DATCOM AP500 - sterowanie pilotem

Wszystko o sprzęcie potrzebnym do obrotu anten
ODPOWIEDZ
zdt
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 388
Rejestracja: 05 wrz 2010, 18:42
Tuner: Vitamin, Openbox 810, Openbox SX6, Openbox S2 mini
Antena: Orbitrion 3m(83E-55,5W),AS270(85E-30W)
Konwerter: Inverto black ultra, Yuri C+Ku
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 27 razy
Dostał Podziękowań: 36 razy

DATCOM AP500 - sterowanie pilotem

#1

Post autor: zdt » 28 gru 2014, 10:52

Jak zmusic ten pozycjoner do pracy z pilotem od tunera PACE lub innym?


Orbitrion 3m (83e-55,5w), 3m (26e), Zynek (85e-43w), AS270 (archiwum), CAS28 (85e-30w), Hirschmann 240(stand-by)

Awatar użytkownika
Tomek22
DX-er
DX-er
Posty: 3040
Rejestracja: 05 cze 2010, 12:25
Tuner: Prof 7301 S2
Antena: Mabo 1.80m
Konwerter: Inverto Black Ultra z Mifferem 58mm.
Lokalizacja: Łódź Centrum N51°49 E19°26
Podziękował: 965 razy
Dostał Podziękowań: 282 razy

DATCOM AP500 - sterowanie pilotem

#2

Post autor: Tomek22 » 28 gru 2014, 10:55

Znajdz u nas na forum coś takiego jak tabela_pilotow_AP500.pdf a jak nie to Ci prześlę i tam jest ładnie rozpisane co i jak. Uda się na pewno


Prof 7301 S2
Zestaw Odbiorczy:
Mabo 1.80m 93.5*E-40.5*W(bez 76.5*E i 78*E) Ku: Inverto Black Ultra (przerobiony) C: Kaonsat KS-N201G
WiMAX interference (od 3530MHz do 3790MHz duże zakłócenia)
Invacom SNF-031, Siłownik 24', Deklinacja 12'

Awatar użytkownika
rysiuhelix
Ekspert
Ekspert
Posty: 4119
Rejestracja: 12 lut 2009, 12:08
Podziękował: 213 razy
Dostał Podziękowań: 286 razy

DATCOM AP500 - sterowanie pilotem

#3

Post autor: rysiuhelix » 28 gru 2014, 11:00

W menu DATCOM ustawiasz pracę z pilotem / poczytaj instrukcję obsługi / . Następnie pilot uniwersalny np MAK 2000 MAXI - wpisujesz kod
pilota 3000 i masz sterowanie pilotem .
Przy tym kodzie działają takie funkcje jak - wybór zaprogramowanej pozycji satelitarnej , dostrajanie impuls po impulsie do pozycji sat i takie tam jeszcze .
Jednym słowem wygoda . :noel/icon_biggrin:

Instr obsługi http://instalacjeantenowe.cba.pl/tun/ap500.pdf
Za ten post użytkownik rysiuhelix otrzymał podziękowanie od:
zdt (28 gru 2014, 11:04)



Awatar użytkownika
rysiuhelix
Ekspert
Ekspert
Posty: 4119
Rejestracja: 12 lut 2009, 12:08
Podziękował: 213 razy
Dostał Podziękowań: 286 razy

DATCOM AP500 - sterowanie pilotem

#4

Post autor: rysiuhelix » 19 sty 2015, 19:24

Na prośbę @Jacek tablice kodów pilotów AP 500 . :grin:
Załączniki
TABLICE DO AP 500.zip
(1 MiB) Pobrany 103 razy



Awatar użytkownika
Jacek
Ekspert
Ekspert
Posty: 1936
Rejestracja: 11 lut 2009, 21:54
Tuner: DM800
Antena: Mabo120PM
Konwerter: Invacom
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 25 razy
Dostał Podziękowań: 80 razy
Kontakt:

DATCOM AP500 - sterowanie pilotem

#5

Post autor: Jacek » 20 sty 2015, 17:38

Nie wiem czy posiadacie jeszcze oryginalnego pilota od Datcoma do pozycjonera, może ktoś zamieścić fotkę.
I pytanie kto był by chętny na takiego pilota. Znajomy robi różne piloty, może by wykonał parę sztuk. Z tego co pamiętam dorabiał mi kiedyś pilota do przełącznika HDMI 5-6 przycisków. Zapłaciłem ok. 30zł.
Załączniki
hdmi.jpg


''Gdy gazela budzi się o poranku wie, że musi biegać szybciej niż najszybszy lew, inaczej zostanie pożarta...
Gdy rano budzi się lew - już wie, że musi biec szybciej niż najwolniejsza gazela, bo zdechnie z głodu...
Nieważne czy jesteś gazelą, czy lwem od rana musisz zapierdalać..."
PODOBNO:
(Muhammad bin Raschid Al Maktum, szejk Dubaju.)

Awatar użytkownika
Jacek
Ekspert
Ekspert
Posty: 1936
Rejestracja: 11 lut 2009, 21:54
Tuner: DM800
Antena: Mabo120PM
Konwerter: Invacom
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 25 razy
Dostał Podziękowań: 80 razy
Kontakt:

DATCOM AP500 - sterowanie pilotem

#6

Post autor: Jacek » 22 sty 2015, 18:27

Znalazłem w swoich zbiorach pilota od Winersata z pozycjonerem (co prawda był dorabiany, ale z grafiką ekranową). Pracuje z Datcomem jako pilot 1, ale brakuje w nim przycisków M :confused: . Muszę poszukać u znajomych w serwisie innych pilotów z tymi przyciskami. Z tego co się dowiedziałem telefonicznie pilot musiałby kosztować niestety 50zł, tak więc nie wiem czy będą zainteresowani. Ale jakby co to czekam na chętnych.
Rozkład przycisków mógłby tak wyglądać np.
1 2 3
4 5 6
7 8 9
L 0 S
K < >
M

L - stan licznika
S - wybór numeryczny satelity --
K - korekta anteny
< - wschód
> - zachód
M - pamięć
Załączniki
winersat.jpg


''Gdy gazela budzi się o poranku wie, że musi biegać szybciej niż najszybszy lew, inaczej zostanie pożarta...
Gdy rano budzi się lew - już wie, że musi biec szybciej niż najwolniejsza gazela, bo zdechnie z głodu...
Nieważne czy jesteś gazelą, czy lwem od rana musisz zapierdalać..."
PODOBNO:
(Muhammad bin Raschid Al Maktum, szejk Dubaju.)

Awatar użytkownika
moimzdaniem
Początkujący
Początkujący
Posty: 49
Rejestracja: 02 sty 2019, 19:48
Tuner: Opticum Sloth Combo Plus
Antena: Mabo 130
Konwerter: Inverto
Lokalizacja: Kruszwica
Podziękował: 11 razy
Dostał Podziękowań: 6 razy

DATCOM AP500 - sterowanie pilotem

#7

Post autor: moimzdaniem » 09 cze 2019, 13:59

Cześć, odświeżam wątek bo widzę że temat co jakiś czas powraca; więc informuję wszystkich zainteresowanych, że świeżo co udało się mi dopasować pilot uniwersalny 'Elmak Basic 3w1' do pozycjonera Datcom AP500, działa zaprogramowany na kod: 3000 ,przy ustawionym w pozycjonerze numerze pilota: 1 ,wszystkie pięć klawiszy opisanych w tabeli przycisków z instrukcji obsługi działa:
- funkcję 'Korekta' obsługują klawisze: 'czerwony' oraz 'EPG Mode'
- 'Wschód' : 'żółty' oraz 'Title'
- 'Zachód' : 'zielony' oraz 'Fav Setup'
- funkcję 'N' czyli klawisz 'Numeryczny' obsługuje przycisk: 'DISP'
- funkcję 'M' czyli 'Pamięć' obsługują przyciski: "<< i" (ten przycisk pod czerwonym), oraz przycisk 'FREEZE'
- przyciski cyfrowe czyli 0-9 również działają prawidłowo.
Aby sprawdzić aktualny stan licznika impulsów to tutaj mamy do wyboru chyba z połowę klawiszy pilota.
Poza w/w kombinacją (kod 3000, pilot nr 1) jest teoretycznie jeszcze możliwych około 30 kombinacji ustawienia, których już nie chciało mi się sprawdzać skoro ta działa tak jak trzeba.
Pzdr.
Za ten post użytkownik moimzdaniem otrzymał podziękowanie od:
SatWestPL (09 lip 2019, 11:22)


Zakres obrotu: Yamal 90*E <-> Hispasat 30*W.
Zestaw odbiorczy: Mabo 130 + Inverto White Tech Single Flange + SPJ 18" 36V + Datcom AP500.
Tuner: Opticum Sloth Combo Plus.

jackob42
Fanatyk
Fanatyk
Posty: 401
Rejestracja: 08 lut 2017, 17:18
Podziękował: 2 razy
Dostał Podziękowań: 2 razy

DATCOM AP500 - sterowanie pilotem

#8

Post autor: jackob42 » 22 lip 2019, 18:59

W dalszym ciagu działa to poprawnie?I czy to jest ten pilot https://www.mediaexpert.pl/piloty/pilot ... 1,id-17689 bo niedługim czasie będę mocno zainteresowany tematem.



Awatar użytkownika
moimzdaniem
Początkujący
Początkujący
Posty: 49
Rejestracja: 02 sty 2019, 19:48
Tuner: Opticum Sloth Combo Plus
Antena: Mabo 130
Konwerter: Inverto
Lokalizacja: Kruszwica
Podziękował: 11 razy
Dostał Podziękowań: 6 razy

DATCOM AP500 - sterowanie pilotem

#9

Post autor: moimzdaniem » 22 lip 2019, 23:24

Tak, to jest dokładnie ten pilot.


Zakres obrotu: Yamal 90*E <-> Hispasat 30*W.
Zestaw odbiorczy: Mabo 130 + Inverto White Tech Single Flange + SPJ 18" 36V + Datcom AP500.
Tuner: Opticum Sloth Combo Plus.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Siłowniki/obrotnice/pozycjonery”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość