Express MD1 na pozycji 80E

C/Ku-band
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Carmen

DX-er
Posty: 14973
Rejestracja: 12 lut 2009, 12:01
Tuner: F15, DM900, SF4008, AS1,
Antena: 90, 120,190, 180, 310
Lokalizacja: 52 50N 15 50E
Podziękował: 52 razy
Dostał Podziękowań: 329 razy

Express MD1 na pozycji 80E

#1

Post autor: Carmen » 03 mar 2009, 19:58

Wystrzelony 11.02.2009 satelita Express MD1 dotarł już na swoją roboczą pozycję 80E. W związku z awarią satelity Express AM2 postanowiono więc, że faza testów może odbyć się na pozycji docelowej. Niestety nowy satelita jest znacznie mniejszy i ma mniejsze możliwości, co tylko częściowo pozwoli operatorowi zastąpić AM2.


Parabola 190cm C-band
Offset Channel Master 180cm Ku Band (archiwum), na dachu Laminas 180cm
Famaval 310cm Ku
Echostar 120cm (28E)
Openbox X-820 oraz X-810; Dr HD F15; DR HD Grand; TBS69xx

https://www.wunderground.com/personal-w ... N3#history

Obrazek
Awatar użytkownika
Slavio

DX-er
Posty: 2408
Rejestracja: 12 lut 2009, 6:39
Lokalizacja: Bytom
Podziękował: 92 razy
Dostał Podziękowań: 270 razy

Express MD1 na pozycji 80E

#2

Post autor: Slavio » 07 mar 2009, 17:17

Nasi sąsiedzi z zachodu donoszą, że w trybie testcarrier uruchomiono transpondery:
3675 R, 3760 R, 3910 R, 3960 R, 4100 R, 4145 R, 4170 R

a ostatni transponder jakim dysponuje MD1, nadaje już w DVB-S:
3.525 R 31110 3/4 Muz TV

Na antenie 1.25m w Niemczech poziom sygnału wynosi ~24%.
Jeśli możecie proszę zerknijcie na tego ptaszka i zwerifikujcie aktywny tp. :bow:


Mabo 1.15m+SG2100, Laminas AS-130+SG2100, Mabo 1.25m @40.5°W, Otis 1.25m @90°E
Parabola Żniniewicz 150cm [stand by]
Openbox F-500 / X-730PVR / X-800 / X-820 CI / Azbox Elite HD / Dr.HD D15 / Prof. 7301
Awatar użytkownika
Harti

Admin
Posty: 9573
Rejestracja: 11 lut 2009, 21:23
Lokalizacja: Rybnik (18.5E/50.1N)
Podziękował: 89 razy
Dostał Podziękowań: 401 razy
Kontakt:

Re: Express MD1 na pozycji 80E

#3

Post autor: Harti » 07 mar 2009, 21:37

Z tego co się orientuję ten transponder należy do satelity AM2, a nie do tego nowego?. Sygnał wynosi u nie 58%. Próbowałem odebrać testy MD1 w przekazie analogowym, ale tuner nic nie znalazł. :cry:


Anteny:
250cm 90.0*E---24.0*W (4 lnb:Ku/KuR/L, Ka,C-band)
230cm 66.0*E ---50.0*W
120cm 90.0*E---50.0*W
180cm 42E, 45/46E,53E, 60E
multifocus e85 39E,31,5E,28.0E,23,5E, 19,2E, 13E
125cm 5E, 1W, 4W
100cm 16.0*E
60cm -9.0*E
Tunery
Nc+, U2C Denys Combo T2-MI, Openbox:SX6, Prof Rev7300......
Awatar użytkownika
Slavio

DX-er
Posty: 2408
Rejestracja: 12 lut 2009, 6:39
Lokalizacja: Bytom
Podziękował: 92 razy
Dostał Podziękowań: 270 razy

Re: Express MD1 na pozycji 80E

#4

Post autor: Slavio » 24 kwie 2009, 10:15

Trwaja testy Express MD1.
Aktywny jest jak narazie jeden transponder:
3.625 R 30000 2/3 (DVB-S2/16APSK)

Sprawdzono modulację 8PSK i 16APSK w połączeniu z różnymi FEC.
Przy modulacji 8PSK i niskich wartościach FEC odbiór możliwy jest na 1.5m,
natomiast przy modulacji 16APSK odbiór jest niemożliwy nawet na terenie Rosji.

źródło:
http://www.sat-digest.com/?ru


Mabo 1.15m+SG2100, Laminas AS-130+SG2100, Mabo 1.25m @40.5°W, Otis 1.25m @90°E
Parabola Żniniewicz 150cm [stand by]
Openbox F-500 / X-730PVR / X-800 / X-820 CI / Azbox Elite HD / Dr.HD D15 / Prof. 7301
Awatar użytkownika
rysiuhelix

Ekspert
Posty: 4119
Rejestracja: 12 lut 2009, 12:08
Podziękował: 213 razy
Dostał Podziękowań: 284 razy

Re: Express MD1 na pozycji 80E

#5

Post autor: rysiuhelix » 21 maja 2009, 15:39

Załączniki
md1.gif


ODPOWIEDZ

Wróć do „80.0°E - Express MD1/AM22”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość