SF4008 4K

Wszystko na temat odbiorników marki Octagon
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
jack_zab
Początkujący
Początkujący
Posty: 42
Rejestracja: 09 wrz 2012, 22:48
Tuner: OCTAGON SF 4008
Antena: 90cm
Konwerter: golden
Podziękował: 4 razy
Dostał Podziękowań: 1 razy

SF4008 4K

#751

Post autor: jack_zab » 29 kwie 2017, 16:00

wytam dawno nie było mnie u was ale pojawił sie problem na moim open atv mianowicie co dziennie w nocy o 1:00 dokładnie cos wybudza mi dysk nie potrafie tego zlokalizować pomorzecie :)



Awatar użytkownika
pkpk
DX-er
DX-er
Posty: 3491
Rejestracja: 22 maja 2010, 17:12
Lokalizacja: 19.4E 51.4N
Podziękował: 375 razy
Dostał Podziękowań: 339 razy

SF4008 4K

#752

Post autor: pkpk » 03 maja 2017, 11:46

zuchnet pisze:Panowie czy SF-4008 otrzymał już blindscan ?
Info z http://octagon-forum.eu/threads/blindscan.1662/
"dvbc blindscan ready, dvbs blindscna plan with in may or june" :smile1:
Za ten post użytkownik pkpk otrzymał podziękowanie od:
zuchnet (03 maja 2017, 11:54)


Laminas 120cm, 110cm, Openbox SX6, Octagon SF8008

Kami3n147
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 243
Rejestracja: 22 cze 2012, 16:56
Tuner: Octagon SF4008
Antena: Corab 90 Alu, Famaval 110 LH
Konwerter: Inverto Black, Hama Lypsi 3D
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 17 razy
Dostał Podziękowań: 8 razy

SF4008 4K

#753

Post autor: Kami3n147 » 04 maja 2017, 11:20

Pojawiło się nowe oprogramowanie - Hyperion 5.6. Znane między innymi z tego, że 99% nBox'ów na nim pracuję :D
http://pkteam.pl/viewtopic.php?f=112&t=8439


Octagon SF4008 + Corab 90 Alu + SupeJack DG-320 + Inverto Black Ultra

Kami3n147
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 243
Rejestracja: 22 cze 2012, 16:56
Tuner: Octagon SF4008
Antena: Corab 90 Alu, Famaval 110 LH
Konwerter: Inverto Black, Hama Lypsi 3D
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 17 razy
Dostał Podziękowań: 8 razy

SF4008 4K

#754

Post autor: Kami3n147 » 04 maja 2017, 11:21



Octagon SF4008 + Corab 90 Alu + SupeJack DG-320 + Inverto Black Ultra

joys1
nowy
nowy
Posty: 26
Rejestracja: 06 maja 2017, 11:24
Tuner: Octagon SF4008
Antena: 90
Konwerter: Televes Twin 747802
Podziękował: 0
Dostał Podziękowań: 0

SF4008 4K

#755

Post autor: joys1 » 06 maja 2017, 12:12

Witam
Jak powinno pokazywać w tym ( Egami 8.1 ) siłę ustawienia anteny HOT BIRD 13C ?
Mam teraz : SNR: 81% AGC : 15% BER : 0 - obraz ładny , dźwięk ok nic nie tnie - czy to jest ustawienie OK ?

Mam ten sprzęt od 1,5 mies więc się go dopiero uczę ( wcześniej miałem VU duo i opanowany prawie do " perfekcji " ) posprawdzałem trochę oprogramowania na ten dekoder ( mam obecnie Egami 8.1 jako gł i OpenATV 6 jako drugi ) i moim zdaniem Egami jest ciutkę lepszy od OpenATV ale jeden i drugi jest niezbędny bo na jednym można to a na drugim tamto chociaż jeden i drugi wymaga jeszcze sporo poprawek.
Mam nadzieje że z czasem i tu zajdą " dobre zmiany " ale w dobrym tego słowa znaczeniu :grin:
Potrzebuje wicardd dla OpenATV 6 bo te jakie wyszukałem kończyły się fiaskiem jak by ktoś miał to by było super żeby udostępnić.



kaczi26
nowy
nowy
Posty: 8
Rejestracja: 26 lut 2017, 16:06
Podziękował: 2 razy
Dostał Podziękowań: 0

SF 4008 4K

#756

Post autor: kaczi26 » 07 maja 2017, 13:49

Ravenik pisze:
kaczi26 pisze:Też mam kablówkę z UPC i zastanawiam się nad tym tunerem. Mam więc pytanie czy działa CI+ z UPC oraz czy jest możliwość oglądania kanałów z całej paczki którą opłacam (głównie chodzi mi tylko o canal+) na urządzeniach mobilnych z LTE (telefon, tablet). Tylko na tym mi zależy. Dziękuję z góry za wszystkie odp.
Pozdrawiam
Dopiero zobaczyłem Twój post, więc odpowiadam: moduł CI+ działa mi na SF4008 i mam około 100 kanałów odkodowanych w tym sporo HD. Praktycznie wyjąłem moduł CI+ z telewizora i włożyłem do dekodera i mam te same kanały co były na telewizorze. Akurat Canal+ nie mam opłaconego więc nie mam możliwości sprawdzić. Poza tym trzeba było na SF4008 dograć jakiś "helper" do CI+ aby działało. Mam zainstalowane OpenAtv 6.0 ale sprawdzałem o ile pamiętam na 5.3 też działa CI+ po dograniu wtyczki.
Jeśli chodzi o brak polskich liter w nazwach filmów/programów (też w epg) z kablówki UPC, to udało mi się poprawić w wielu miejscach w skryptach/programach pytona (zrobiłem funkcję do konwersji znaków na polskie litery w UTF-8). Niestety w kilku miejscach nadal nie mam polskich liter w nazwach zdarzeń/programów epg i sądzę że trzeba by zmodyfikować pewne pliki w c++. Z modyfikacją tych plików raczej bym sobie poradził ale niestety nie wiem jak skompilować wersję 6 OpenATV którą używam :hmmm: .

Jeśli chodzi o oglądanie TV z naszego Octagpna na tablecie/telefonie to lokalnie zrobiłem próbę na Samsung Galaxy S5 i działa po wgraniu programu "dream Player" w zasięgu mieszkania, w HD. Są jakieś opcje do zahasłowania dostępu. Niestety po LTE nie sprawdzałem - rozumiem że potrzebujesz w dowolnym miejscu oglądać ale nie mam możliwości wystawić mojego SF4008 na świat w tej chwili aby sprawdzić. W przyszłym tygodniu będę instalował nowy router - to może wypróbuję udostępnić SF4008 "na zewnątrz" i czy tv "dojdzie" do komórki po LTE.
Przepraszam że odpisuję dopiero teraz (wcześniej nie miałem czasu). Bardzo dziękuję za tyle informacji. Mam pytanie czy udało się Panu odpalić poza domem kanały z UPC na komórce? Jeżeli tak to jaki Pan router zastosował (aktualnie posiadam tylko modem od UPC) i czy dało się zmieniać kanały na komórce? Na innym forum dostałem info że da się to zrobić ale jest to trudny zabieg a ja jestem laikiem (nigdy nie miałem tunerów na enigmie). Dziękuję raz jeszcze i Pozdrawiam



Ravenik
nowy
nowy
Posty: 8
Rejestracja: 14 lut 2017, 0:40
Tuner: Octagon sf4008
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 1 razy
Dostał Podziękowań: 2 razy

SF 4008 4K

#757

Post autor: Ravenik » 07 maja 2017, 15:31

kaczi26 pisze:Mam pytanie czy udało się Panu odpalić poza domem kanały z UPC na komórce? Jeżeli tak to jaki Pan router zastosował (aktualnie posiadam tylko modem od UPC) i czy dało się zmieniać kanały na komórce? Na innym forum dostałem info że da się to zrobić ale jest to trudny zabieg a ja jestem laikiem (nigdy nie miałem tunerów na enigmie). Dziękuję raz jeszcze i Pozdrawiam
Nie udało mi się odpalić poza domem ponieważ mój router jest schowany za kolejnym routerem NAT do którego konfiguracji nie mam dostępu. Natomiast uruchomiłem TV na komputerze będącym od strony "zewnętrznej/WAN" w stosunku do mojego routera i działa. Wystarczy przekierować port 80 i 80001 na routerze. Jednak do kanałów FullHD komputer miał za wolne połączenie WiFi - Kanały nie Hd ok. Mój router to Linksys WRT1900ACS z oprogramowaniem LEDE, jak jabardziej nadawałby się do omawianego zastosowania, z tym że musiałby być podłączony z adresem publiccznym. Myślę jednak że tańsze routery też by się nadały. Dobrze aby było połączenie WAN i LAN 1000Mb/s oraz oprogramowanie powinno pozwalać na przekierowanie portów.
Przełączanie kanałów z telefonu działa jeśli SF4008 jest w trybie czuwania/standby (czyli jeśli nikt nie ogląda na TV). W przeciwnym razie można oglądać na telefonie tylko ten kanał który jest oglądany na telewizorze.
Jednak w sumie może się okazać że szybkość LTE będzie za wolna, zwłaszcza do kanałów Full HD, ponieważ LTE nie gwarantuje połączenia 150Mb/s. Technicznie sądzę że głównym problemem będzie właśnie jakość połączenia LTE. Ja mieszkam Warszawa/Ochota i LTE negocjuje mi max 40-50 Mb/s.
Za ten post użytkownik Ravenik otrzymał podziękowanie od:
kaczi26 (07 maja 2017, 17:15)



kaczi26
nowy
nowy
Posty: 8
Rejestracja: 26 lut 2017, 16:06
Podziękował: 2 razy
Dostał Podziękowań: 0

SF4008 4K

#758

Post autor: kaczi26 » 07 maja 2017, 17:26

Dzięki za odp. Super że jednak da się takie coś zrobić. Ten router faktycznie trochę drogi. Myślałem o takim za 300-400zł. Jeżeli chodzi o dekoder to może być w stanie czuwania bo mam już moduł w TV oraz drugi też w TV. W lutym kończy mi się umowa i chciałem właśnie 3 mediamoduł UPC a neta bym zwiększył do 250/20 upload. Zastanawia mnie tylko czemu aż 150 Mb/s potrzeba LTE do oglądania kanałów full HD? Myślałem że tak z 20-30 by wystarczyło. Jeszcze mam pytanie o co chodzi z transcoding? Podobno ten model nie ma tego. Chodzi o to że da się oglądać jeden kanał na TV a inny w komórce?



Ravenik
nowy
nowy
Posty: 8
Rejestracja: 14 lut 2017, 0:40
Tuner: Octagon sf4008
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 1 razy
Dostał Podziękowań: 2 razy

SF4008 4K

#759

Post autor: Ravenik » 07 maja 2017, 17:41

Materiały audio/video są jak wiadomo zakodowane (spakowane/skompresowane) danym kodekiem aby zajmowały wielokrotnie mniej miejsca. Ma to znaczenie także przy transmisji video przez sieć bo dzięki zakodowaniu potrzebują mniejszej szybkości transmisji. TV UPC jest chyba zakodowana kodekiem h264 jeśli chodzi o video. Czasami okazuje się że urządzenie końcowe na którym ogląda się film nie potrafi odkodować danego video (nie obsługuje kodeka/sposobu zakodowania bądź jest za wolne), wtedy pomaga transkodowanie czyli w naszym przypadku SF4008 mógłby w czasie rzeczywistym przekodować wysyłane video z h264 na jakiś inny kodek np. XVid aby urządzenie końcowe potrafiło "rozkodować" i wyświetlić otrzymany materiał video. Nie wiem czy SF4008 potrafi transkodować jednak w przypadku mojego telefonu Samsung SGS5 nie było to wogóle potrzebne - telefon nie miał problemów z odtwarzaniem TV wysyłanego z SF4008 (w sieci lokalnej).



kaczi26
nowy
nowy
Posty: 8
Rejestracja: 26 lut 2017, 16:06
Podziękował: 2 razy
Dostał Podziękowań: 0

SF4008 4K

#760

Post autor: kaczi26 » 07 maja 2017, 18:24

Rozumiem. Przy transkodowaniu potrzebna jest mniejsza prędkość neta. Ja w Tychach mam LTE z orenge 30/20 Mb/s także to mi raczej nie wystarczy.



ODPOWIEDZ

Wróć do „Octagon”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości