Miernik Televes H30 Flex DVB-S/S2+DVB-T

Dział poświęcony problemom z działaniem sprzętu TV SAT - usterki,naprawy, przeróbki itp.
Bazyl1
nowy
nowy
Posty: 8
Rejestracja: 26 paź 2010, 15:42
Podziękował: 0
Dostał Podziękowań: 2 razy

Miernik Televes H30 Flex DVB-S/S2+DVB-T

#31

Post autor: Bazyl1 » 26 lut 2018, 22:03

Jeżeli kogoś zainteresuje, to mam taki filmik z porównania możliwości miernika H30, Rover master i telewizora Manta:)

https://photos.app.goo.gl/DpB1J3pmWb5Vlfwu2
Za ten post użytkownik Bazyl1 for the post (total 2):
Roger (27 lut 2018, 6:25) • sasetek (27 lut 2018, 8:39)



Awatar użytkownika
Peyu
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 3425
Rejestracja: 11 lut 2009, 21:09
Tuner: Wiele
Antena: Orbitron 3m MESH
Konwerter: Inverto KU C-band
Lokalizacja: Wielkopolska Leszno
Podziękował: 59 razy
Dostał Podziękowań: 155 razy
Kontakt:

Miernik Televes H30 Flex DVB-S/S2+DVB-T

#32

Post autor: Peyu » 27 lut 2018, 7:26

Czy ty robiłeś to porównanie. Bardzo ciekawe wskazania ciekawe czy producent jest w stanie to naprawić,bo faktycznie jest to uporczywe choć czytałem że to normalna sprawa gdyż miernik zaczyna odczytywać od pewnego pułapu sygnału. Poniżej tych danych dane transmisji są niewartościowe.



Bazyl1
nowy
nowy
Posty: 8
Rejestracja: 26 paź 2010, 15:42
Podziękował: 0
Dostał Podziękowań: 2 razy

Miernik Televes H30 Flex DVB-S/S2+DVB-T

#33

Post autor: Bazyl1 » 27 lut 2018, 7:37

Tak osobiście wykonałem ten test. Czy dane są bezwartościowe czy nie, to najlepiej widać na telewizorze MANTA, który po prostu na tym bezwartościowym sygnale pięknie odbiera. Ponadto, jak już pisałem,gdy wiem, że jest sygnał powiedzmy na poziomie 35 db to idę po lepszy wzmacniacz czy antenę i wzmacniam go. Telewes nie pokazuje mi że mogę cokolwiek wzmacniać. KONIECZNIE trzeba mieć ze sobą wzmacniacz przelotowy 20 db.



Awatar użytkownika
Televes_Szymon
nowy
nowy
Posty: 4
Rejestracja: 27 lut 2018, 9:28
Tuner: XPeed Class 2
Antena: Televes Yagi Edge Mix
Konwerter: Televes QUATTRO
Podziękował: 0
Dostał Podziękowań: 3 razy

Miernik Televes H30 Flex DVB-S/S2+DVB-T

#34

Post autor: Televes_Szymon » 27 lut 2018, 10:02

Dziękujemy za zgłoszone uwagi. Prośba o ponowny pomiar widma z ustawionym poziomem odniesienia na 50. Brakuje informacji o wersji zainstalowanego oprogramowania w mierniku H30Flex, podanej lokalizacji i informacji o użytej antenie, żeby wykluczyć ewentualne przekłamania prośba o pomiar echa na kanale 24 na obydwu miernikach.

Pozdrawiam
Szymon



Awatar użytkownika
Peyu
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 3425
Rejestracja: 11 lut 2009, 21:09
Tuner: Wiele
Antena: Orbitron 3m MESH
Konwerter: Inverto KU C-band
Lokalizacja: Wielkopolska Leszno
Podziękował: 59 razy
Dostał Podziękowań: 155 razy
Kontakt:

Miernik Televes H30 Flex DVB-S/S2+DVB-T

#35

Post autor: Peyu » 27 lut 2018, 10:56

Pomysł dobry z tym przelotowym wzmacniaczem idealna dla anten pasywnych bo fakt niekiedy na marginesie ten sygnał śmiga w tv.



Awatar użytkownika
Peyu
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 3425
Rejestracja: 11 lut 2009, 21:09
Tuner: Wiele
Antena: Orbitron 3m MESH
Konwerter: Inverto KU C-band
Lokalizacja: Wielkopolska Leszno
Podziękował: 59 razy
Dostał Podziękowań: 155 razy
Kontakt:

Miernik Televes H30 Flex DVB-S/S2+DVB-T

#36

Post autor: Peyu » 27 lut 2018, 19:40

Faktycznie było rozjechane skopiowane i jest ok. Dzięki za pomoc.



Televes Polska
nowy
nowy
Posty: 8
Rejestracja: 15 sty 2018, 22:46
Tuner: Brak
Antena: Dinova
Konwerter: Televes
Podziękował: 0
Dostał Podziękowań: 0

Miernik Televes H30 Flex DVB-S/S2+DVB-T

#37

Post autor: Televes Polska » 27 lut 2018, 21:10

Cieszę się, że pomogłem.



Awatar użytkownika
Peyu
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 3425
Rejestracja: 11 lut 2009, 21:09
Tuner: Wiele
Antena: Orbitron 3m MESH
Konwerter: Inverto KU C-band
Lokalizacja: Wielkopolska Leszno
Podziękował: 59 razy
Dostał Podziękowań: 155 razy
Kontakt:

Miernik Televes H30 Flex DVB-S/S2+DVB-T

#38

Post autor: Peyu » 27 lut 2018, 21:12

Super a co mówisz na doprecyzowanie wskazań by dane tak mocno nie pływały w. Górę i dół.



Bazyl1
nowy
nowy
Posty: 8
Rejestracja: 26 paź 2010, 15:42
Podziękował: 0
Dostał Podziękowań: 2 razy

Miernik Televes H30 Flex DVB-S/S2+DVB-T

#39

Post autor: Bazyl1 » 27 lut 2018, 22:18

Zdjęcia pojawiły się i zniknęły... Teraz fajnie sobie gadacie ale nie wiadomo o czym...



Televes Polska
nowy
nowy
Posty: 8
Rejestracja: 15 sty 2018, 22:46
Tuner: Brak
Antena: Dinova
Konwerter: Televes
Podziękował: 0
Dostał Podziękowań: 0

Miernik Televes H30 Flex DVB-S/S2+DVB-T

#40

Post autor: Televes Polska » 27 lut 2018, 23:45

Kolega miał problem nielogującego się miernika na MUX. Problem tkwił w niewłaściwie wykonanym przez Niego planie kanałowym. Miernik nie był w kanale i wyglądało to tak:
Załączniki
4F8D6945-175D-4819-8620-FD732D0BE22C.jpeg



ODPOWIEDZ

Wróć do „Warsztat i serwis”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości