Praca Switch TERRA MV-508 z dekoderem Cyfrowym Polsatem

Jeśli masz problemy, chcesz zadać pytania, podzielić się swoimi doświadczeniami, to pisz tutaj. Telewizja satelitarna FORUM.
andrzej28091965
nowy
nowy
Posty: 6
Rejestracja: 14 mar 2018, 19:18
Tuner: HD3000
Antena: SAT
Konwerter: QUATRO Inverto Red Extended 0,3dB
Podziękował: 0
Dostał Podziękowań: 2 razy

Praca Switch TERRA MV-508 z dekoderem Cyfrowym Polsatem

#1

Post autor: andrzej28091965 » 14 mar 2018, 20:57

Witam Wszystkich,
Jestem tu pierwszy raz i Proszę wybaczyć brak obycia.
Proszę o wsparcie techniczne, gdyż nie wiem co się dzieje z TERRA MV-508 i sygnałem SAT z konwertera.

Elementy zainstalowane i eksploatowane do 2014r.
1/ Czasza SAT 100cm Ofset;
2/ Konwerter QUATRO Inverto Red Extended 0,3dB
3/ Dekoder cyfrowego Polsatu HD3000 2 szt. i HD 2000 - 2 szt.

Gdy przewody konwertera SAT:
HHi/HLo i VHi/ VLo są wpięte bezpośrednio do tunerów Cyfrowego Polsatu - praca tunerów i TV bez zastrzeżeń.
Sygnał zmierzony SATLINK WS-9633 wychodzący z konwertera:
- PWR 87dBµV,
- S=85%,
- Q=77%
- S/N 11,7dB
Gdy przewody Konwertera QUATRO Inverto Red Extended 0,3dB zostaną podpięte pod Switch TERRA MV 508 zachowując polaryzację i wysokość pasma i na wyjściach Switch od 1 do 8 podpinam przewód Tunera Cyfrowego Polsatu nie mam sygnału na TV a w Menu tunera widnieje napis "brak sygnału" i na obu paskach mocy i jakości połączenia jest "0"
Zmierzyłem sygnał miernikiem SATLINK WS-9633 na wyjściach Switch od Nr 1 do 8.
O to wyniki dla kanału wyjściowego Nr 1:
A/ przełącznik SAT IF - wyłączony pozycja "0"
PWR = 90 dBµV
S=95%
Q=50%
S/N = 7,7dB
B/ przełącznik SAT IF - wyłączony pozycja "4"
PWR = 89 dBµV
S=95%
Q=62%
S/N = 9,2dB
C/ przełącznik SAT IF - wyłączony pozycja "8"
PWR = 86 dBµV
S=94%
Q=70%
S/N = 10,7dB
D/ przełącznik SAT IF - wyłączony pozycja "12"
PWR = 82 dBµV
S=94%
Q=77%
S/N = 11,7dB
Proszę powiedzcie mi dla czego w TV podłączonym do wyjścia Switch dalej na obu paskach w dekoderze Cyfrowego Polsatu nie mam "nic" /moc sygnału "0", jakość połączenia "0", choć sygnał SATLINK pokazuje. Co jest nie tak????
Proszę o Pomoc. Andrzej



Awatar użytkownika
Jacek
Ekspert
Ekspert
Posty: 1936
Rejestracja: 11 lut 2009, 21:54
Tuner: DM800
Antena: Mabo120PM
Konwerter: Invacom
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 25 razy
Dostał Podziękowań: 80 razy
Kontakt:

Praca Switch TERRA MV-508 z dekoderem Cyfrowym Polsatem

#2

Post autor: Jacek » 14 mar 2018, 22:15

Nie wiem co masz na myśli pisząc
HHi/HLo i VHi/ VLo są wpięte bezpośrednio do tunerów Cyfrowego Polsatu - praca tunerów i TV bez zastrzeżeń

Domyślam się, że o sygnał satelitarny dla CP - a dla TV sygnał telewizji naziemnej - czy, że masz grafikę dekodera CP na ekranie TV.
Ten MV-508 wcześniej działał. Może padł zasilacz. Zmierz napięcie. Powinno być 18V.
Za ten post użytkownik Jacek otrzymał podziękowanie od:
Roger (14 mar 2018, 22:29)


''Gdy gazela budzi się o poranku wie, że musi biegać szybciej niż najszybszy lew, inaczej zostanie pożarta...
Gdy rano budzi się lew - już wie, że musi biec szybciej niż najwolniejsza gazela, bo zdechnie z głodu...
Nieważne czy jesteś gazelą, czy lwem od rana musisz zapierdalać..."
PODOBNO:
(Muhammad bin Raschid Al Maktum, szejk Dubaju.)

andrzej28091965
nowy
nowy
Posty: 6
Rejestracja: 14 mar 2018, 19:18
Tuner: HD3000
Antena: SAT
Konwerter: QUATRO Inverto Red Extended 0,3dB
Podziękował: 0
Dostał Podziękowań: 2 razy

Praca Switch TERRA MV-508 z dekoderem Cyfrowym Polsatem

#3

Post autor: andrzej28091965 » 15 mar 2018, 7:35

Witaj,
Zasilacz pracuje i napięcie zasilania DC jest 18V. Po załączeniu zasilacza na Switch TERRA zapala się zielona dioda sygnalizując zasilanie.
Bez problemu wchodzę w MENIU dekodera Cyfrowego Polsatu. Wszystko w MENU pracuje bez zastrzeżeń. W zakładce "antena" mam wyświetlona grafikę na której mogę podejrzeć moc sygnału i jakość wykonanych połączeń. Gdy jestem w pięty bezpośrednio tunerem do konwertera na obu paskach są wskazania w kolorze zielnym, pokazując moc sygnału i jakość. Gdy wepnę się tylko w Switch nie mam niczego - na obu graficznych paska jest "0" i komunikat "brak sygnału sprawdź połączenia i ustawienie anteny"
Switch jest NOWY - dzisiaj ma 6 dni, nigdy nie był podłączany i pierwszy raz podłączyłem go zgodnie z zaleceniami pod kable SAT konwertera.



Awatar użytkownika
Jacek
Ekspert
Ekspert
Posty: 1936
Rejestracja: 11 lut 2009, 21:54
Tuner: DM800
Antena: Mabo120PM
Konwerter: Invacom
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 25 razy
Dostał Podziękowań: 80 razy
Kontakt:

Praca Switch TERRA MV-508 z dekoderem Cyfrowym Polsatem

#4

Post autor: Jacek » 15 mar 2018, 14:24

Jeśli jesteś pewny kolejności przewodów od lnb to sprawdź jeszcze w ten sposób.
weź przewód np. VLo - 11393 V - ustaw w menu dekodera ten tp i podłącz przewód do głowicy - jak będzie sygnał - to odepnij przewód od głowicy i podepnij na wejście switcha VLo - a wyjście ze switcha np. out-1 (możesz sprawdzić na każdym wyjściu) do głowicy. Nie ma sygnału to zwalony swich. Proste jak budowa cepa :). Nowe też może być uszkodzone.


''Gdy gazela budzi się o poranku wie, że musi biegać szybciej niż najszybszy lew, inaczej zostanie pożarta...
Gdy rano budzi się lew - już wie, że musi biec szybciej niż najwolniejsza gazela, bo zdechnie z głodu...
Nieważne czy jesteś gazelą, czy lwem od rana musisz zapierdalać..."
PODOBNO:
(Muhammad bin Raschid Al Maktum, szejk Dubaju.)

shrek17
Początkujący
Początkujący
Posty: 65
Rejestracja: 07 lip 2017, 21:04
Tuner: VU SOLO SE/FORMULER S TURBO
Antena: T90/TRIAX115
Konwerter: televes/inverto/inne
Podziękował: 3 razy
Dostał Podziękowań: 0

Praca Switch TERRA MV-508 z dekoderem Cyfrowym Polsatem

#5

Post autor: shrek17 » 16 mar 2018, 16:08

czyli masz podpięte tylko 4 tunery ??

nielepiej wywalić tego switcha i kupić konwerter quad ??

przecierz i tak od switcha musisz podjechać kablem do kazdego tunera a switch pewnie masz blisko anteny , a nawet jak daleko to i tak 4 kable

lecą do niego z konwertera quattro



Awatar użytkownika
Jacek
Ekspert
Ekspert
Posty: 1936
Rejestracja: 11 lut 2009, 21:54
Tuner: DM800
Antena: Mabo120PM
Konwerter: Invacom
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 25 razy
Dostał Podziękowań: 80 razy
Kontakt:

Praca Switch TERRA MV-508 z dekoderem Cyfrowym Polsatem

#6

Post autor: Jacek » 16 mar 2018, 20:01

Najprościej iść na łatwiznę. A może potrzebuje też sygnału tv naziemnej DVB-T to co będzie kupował dodatkowo sumator do quada, albo quada z wejściem TV. Poza tym ma 8 wyjść a nie 4.


''Gdy gazela budzi się o poranku wie, że musi biegać szybciej niż najszybszy lew, inaczej zostanie pożarta...
Gdy rano budzi się lew - już wie, że musi biec szybciej niż najwolniejsza gazela, bo zdechnie z głodu...
Nieważne czy jesteś gazelą, czy lwem od rana musisz zapierdalać..."
PODOBNO:
(Muhammad bin Raschid Al Maktum, szejk Dubaju.)

shrek17
Początkujący
Początkujący
Posty: 65
Rejestracja: 07 lip 2017, 21:04
Tuner: VU SOLO SE/FORMULER S TURBO
Antena: T90/TRIAX115
Konwerter: televes/inverto/inne
Podziękował: 3 razy
Dostał Podziękowań: 0

Praca Switch TERRA MV-508 z dekoderem Cyfrowym Polsatem

#7

Post autor: shrek17 » 16 mar 2018, 20:09

może i morze ... dla mnie śmieszne , 4 tunery + konwerter quad

najlepiej komplikujmy rzeczy łatwe a pozniej płaczmy nad tym , to taka tradycja narodowa jak miesięcznicze , powstania i wszelkie matki boskie łącznie z zielną....co z tego że ma 8 wysjc jak używa 4???

w jego przypadku kupuję quada z wejsciem TV i tyle

po co komplikować rzeczy proste??

czym prostszy układ tym NIEZAWODNIEJ działa czyż nie ?? przynajmniej ,mnie tak na studiach uczyli...



Awatar użytkownika
Jacek
Ekspert
Ekspert
Posty: 1936
Rejestracja: 11 lut 2009, 21:54
Tuner: DM800
Antena: Mabo120PM
Konwerter: Invacom
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 25 razy
Dostał Podziękowań: 80 razy
Kontakt:

Praca Switch TERRA MV-508 z dekoderem Cyfrowym Polsatem

#8

Post autor: Jacek » 17 mar 2018, 9:08

Ja nie komplikuję, tylko szukam przyczyny. A nie od razu do kosza.


''Gdy gazela budzi się o poranku wie, że musi biegać szybciej niż najszybszy lew, inaczej zostanie pożarta...
Gdy rano budzi się lew - już wie, że musi biec szybciej niż najwolniejsza gazela, bo zdechnie z głodu...
Nieważne czy jesteś gazelą, czy lwem od rana musisz zapierdalać..."
PODOBNO:
(Muhammad bin Raschid Al Maktum, szejk Dubaju.)

andrzej28091965
nowy
nowy
Posty: 6
Rejestracja: 14 mar 2018, 19:18
Tuner: HD3000
Antena: SAT
Konwerter: QUATRO Inverto Red Extended 0,3dB
Podziękował: 0
Dostał Podziękowań: 2 razy

Praca Switch TERRA MV-508 z dekoderem Cyfrowym Polsatem

#9

Post autor: andrzej28091965 » 17 mar 2018, 10:22

Witajcie,
Za chwilę zajmę się powtórnym sprawdzeniem.
Tak - ma na jednym maszcie TV-DVBT i antenę SAT z konwerterem. Pięć kabli z masztu schodzi do switch, który jest za ścianą budynku w odległości nie większej niż 3,60 m.
Wykonam zalecenie tj.:
1/ Przewód Konwertera "VLo" podłączę bezpośrednio do dekodera Cyfrowego Polsatu.
2/ W dekoderze Cyfrowego Polsatu ręcznie ustawię częstotliwość 11393 i polaryzację "V".
3/ Zobaczę, czy będzie sygnał na menu graficznym dekodera Cyfrowego Polsatu.

jeśli tak to:
1/ Rozłączę trakt sygnałowy /przewód konwertera Vlo" z przewodem prowadzącym sygnał do głowicy dekodera Cyfrowego Polsatu/
2/ Przewód konwertera "VLo" podłączę pod wejście "VLo" Switch TERRA MV-508, a przewód idący do głowicy dekodera Cyfrowego Polsatu pod 1 wyjście SWITCH.
3/ Nie zmieniając w dekoderze Cyfrowego Polsatu częstotliwości /pozostawiając 11393/ i polaryzacji "V" zobaczę czy na MENU graficznym dekodera mam sygnał /paski w kolorze zielonym/
Jeśli nie ma to wysyłam Switch do DIPOL reklamując to urządzenie.

Chcę mieć Switch, gdyż wszystkich pokoi mam 6 i tyle docelowo będzie odbiorników i dekoderów i nie chcę prowadzić sygnału z konwertera wielowyjściowego bezpośrednio do głowic dekoderów.

Mam pytanie dodatkowe.
Gdy wykorzystuję tylko 4 wyjścia SWITCH, a pozostałe 4 mam wolne /nie wykorzystane/ to czy koniecznie muszę na wolne wyjścia Switch podkręcać tłumiki DC /te które sprzedaję DIPOL i inni - kapturki nakręcane jak zakończenia F"/
Andrzej



Awatar użytkownika
Jacek
Ekspert
Ekspert
Posty: 1936
Rejestracja: 11 lut 2009, 21:54
Tuner: DM800
Antena: Mabo120PM
Konwerter: Invacom
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 25 razy
Dostał Podziękowań: 80 razy
Kontakt:

Praca Switch TERRA MV-508 z dekoderem Cyfrowym Polsatem

#10

Post autor: Jacek » 18 mar 2018, 5:58

Mam pytanie dodatkowe.
Gdy wykorzystuję tylko 4 wyjścia SWITCH, a pozostałe 4 mam wolne /nie wykorzystane/ to czy koniecznie muszę na wolne wyjścia Switch podkręcać tłumiki DC /te które sprzedaję DIPOL i inni - kapturki nakręcane jak zakończenia F"/
Jak masz to możesz podkręcić. Jak nie masz też będzie działać.


''Gdy gazela budzi się o poranku wie, że musi biegać szybciej niż najszybszy lew, inaczej zostanie pożarta...
Gdy rano budzi się lew - już wie, że musi biec szybciej niż najwolniejsza gazela, bo zdechnie z głodu...
Nieważne czy jesteś gazelą, czy lwem od rana musisz zapierdalać..."
PODOBNO:
(Muhammad bin Raschid Al Maktum, szejk Dubaju.)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Dział dla początkujących”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 8 gości