Diseqc na 2 konwertery

Dział poświęcony problemom z działaniem sprzętu TV SAT - usterki,naprawy, przeróbki itp.
ODPOWIEDZ
Stan500
Początkujący
Początkujący
Posty: 90
Rejestracja: 03 wrz 2017, 9:20
Tuner: Openbox sx9 combo,Opticum 405 Commons, Topfild 7TF
Antena: Technomate 120 cm
Konwerter: Inwerto Black
Podziękował: 18 razy
Dostał Podziękowań: 0

Diseqc na 2 konwertery

#1

Post autor: Stan500 » 23 mar 2019, 11:28

Witam,panowie czy Diseqc na 2 konwertery,czyli jeden kołowy a drugi lińjowy w instalacji z obrotnicą , będzie przełączał ,i jakie ustawienie obrotnicy powinno się zastosować,wiem że powinno się ustawić obrotnica 1.2 i 1.0 na diseqc,ale czy te ustawienia nie zakłucą się wzajemnie,i będzie wszystko działac prawidłowo? :



Awatar użytkownika
moons
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 1394
Rejestracja: 05 sty 2011, 22:12
Tuner: GigaBlue Quad Plus
Antena: Triax 115
Konwerter: Fte
Lokalizacja: Hajnówka
Podziękował: 4 razy
Dostał Podziękowań: 75 razy

Diseqc na 2 konwertery

#2

Post autor: moons » 23 mar 2019, 18:04

Nie ma takiej opcji żeby podłączyć obrotnice przez przełącznik diseqc.
Pozdrawiam



Stan500
Początkujący
Początkujący
Posty: 90
Rejestracja: 03 wrz 2017, 9:20
Tuner: Openbox sx9 combo,Opticum 405 Commons, Topfild 7TF
Antena: Technomate 120 cm
Konwerter: Inwerto Black
Podziękował: 18 razy
Dostał Podziękowań: 0

Diseqc na 2 konwertery

#3

Post autor: Stan500 » 23 mar 2019, 18:15

A czy istnieje konwerter kołowo-lińjowy



Awatar użytkownika
moons
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 1394
Rejestracja: 05 sty 2011, 22:12
Tuner: GigaBlue Quad Plus
Antena: Triax 115
Konwerter: Fte
Lokalizacja: Hajnówka
Podziękował: 4 razy
Dostał Podziękowań: 75 razy

Diseqc na 2 konwertery

#4

Post autor: moons » 23 mar 2019, 19:25

Nie ma, taka instalacja to albo anteny stałe i przełącznik albo tuner z dwoma głowicami, wtedy jedna obsługuje obrotnicę a druga przełącznik diseqc
Pozdrawiam
Za ten post użytkownik moons otrzymał podziękowanie od:
Stan500 (23 mar 2019, 19:56)



Awatar użytkownika
toroidal68
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 2908
Rejestracja: 23 sie 2012, 22:36
Tuner: Ultimo 4k/DM920 4K/Octagon 4K/SX6/U2C Denys
Antena: 2xT90/Zynek 2m
Konwerter: Inverto Black Ultra
Lokalizacja: Polska-Szwecja
Podziękował: 88 razy
Dostał Podziękowań: 109 razy

Diseqc na 2 konwertery

#5

Post autor: toroidal68 » 23 mar 2019, 22:59

moons pisze:
23 mar 2019, 18:04
Nie ma takiej opcji żeby podłączyć obrotnice przez przełącznik diseqc.
Pozdrawiam
====
Jak podlaczy przelacznik manualny to jak najbardziej bedzie to dzialac. :yes:
Kiedys bawilem sie w obronice i mialem rozne opce podlaczen :grin:


VU+Ultimo 4K /Octagon-SF4008 4K /DM920 4K / VU+Ultimo HD / U2C /SX6/
Slingbox500HD
2szt T90+diseq 1\16
2szt Channel Master 180cm //75e-47.5w //Szwecja/2xCband/LR/VH
SMW OA 1400 "JUMBO" 140cm//36E//( stand by)
Parabola Żniniewicz 200cm/silownik 36" / 90E-30W

Awatar użytkownika
moons
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 1394
Rejestracja: 05 sty 2011, 22:12
Tuner: GigaBlue Quad Plus
Antena: Triax 115
Konwerter: Fte
Lokalizacja: Hajnówka
Podziękował: 4 razy
Dostał Podziękowań: 75 razy

Diseqc na 2 konwertery

#6

Post autor: moons » 24 mar 2019, 0:13

oczywiście za każdym przełączeniem przełącznika będzie od nowa konfigurował głowicę w tunerze, równie dobrze można pociągnąć dwa kable od anteny i przepinać kable do tunera. Wyobrażasz sobie takie używanie tunera? bo ja nie.
Pozdrawiam



Stan500
Początkujący
Początkujący
Posty: 90
Rejestracja: 03 wrz 2017, 9:20
Tuner: Openbox sx9 combo,Opticum 405 Commons, Topfild 7TF
Antena: Technomate 120 cm
Konwerter: Inwerto Black
Podziękował: 18 razy
Dostał Podziękowań: 0

Diseqc na 2 konwertery

#7

Post autor: Stan500 » 24 mar 2019, 18:33

No właśnie ,tak jak tu kolega wspomniał właśnie ja też zastosowałem przełącznik manualny przy antenie,ale faktycznie coś się dzieje z tunerem po kilku przełączeniach,po prostu rozwałka wcześniejszych ustawień,masakra już piąty raz robię wszystko od początku.Ale wcześniej ten układ mi działał jak miałem podłączone 2 tunery ale nie na linuxie,czasami przełączałem między czteroma i było ok.Słuchajcie czy to znaczy że "linux "podłączamy raz do iednego konwertera i tylko ta jedna obcja ?a co z konwerterem kołowym,konwerterem na pasmo C i ka ,czyli osobna intalacja i inny tuner?.A przymierzałem się do kupna Technisata digi 4 k,masakra



Awatar użytkownika
moons
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 1394
Rejestracja: 05 sty 2011, 22:12
Tuner: GigaBlue Quad Plus
Antena: Triax 115
Konwerter: Fte
Lokalizacja: Hajnówka
Podziękował: 4 razy
Dostał Podziękowań: 75 razy

Diseqc na 2 konwertery

#8

Post autor: moons » 24 mar 2019, 18:48

Co to za różnica czy tuner na linuxie czy nie, co trochę zmieniasz mu ustawienia, na liście kanałów pojawiają Ci się kanały raz wyszukane z jednego ustawienia raz z drugiego, do tego przełączając kanały też ciągle mieszasz mu w głowie że tak powiem. Tak się nie podłącza i tyle, pomijając fakt działania sprzętu ale samą wygodę użytkowania, więcej czasu spędzasz konfigurując tuner niż oglądając TV. W takim układzie to albo tuner z dwiema głowicami albo dwa oddzielne tunery.
Sam mam dwie anteny, jedna obrotnica a druga stała, podłączone do oddzielnych głowic w tunerze i wszystko śmiga aż miło, a przy poprawnej konfiguracji obrotnica też nie lata ciągle z miejsca na miejsce.
Pozdrawiam



Stan500
Początkujący
Początkujący
Posty: 90
Rejestracja: 03 wrz 2017, 9:20
Tuner: Openbox sx9 combo,Opticum 405 Commons, Topfild 7TF
Antena: Technomate 120 cm
Konwerter: Inwerto Black
Podziękował: 18 razy
Dostał Podziękowań: 0

Diseqc na 2 konwertery

#9

Post autor: Stan500 » 24 mar 2019, 19:14

Tunerów ci u mnie dostatek,ale mam tylko jedną antenę i dwa konwertery,kołowy i lińjowy a mam jeszcze konwerter C,i chciało by się z tego wszystkiego korzystać ,to co kąkretnie doradzisz jak to opanować,drugi kabel do drugiego tunera i co dalej?Pozdrawiam i dzięki za już



Awatar użytkownika
moons
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 1394
Rejestracja: 05 sty 2011, 22:12
Tuner: GigaBlue Quad Plus
Antena: Triax 115
Konwerter: Fte
Lokalizacja: Hajnówka
Podziękował: 4 razy
Dostał Podziękowań: 75 razy

Diseqc na 2 konwertery

#10

Post autor: moons » 24 mar 2019, 20:27

Jeśli już mają być takie kombinacje to liniowy jako główny na antenę, na zeza o 3 stopnie kołowy. dwa kable do mieszkania i do dwóch różnych tunerów. Jednym obsługujesz obrotnicę a z drugiego odbierasz tylko kołową polaryzację. Tu i tak interesuje Ciebie tylko 36E. Ustawiasz się anteną na 39E i na kołowym masz 36E, wtedy możesz sobie odbierać z drugiego tunera. Oczywiście mega niewygodnie bo za każdym razem trzeba pamiętać jak chce się oglądać 36E żeby drugim tunerem przesunąć antenę na 39E, ale przynajmniej jakoś to da się używać.
Pozdrawiam
Za ten post użytkownik moons otrzymał podziękowanie od:
Stan500 (24 mar 2019, 20:58)



ODPOWIEDZ

Wróć do „Warsztat i serwis”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 10 gości