Tunery i CI+

Jaki tuner satelitarny wybrać? Wszystko na temat odbiorników satelitarnych i kart DVB. Dekodery Tv-Sat Forum
Awatar użytkownika
moons
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 1383
Rejestracja: 05 sty 2011, 22:12
Tuner: GigaBlue Quad Plus
Antena: Triax 115
Konwerter: Fte
Lokalizacja: Hajnówka
Podziękował: 4 razy
Dostał Podziękowań: 74 razy

Tunery i CI+

#1

Post autor: moons » 20 wrz 2016, 19:49

Jako że temat chyba coraz bardziej aktualny i nieunikniony postanowiłem założyć temat gdzie moglibyśmy się dzielić doświadczeniami z współpracy takich modułów z rożnymi tunerami.
Moje doświadczenia dotyczyły czterech modułów i kilku tunerów.
ntv plus v1,3 SMIT CI+
tricolor CI+
MTS CI+
MaxTV - chyba nie do końca CI+

Opnebox SX9 - nie ma czego opisywać, w tunerze wszystkie moduły pracują bez najmniejszych problemów.

Gigablue quad plus - image openATV, też współpraca bez problemowa. Jedyne do czego można mieć pretensje to czasem po resecie albo włączeniu z głębokiego standby nie inicjują się moduły i albo trzeba zrobić jeszcze jeden reset albo wyjąć i włożyć moduły. Tyczy się to wszystkich modułów w różnych konfiguracjach.

Ariva 200 - mts i maxtv pracują bez problemów pozostałe nie pracują choć w menu je widać. po włożeniu od razu komunikat z modułu że może pracować tylko w slocie CI+

IPBox910 - image pkteam, nie pracuje żaden moduł. Ale to raczej wina softu bo z tego co wiem to pkteam nie ma już takiego tunera i robi przekładkę softu z IPbox który nie ma gniazda CI. Zresztą tuner jest tak archaiczny że i tak problem nie istnieje :smile1:

Cryptobox 650 - mts i maxtv pracują, reszta nie, dokładnie taka sama sytuacja jak w Arivie200

Ariva 203 - najnowszy tuner ze stajnie ferusona. Najnowszy soft ma wsparcie dla CI+ na razie w wersji beta. Wszystkie moduły działają prawidłowo do tego szybko i sprawnie. Zonk jest taki, że po włożeniu obojętnie jakiego modułu przestają być dekodowane kanały które mamy na karcie w czytniku CA. Po wyjęciu modułu karta znowu pracuje normalnie. Na razie nie ma softu patch i nie sprawdziłem czy tak samo jest z kanałami w sharingu domowym.

Ode mnie tyle, mam nadzieję ze podzielicie się też swoimi doświadczeniami w tej sprawie, pewnie niektórym to bardzo ułatwi sprawę zakupu tunera.
Pozdrawiam
Za ten post użytkownik moons for the post (total 2):
Roger (20 wrz 2016, 20:35) • Jacek (21 wrz 2016, 19:13)



Awatar użytkownika
zuchnet
Admin
Admin
Posty: 12442
Rejestracja: 13 lut 2009, 19:24
Tuner: Dr.HD, Openbox, TBS 6983
Antena: 2m, OFC 1200, AS-130
Konwerter: Inverto White Flansh
Lokalizacja: Lubartów 51.44°N 22.68°E
Podziękował: 440 razy
Dostał Podziękowań: 549 razy
Kontakt:

Tunery i CI+

#2

Post autor: zuchnet » 20 wrz 2016, 21:39

@moons
Bardzo dobry temat :beer: bo sam wkrótce będę poszukiwał takiego sprzętu :yes: zależy mi głównie na CI+ dwa razy CA oraz oscam :grin:
Na tą chwilę mogę napisać jak to wygląda w przypadku tunerów które mam a są to głównie Openboxy oraz DM7020HD. Na Openboxach działa wszystko :grin: ale blokuje mnie trochę zbyt mała pamięć kanałów oraz brak e2.
W przypadku DM7020 wygląda to kiepsko moduł Tricolor rozpoznany ale informacja o braku kompatybilności analogiczna sytuacja z NTV+.
Moduł MTC rozpoznany ale blokuje prace oscam :hmmm: nie wiem czemu.
Moduł Telekarta HD pracuje ale jest czasem "złośliwy".
Max Tv pracuje w każdym boxie :thumbsup:
Posiadam jeszcze tunery DR.HD ale tam moduły CI+ nie pracują :no:

Na odbiornik 4K nie mam parcia i coraz bardziej skłaniam się do tego aby ponownie zakupić DM :slap: model 7080HD ze względu na CI+.

Aha posiadam jeszcze HD+ z modułem CI+ ale tutaj karta działa w czytniku (wersja HD02).

Openbox SX9 mam podłączony do 32 LNB i lista kanałów zapełniła się szybko a co za tym idzie zbliżając się do 6tys pozycji odbiornik traci listę kanałów ulubionych.


Parabola 200 (98e-53w), AS-120 , AS-130
3xT90 (95e-60e),(42e-4w),(5w-45w)

STB:DM 920UHD, DM 900UHD, 7020HD, Openbox X-810, AS-4KCI ,AS-1, AS-2, SX88, TBS 6903

davidec
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 1141
Rejestracja: 20 maja 2012, 18:32
Tuner: VU+ Ultimo 4K, Dreambox 920 UHD Octagon SF4008 UHD
Antena: Laminas
Konwerter: Inverto Black Ultra
Podziękował: 36 razy
Dostał Podziękowań: 26 razy

Tunery i CI+

#3

Post autor: davidec » 20 wrz 2016, 22:05

Ciekawy temat :baby:
Posiadam Technisat Technicorder ISIO S (http://www.dmtrade.pl/p1872,technisat-t ... s-1tb.html) z CI+.
Działają wszystkie moduły ale trzeba uważać na "kombinacje" czyli nie polecam 2xCI+ - lepiej 1xCI np Aston Cyfra+ i 1xCI+ - u mnie akurat pracuje w nim Tricolor TV.
Obraz tzw żyleta :bow:
Jeden minus że nie ma opcji wyłączyć komunikaty z modułów i czytniki x2 conax mogłyby być uniwersalne :)
Ale tuner świetnie wykonany i ten pilot :bow:

Mam też DM7020 w nim testowałem karty cyfra+ i tivusat w czytnikach. Moduł CI+ legacy CP działa bardzo dobrze.

No i solo 4K. Na openATV działają wszystkie moduły chociaż tak jak kolega @moons napisał - przed restartem lepiej wyjąć moduł ze slotu bo może się wywalić tzw bug i trzeba znów zrestartować :baby:
Podobno dobre dla modułów image na solo 4K to też OpenBlackHole ale tego jeszcze nie testowałem z braku czasu....

Jeśli bym coś kupował nowego to raczej DM900 UHD 4K :cap:


85e - 75e - 68,5e - 45e - 42e - 39e - 36e - 31,5e - 28,2e - 23,5e - 19,2e - 13e - 4,8e - 0,8w - 5w - 12,5w

Awatar użytkownika
zuchnet
Admin
Admin
Posty: 12442
Rejestracja: 13 lut 2009, 19:24
Tuner: Dr.HD, Openbox, TBS 6983
Antena: 2m, OFC 1200, AS-130
Konwerter: Inverto White Flansh
Lokalizacja: Lubartów 51.44°N 22.68°E
Podziękował: 440 razy
Dostał Podziękowań: 549 razy
Kontakt:

Tunery i CI+

#4

Post autor: zuchnet » 20 wrz 2016, 22:16

Nie przeglądałem jeszcze opisu DM900 ale u musi być 2xCI+ ze względu na Tricolor oraz MTC :grin: oraz dwa czytniki kart.
Większość nowych boxów ma właśnie tylko jeden slot CI+ i jeden czytnik :wall:


Parabola 200 (98e-53w), AS-120 , AS-130
3xT90 (95e-60e),(42e-4w),(5w-45w)

STB:DM 920UHD, DM 900UHD, 7020HD, Openbox X-810, AS-4KCI ,AS-1, AS-2, SX88, TBS 6903

Awatar użytkownika
moons
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 1383
Rejestracja: 05 sty 2011, 22:12
Tuner: GigaBlue Quad Plus
Antena: Triax 115
Konwerter: Fte
Lokalizacja: Hajnówka
Podziękował: 4 razy
Dostał Podziękowań: 74 razy

Tunery i CI+

#5

Post autor: moons » 21 wrz 2016, 17:49

Dodam jeszcze info o takich tunerach
golden interstar voyager II, AMIKO HD-8260+ COMBO CICX PVR, AMIKO SHD-8250 CI CXE PVR i zdaje się OPTICUM HD X406p to jest wszystko jeden tuner i są to odpowiedniki rosyjskiego GI Phoenix.
A na GI Phoenix działa wszystko co potrzeba, a można softy z GI wgrywać to tych dostępnych u nas. choć oczywiście sam tuner to raczej klasa średnia combo sat + dvb-t, jeden czytnik kart i jeden czytnik CI
CI+ działa, choć na razie trzeba zawsze startować z jakiegoś kanału który nie jest na module, jak moduł się zainicjuje wtedy wszystko gra.

Pozdrawiam



Awatar użytkownika
moons
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 1383
Rejestracja: 05 sty 2011, 22:12
Tuner: GigaBlue Quad Plus
Antena: Triax 115
Konwerter: Fte
Lokalizacja: Hajnówka
Podziękował: 4 razy
Dostał Podziękowań: 74 razy

Tunery i CI+

#6

Post autor: moons » 24 wrz 2016, 18:42

czy ktoś już może coś na temat tego tunerka?

http://www.dmtrade.pl/p7193,openbox-s3c ... -iptv.html

Pozdrawiam



Awatar użytkownika
pkpk
DX-er
DX-er
Posty: 3449
Rejestracja: 22 maja 2010, 17:12
Lokalizacja: 19.4E 51.4N
Podziękował: 371 razy
Dostał Podziękowań: 337 razy

Tunery i CI+

#7

Post autor: pkpk » 24 wrz 2016, 19:08

Prosty, dobry tuner do DX. :yes:
Nie mam modułów lub kart, także nie wiem jak się sprawuje w tym zakresie.


Laminas 120cm, 110cm, Openbox SX6, Octagon SF8008

Awatar użytkownika
moons
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 1383
Rejestracja: 05 sty 2011, 22:12
Tuner: GigaBlue Quad Plus
Antena: Triax 115
Konwerter: Fte
Lokalizacja: Hajnówka
Podziękował: 4 razy
Dostał Podziękowań: 74 razy

Tunery i CI+

#8

Post autor: moons » 19 lis 2016, 13:12

Mały update do tunera Ariva 203.
Ostatnio pojawił się nowy soft fabryczny jak i patch. W sumie to nic nie zmienia do poprzedniego. Moduły CI+ działają ale do czasu :smile1: czyli jak oglądamy pierwsze kanały z czytnika karty to oglądamy, po przełączeniu na kanały z modułu kanały działają ale po powrocie na kanały z karty już mamy ciągle zakodowane i pomaga tylko pstryczek z tyłu. Z kanałami w domowym sharingu nie ma takich problemów. Duża kicha bo nie po to mam oryginalną kartę żeby ja wkładać do innego czytnika i wysyłać do tunera.
Pozdrawiam
Za ten post użytkownik moons otrzymał podziękowanie od:
cyfrowy 80 (19 lis 2016, 14:38)



Awatar użytkownika
moons
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 1383
Rejestracja: 05 sty 2011, 22:12
Tuner: GigaBlue Quad Plus
Antena: Triax 115
Konwerter: Fte
Lokalizacja: Hajnówka
Podziękował: 4 razy
Dostał Podziękowań: 74 razy

Tunery i CI+

#9

Post autor: moons » 24 lis 2016, 18:47

Dziś jeszcze małe info o kolejnym tunerze. Amiko HD8260+, tutaj na razie pełen sukces.
Na oficjalnym sofcie moduł nie ruszył, ale soft był jakiś bardzo stary, uaktualniłem od razu do najnowszego jakiego znalazłem alternatywnego i pełen sukces. Moduł pracuje. Jest jedno ograniczenie żeby nie zostawiać wyłączonego na kanale kodowanym z modułu bo potem nie zaskoczy i trzeba przełączyć na jakiś FTa albo kodowany nie z modułu żeby moduł się zainicjował i poprawnie pracował. Moduł inicjuje się jakieś krótkie pół minuty :smile1: . Czasem tez przy przełączaniu potrafi zamrozić obraz na sekundę czy dwie ale ogólnie spoko tunerek. To jest wersja combo, są też same tunery sat ale nie wiem czy one to samo potrafią. Softy są na bazie rosyjskich także te alternatywne potrafią chyba wszystko co tylko możliwe. Pod dłuższych testach postaram się uaktualnić ale na razie wygląda że tuner potrafi wszystko.
Pozdrawiam



wilu
nowy
nowy
Posty: 3
Rejestracja: 02 lis 2017, 8:30
Tuner: Amiko HD8260+
Antena: Corab 90
Konwerter: Black Ultra
Podziękował: 0
Dostał Podziękowań: 0

Tunery i CI+

#10

Post autor: wilu » 02 lis 2017, 8:39

Pierwszy post, więc witam forum. Mam Amiko hd 8260+, dopóki miałem ci cp bez plusa było znośnie, tyle, że BBC Brit nie dało się oglądać.Wymieniłem na CI+, Brit śmiga, ale przełączanie kanałów trwa koszmarnie długo, soft fabryczny, wersji w tej chwili nie pamiętam.



ODPOWIEDZ

Wróć do „Tunery satelitarne”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość