Dodatkowa antena na Astra w dekoderze NC+???

Jeśli masz problemy, chcesz zadać pytania, podzielić się swoimi doświadczeniami, to pisz tutaj. Telewizja satelitarna FORUM.
ODPOWIEDZ
sq8bgq
nowy
nowy
Posty: 13
Rejestracja: 06 kwie 2018, 21:22
Tuner: nc+
Antena: 70cm
Konwerter: no idea
Podziękował: 7 razy
Dostał Podziękowań: 0

Dodatkowa antena na Astra w dekoderze NC+???

#1

Post autor: sq8bgq » 06 kwie 2018, 21:42

Witam,



Troche sie zakrecilem i potrzebuje porady.



Mam ten dekoder od NC+:

Obrazek





Na ekranie konfiguracji mam cos takiego:

Obrazek





Mam antene z konwerterem z czterema wyjsciami i obecnie dwoma kablami, w tym momencie wszystko ladnie dziala, dekoder odbiera i nagrywa osobnym wejsciem antenowym.

Bardzo mocno mnie ciekawi opcja Astry - czy jesli dodam druga antene i wyceluje na astre - czy bede obierac dodatkowe kanaly? Poniewaz jest to dekoder od Cyfry, to nie mam mozliwosci ustawiania kanalow samemu. Co sie stanie po podlaczeniu drugiej anteny?





Czy ma znaczenie jaki konwerter mam w obecnej antenie? Bo jesli tak, to jest to taki:
Obrazek




Oczywiscie calkowicie rozumiem, ze do Astry bede musial dodac nowa antene z ***nowym konwerterem ***.



I ponadto mam male doswiadczenie, ale czuje, ze bede musial miec przelacznik diseqc - jesli mam racje, to jakiego typu przelacznik mam kupic, aby mi to dzialalo z nagrywaniem z obu anten?





Z gory dziekiuje za pomoc.



Awatar użytkownika
Peyu
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 3425
Rejestracja: 11 lut 2009, 21:09
Tuner: Wiele
Antena: Orbitron 3m MESH
Konwerter: Inverto KU C-band
Lokalizacja: Wielkopolska Leszno
Podziękował: 59 razy
Dostał Podziękowań: 155 razy
Kontakt:

Dodatkowa antena na Astra w dekoderze NC+???

#2

Post autor: Peyu » 06 kwie 2018, 22:20

Tak musisz mieć przełącznik diseqa teraz czy astre chcesz na dwóch wejściach czy jednym jak dwóch to diseq na 2 jak do jednego to na 1.
Za ten post użytkownik Peyu otrzymał podziękowanie od:
sq8bgq (06 kwie 2018, 22:28)



sq8bgq
nowy
nowy
Posty: 13
Rejestracja: 06 kwie 2018, 21:22
Tuner: nc+
Antena: 70cm
Konwerter: no idea
Podziękował: 7 razy
Dostał Podziękowań: 0

Dodatkowa antena na Astra w dekoderze NC+???

#3

Post autor: sq8bgq » 06 kwie 2018, 22:29

Witam Peyu,

Problem polega na tym, ze nie bardzo rozumiem, jakie mozliwosci ma moj dekoder. Czy da sie zrobic tak, abym na jednym wejsciu antenowym w dekoderze mogl ogladac kanaly z hotbirda i z astry, a na drugim abym mogl nagrywac hotbirda i astre? Oczywiscie po dolaczeniu przelacznika.



Awatar użytkownika
Peyu
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 3425
Rejestracja: 11 lut 2009, 21:09
Tuner: Wiele
Antena: Orbitron 3m MESH
Konwerter: Inverto KU C-band
Lokalizacja: Wielkopolska Leszno
Podziękował: 59 razy
Dostał Podziękowań: 155 razy
Kontakt:

Dodatkowa antena na Astra w dekoderze NC+???

#4

Post autor: Peyu » 06 kwie 2018, 23:11

Tak jak najbardziej dajesz diseqa dla dwóch lini hb i astry i w obydwu wejściach masz adtrr i hb i oglądasz hb a nagrywasz astre lub odwrotnie.
Za ten post użytkownik Peyu otrzymał podziękowanie od:
sq8bgq (06 kwie 2018, 23:14)



sq8bgq
nowy
nowy
Posty: 13
Rejestracja: 06 kwie 2018, 21:22
Tuner: nc+
Antena: 70cm
Konwerter: no idea
Podziękował: 7 razy
Dostał Podziękowań: 0

Dodatkowa antena na Astra w dekoderze NC+???

#5

Post autor: sq8bgq » 06 kwie 2018, 23:15

A czy moge bezczelnie poprosic o link do jakiegokolwiek przykladowego przelacznika ktory by spelnial te wymagania, bo sie w nich troche gubie...



Awatar użytkownika
Peyu
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 3425
Rejestracja: 11 lut 2009, 21:09
Tuner: Wiele
Antena: Orbitron 3m MESH
Konwerter: Inverto KU C-band
Lokalizacja: Wielkopolska Leszno
Podziękował: 59 razy
Dostał Podziękowań: 155 razy
Kontakt:

Dodatkowa antena na Astra w dekoderze NC+???

#6

Post autor: Peyu » 07 kwie 2018, 7:09

Za ten post użytkownik Peyu otrzymał podziękowanie od:
sq8bgq (07 kwie 2018, 8:14)



sq8bgq
nowy
nowy
Posty: 13
Rejestracja: 06 kwie 2018, 21:22
Tuner: nc+
Antena: 70cm
Konwerter: no idea
Podziękował: 7 razy
Dostał Podziękowań: 0

Dodatkowa antena na Astra w dekoderze NC+???

#7

Post autor: sq8bgq » 07 kwie 2018, 8:14

Dziekuje :)

Mam tylko jeszcze pytanie - skoro mam miec dwie anteny, do obu anten beda dochodzi po dwa kable (razem cztery kable) to jesli uzyje tego przelacznika jak z Twojego linku (obrazek tego samego przelacznika z innej strony ponizej) to do dekodera dochodzic mi bedzie tylko jeden kabel - o ile to dobrze rozumiem, to wejscia 1 2 3 4 deda podlaczone do anten, a gniazdo R do dekodera. Jak w takim razie deoder bedzie w tym samym czasie 'ogladac' i nagrywac?
Czy moze potrzebuje dwoch takich przelacznikow??? dlatego wlasnie pytalem o te przelaczniki :)

Obrazek,



Awatar użytkownika
Peyu
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 3425
Rejestracja: 11 lut 2009, 21:09
Tuner: Wiele
Antena: Orbitron 3m MESH
Konwerter: Inverto KU C-band
Lokalizacja: Wielkopolska Leszno
Podziękował: 59 razy
Dostał Podziękowań: 155 razy
Kontakt:

Dodatkowa antena na Astra w dekoderze NC+???

#8

Post autor: Peyu » 07 kwie 2018, 8:50

Tu masz pod twina
Załączniki
1E2C9708-C015-48ED-8DB4-0EBE329E240C.png
Za ten post użytkownik Peyu for the post (total 2):
sq8bgq (07 kwie 2018, 9:06) • Roger (07 kwie 2018, 10:30)



ODPOWIEDZ

Wróć do „Dział dla początkujących”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 5 gości