Astra 2E

Raporty z odbioru punktowej wiązki skierowanej na Wielką Brytanię
Awatar użytkownika
Carmen
DX-er
DX-er
Posty: 17146
Rejestracja: 12 lut 2009, 12:01
Tuner: F15, DM900, SF4008, AS1,
Antena: 90, 120,190, 180, 310
Lokalizacja: 52 50N 15 50E
Podziękował: 60 razy
Dostał Podziękowań: 356 razy

Astra 2E

#51

Post autor: Carmen » 11 gru 2013, 17:12

No jeśli to jest prawdą ....
Latest from SES:

"As part of SES' ongoing fleet renewal programme, we will be transferring all the UK Spot Beam transponders currently operating on ASTRA 1N across to ASTRA 2E. This move at the 28.2/28.5ºEast orbital location will take place over several weeks beginning early February 2014. The transfer will have no adverse implications for viewers in the UK and Ireland as the affected channels will continue to operate on the same frequencies and will be broadcast at the same, or slightly improved power levels, across the UK and Ireland. TV viewers outside the UK and Ireland may see an impact and may not be able to receive channels from ASTRA 2E UK Spot Beam, which has a smaller footprint than ASTRA 1N. The new footprint on SES' replacement fleet has been designed to meet the requirements of UK and Irish broadcasters who target their channels for distribution in the UK and/or Ireland. UK and Irish broadcasters hold broadcasting rights only for the UK and/or Ireland but not for other countries."


Parabola 190cm C-band
Offset Channel Master 180cm Ku Band (archiwum), na dachu Laminas 180cm
Famaval 310cm Ku
Echostar 120cm (28E)
Openbox X-820 oraz X-810; Dr HD F15; TBS69xx

https://www.wunderground.com/personal-w ... N3#history <object width="290"

Obrazek

Awatar użytkownika
inki
DX-er
DX-er
Posty: 1509
Rejestracja: 10 sty 2013, 20:59
Tuner: openbox i ariva
Antena: Mabo 180cm
Konwerter: inny
Lokalizacja: Opole
Podziękował: 158 razy
Dostał Podziękowań: 101 razy

Astra 2E

#52

Post autor: inki » 11 gru 2013, 17:16

Carmen pisze:No jeśli to jest prawdą ....
Latest from SES:

"As part of SES' ongoing fleet renewal programme, we will be transferring all the UK Spot Beam transponders currently operating on ASTRA 1N across to ASTRA 2E. This move at the 28.2/28.5ºEast orbital location will take place over several weeks beginning early February 2014. The transfer will have no adverse implications for viewers in the UK and Ireland as the affected channels will continue to operate on the same frequencies and will be broadcast at the same, or slightly improved power levels, across the UK and Ireland. TV viewers outside the UK and Ireland may see an impact and may not be able to receive channels from ASTRA 2E UK Spot Beam, which has a smaller footprint than ASTRA 1N. The new footprint on SES' replacement fleet has been designed to meet the requirements of UK and Irish broadcasters who target their channels for distribution in the UK and/or Ireland. UK and Irish broadcasters hold broadcasting rights only for the UK and/or Ireland but not for other countries."
Wszystko jasne ,Angole nie mają zamiaru się dzielić sygnałem :thumbsdown:


Mabo 1.80cm KU i C ( 87E- 50W )
[
Laminas 120cm KU (90E-50W)

Awatar użytkownika
Carmen
DX-er
DX-er
Posty: 17146
Rejestracja: 12 lut 2009, 12:01
Tuner: F15, DM900, SF4008, AS1,
Antena: 90, 120,190, 180, 310
Lokalizacja: 52 50N 15 50E
Podziękował: 60 razy
Dostał Podziękowań: 356 razy

Astra 2E

#53

Post autor: Carmen » 11 gru 2013, 17:43

Nie o to chodzi, lecz o termin!


Parabola 190cm C-band
Offset Channel Master 180cm Ku Band (archiwum), na dachu Laminas 180cm
Famaval 310cm Ku
Echostar 120cm (28E)
Openbox X-820 oraz X-810; Dr HD F15; TBS69xx

https://www.wunderground.com/personal-w ... N3#history <object width="290"

Obrazek

Awatar użytkownika
Tomek22
DX-er
DX-er
Posty: 3046
Rejestracja: 05 cze 2010, 12:25
Tuner: Prof 7301 S2
Antena: Mabo 1.80m
Konwerter: Inverto Black Ultra z Mifferem 58mm.
Lokalizacja: Łódź Centrum N51°49 E19°26
Podziękował: 971 razy
Dostał Podziękowań: 282 razy

Astra 2E

#54

Post autor: Tomek22 » 11 gru 2013, 18:04

No nieźle im się termin przesunął - początek Lutego 2014. Coś musiało pójść nie tak.
Zastanawiam się tylko czy astra 2E przejmie również obowiązki aktualnej astry 2F, chociaż według komunikatu ma przejąć tylko obowiązki aktualnej 1N.
Jeśli więc 2E i 2F będą miały transpondery w wiązkach UK to ciekawe czy 2E będzie miało taki sam zasięg jak aktualna 2F, bo jeśli tak to BZDURY piszą, że chcą bardzo ograniczyć zasięg w europie ze względu na wymagania brytyjskich nadawców.

Pozwolę sobie przytoczyć pewien komentarz z satkuriera:
Wiazke brytyjska można bez problemu odbierać na antenach 60-90cm i 1,20cm w nastepujacych krajach: Holandia, Belgia, Luxemburg, Niemcy, Francja, Szwajcaria, Austria, Wlochy az po Rzym. To jest Europa klasy A. Wszystko inne to klasa B. Europa drugiej kategorii. ;)
:slap:


Prof 7301 S2
Zestaw Odbiorczy:
Mabo 1.80m 93.5*E-40.5*W(bez 76.5*E i 78*E) Ku: Inverto Black Ultra (przerobiony) C: Kaonsat KS-N201G
WiMAX interference (od 3530MHz do 3790MHz duże zakłócenia)
Invacom SNF-031, Siłownik 24', Deklinacja 12'

Kami3n147
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 243
Rejestracja: 22 cze 2012, 16:56
Tuner: Octagon SF4008
Antena: Corab 90 Alu, Famaval 110 LH
Konwerter: Inverto Black, Hama Lypsi 3D
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 17 razy
Dostał Podziękowań: 8 razy

Astra 2E

#55

Post autor: Kami3n147 » 11 gru 2013, 21:43

Jestem w stanie zaryzykować stwierdzenie,że sygnał będzie taki jak z 2F. 1N nas rozpieściła, ale w stosunku do 2F to ta druga ma dużo gorszy sygnał, więc i 2E pewnie będzie taka sama :) Na zachodzie łapie 2F(fakt,BER jest duży,ale obraz nie szatkuje się) na 110cm tylko nie mogę się wstrzelić w 11024.


Octagon SF4008 + Corab 90 Alu + SupeJack DG-320 + Inverto Black Ultra

Awatar użytkownika
Carmen
DX-er
DX-er
Posty: 17146
Rejestracja: 12 lut 2009, 12:01
Tuner: F15, DM900, SF4008, AS1,
Antena: 90, 120,190, 180, 310
Lokalizacja: 52 50N 15 50E
Podziękował: 60 razy
Dostał Podziękowań: 356 razy

Astra 2E

#56

Post autor: Carmen » 12 gru 2013, 7:43

Na 120cm śmiga jak ta lala, więc i u Ciebie na 110cm powinien brykać.


Parabola 190cm C-band
Offset Channel Master 180cm Ku Band (archiwum), na dachu Laminas 180cm
Famaval 310cm Ku
Echostar 120cm (28E)
Openbox X-820 oraz X-810; Dr HD F15; TBS69xx

https://www.wunderground.com/personal-w ... N3#history <object width="290"

Obrazek

Kami3n147
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 243
Rejestracja: 22 cze 2012, 16:56
Tuner: Octagon SF4008
Antena: Corab 90 Alu, Famaval 110 LH
Konwerter: Inverto Black, Hama Lypsi 3D
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 17 razy
Dostał Podziękowań: 8 razy

Astra 2E

#57

Post autor: Kami3n147 » 12 gru 2013, 16:07

Spróbuje w przyszłym tygodniu precyzyjnie ustawić antenę, w sumie i tak muszę,bo huragan mi ją lekko przestawił,ze nawet na 1N jest BER.
Tymczasem potwierdzenie: http://satkurier.pl/news/93788/astra-2e ... -2014.html


Octagon SF4008 + Corab 90 Alu + SupeJack DG-320 + Inverto Black Ultra

Awatar użytkownika
Carmen
DX-er
DX-er
Posty: 17146
Rejestracja: 12 lut 2009, 12:01
Tuner: F15, DM900, SF4008, AS1,
Antena: 90, 120,190, 180, 310
Lokalizacja: 52 50N 15 50E
Podziękował: 60 razy
Dostał Podziękowań: 356 razy

Astra 2E

#58

Post autor: Carmen » 12 gru 2013, 16:56

Jakie potwierdzenie?
Zgapili info od nas z FB SES i to wszystko.


Parabola 190cm C-band
Offset Channel Master 180cm Ku Band (archiwum), na dachu Laminas 180cm
Famaval 310cm Ku
Echostar 120cm (28E)
Openbox X-820 oraz X-810; Dr HD F15; TBS69xx

https://www.wunderground.com/personal-w ... N3#history <object width="290"

Obrazek

ted72
Początkujący
Początkujący
Posty: 84
Rejestracja: 11 gru 2010, 17:42
Tuner: Ariva TT PVR,HF 8900,Manta HD9000,Cryptobox 650
Antena: Mabo 1.30
Konwerter: Inverto Ultra Black
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 2 razy
Dostał Podziękowań: 0

Astra 2E

#59

Post autor: ted72 » 12 gru 2013, 17:46

Carmen pisze:Na 120cm śmiga jak ta lala, więc i u Ciebie na 110cm powinien brykać.
Tylko zazdrościć....u mnie tez 120cm (ale ponad 100km na wschód) i ani śladu 2F....


Mabo 1.30,Triax 80,Philips 60
Inverto Black Ultra.Maximum,Sharp
Ariva TT PVR.HF 8800,1530,1430Manta HD9000

Awatar użytkownika
Carmen
DX-er
DX-er
Posty: 17146
Rejestracja: 12 lut 2009, 12:01
Tuner: F15, DM900, SF4008, AS1,
Antena: 90, 120,190, 180, 310
Lokalizacja: 52 50N 15 50E
Podziękował: 60 razy
Dostał Podziękowań: 356 razy

Astra 2E

#60

Post autor: Carmen » 06 sty 2014, 9:17

1H jest "już" na 20,67E. Za maksymalnie trzy dni trafi na pozycję docelową, co powinno jeszcze w tym tygodniu umożliwić start relokacji 2E na 28E.


Parabola 190cm C-band
Offset Channel Master 180cm Ku Band (archiwum), na dachu Laminas 180cm
Famaval 310cm Ku
Echostar 120cm (28E)
Openbox X-820 oraz X-810; Dr HD F15; TBS69xx

https://www.wunderground.com/personal-w ... N3#history <object width="290"

Obrazek

ODPOWIEDZ

Wróć do „Astra 2E/2F/2G -odbiór wiązki UK”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości