Openbox seria SX (4/6)

Wszystko na temat odbiorników marki Openbox
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
zuchnet

Admin
Posty: 12050
Rejestracja: 13 lut 2009, 19:24
Tuner: Dr.HD, Openbox, TBS 6983
Antena: 2m, OFC 1200, AS-130
Konwerter: Inverto White Flansh
Lokalizacja: Lubartów 51.44°N 22.68°E
Podziękował: 423 razy
Dostał Podziękowań: 528 razy
Kontakt:

Openbox seria SX (4/6)

#401

Post autor: zuchnet » 10 cze 2015, 20:17

U mnie odbiornik nie zawiesza się prawie wcale na nowych fw a lista kanałów dość duża. Kasowanie transponderow ma chyba jedno z lepszych z jakim się spotkałem otóż nie trzeba nic zaznaczać etc.. przycisk żółty - kasuje wszystkie transpondery z danej pozycji ewentualnie jak chcemy wykasowac pojedynczo.
Nie wiem czy lepszym rozwiązaniem jest kasowanie transponderow w modelu np S2 gdzie musimy każdy transponder zaznaczyć duszac OK i na samym końcu dać niebieski kasuje. Takie rozwiązanie mamy tez w showbox jeśli dla was to wygodniejsze to ja mam tutaj odmienne zdanie. Nie chce mi się 300 razy dusić OK na pilocie aby skasować transpondery np z 13e i 19e.
@inki domyślam się w jaki sposób kasujesz transpondery stąd pewnie taka opinia a czy głowica przeciętna? polemizowal był szczególnie przy FEC 5/6 czy 7/8 to samo przy DVB S2.
Jeśli odbiornik masz od kilku dni to trochę dłużej go potestuj napisze na sam koniec tak 80% użytkowników robi 2 podstawowe błędy juz na samym początku dzięki temu odbiornik wiesza się jak .... u mnie SX6 oraz sx4 pracują zawsze jak siedzę przy antenach a ostatni raz zawiesił mi się może około 3 miesięcy temu.
Za ten post użytkownik zuchnet otrzymał podziękowanie od:
vitalik19 (10 cze 2015, 21:13)


Parabola 200 (98e-53w), AS-120 , AS-130
3xT90 (95e-60e),(42e-4w),(5w-45w)

STB:DM 920UHD, DM 900UHD, 7020HD, Openbox X-810, AS-4KCI ,AS-1, AS-2, SX88, TBS 6903
Awatar użytkownika
inki

DX-er
Posty: 1245
Rejestracja: 10 sty 2013, 20:59
Tuner: openbox i ariva
Antena: Mabo 180cm
Konwerter: inny
Lokalizacja: Opole
Podziękował: 146 razy
Dostał Podziękowań: 85 razy

Openbox seria SX (4/6)

#402

Post autor: inki » 10 cze 2015, 20:40

zuchnet pisze:U mnie odbiornik nie zawiesza się prawie wcale na nowych fw a lista kanałów dość duża. Kasowanie transponderow ma chyba jedno z lepszych z jakim się spotkałem otóż nie trzeba nic zaznaczać etc.. przycisk żółty - kasuje wszystkie transpondery z danej pozycji ewentualnie jak chcemy wykasowac pojedynczo.
Nie wiem czy lepszym rozwiązaniem jest kasowanie transponderow w modelu np S2 gdzie musimy każdy transponder zaznaczyć duszac OK i na samym końcu dać niebieski kasuje. Takie rozwiązanie mamy tez w showbox jeśli dla was to wygodniejsze to ja mam tutaj odmienne zdanie. Nie chce mi się 300 razy dusić OK na pilocie aby skasować transpondery np z 13e i 19e.
@inki domyślam się w jaki sposób kasujesz transpondery stąd pewnie taka opinia a czy głowica przeciętna? polemizowal był szczególnie przy FEC 5/6 czy 7/8 to samo przy DVB S2.
Jeśli odbiornik masz od kilku dni to trochę dłużej go potestuj napisze na sam koniec tak 80% użytkowników robi 2 podstawowe błędy juz na samym początku dzięki temu odbiornik wiesza się jak .... u mnie SX6 oraz sx4 pracują zawsze jak siedzę przy antenach a ostatni raz zawiesił mi się może około 3 miesięcy temu.

Wiem że jest opcja kasuj wszystkie tp.ale kasując kilka transponderów to można szału dostać
Jest jeszcze dłuższa lista ,ale każdy ma swoje zdanie.
Powinni się bardziej postarać.Nie mówię że jest zły ale powinien być lepszy.


Mabo 1.80cm KU ( 62E- 50W )
Gosat 1.50cm C (83E- 40,5W )
Laminas 120cm KU (90E-50W)
Awatar użytkownika
vitalik19

DX-er
Posty: 210
Rejestracja: 31 lip 2011, 22:28
Tuner: BSBEE2
Antena: много
Konwerter: много
Podziękował: 99 razy
Dostał Podziękowań: 122 razy
Kontakt:

Openbox seria SX (4/6)

#403

Post autor: vitalik19 » 10 cze 2015, 21:19

Когда купил SX 6 -он мне сначала непонравился!Он своими глюками надоел :wall: :wall: :wall: Готов был разбить его об стенку!!!


Но потом исправили ошибки програмнного обеспечения и привык к нему,что даже другого нехочется.


Потом даже купил SX9 COMBO и непожалел!


SATDX-LIFE Forum:satdx.2ua.in.ua
Облучатели,деполяризаторы для Си диапазона:на Украине
Awatar użytkownika
pkpk

DX-er
Posty: 3106
Rejestracja: 22 maja 2010, 17:12
Lokalizacja: 19.4E 51.4N
Podziękował: 339 razy
Dostał Podziękowań: 324 razy

Openbox seria SX (4/6)

#404

Post autor: pkpk » 11 cze 2015, 3:31

Kasowanie pojedynczego transpondera - czerwony przycisk.
kasowanie jednego traspondera.jpg
Kasowanie wszystkich transponderów - żółty przycisk.
kasowanie wszystkich transponderów.jpg
Wybór satelit z listy - przycisk "FAV".
lista satelit.jpg
Zawieszanie tunera mam gdy sygnał jest na granicy odbioru. Tuner próbuje złożyć obraz i wtedy potrafi przestać reagować. Przy wykonywaniu blindu potrafi się sporadycznie zatrzymać na transponderach z ACM, wtedy wypinam na chwilę kabel i blind idzie dalej. Na SX6 nie używam DiSEqC i USALS. Czy na tym się zawiesza nie wiem?
blokada.jpg
W zakresie czułości głowicy to Openbox SX6 pokazuje obraz wcześniej od Openbox X-810.
Za ten post użytkownik pkpk otrzymał podziękowanie od:
vitalik19 (11 cze 2015, 5:49)


87.5E-50.0W, Laminas ofc-1200, ofc-1100, SX6, Denys
Awatar użytkownika
inki

DX-er
Posty: 1245
Rejestracja: 10 sty 2013, 20:59
Tuner: openbox i ariva
Antena: Mabo 180cm
Konwerter: inny
Lokalizacja: Opole
Podziękował: 146 razy
Dostał Podziękowań: 85 razy

Openbox seria SX (4/6)

#405

Post autor: inki » 11 cze 2015, 7:33

Instrukcja kasowania pojedyńczego transpondera w sx6 czynność tą powtarzamy za każdym razem.Kasowanie wszystkich transponderów jednym przyciskiem wiąże się z utratą wszystkich programów oraz ustawiania listy od nowa.Dwie opcje albo wszystko kasujesz albo po jednym tr,do pojawienia się odcisków na palcach

Proponuje żeby zrobić w następnym sofcie podobne zabezpieczenia przy ,wejściu do menu ,skasowaniu programów,edycji programów,przed skanowaniem itd..
Załączniki
IMG_20150611_071743.jpg
IMG_20150611_071810.jpg
IMG_20150611_071839.jpg
IMG_20150611_071912.jpg
IMG_20150611_071936.jpg


Mabo 1.80cm KU ( 62E- 50W )
Gosat 1.50cm C (83E- 40,5W )
Laminas 120cm KU (90E-50W)
pawelwa

Ekspert
Posty: 5485
Rejestracja: 11 lut 2009, 21:11
Podziękował: 265 razy
Dostał Podziękowań: 277 razy
Kontakt:

Openbox seria SX (4/6)

#406

Post autor: pawelwa » 11 cze 2015, 17:40

@inki przerabiałem to samo u siebie skanując transpondery z pozycji 93E-43W jak po skanujesz wszystkie tr z dostępnej ci orbity to wtedy jest jeszcze gorzej ( wiadomo szukasz nowych tr i nowych kanałów) zwiechy i restart co chwile :thumbsdown:
Mnie jak przyjdę z pracy nie chce się chodzić do tunera wyciągać kabel od lnb i za chwile go znów wkładać ,albo odjeżdżać kilka impulsów od danej pozycji żeby pominął tr nad którym myśli i za chwile się zawiesi ,albo co kilka dni robić przywracanie do ustawień fabrycznych .Wg mnie tuner do Dx się nie nadaje (przynajmniej u mnie ,nie wiem może przez to że znajduje dużo tr z nietypową modulacją ,chodzi głównie o pasmo C) dobry jest do tego żeby mu z palca dopisać tr z FlySat lub z innego forum i go zeskanować .Fakt głowice ma czułą(poziom VITAMINY) i fajne paski ,to im się udało.
Za ten post użytkownik pawelwa otrzymał podziękowanie od:
inki (11 cze 2015, 18:22)


Awatar użytkownika
inki

DX-er
Posty: 1245
Rejestracja: 10 sty 2013, 20:59
Tuner: openbox i ariva
Antena: Mabo 180cm
Konwerter: inny
Lokalizacja: Opole
Podziękował: 146 razy
Dostał Podziękowań: 85 razy

Openbox seria SX (4/6)

#407

Post autor: inki » 11 cze 2015, 18:21

Tuner nie jest zły jest numerm 1 na rynku tylko trzeba soft poprawić i będzie ok.Bo z wiechy i drobne błędy nie powinny mieć miejsca w tym tunerze. To open box s2 nie robi takich numerów jak sx6.


Mabo 1.80cm KU ( 62E- 50W )
Gosat 1.50cm C (83E- 40,5W )
Laminas 120cm KU (90E-50W)
pawelwa

Ekspert
Posty: 5485
Rejestracja: 11 lut 2009, 21:11
Podziękował: 265 razy
Dostał Podziękowań: 277 razy
Kontakt:

Openbox seria SX (4/6)

#408

Post autor: pawelwa » 11 cze 2015, 18:57

inki pisze:Tuner nie jest zły jest numerm 1 na rynku tylko trzeba soft poprawić i będzie ok.Bo z wiechy i drobne błędy nie powinny mieć miejsca w tym tunerze. To open box s2 nie robi takich numerów jak sx6.
To prawda ,ale myślę że oni zajmują się chętnie innymi poprawkami softu.Wszyscy wiedza o co chodzi :smile1:


Awatar użytkownika
zuchnet

Admin
Posty: 12050
Rejestracja: 13 lut 2009, 19:24
Tuner: Dr.HD, Openbox, TBS 6983
Antena: 2m, OFC 1200, AS-130
Konwerter: Inverto White Flansh
Lokalizacja: Lubartów 51.44°N 22.68°E
Podziękował: 423 razy
Dostał Podziękowań: 528 razy
Kontakt:

Openbox seria SX (4/6)

#409

Post autor: zuchnet » 11 cze 2015, 19:12

Możecie próbować na openbox forum mod @Stratig założył temat życzeń dla serii sx ale w temacie tym najwięcej pisze on sam 80% postów użytkowników kasuje sobie ot tak.


Parabola 200 (98e-53w), AS-120 , AS-130
3xT90 (95e-60e),(42e-4w),(5w-45w)

STB:DM 920UHD, DM 900UHD, 7020HD, Openbox X-810, AS-4KCI ,AS-1, AS-2, SX88, TBS 6903
pawel1212

nowy
Posty: 24
Rejestracja: 08 gru 2014, 15:10
Podziękował: 3 razy
Dostał Podziękowań: 0

Openbox seria SX (4/6)

#410

Post autor: pawel1212 » 17 cze 2015, 14:58

Mam pytanie czy jakość i siła sygnału zmierzona na openbox sx6 jest wiarygodna? Bo na hot bird mam 100% i 89 %


ODPOWIEDZ

Wróć do „Openbox”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości