USB dongle na rtl2832u+r820t - czyli nie tylko DVB-T

Telewizory, kina domowe, DVD, Blu ray, nowe technologie
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Tomek22
DX-er
DX-er
Posty: 2970
Rejestracja: 05 cze 2010, 12:25
Tuner: Showbox Vitamin 5000HD+Prof 7301 S2
Antena: Mabo 1.80m. Corab 60cm
Konwerter: Inverto Black Ultra z Mifferem 58mm. TM-1 (biały)
Lokalizacja: Łódź Centrum N51°49 E19°26
Podziękował: 927 razy
Dostał Podziękowań: 270 razy

USB dongle na rtl2832u+r820t - czyli nie tylko DVB-T

#171

Post autor: Tomek22 » 19 gru 2015, 2:35

Musisz wejść w start, uruchom i wpisac regedit.exe tam odnajdziesz tę ścieżkę. Przed zmianami warto byłoby wyeksportowac daną gałąź rejestru na przypadek jakby coś poszło nie tak.
Za ten post użytkownik Tomek22 otrzymał podziękowanie od:
Carmen (19 gru 2015, 8:48)


Showbox Vitamin 5000HD
Prof 7301 S2

Zestaw Odbiorczy:
Mabo 1.80m 93.5*E-40.5*W(bez 76.5*E i 78*E) Ku: Inverto Black Ultra (przerobiony) C: Kaonsat KS-N201G
WiMAX interference (od 3530MHz do 3790MHz duże zakłócenia)
Invacom SNF-031, TM-1 (biały), Siłownik 24', Deklinacja 12'

Awatar użytkownika
Carmen
DX-er
DX-er
Posty: 16174
Rejestracja: 12 lut 2009, 12:01
Tuner: F15, DM900, SF4008, AS1,
Antena: 90, 120,190, 180, 310
Lokalizacja: 52 50N 15 50E
Podziękował: 57 razy
Dostał Podziękowań: 343 razy

USB dongle na rtl2832u+r820t - czyli nie tylko DVB-T

#172

Post autor: Carmen » 19 gru 2015, 8:48

:bow:


Parabola 190cm C-band
Offset Channel Master 180cm Ku Band (archiwum), na dachu Laminas 180cm
Famaval 310cm Ku
Echostar 120cm (28E)
Openbox X-820 oraz X-810; Dr HD F15; DR HD Grand; TBS69xx

https://www.wunderground.com/personal-w ... N3#history <object width="290"

Obrazek

Wrona111
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 374
Rejestracja: 13 cze 2012, 23:28
Tuner: DENYS T2-MI,Digit hd8-sx,Dr.Hd GRAND,RTL- SDR v3
Antena: Laminas AS 120,Hirschmann 90cm,DAT HD Boss 790 LR
Konwerter: Inverto Black Ultra
Lokalizacja: N 53,55 E 18,65
Podziękował: 19 razy
Dostał Podziękowań: 14 razy

USB dongle na rtl2832u+r820t - czyli nie tylko DVB-T

#173

Post autor: Wrona111 » 26 gru 2015, 0:37

o co chodzi z tym komunikatem "Cannot access device" w tej karcie? Gdy zmieniłem sterowniki przez zadig karta uruchomiła się w sdrsharp i w zasadzie testowałem ją w paśmie FM działało dobrze. Gdy postanowiłem wrócić do oryginalnych sterowników nie dało już się jej przywrócić w działaniu na sdrsharp. Zrobiłem nawet reinstalację systemu i to nic nie pomogło. Na win 7 ten sam komunikat. Ktoś pisał o przypadku padnięcia tej karty o takim komunikacie ale karta z oryginalnym oprogramowaniem działa wyszukuje DVBT i FM tak więc nie wiem co robę źle jakieś porady?


..."...

Wrona111
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 374
Rejestracja: 13 cze 2012, 23:28
Tuner: DENYS T2-MI,Digit hd8-sx,Dr.Hd GRAND,RTL- SDR v3
Antena: Laminas AS 120,Hirschmann 90cm,DAT HD Boss 790 LR
Konwerter: Inverto Black Ultra
Lokalizacja: N 53,55 E 18,65
Podziękował: 19 razy
Dostał Podziękowań: 14 razy

USB dongle na rtl2832u+r820t - czyli nie tylko DVB-T

#174

Post autor: Wrona111 » 26 gru 2015, 23:48

może warto było by zainteresować się taką aukcją http://allegro.pl/sdr-100khz-1-76ghz-ze ... 70634.html co o tym myślicie? Bo nie mam już pomysłu jak uruchomić tego mojego dongla..


..."...

Awatar użytkownika
Jurkins
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 316
Rejestracja: 05 maja 2009, 16:49
Tuner: Octagon SF4008
Antena: Laminas AS270
Konwerter: Inverto Black Ultra
Lokalizacja: Klęczany/Nowy Sącz
Podziękował: 7 razy
Dostał Podziękowań: 8 razy

USB dongle na rtl2832u+r820t - czyli nie tylko DVB-T

#175

Post autor: Jurkins » 27 gru 2015, 1:00

Kolego, napisz mi na PM. Spróbuję pomóc. Bo nie ma takiej opcji, że coś co ma działać to nie działa


2x Corab ASC800 | Famaval 110LH | 2x Laminas AS130 | 2x Laminas AS270 :construction:
Octagon SF4008 | DenysHD H.265 | Ferguson250C | Freguson 120C | Ferguson T650i | Evobox PVR
SIRIO GPE-27 | Dipol 3/RZ B | 1/5-12 | 4/5-12 | ATX-91 | Colinear ADS-B
Inverto C-Band | Black Ultra | Red Extend | Sharp
Cyfrowy Polsat [Familijny MAX HD | Sport HD | Film HD | Cinemax HD | Eleven Sports HD | Polsat Sport Premium | HBO HD ] | NC+ [Start+ | 8xCanal+ | C+4K ]

Awatar użytkownika
Carmen
DX-er
DX-er
Posty: 16174
Rejestracja: 12 lut 2009, 12:01
Tuner: F15, DM900, SF4008, AS1,
Antena: 90, 120,190, 180, 310
Lokalizacja: 52 50N 15 50E
Podziękował: 57 razy
Dostał Podziękowań: 343 razy

USB dongle na rtl2832u+r820t - czyli nie tylko DVB-T

#176

Post autor: Carmen » 27 gru 2015, 9:18

Wrona111 pisze:może warto było by zainteresować się taką aukcją http://allegro.pl/sdr-100khz-1-76ghz-ze ... 70634.html co o tym myślicie? Bo nie mam już pomysłu jak uruchomić tego mojego dongla..
To jest praktycznie taki sam dongiel, ale wpakowany do obudowy i wyposażony w downconwerter do odbioru fal krótkich. Problemu sterownika to nie rozwiąże.


Parabola 190cm C-band
Offset Channel Master 180cm Ku Band (archiwum), na dachu Laminas 180cm
Famaval 310cm Ku
Echostar 120cm (28E)
Openbox X-820 oraz X-810; Dr HD F15; DR HD Grand; TBS69xx

https://www.wunderground.com/personal-w ... N3#history <object width="290"

Obrazek

Awatar użytkownika
Tomek22
DX-er
DX-er
Posty: 2970
Rejestracja: 05 cze 2010, 12:25
Tuner: Showbox Vitamin 5000HD+Prof 7301 S2
Antena: Mabo 1.80m. Corab 60cm
Konwerter: Inverto Black Ultra z Mifferem 58mm. TM-1 (biały)
Lokalizacja: Łódź Centrum N51°49 E19°26
Podziękował: 927 razy
Dostał Podziękowań: 270 razy

USB dongle na rtl2832u+r820t - czyli nie tylko DVB-T

#177

Post autor: Tomek22 » 27 gru 2015, 9:32

Wrona ten dongiel musi działać. Upewnij czy nie wgrywasz sterow zadigiem do czujnika irdy(interface1). Musisz wgrać dla interface0
Za ten post użytkownik Tomek22 otrzymał podziękowanie od:
Wrona111 (29 gru 2015, 22:35)


Showbox Vitamin 5000HD
Prof 7301 S2

Zestaw Odbiorczy:
Mabo 1.80m 93.5*E-40.5*W(bez 76.5*E i 78*E) Ku: Inverto Black Ultra (przerobiony) C: Kaonsat KS-N201G
WiMAX interference (od 3530MHz do 3790MHz duże zakłócenia)
Invacom SNF-031, TM-1 (biały), Siłownik 24', Deklinacja 12'

Wrona111
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 374
Rejestracja: 13 cze 2012, 23:28
Tuner: DENYS T2-MI,Digit hd8-sx,Dr.Hd GRAND,RTL- SDR v3
Antena: Laminas AS 120,Hirschmann 90cm,DAT HD Boss 790 LR
Konwerter: Inverto Black Ultra
Lokalizacja: N 53,55 E 18,65
Podziękował: 19 razy
Dostał Podziękowań: 14 razy

USB dongle na rtl2832u+r820t - czyli nie tylko DVB-T

#178

Post autor: Wrona111 » 27 gru 2015, 15:52

Tomek22 pisze:Wrona ten dongiel musi działać. Upewnij czy nie wgrywasz sterow zadigiem do czujnika irdy(interface1). Musisz wgrać dla interface0
za pierwszym razem gdy miałem wszystko zainstalowane na oryginalnym oprogramowaniu z płyty dołączonej do dongla po odpaleniu "zadig" wybraniu opcji all device i interface0 sterowniki zmieniły sie no i też mi nie ruszyło tylko nie wyświetlał się komunikat cannot access rtl device. Odpaliłem parę różnych wersji sdrSharp i któraś uruchomiła tego dongla. Niestety teraz jak wykonuję te same czynności jak opisałem mam ten komunikat cannot access rtl device i nic nie działa. W sdrSharp karta jest widoczna. Sprawa wydaje się być banalnie prosta bo nie jest to jakieś skomplikowane skoro miałem to już uruchomione ale może coś jednak robię źle albo mam jakiegoś lipnego zadiga czy wersję programu nie wiem już..dodam,że kilka razy powtarzałem instalację przez zadig i nic to nie dało.


..."...

bartsat
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 269
Rejestracja: 25 kwie 2012, 15:49
Tuner: Showbox Vitamin 5000 HD/AzBox Premium HD
Antena: 100cm Famaval Alu
Konwerter: Inverto Black Ultra
Podziękował: 20 razy
Dostał Podziękowań: 18 razy

USB dongle na rtl2832u+r820t - czyli nie tylko DVB-T

#179

Post autor: bartsat » 27 gru 2015, 16:24

Wrona111 pisze:o co chodzi z tym komunikatem "Cannot access device" w tej karcie? Gdy zmieniłem sterowniki przez zadig karta uruchomiła się w sdrsharp i w zasadzie testowałem ją w paśmie FM działało dobrze. Gdy postanowiłem wrócić do oryginalnych sterowników nie dało już się jej przywrócić w działaniu na sdrsharp. Zrobiłem nawet reinstalację systemu i to nic nie pomogło. Na win 7 ten sam komunikat. Ktoś pisał o przypadku padnięcia tej karty o takim komunikacie ale karta z oryginalnym oprogramowaniem działa wyszukuje DVBT i FM tak więc nie wiem co robę źle jakieś porady?
Próbowałeś tak:Menadżer Urządzeń -->> aktualizuje sterownik --> przeglądaj mój pc --> pozwól mi wybrać z listy ---> wybierasz sterownik pod realtek(nie pamiętam dokładnej nazwy teraz)

EDIT: jedne są realtek, a drugie bulk in, czy coś.
Ostatnio zmieniony 27 gru 2015, 16:26 przez bartsat, łącznie zmieniany 1 raz.



Awatar użytkownika
Tomek22
DX-er
DX-er
Posty: 2970
Rejestracja: 05 cze 2010, 12:25
Tuner: Showbox Vitamin 5000HD+Prof 7301 S2
Antena: Mabo 1.80m. Corab 60cm
Konwerter: Inverto Black Ultra z Mifferem 58mm. TM-1 (biały)
Lokalizacja: Łódź Centrum N51°49 E19°26
Podziękował: 927 razy
Dostał Podziękowań: 270 razy

USB dongle na rtl2832u+r820t - czyli nie tylko DVB-T

#180

Post autor: Tomek22 » 27 gru 2015, 16:26

Wrona masz teamviewer?


Showbox Vitamin 5000HD
Prof 7301 S2

Zestaw Odbiorczy:
Mabo 1.80m 93.5*E-40.5*W(bez 76.5*E i 78*E) Ku: Inverto Black Ultra (przerobiony) C: Kaonsat KS-N201G
WiMAX interference (od 3530MHz do 3790MHz duże zakłócenia)
Invacom SNF-031, TM-1 (biały), Siłownik 24', Deklinacja 12'

ODPOWIEDZ

Wróć do „Sprzęt audio-video”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości