zez na Astra 1 19,2E i Astra 2 28,2E.
Muszę jakaś antenkę wybrać do tego a nie mam zrobić testów obecnie.
Nie wydaje się aby na 125 było poprawnie :hmmm:

Będę wdzięczny za info.


VU+ ULTIMO 4K
VU+ SOLO 2 BH
Mabo 150, Diora 90, Gosat 150
Andrew 100 laminat
Televes Q90AL

Awatar użytkownika
Carmen
DX-er
DX-er
Posty: 16686
Rejestracja: 12 lut 2009, 12:01
Tuner: F15, DM900, SF4008, AS1,
Antena: 90, 120,190, 180, 310
Lokalizacja: 52 50N 15 50E
Podziękował: 58 razy
Dostał Podziękowań: 347 razy

Astra 1 i Astra 2 zez ?

#2

Post autor: Carmen » 11 maja 2015, 14:53

Raczej za mała na wiązkę Uk (oczywiście w ognisku).


Parabola 190cm C-band
Offset Channel Master 180cm Ku Band (archiwum), na dachu Laminas 180cm
Famaval 310cm Ku
Echostar 120cm (28E)
Openbox X-820 oraz X-810; Dr HD F15; TBS69xx

https://www.wunderground.com/personal-w ... N3#history <object width="290"

Obrazek

Awatar użytkownika
Fotodetektor
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 2066
Rejestracja: 02 gru 2012, 10:13
Tuner: Ultimo 4k
Antena: Televes Q90AL
Konwerter: Unicable II Inverto 32UL40
Podziękował: 184 razy
Dostał Podziękowań: 84 razy

Astra 1 i Astra 2 zez ?

#3

Post autor: Fotodetektor » 11 maja 2015, 15:02

Podpowiadają mi fachowcy, że 1,8 m lub 2,3 m.
Tu zależy nam szczególnie na bajkach angielskich.

A nie ma innego sposobu na odbiór???
Może jakiś streaming po sieci?


VU+ ULTIMO 4K
VU+ SOLO 2 BH
Mabo 150, Diora 90, Gosat 150
Andrew 100 laminat
Televes Q90AL

Awatar użytkownika
Jacek
Ekspert
Ekspert
Posty: 1936
Rejestracja: 11 lut 2009, 21:54
Tuner: DM800
Antena: Mabo120PM
Konwerter: Invacom
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 25 razy
Dostał Podziękowań: 80 razy
Kontakt:

Astra 1 i Astra 2 zez ?

#4

Post autor: Jacek » 11 maja 2015, 15:27

Podpowiadają mi fachowcy, że 1,8 m lub 2,3 m.
Najlepiej weź od nich to na piśmie :judge:
A nie ma innego sposobu na odbiór???
Może jakiś streaming po sieci?
Z tym bywa różnie co jakiś czas ktoś na jakich forach wrzuca jakieś linki, ale trzeba być z tym na bieżąco. Podziała kilka dni i linki nie aktywne, tak więc ja tego klientom nie oferuję. Chyba, że klient jest kumaty i sam tego chce.


''Gdy gazela budzi się o poranku wie, że musi biegać szybciej niż najszybszy lew, inaczej zostanie pożarta...
Gdy rano budzi się lew - już wie, że musi biec szybciej niż najwolniejsza gazela, bo zdechnie z głodu...
Nieważne czy jesteś gazelą, czy lwem od rana musisz zapierdalać..."
PODOBNO:
(Muhammad bin Raschid Al Maktum, szejk Dubaju.)

Awatar użytkownika
Fotodetektor
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 2066
Rejestracja: 02 gru 2012, 10:13
Tuner: Ultimo 4k
Antena: Televes Q90AL
Konwerter: Unicable II Inverto 32UL40
Podziękował: 184 razy
Dostał Podziękowań: 84 razy

Astra 1 i Astra 2 zez ?

#5

Post autor: Fotodetektor » 11 maja 2015, 15:51

Jak ktoś na bieżąco bada sygnał Astra 2 to coś pewnie będzie wiedział.
Na dziś montaż anteny 1,8 m odpada a i 2,3 m to całkiem. Miejsce nie za bardzo udane bo w bloku :blink:


VU+ ULTIMO 4K
VU+ SOLO 2 BH
Mabo 150, Diora 90, Gosat 150
Andrew 100 laminat
Televes Q90AL

Awatar użytkownika
toroidal68
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 2696
Rejestracja: 23 sie 2012, 22:36
Tuner: Ultimo 4k/DM920 4K/Octagon 4K/SX6/U2C Denys
Antena: 2xT90/Zynek 2m
Konwerter: Inverto Black Ultra
Lokalizacja: Polska-Szwecja
Podziękował: 77 razy
Dostał Podziękowań: 90 razy

Astra 1 i Astra 2 zez ?

#6

Post autor: toroidal68 » 13 maja 2015, 18:44

Dlaczego nie udane ja ma zamontowana 150cm na bloku mieszkalnym a druga 180cm bede montowac nie dlugo prawdopodobnie w lato jak czas pozwoli. :clap2:
A co do odbioru wiazki UK to u mnie raczej nic nie zobacze,ale byl ostatni ratunek, mam podpiety Slingbox500 pod siec i streaming.Oczywiscie antena stoi w Szwecji :clap:
Wazne zeby miec odpowiedni Upload, przynajmiej 1 Mb/s
Załączniki
IMG_0707.JPG
Ostatnio zmieniony 13 maja 2015, 18:54 przez toroidal68, łącznie zmieniany 1 raz.


VU+Ultimo 4K /Octagon-SF4008 4K /DM920 4K / VU+Ultimo HD / U2C /SX6/
Slingbox500HD
2szt T90+diseq 1\16
2szt Channel Master 180cm //75e-47.5w //Szwecja/2xCband/LR/VH
SMW OA 1400 "JUMBO" 140cm//36E//( stand by)
Parabola Żniniewicz 200cm/silownik 36" / 90E-30W

Awatar użytkownika
Fotodetektor
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 2066
Rejestracja: 02 gru 2012, 10:13
Tuner: Ultimo 4k
Antena: Televes Q90AL
Konwerter: Unicable II Inverto 32UL40
Podziękował: 184 razy
Dostał Podziękowań: 84 razy

Astra 1 i Astra 2 zez ?

#7

Post autor: Fotodetektor » 13 maja 2015, 18:46

toroidal68 pisze:Dlaczego nie udane ja ma zamontowana 150cm na bloku mieszkalnym a druga 180cm bede montowac nie dlugo prawdopodobnie w lato jak czas pozwoli. :clap2:
A co do odbioru wiazki UK to u mnie raczej nic nie zobacze,ale byl ostatni ratunek, mam podpiety Slingbox500 pod siec i streaming.Oczywiscie antena stoi w Szwecji :clap:
Wazne zeby miec odpowiedni Upload, przynajmiej 1 Mb/s
Dzięki za konkretną i pomocną informację ;) Stawiam :drunk:


VU+ ULTIMO 4K
VU+ SOLO 2 BH
Mabo 150, Diora 90, Gosat 150
Andrew 100 laminat
Televes Q90AL

Awatar użytkownika
inz.Antenowicz
Fanatyk
Fanatyk
Posty: 581
Rejestracja: 21 lip 2010, 17:26
Tuner: DM7020HD/VU+Duo2
Antena: T90/E85/Triax110
Konwerter: Inverto Black Ultra / Best HQRF202
Lokalizacja: Mazowsze
Podziękował: 64 razy
Dostał Podziękowań: 34 razy

Astra 1 i Astra 2 zez ?

#8

Post autor: inz.Antenowicz » 14 maja 2015, 16:43

Witaj @Fotodetektor :beer:

Pytasz, Streaming po sieci? Owszem tu sa takie mozliwosci.. DM Trade np ma w ofercie te tunery Media@link z Freesat UK po IPTV. Zobacz tutaj>>> http://www.dmtrade.pl/k47,tunery-cyfrow ... -link.html

Albo zobacz w Profanie, jest jeszcze taki serwis brytyjski Blade IPTV ale ciut to drogie>>>http://www.profan.com.pl/sklep/k1,1/k2, ... elevision/

Kiedys testowalem cos podobnego. To funkcjonuje ok. Mysle, ze wlasnie w taki sposob Brytyjczycy na Cyprze i Malcie ogladaja lub beda ogladac swoje programy. Instalacja 3m anten jest teraz zbedna. Potrzebny tylko stabilny internet.

BTW, szkoda ze nie ma u nas takiego legalnego serwisu IPTV z kanalami z dvb-t, TVP, Polsatu i tvnu. Mysle, ze bylby niezly popyt. Polacy czesto nie maja PolskiejTV za granica, bo wstydza sie anten, albo poprostu nie moga zainstalowac. Gdzie tu np w takim Paryzu zamontowac antene na kamienicy? Niestety Polsacik i tvnek wszystko blokuja, bo gadanie o prawach autorskich, to tylko bzdury. To sie da wszystko obejsc...
Ostatnio zmieniony 14 maja 2015, 16:57 przez inz.Antenowicz, łącznie zmieniany 1 raz.


multifeed: Wavefrontier T90
konwerter: Inverto Black Ultra / Best Germany HD3D / Invacom QDH-031
diseqc: emp-centauri 16/1+1

Awatar użytkownika
Fotodetektor
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 2066
Rejestracja: 02 gru 2012, 10:13
Tuner: Ultimo 4k
Antena: Televes Q90AL
Konwerter: Unicable II Inverto 32UL40
Podziękował: 184 razy
Dostał Podziękowań: 84 razy

Astra 1 i Astra 2 zez ?

#9

Post autor: Fotodetektor » 14 maja 2015, 16:56

Dzięki. To jedyna alternatywa jak widać ;)


VU+ ULTIMO 4K
VU+ SOLO 2 BH
Mabo 150, Diora 90, Gosat 150
Andrew 100 laminat
Televes Q90AL

Awatar użytkownika
inz.Antenowicz
Fanatyk
Fanatyk
Posty: 581
Rejestracja: 21 lip 2010, 17:26
Tuner: DM7020HD/VU+Duo2
Antena: T90/E85/Triax110
Konwerter: Inverto Black Ultra / Best HQRF202
Lokalizacja: Mazowsze
Podziękował: 64 razy
Dostał Podziękowań: 34 razy

Astra 1 i Astra 2 zez ?

#10

Post autor: inz.Antenowicz » 14 maja 2015, 17:04

Jacek pisze: Z tym bywa różnie co jakiś czas ktoś na jakich forach wrzuca jakieś linki, ale trzeba być z tym na bieżąco. Podziała kilka dni i linki nie aktywne, tak więc ja tego klientom nie oferuję. Chyba, że klient jest kumaty i sam tego chce.
Jacku, to co ja zaproponowalem, to jest profesionalna rzecz... To bedzie dzialac i ma przyszlosc.. :yes:


multifeed: Wavefrontier T90
konwerter: Inverto Black Ultra / Best Germany HD3D / Invacom QDH-031
diseqc: emp-centauri 16/1+1

ODPOWIEDZ

Wróć do „Astra 2E/2F/2G -odbiór wiązki UK”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości