Ustawienie anteny miernikiem

Jeśli masz problemy, chcesz zadać pytania, podzielić się swoimi doświadczeniami, to pisz tutaj. Telewizja satelitarna FORUM.
berys
nowy
nowy
Posty: 13
Rejestracja: 15 kwie 2018, 11:55
Tuner: tv LG
Antena: corab
Konwerter: inverto
Podziękował: 1 razy
Dostał Podziękowań: 0

Ustawienie anteny miernikiem

#11

Post autor: berys » 16 kwie 2018, 15:20

12475 H 22kHz nie moge dac na ON tam gdzie auto,zapewne slaby miernik, pokazuje 57-58% stałe, na tv (BBC Brit) pasek jakosci skacze 0-60% i tak caly czas - objawy: kratkowanie obrazu, + info na tv: brak sygnalu i nieraz program kodowany (zdazylo sie ze przed poludniem odbieral normalnie. nc + odpowiada: ustawic antene ,ustawic antene, moze tak ma byc, wiem ze sa problemy z ta czestotliwoscia u wielu osob. Moze cos bym wyciagnal kontem skretu lnb, ale nie dosiegam do niego z okna, musialbym sciagac antene lekko presuwac konwerter co milimetr, montowac antene i od poczatku konty, kilka racy tak zrobilem ale cos mi podpowiada ze moglbym wyciagnac jeszcze kilka % :)
Załączniki
IMG_20180416_143241.jpg
IMG_20180416_143426.jpg
IMG_20180416_143448.jpg
IMG_20180416_143513.jpg
IMG_20180416_143941.jpg



Awatar użytkownika
stalker
Początkujący
Początkujący
Posty: 89
Rejestracja: 27 lip 2016, 11:02
Podziękował: 0
Dostał Podziękowań: 6 razy

Ustawienie anteny miernikiem

#12

Post autor: stalker » 17 kwie 2018, 0:00

Moim zdaniem wszystko jest OK. Ja na wschodzie Polski na Corab 90 cm mam zbliżony pomiar.

Spróbuj poprawić 12475 kręcąc konwerterem. Wtedy na reszcie powinno spaść do około 14 dB. Ale to jest bezpieczna wartość.
Za ten post użytkownik stalker otrzymał podziękowanie od:
berys (17 kwie 2018, 17:36)



berys
nowy
nowy
Posty: 13
Rejestracja: 15 kwie 2018, 11:55
Tuner: tv LG
Antena: corab
Konwerter: inverto
Podziękował: 1 razy
Dostał Podziękowań: 0

Ustawienie anteny miernikiem

#13

Post autor: berys » 17 kwie 2018, 17:07

niestety, nic wiecej nie wyciagne na 12475 :( , inny LNB moze miec lepsze wzmocnienie?



Awatar użytkownika
stalker
Początkujący
Początkujący
Posty: 89
Rejestracja: 27 lip 2016, 11:02
Podziękował: 0
Dostał Podziękowań: 6 razy

Ustawienie anteny miernikiem

#14

Post autor: stalker » 17 kwie 2018, 20:23

Możesz spróbować Inverto Black Ultra z 0,2 dB / 60 dB: http://www.inverto.tv/lnb/336/single-hgln-40mm-lnb
Ostatnio zmieniony 17 kwie 2018, 21:09 przez stalker, łącznie zmieniany 1 raz.



berys
nowy
nowy
Posty: 13
Rejestracja: 15 kwie 2018, 11:55
Tuner: tv LG
Antena: corab
Konwerter: inverto
Podziękował: 1 razy
Dostał Podziękowań: 0

Ustawienie anteny miernikiem

#15

Post autor: berys » 17 kwie 2018, 20:59

sprawdzilem moj lnb ma 55 db, jak bys cos wykryl w praktyce to napisz, talerz nowy no chyba ze mialem pecha i trafil sie krzywy, albo za mocno skrecilem do uchwytu mocujacego, dzisiaj ktos mi podpowiedzial ze wsuwanie LNB w strone anteny (ja mam na max od anteny) ma znaczenie. moze to tylko teoria, za pozno przeczytalem moglem z ciekawosci przesunac :), Dodam jeszcze ze ustawiajac na tej nieszczesnej czestotliwosci sa wahania 52-54-57% i co jakis czas 0% i tak wkolo, rozumiem ze sygnal moze byc slaby ale zeby chwilowo calkowicie zanikal.
Jest opcja ze wina jest po stronie nadawcy? np w cyfrowym polsacie tez ta czestotliwosc jest slaba?
Ostatnio zmieniony 17 kwie 2018, 21:35 przez berys, łącznie zmieniany 2 razy.



Awatar użytkownika
Peyu
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 3304
Rejestracja: 11 lut 2009, 21:09
Tuner: Wiele
Antena: Orbitron 3m MESH
Konwerter: Inverto KU C-band
Lokalizacja: Wielkopolska Leszno
Podziękował: 58 razy
Dostał Podziękowań: 147 razy
Kontakt:

Ustawienie anteny miernikiem

#16

Post autor: Peyu » 17 kwie 2018, 21:24

Koledzy jak pisałem wcześniej lnb od anteny napewno nie polepszy gdy będzie do niej. Po drugie Nie ma współczynnika szumu 03—02—-01 to co piszą to czysta zagrywka handlowa. Jedyny prawdziwy lnb z prawdziwymi szumami robiony strojony ręcznie to SMW szwedzki lnb i on ma wartość 0,8 i jest ona faktyczna.
Kolego zobacz czy przewód masz ok lub lustro gdy antenę naciągnąłeś mogło ulec deformacji. Najlepiej podejdź do sąsiadów mają taką samą antenę i sprawdź czy u nich śmiga ten kanał lub weź ich dekoder do siebie.



berys
nowy
nowy
Posty: 13
Rejestracja: 15 kwie 2018, 11:55
Tuner: tv LG
Antena: corab
Konwerter: inverto
Podziękował: 1 razy
Dostał Podziękowań: 0

Ustawienie anteny miernikiem

#17

Post autor: berys » 18 kwie 2018, 20:14

Pożyczyłem od sasiada dekoder evobox z polsatem, niestety nikt cyfry nie ma w poblizu, bbc brit normalnie odbiera . teraz czy to wina dekodera w tv bo mam wbudowany i modul ci ? czy jednak nadawcy.



davidec
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 974
Rejestracja: 20 maja 2012, 18:32
Tuner: VU+ Ultimo 4K, Dreambox 920 UHD Octagon SF4008 UHD
Antena: Laminas
Konwerter: Invacom
Podziękował: 28 razy
Dostał Podziękowań: 21 razy

Ustawienie anteny miernikiem

#18

Post autor: davidec » 18 kwie 2018, 20:25

Tunery sat w TV mają inną - najczęściej gorszą czułość niż głowice nazwijmy to skrótowo - zewnętrznych tunerów sat. Żadne "sztuczki" z LNB nic tu nie pomogą - jedynie większa czasza. Wtedy twój tv zauważy różnice w sygnale i nie będzie szatkował w tej częstotliwości.


75E - 56e - 52e - 46e - 42e - 39e - 36e - 28,2e - 23,5e - 19,2e - 16e - 13e - 9e - 4,8e - 3,1e - 1w - 4W - 5W

Awatar użytkownika
Peyu
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 3304
Rejestracja: 11 lut 2009, 21:09
Tuner: Wiele
Antena: Orbitron 3m MESH
Konwerter: Inverto KU C-band
Lokalizacja: Wielkopolska Leszno
Podziękował: 58 razy
Dostał Podziękowań: 147 razy
Kontakt:

Ustawienie anteny miernikiem

#19

Post autor: Peyu » 18 kwie 2018, 21:22

No widzisz nic nie pisałeś o tym że masz moduł. Tak jak kolega pisze w tv to nie to samo co zew dekoder. Jedynie większa czasza cię ratuje.



berys
nowy
nowy
Posty: 13
Rejestracja: 15 kwie 2018, 11:55
Tuner: tv LG
Antena: corab
Konwerter: inverto
Podziękował: 1 razy
Dostał Podziękowań: 0

Ustawienie anteny miernikiem

#20

Post autor: berys » 26 kwie 2018, 10:40

Panowie, wzialem dekoder w nc plus (nowa umowa), i lipa, nie rozumiem dlaczego na polsatoskim gralo (podlaczylem doslownie na 2 minuty,moze trafilem na pore w ktorym odbiera, bo sa godziny w ciagu dnia ze odbiera spoko przez jakis czas ), oddam ten dekoder i zostane na karcie CI, a co mi tam kupie LNB polecany przez stalkera - Inverto Black Ultra czy Televes wystarczy?, on jest odporny na zaklucenia LTE? oto zdiecia z dekodera nc plus, 12475 skacze.
Załączniki
IMG_20180426_101713.jpg
IMG_20180426_101808.jpg
IMG_20180426_104811.jpg
IMG_20180426_104909.jpg
IMG_20180426_105046.jpg
IMG_20180426_105048.jpg
IMG_20180426_105109.jpg



ODPOWIEDZ

Wróć do „Dział dla początkujących”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 6 gości