Wavefrontier T90

Jaką antenę satelitarną wybrać, porady i wskazówki przy zakupie anten satelitarnych.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
moons
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 1354
Rejestracja: 05 sty 2011, 22:12
Tuner: GigaBlue Quad Plus
Antena: Triax 115
Konwerter: Fte
Lokalizacja: Hajnówka
Podziękował: 4 razy
Dostał Podziękowań: 71 razy

Wavefrontier T90

#101

Post autor: moons » 27 maja 2017, 17:35

Dobra kolejna zagwozdka, jak w enigmie ustawić diseqc 1.1 żeby coś zaskoczyło?? przełącznik działa na 100% bo miernik ładnie przeskakuje diseqc-em 1.1 z satelity na satelitę a w tunerze ciągły brak sygnału. Przełącznik kupiłem EMP-centauri Switch 16/1 i tak jak pisałem wyżej na pewno jest przestawiony na 1.1
Pozdrawiam



davidec
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 1092
Rejestracja: 20 maja 2012, 18:32
Tuner: VU+ Ultimo 4K, Dreambox 920 UHD Octagon SF4008 UHD
Antena: Laminas
Konwerter: Inverto Black Ultra
Podziękował: 34 razy
Dostał Podziękowań: 25 razy

Wavefrontier T90

#102

Post autor: davidec » 27 maja 2017, 18:51

Wykasuj wszystkie ustawienia które miałeś wcześniej. Restart tunera. Zacznij ustawianie po kolei od LNB1 itd. Powinno zaskoczyć :smile1:


85e - 75e - 68,5e - 45e - 42e - 39e - 36e - 31,5e - 28,2e - 23,5e - 19,2e - 13e - 4,8e - 0,8w - 5w - 12,5w

Awatar użytkownika
moons
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 1354
Rejestracja: 05 sty 2011, 22:12
Tuner: GigaBlue Quad Plus
Antena: Triax 115
Konwerter: Fte
Lokalizacja: Hajnówka
Podziękował: 4 razy
Dostał Podziękowań: 71 razy

Wavefrontier T90

#103

Post autor: moons » 27 maja 2017, 19:07

Wszystko się wyjaśniło, jak ktoś ma dwa kable w domu i nie umie jednego podłączyć do gniazda "a" a drugiego do gniazda "b" to nie powinien się zabierać za takie anteny jak T90 :beer: Antena ustawiona, wszystko gra poza 36E, zupełnie nie rozumiem czemu.
Pozdrawiam



davidec
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 1092
Rejestracja: 20 maja 2012, 18:32
Tuner: VU+ Ultimo 4K, Dreambox 920 UHD Octagon SF4008 UHD
Antena: Laminas
Konwerter: Inverto Black Ultra
Podziękował: 34 razy
Dostał Podziękowań: 25 razy

Wavefrontier T90

#104

Post autor: davidec » 27 maja 2017, 20:03

A LNB kołowy :smile1: ? nic Ci nie zasłania tego ptaszka w tym miejscu gdzie wisi T90 ?


85e - 75e - 68,5e - 45e - 42e - 39e - 36e - 31,5e - 28,2e - 23,5e - 19,2e - 13e - 4,8e - 0,8w - 5w - 12,5w

Awatar użytkownika
moons
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 1354
Rejestracja: 05 sty 2011, 22:12
Tuner: GigaBlue Quad Plus
Antena: Triax 115
Konwerter: Fte
Lokalizacja: Hajnówka
Podziękował: 4 razy
Dostał Podziękowań: 71 razy

Wavefrontier T90

#105

Post autor: moons » 28 maja 2017, 7:58

Nie nic mi nie zasłania. Tylko wszystko jest odwrotnie, co było L to teraz jest R i odwrotnie, po zmianie i przeskanowaniu jeszcze raz transpondera normalnie wskakuje sygnał, tylko trzeba znowu wszystko przestawiać. :wall: Tak powinno być? a może trzeba jakoś konwerter przekręcić?
Pozdrawiam



davidec
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 1092
Rejestracja: 20 maja 2012, 18:32
Tuner: VU+ Ultimo 4K, Dreambox 920 UHD Octagon SF4008 UHD
Antena: Laminas
Konwerter: Inverto Black Ultra
Podziękował: 34 razy
Dostał Podziękowań: 25 razy

Wavefrontier T90

#106

Post autor: davidec » 28 maja 2017, 17:10

Ja bym zaczął od wrzucenia tunerowi aktualnego pliczku satellites.html.... czasem jak się dużo zmienia w E2 to potrafi ześwirować :) oczywiście restart potrzebny. Zrób wtedy przeszukanie 36E i powinno być ok.


85e - 75e - 68,5e - 45e - 42e - 39e - 36e - 31,5e - 28,2e - 23,5e - 19,2e - 13e - 4,8e - 0,8w - 5w - 12,5w

Awatar użytkownika
zuchnet
Admin
Admin
Posty: 12416
Rejestracja: 13 lut 2009, 19:24
Tuner: Dr.HD, Openbox, TBS 6983
Antena: 2m, OFC 1200, AS-130
Konwerter: Inverto White Flansh
Lokalizacja: Lubartów 51.44°N 22.68°E
Podziękował: 440 razy
Dostał Podziękowań: 546 razy
Kontakt:

Wavefrontier T90

#107

Post autor: zuchnet » 29 maja 2017, 19:16

Mam tak samo od początku jak zamontowalem 36e na T90.
Juz się nauczyłem z tym żyć.


Parabola 200 (98e-53w), AS-120 , AS-130
3xT90 (95e-60e),(42e-4w),(5w-45w)

STB:DM 920UHD, DM 900UHD, 7020HD, Openbox X-810, AS-4KCI ,AS-1, AS-2, SX88, TBS 6903

lahcim
DX-er
DX-er
Posty: 473
Rejestracja: 18 sie 2014, 13:47
Antena: Laminas ofc1200
Konwerter: Best quad
Lokalizacja: Okolice Katowic
Podziękował: 14 razy
Dostał Podziękowań: 39 razy

Wavefrontier T90

#108

Post autor: lahcim » 29 maja 2017, 19:30

Na T90 jest podwójne odbicie sygnału czyli najpierw od dużej czaszy a później od mniejszej i dlatego tak się dzieję.


Laminas ofc1200 polarmount ( 40.5 W-90 E )
Tuner Dr.hd F15 , Dr.hd F16 , Openbox SX9 TWIN.

Awatar użytkownika
toroidal68
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 2639
Rejestracja: 23 sie 2012, 22:36
Tuner: Ultimo 4k/DM920 4K/Octagon 4K/SX6/U2C Denys
Antena: 2xT90/Zynek 2m
Konwerter: Inverto Black Ultra
Lokalizacja: Polska-Szwecja
Podziękował: 68 razy
Dostał Podziękowań: 90 razy

Wavefrontier T90

#109

Post autor: toroidal68 » 31 maja 2017, 22:03

U mnie jest ta sama sytuacja juz od poczatku jak zalozylem kolowy LNB.
O tym odbiciu nie przyszlo mi do glowy,myslalem ze cosik jest nie tak
z konwerterkiem :w00t:


VU+Ultimo 4K /Octagon-SF4008 4K /DM920 4K / VU+Ultimo HD / U2C /SX6/
Slingbox500HD
2szt T90+diseq 1\16
2szt Channel Master 180cm //75e-30W //Szwecja/2xCband/LR/VH
SMW OA 1400 "JUMBO" 140cm//36E// Szwecja
Parabola Żniniewicz 200cm/silownik 36" / 90E-30W

Awatar użytkownika
moons
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 1354
Rejestracja: 05 sty 2011, 22:12
Tuner: GigaBlue Quad Plus
Antena: Triax 115
Konwerter: Fte
Lokalizacja: Hajnówka
Podziękował: 4 razy
Dostał Podziękowań: 71 razy

Wavefrontier T90

#110

Post autor: moons » 10 cze 2017, 8:48

W sumie antena już od tygodnia można powiedzieć że zakończona. Prezentuje się tak:
DSC_0020.JPG
Kable można było lekko inaczej zrobić ale montowałem ją na dużym podnieceniu i nie do końca przemyślałem pewne sprawy :smile1: :smile1: daltego wygląda jak wygląda.
w tej chwili zamontowane 10 LNB, od 0.8W do 39E, do tego dwa przełączniki diseqc podpięte pod dwa tunery. Generalnie jestem bardzo zadowolony, może 39E jeszcze można by było lekko poprawić ale też nie jest źle i spokojnie daje radę. Antena na bardzo duży plus, z ustawieniem też nie jest tak źle, bo po ustawieniu skrętu anteny poszczególne satelity wskakują praktycznie same. Jak ktoś szuka naprawdę porządnej anteny to polecam bardzo.
Pozdrawiam
Za ten post użytkownik moons for the post (total 2):
bociekpl (10 cze 2017, 17:05) • toroidal68 (10 cze 2017, 21:36)



ODPOWIEDZ

Wróć do „Anteny satelitarne”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości