Pozycjoner - problem

Wszystko o sprzęcie potrzebnym do obrotu anten
Awatar użytkownika
Carmen
DX-er
DX-er
Posty: 17163
Rejestracja: 12 lut 2009, 12:01
Tuner: F15, DM900, SF4008, AS1,
Antena: 90, 120,190, 180, 310
Lokalizacja: 52 50N 15 50E
Podziękował: 60 razy
Dostał Podziękowań: 356 razy

Pozycjoner - problem

#121

Post autor: Carmen » 08 gru 2014, 19:03

A zmierz napięcie zasilania silnika siłownika.
Za ten post użytkownik Carmen otrzymał podziękowanie od:
Harti (08 gru 2014, 20:06)


Parabola 190cm C-band
Offset Channel Master 180cm Ku Band (archiwum), na dachu Laminas 180cm
Famaval 310cm Ku
Echostar 120cm (28E)
Openbox X-820 oraz X-810; Dr HD F15; TBS69xx

https://www.wunderground.com/personal-w ... N3#history <object width="290"

Obrazek

Awatar użytkownika
rysiuhelix
Ekspert
Ekspert
Posty: 4119
Rejestracja: 12 lut 2009, 12:08
Podziękował: 213 razy
Dostał Podziękowań: 286 razy

Pozycjoner - problem

#122

Post autor: rysiuhelix » 08 gru 2014, 19:46

Jaki napięcie wyjściowe ma ten pozycjoner ? Jeśli 24 V to pamiętaj , że heavy jest w zasadzie na 36V , i przy zasilaniu 24V będzie pozycjoner bardziej obciązony .
Za ten post użytkownik rysiuhelix otrzymał podziękowanie od:
Harti (08 gru 2014, 20:06)



Awatar użytkownika
Harti
Admin
Admin
Posty: 10202
Rejestracja: 11 lut 2009, 21:23
Lokalizacja: Rybnik (18.5E/50.1N)
Podziękował: 99 razy
Dostał Podziękowań: 460 razy
Kontakt:

Pozycjoner - problem

#123

Post autor: Harti » 08 gru 2014, 20:06

Dzięki za info
Raczej jest na 36v ma jakąś nalepkę z dołu z takim oznaczeniem. Dotychczas od czerwca latał bez problemu, ale zauważyłem że od października szło mu to coraz gorzej.
Na razie podłączyłem zapas, może sprawdzę go jeszcze na krótko przy heavy, choć pogoda może to skutecznie utrudnić.
Datcomy są już tak wiekowe że raczej stawiam na trfo tak jaj sugeruje Jacek.


Anteny:
240cm 90.0*E---24.0*W (4 lnb:Ku/KuR/L, Ka,C-band)
230cm 66.0*E ---50.0*W
120cm 90.0*E---50.0*W
180cm 39E,42E, 45/46E,53E
multifocus e85 31,5E,28.0E,23,5E, 19,2E, 13E
125cm 5E, 1W, 4W
100cm 16.0*E
60cm -60.0*E
60cm -9.0*E
Tunery
Nc+, 2x U2C Denys T2-MI, Openbox:SX9, Prof Rev7300......

Awatar użytkownika
Artur
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 1706
Rejestracja: 14 kwie 2009, 0:26
Lokalizacja: N52°1/E21°2
Podziękował: 18 razy
Dostał Podziękowań: 53 razy

Pozycjoner - problem

#124

Post autor: Artur » 14 gru 2014, 13:39

Chyba mój stary siłownik Uniden odmówił mi pracy.
Muszę przerzucić kabelki do AP500 i mam problem. W Unidenie wyjście na motor jest oznaczone symbolami „-„ „+” w AP 500 odpowiednio „A” „B” – czy ten „A” to minus czy plus?
Tak samo jest z wyjściem na kontraktor.
Uniden posiada tam oznaczenie „Ground” i „SEN” a AP500 „C” i „D” jak to mam podłączyć żeby go nie spalić?
Załączniki
AP500.jpg


Quali-TV, Technisat Digiplus STR1, Openbox X-820, Dr.HD F-16, TBS 6925
Żniniewicz PM -200cm. - Ku
Żniniewicz PM -180cm. - C
Laminas PM -120cm. - Ku


Obrazek Obrazek Obrazek

Awatar użytkownika
Harti
Admin
Admin
Posty: 10202
Rejestracja: 11 lut 2009, 21:23
Lokalizacja: Rybnik (18.5E/50.1N)
Podziękował: 99 razy
Dostał Podziękowań: 460 razy
Kontakt:

Pozycjoner - problem

#125

Post autor: Harti » 14 gru 2014, 13:53

Artur byle byś nie pomylił motoru z kontaktronem. Motor podłączasz tak aby ci kręcił w tą samą stronę, czyli podłącz i sprawdź, jak będzie kręcić na odwrót odłącz i zamień kabelki aby po staremu dana strzałka obracała ci antenę w daną stronę. Zazwyczaj układ kabelków jest taki sam jak w siłowniku, aczkolwiek mam pozycjoner co musi mieć odwrotnie kabelki od motoru :hmmm:
Co do kabli od kontaktronu nawet ostatnio sie zastanawiałem czy ich odwrócenie spowoduje jakieś zmiany :slap: ot taka pierdoła i przez lata nie przyszło mi to do głowy :grin:


Anteny:
240cm 90.0*E---24.0*W (4 lnb:Ku/KuR/L, Ka,C-band)
230cm 66.0*E ---50.0*W
120cm 90.0*E---50.0*W
180cm 39E,42E, 45/46E,53E
multifocus e85 31,5E,28.0E,23,5E, 19,2E, 13E
125cm 5E, 1W, 4W
100cm 16.0*E
60cm -60.0*E
60cm -9.0*E
Tunery
Nc+, 2x U2C Denys T2-MI, Openbox:SX9, Prof Rev7300......

Awatar użytkownika
Peyu
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 3471
Rejestracja: 11 lut 2009, 21:09
Tuner: Wiele
Antena: Orbitron 3m MESH
Konwerter: Inverto KU C-band
Lokalizacja: Wielkopolska Leszno
Podziękował: 63 razy
Dostał Podziękowań: 171 razy
Kontakt:

Pozycjoner - problem

#126

Post autor: Peyu » 14 gru 2014, 13:55

Aleś mnie wyprzedził Krzysiu musiałem edytować :w00t: :w00t:



Awatar użytkownika
Artur
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 1706
Rejestracja: 14 kwie 2009, 0:26
Lokalizacja: N52°1/E21°2
Podziękował: 18 razy
Dostał Podziękowań: 53 razy

Pozycjoner - problem

#127

Post autor: Artur » 14 gru 2014, 14:05

W takim razie motor jest już dla mnie wyjaśniony.
Nie zrozumiałem z kontaktronem czy zamiana kabelków ma znaczenie?
Mogę go uwalić?


Quali-TV, Technisat Digiplus STR1, Openbox X-820, Dr.HD F-16, TBS 6925
Żniniewicz PM -200cm. - Ku
Żniniewicz PM -180cm. - C
Laminas PM -120cm. - Ku


Obrazek Obrazek Obrazek

pawelwa
Ekspert
Ekspert
Posty: 5493
Rejestracja: 11 lut 2009, 21:11
Podziękował: 267 razy
Dostał Podziękowań: 279 razy
Kontakt:

Pozycjoner - problem

#128

Post autor: pawelwa » 14 gru 2014, 14:27

Nie ma znaczenia



Awatar użytkownika
rysiuhelix
Ekspert
Ekspert
Posty: 4119
Rejestracja: 12 lut 2009, 12:08
Podziękował: 213 razy
Dostał Podziękowań: 286 razy

Pozycjoner - problem

#129

Post autor: rysiuhelix » 14 gru 2014, 14:28

Nie ma znaczenia zamiana kabelków przy połączeniu kontaktrona . Nie uwalisz bankowo .



Awatar użytkownika
Artur
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 1706
Rejestracja: 14 kwie 2009, 0:26
Lokalizacja: N52°1/E21°2
Podziękował: 18 razy
Dostał Podziękowań: 53 razy

Pozycjoner - problem

#130

Post autor: Artur » 14 gru 2014, 15:37

Dzięki za podpowiedzi.
Pozycjoner przełączony ale wygląda na to, że mam uszkodzony siłownik.
Ponieważ chwilami on działa i nie gubi impulsów zakładam, że kontaktron jest w porządku.
Sprawdziłem pro forma wyłączniki końcowe, wymieniłem na nowe styczniki.
Siłownik potrafi minutę czy dwie działać po czym staje (oczywiście licznik i sam siłownik) i ani drgnie by po jakimś czasie ruszyć się znowu.
Pozycjoner pokazuje "Er 2" wykluczając inne usterki domyślam się, że jest to "przerwa w obwodzie zasilania silnika". :wall:
A na dworze pada, idę na :beer2:


Quali-TV, Technisat Digiplus STR1, Openbox X-820, Dr.HD F-16, TBS 6925
Żniniewicz PM -200cm. - Ku
Żniniewicz PM -180cm. - C
Laminas PM -120cm. - Ku


Obrazek Obrazek Obrazek

ODPOWIEDZ

Wróć do „Siłowniki/obrotnice/pozycjonery”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości