Brak RTL -

Jeśli masz problemy, chcesz zadać pytania, podzielić się swoimi doświadczeniami, to pisz tutaj. Telewizja satelitarna FORUM.
ODPOWIEDZ
januszp180
nowy
nowy
Posty: 5
Rejestracja: 27 mar 2018, 8:00
Tuner: CP HD 5500s
Antena: satelitarna
Konwerter: nie znam
Podziękował: 0
Dostał Podziękowań: 0

Brak RTL -

#1

Post autor: januszp180 » 27 mar 2018, 10:56

witam wszystkich.
jestem użytkownikiem cyfrowego polsatu dekoder to HD5500s. Odklad wystartowała Formuła 1 chciałbym odbierać niemiecki kanał RTL- tam jest darmowo i nie trzeba płacić za jakies eleven sport . antene mam zamontowaną tak jak na dodanych zdjęciach. Obrazekfile:///P:/DCIM/133_2603/_IGP6296xx.jpg

i moje pytanie brzmi. czy ten dekoder który mam od CP obsłuży i znajdzie mi kanały nadawane z satelity astra czy mają coś poblokowane ?
kolejne pytanie jak to zrobić aby do anteny był podłączony jeden kabel nie mam możliwośći pociągnięcia 2 kabli do 2 różnych dekoderów jeśli by ktoś chciał tak radzić.
Załączniki
_IGP6296xx.jpg
_IGP6298xx.jpg
_IGP6301xz.jpg



Awatar użytkownika
mg98
DX-er
DX-er
Posty: 889
Rejestracja: 18 lut 2013, 12:51
Tuner: Openbox S3 mini, Showbox Vitamin, Open SX1
Antena: Kovosat 115, Mabo 150 i Laminas AS-270
Lokalizacja: Proszowice
Podziękował: 86 razy
Dostał Podziękowań: 77 razy
Kontakt:

Brak RTL -

#2

Post autor: mg98 » 27 mar 2018, 12:01

RTL nie jest obecnie nadawany z Hotbirda 13E, tylko z Astry 19.2E. Konieczny jest konwerter monoblock lub instalacja typu zez z dwoma konwerterami. Podłącza się to na przełączniku Diseqc montowanym najczęściej przy antenie, a wychodzi z niego jeden kabel. Wtedy trzeba tylko ustawić poprawnie ustawienia Diseqc w dekoderze, żeby sam wybierał sobie poprawnie sygnał z danego satelity.

Transponder z RTL-em wpisuje się "z ręki" i skanuje we własnym zakresie. Jest to jak najbardziej możliwe na dekoderze od CP.


[SAT] Laminas AS-270, Mabo 150cm, Kovosat 120 siłownik 18" 70,5°E-12,5°W
[FM & Es] Dipol 3/RZ B

[Ku Band] Inverto Black Ultra zwykły i C-120, Alyano Black Panther, Inverto White Flange, Inverto Black Pro Circular
[C Band] PAUXIS PX-900

Showbox Vitamin 5000HD, Ferguson Ariva 102E, Open SX1, Openbox S1 i S3 mini

januszp180
nowy
nowy
Posty: 5
Rejestracja: 27 mar 2018, 8:00
Tuner: CP HD 5500s
Antena: satelitarna
Konwerter: nie znam
Podziękował: 0
Dostał Podziękowań: 0

Brak RTL -

#3

Post autor: januszp180 » 27 mar 2018, 12:45

które rozwiązanie jest tańsze i mniej problemowe w późniejszych ustawieniach ?



Awatar użytkownika
mg98
DX-er
DX-er
Posty: 889
Rejestracja: 18 lut 2013, 12:51
Tuner: Openbox S3 mini, Showbox Vitamin, Open SX1
Antena: Kovosat 115, Mabo 150 i Laminas AS-270
Lokalizacja: Proszowice
Podziękował: 86 razy
Dostał Podziękowań: 77 razy
Kontakt:

Brak RTL -

#4

Post autor: mg98 » 27 mar 2018, 14:56

Monoblock jest konwerterem podwójnym, gdzie odległość między feedhornami, tymi główkami konwertera jest stała. Niestety odległość między nimi nieznacznie powinna się różnić w zależności od wielkości czaszy i lokalizacji odbioru, a tego zniwelować się nie da. Dwa konwertery są o tyle lepsze, że można je dowolnie regulować, ale potrzebny jest uchwyt mocujący. Z drugiej strony, straty w związku z niedopasowaniem odległości, o której wcześniej wspomniałem mogą być nieznacznie zauważalne ze względu na mocny sygnał z Astry. Sprzedawcy przeważnie rekomendują monoblocki do anten 70-85cm.

Odsyłam jeszcze Pana do kalkulatora zeza. Tam po wybraniu lokalizacji powinna być odległość między konwerterami (jest też mapa poglądowa z wartościami). Może będzie pomocna przy wyborze.

http://jp.pum.edu.pl/satel/az/zez.html
Za ten post użytkownik mg98 otrzymał podziękowanie od:
Roger (27 mar 2018, 15:38)


[SAT] Laminas AS-270, Mabo 150cm, Kovosat 120 siłownik 18" 70,5°E-12,5°W
[FM & Es] Dipol 3/RZ B

[Ku Band] Inverto Black Ultra zwykły i C-120, Alyano Black Panther, Inverto White Flange, Inverto Black Pro Circular
[C Band] PAUXIS PX-900

Showbox Vitamin 5000HD, Ferguson Ariva 102E, Open SX1, Openbox S1 i S3 mini

Awatar użytkownika
Harti
Admin
Admin
Posty: 10082
Rejestracja: 11 lut 2009, 21:23
Lokalizacja: Rybnik (18.5E/50.1N)
Podziękował: 97 razy
Dostał Podziękowań: 446 razy
Kontakt:

Brak RTL -

#5

Post autor: Harti » 27 mar 2018, 19:36

Nie wiem czy uda mu się zamontować zeza na tej antenie. Rozstaw patyków i mocowanie konwertera jest dość upierdliwe. Przypuszczam że ten kątownik z boku może przeszkadzać. Jaka to antena 80-90cm? zmierz w poziomie czaszę bo wygląda na coś większego. Jeśli antena ma 100-120cm można spróbować bo odległość pomiędzy konwerterami też będzie większa.
Tak wygląda ten monoblock
Załączniki
hot_astra_standard.jpg
hot_astra_standard.jpg (14.8 KiB) Przejrzano 1181 razy


Anteny:
240cm 90.0*E---24.0*W (4 lnb:Ku/KuR/L, Ka,C-band)
230cm 66.0*E ---50.0*W
120cm 90.0*E---50.0*W
180cm 39E,42E, 45/46E,53E
multifocus e85 31,5E,28.0E,23,5E, 19,2E, 13E
125cm 5E, 1W, 4W
100cm 16.0*E
60cm -60.0*E
60cm -9.0*E
Tunery
Nc+, 2x U2C Denys T2-MI, Openbox:SX9, Prof Rev7300......

Awatar użytkownika
Peyu
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 3425
Rejestracja: 11 lut 2009, 21:09
Tuner: Wiele
Antena: Orbitron 3m MESH
Konwerter: Inverto KU C-band
Lokalizacja: Wielkopolska Leszno
Podziękował: 59 razy
Dostał Podziękowań: 155 razy
Kontakt:

Brak RTL -

#6

Post autor: Peyu » 27 mar 2018, 21:53

Możliwe że będzie to tzw Węgier czyli coś koło 100-110 i tutaj zostaje tylko zez na dodatkowym mocowaniu z przełącznikiem.Chyba że kolega jest gdzieś z rejonu gdzie ktoś z nas ma blisko to może pomóc.



januszp180
nowy
nowy
Posty: 5
Rejestracja: 27 mar 2018, 8:00
Tuner: CP HD 5500s
Antena: satelitarna
Konwerter: nie znam
Podziękował: 0
Dostał Podziękowań: 0

Brak RTL -

#7

Post autor: januszp180 » 29 mar 2018, 11:15

antena ma 110cm. Jest użytkowana chyba od 20 lat. Ale nie ma problemu z sygnałem czy jakością sygnału jakość jak i moc sygnału " skacze od 100 do 80%. po świętach zmienie uchwyty i kupie tego zeza oraz to o czym pisaliście..



januszp180
nowy
nowy
Posty: 5
Rejestracja: 27 mar 2018, 8:00
Tuner: CP HD 5500s
Antena: satelitarna
Konwerter: nie znam
Podziękował: 0
Dostał Podziękowań: 0

Brak RTL -

#8

Post autor: januszp180 » 29 mar 2018, 11:16

Długość patyka od czaszy do konwentra to ok 90 cm po patyku czyli w lini prostej ok 80 cm



januszp180
nowy
nowy
Posty: 5
Rejestracja: 27 mar 2018, 8:00
Tuner: CP HD 5500s
Antena: satelitarna
Konwerter: nie znam
Podziękował: 0
Dostał Podziękowań: 0

Brak RTL -

#9

Post autor: januszp180 » 03 kwie 2018, 9:47

przepraszam antena to 120x110. długość patyka to jest 90cm. odleglosc konwentera do czaszy ok 80



Awatar użytkownika
mg98
DX-er
DX-er
Posty: 889
Rejestracja: 18 lut 2013, 12:51
Tuner: Openbox S3 mini, Showbox Vitamin, Open SX1
Antena: Kovosat 115, Mabo 150 i Laminas AS-270
Lokalizacja: Proszowice
Podziękował: 86 razy
Dostał Podziękowań: 77 razy
Kontakt:

Brak RTL -

#10

Post autor: mg98 » 03 kwie 2018, 10:25

To w takim razie na pewno konieczna jest instalacja typu zez, bo monoblock by mógł nie pasować rozstawem feedhornów.
Przy takiej antenie nie powinno być żadnych problemów z odbiorem Astry na drugim konwerterze. Na wszelki wypadek dodam, że montuje się go z prawej strony patrząc zza anteny, mimo że satelita "jest z lewej" (oczywiście przy układzie 13E w centrum, 19,2E jako zezujący).


[SAT] Laminas AS-270, Mabo 150cm, Kovosat 120 siłownik 18" 70,5°E-12,5°W
[FM & Es] Dipol 3/RZ B

[Ku Band] Inverto Black Ultra zwykły i C-120, Alyano Black Panther, Inverto White Flange, Inverto Black Pro Circular
[C Band] PAUXIS PX-900

Showbox Vitamin 5000HD, Ferguson Ariva 102E, Open SX1, Openbox S1 i S3 mini

ODPOWIEDZ

Wróć do „Dział dla początkujących”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 12 gości