obiornik KODI z obsluga DVB-T2, DVB-S2 i modulu CAM/CI poszukiwany

Jaki tuner satelitarny wybrać? Wszystko na temat odbiorników satelitarnych i kart DVB. Dekodery Tv-Sat Forum
ThomasG
nowy
nowy
Posty: 12
Rejestracja: 05 paź 2018, 11:31
Tuner: poszukiwany
Antena: UK SKY 60cm
Konwerter: SKY
Podziękował: 3 razy
Dostał Podziękowań: 0

obiornik KODI z obsluga DVB-T2, DVB-S2 i modulu CAM/CI poszukiwany

#1

Post autor: ThomasG » 05 paź 2018, 14:00

Czesc wszystkim.
Z gory przepraszam za bledy I brak Polskich liter.
Moje "pudeleczko klapu klap" nie obsluguje Polskich liter na raz, a dwa- ciagle stara sie mnie poprawiac "na zle"- podstawiajac angielskie slowa.

Do rzeczy..
Szujam odbiornika.
Wymagania:
Obsluga tv naziemnej oraz satelity (nie mam preferencji NC+/Polsat), i wszystko sterowane, przelaczane i tak dalej z poziomu KODI.
Wiem ze nie dla kazdego KODI sie przydaje. Dla mnie tak.

Znalazlem cos co sie nazywa Ferguson Ariva 4k combo..
Tylko ze to ma zlacze na karte bezposrednio...
Ani Polsat, ani NC+ nie chca mi takowej sprzedac, musi byc sparowana z ICH odbiornikiem lub modulem CI..

Wiec wyszujalem cos co sie nazywa...
Ferguson Ariva 253 combo..
Ma slota na modul CI, ale brak wzmianki czy toto w ogole obsluguje KODI..

Nastepny znaleziony to
Ferguson Ariva 4k combo+.
I ten "+" jest znaczacy, bo to obsluga modulu CI wlasnie.
Tylko ze ni diabla nie da sie tego kupic.. No nigdzie nie ma..

Ktos ma jakies pomysly jeszcze?
Z gory dzieki.



ThomasG
nowy
nowy
Posty: 12
Rejestracja: 05 paź 2018, 11:31
Tuner: poszukiwany
Antena: UK SKY 60cm
Konwerter: SKY
Podziękował: 3 razy
Dostał Podziękowań: 0

obiornik KODI z obsluga DVB-T2, DVB-S2 i modulu CAM/CI poszukiwany

#2

Post autor: ThomasG » 06 paź 2018, 14:35

No to po kilkugodzinnym poczytaniu na temat...

Wychodzi mi na to ze nikt nigdy tak naprawde nie zrobil dekodera ktory by pracowal pod calkowita kontrola KODI..

Byly proby.. Ale jakos nie wypalilo.

Niemniej znalazlem rozwiazanie. Na swoj sposob nawet lepsze.

Dekoder na Enigmie2, stream do oddzielnego IPTV pod zarzadem KODI. A to ustrojstwo juz mam.

Wiec zmiana wymagan:
Dekoder z:
2x glowica DVB-S2
1x glowica DVB-T2
na Enigmie.
I koniecznie ze zlaczem CAM/CI.

Zastanaeiam sie na czym tak wlasciwie jest zrobiony Ferguson Ariva 253 combo..
Niby opis ze ma obsluge klientow PVR, ale zadnych szczegolow.

Ktos cos wie? A moze nawet zna jakis przyzwoity dekoder spelniajacy powyzsze wymagania?
Jakby nie kosztowal reki i nogi to tez by bylo fajnie ;)



Awatar użytkownika
robsat
DX-er
DX-er
Posty: 998
Rejestracja: 30 lip 2013, 18:43
Tuner: U2C, Openbox, Ferguson
Antena: Mabo 120 cm ,Famaval 115 cm oraz inne mniejsze
Konwerter: Inverto/Sharp/Triax/Hisattel Twin
Lokalizacja: PL PDK (podkarpacie)
Podziękował: 66 razy
Dostał Podziękowań: 86 razy

obiornik KODI z obsluga DVB-T2, DVB-S2 i modulu CAM/CI poszukiwany

#3

Post autor: robsat » 06 paź 2018, 23:24

Tym odbiornikiem może być Openbox As4K CI+ bądź Formuler 4K posiada gniazdo na moduły Ci+, dwu-głowicowy DVB S2 / T2 a także posiada Kodi.
Sam korzystam z Kodi na tym odbiorniku i sobie go chwalę.
Za ten post użytkownik robsat otrzymał podziękowanie od:
ThomasG (07 paź 2018, 0:12)


120 cm 90*E< - >30*W
U2C H.265/HEVC/S2 mini HD+/SX6
Ku-Band/C-Band/R/L (Circular)

ThomasG
nowy
nowy
Posty: 12
Rejestracja: 05 paź 2018, 11:31
Tuner: poszukiwany
Antena: UK SKY 60cm
Konwerter: SKY
Podziękował: 3 razy
Dostał Podziękowań: 0

obiornik KODI z obsluga DVB-T2, DVB-S2 i modulu CAM/CI poszukiwany

#4

Post autor: ThomasG » 07 paź 2018, 0:34

Dzieki za podpowiedz.
Ale mimo wszystko nawet w Openboxie nie ma.. nazwijmy to "zmieniania kanalow" z poziomu KODI.

wiec nadal szukam odpowiedniego dekodera na E2.

z takich ktore znalazlem to:
VU+ Zero
Mutant HD51
Formuler Tiviar Alpha Plus HD 2xDVB-S2 1xDVB-C/T2 E2
Axas E4HD Full HD E2 Linux 1xDVB-S2 Receiver
VU+ Solo
Formuler S Turbo UHD 4K
Formuler Tiviar Alpha+ Plus HD Triple Tuner
OCTAGON SF4008 UHD
GIGABLUE HD X3

I teraz musze sobie odpowiedziec na kilka pytan..
czy ja naprawde bede potrzebowal/uzywal DWOCH glowic S2?
w 3-osobowej rodzinie gdzie ja osobiscie nawet TV nie ogladam? (T95Z-Plus oraz Qnap TS209 (chociaz stary) calkowicie mi wystarczaja, ale wez to babie wytlumacz)
Czy brac cos z wbudowanym tunerem T2 czy podpinac na USB?
Czy to juz czas pchac sie w 4K czy jeszcze poczekac..

I najwazniejsze:
Ktore z tych powyzej to barachla jakies, a ktore sa naprawde warte uwagi?

Cos mi sie zdaje ze bede mial zajecia na pare tygodni..



Awatar użytkownika
robsat
DX-er
DX-er
Posty: 998
Rejestracja: 30 lip 2013, 18:43
Tuner: U2C, Openbox, Ferguson
Antena: Mabo 120 cm ,Famaval 115 cm oraz inne mniejsze
Konwerter: Inverto/Sharp/Triax/Hisattel Twin
Lokalizacja: PL PDK (podkarpacie)
Podziękował: 66 razy
Dostał Podziękowań: 86 razy

obiornik KODI z obsluga DVB-T2, DVB-S2 i modulu CAM/CI poszukiwany

#5

Post autor: robsat » 07 paź 2018, 0:58

Osobiście to z tej listy brał bym Octagon SF4008 UHD lub nowszy SF8008 ale bez CI.
Wybór należy do ciebie.
Możliwe, że użytkownicy z tego forum posiadają wyżej wymienione przez ciebie odbiorniki.
To może coś bardziej podpowiedzą.
Za ten post użytkownik robsat otrzymał podziękowanie od:
ThomasG (07 paź 2018, 14:29)


120 cm 90*E< - >30*W
U2C H.265/HEVC/S2 mini HD+/SX6
Ku-Band/C-Band/R/L (Circular)

ThomasG
nowy
nowy
Posty: 12
Rejestracja: 05 paź 2018, 11:31
Tuner: poszukiwany
Antena: UK SKY 60cm
Konwerter: SKY
Podziękował: 3 razy
Dostał Podziękowań: 0

obiornik KODI z obsluga DVB-T2, DVB-S2 i modulu CAM/CI poszukiwany

#6

Post autor: ThomasG » 07 paź 2018, 19:53

No to po poczytaniu "pobierznym"..
Pozostaja:

VU+ Solo
Jakies.. £90
Procek 1300MHz, 256MB(!) flash i 1GB ramu.
Podwojna glowica S2 i moge sobie co najwyzej dolozyc T2 na USB..

ME ELO+COMBO
£96
Dwurdzeniowy 1200MHz, 512 flash, 512 ramu, jedna glowica S2 i jedna C/T2..

FORMULER TIVIAR ALPHA+
£115
Procek 1300MHz, 512 flashu, 1GB ramu.
2 glowice S2 i dodatkowa trzecia, C/T2.


VU+ Zero
£134
Dual core 1500MHz, 4GB flash, 1GB ramu
Jedna gliwica S2,
T2 mozna na USB(?)

Te wszystkie byly nowe.

Ale jest jeszcze jeden uzywany, podobno przez rok..
Octagon SF4008

£135
- 2 x 1700MHz Dual Core (2 x 1,7GHz)
- NAND Flash 4GB eMMC
- RAM 1GB DDR4

Pierwszy modul ma 2 glowice S2x, mozna uzywac obu
Drugi modul ma tez dwie S2x, ale mozna uzywac tylko jednej
Procesor obsluguje max 3 glowice na raz.
Zamienic drugi modul na C/T2 to koszt okolo £50..

Musze przyznac ze kuszace.. Bardzo kuszace..

Albo nawet nie bawic sie w T2, tylko postawic dwie czasze lub zeza, i miec Polska TV na dwoch tunerach a Angielska na FreeToAir..



ThomasG
nowy
nowy
Posty: 12
Rejestracja: 05 paź 2018, 11:31
Tuner: poszukiwany
Antena: UK SKY 60cm
Konwerter: SKY
Podziękował: 3 razy
Dostał Podziękowań: 0

obiornik KODI z obsluga DVB-T2, DVB-S2 i modulu CAM/CI poszukiwany

#7

Post autor: ThomasG » 09 paź 2018, 16:53

Sie pomalu to klaryfikuje w mej glowie..
Jak wino.. Potrzeba czasu aby drozdze siadly na dnie :)

Po sprawdzeniu ofert CP vs NC+, tylko NC ma oferte ktora by mnie interesowala.
Z racji tego iz przebywam za granica, nie jestem w stanie ppdpisac kontraktu z comiesieczna oplata z konta (ktorego to Polskiego konta nawet nie posiadam), jedyna opcja jest "TV na karte".
To jest cos czego CP nawet nie oferuje.
A szkoda..
Oferte taka ma natomiast NC+, moge sobie tu wybrac nawet modul CAM(CI+), ale...
O ile CP podaje przynajmniej liste tv ktore poprawnie wspolpracuja z ich modulem CAM, a takze sposoby rozwiazania tego problemu jesli tv na przyklad nie jest w stanie poprawnie pobrac listy kanalow..
NC+ ma klienta w ... powazaniu.
Trzeba sobie radzic samemu.

Chyba zaloze oddzielby watek z pytaniem wlasnie na temat Enigma2 vs NC+ CAM.
Ale to pozniej.

O tyle o ile mi wiadomo, to ani CP ani NC+ nie umozliwiaja opcji " multiroom" na modukach CAM.
Z tego powodu posiadanie przeze mnie dekodera z wiecej niz 1 glowica DVB-S2/S2X, wydaje sie raczej bezsensowne.
Lub inaczej- niepotrzebny wydatek.

Lista dekoderow maleje..



wiesio
nowy
nowy
Posty: 11
Rejestracja: 01 paź 2018, 22:01
Tuner: -
Antena: -
Konwerter: -
Podziękował: 2 razy
Dostał Podziękowań: 1 razy

obiornik KODI z obsluga DVB-T2, DVB-S2 i modulu CAM/CI poszukiwany

#8

Post autor: wiesio » 09 paź 2018, 22:52

Tu sprawa jest prosta - tunery z enigmą nie są certyfikowane do obsługi ci+.
Nawet gdyby na chwilę nc+ przestała mieć klientów tak głęboko w dupie, to otrzymałbyś krótką odpowiedź - ten sprzęt nie jest wspierany. (inną kwestią jest to, że chyba i tak nie wszystkie certyfikowane sprzęty współgrają dobrze z ich modułem)

Często ci+ na enigmie jest jednak wspierane nieoficjalnie (są chyba jakieś dodatki na bazie inżynierii wstecznej i ujawnionych certyfikatach). Rozwiązania zupełnie niepewne, które mogą przestać funkcjonować w każdej chwili.
Możnaby przy nich deszyfrować offline wcześniej nagrane materiały (np. z kilku głowic naraz) i częściowo obchodzić ograniczenia modułu.
Za ten post użytkownik wiesio otrzymał podziękowanie od:
ThomasG (10 paź 2018, 10:55)



ThomasG
nowy
nowy
Posty: 12
Rejestracja: 05 paź 2018, 11:31
Tuner: poszukiwany
Antena: UK SKY 60cm
Konwerter: SKY
Podziękował: 3 razy
Dostał Podziękowań: 0

obiornik KODI z obsluga DVB-T2, DVB-S2 i modulu CAM/CI poszukiwany

#9

Post autor: ThomasG » 10 paź 2018, 10:37

Dzieki.
Przeczytalem posta wczoraj i postanowilem sie z tym przespac zanim cos znowu napisze..
Jednak zdanie ktore krazylo w mojej glowie wczoraj, nadal ze mna jest:
"No zesz k*rwa jego zapie*dolona w czarna brudna d*pe mac!"

W tej chwili to pomalu przestaje byc dla mnie sama kwestia wygody uzywania TV, a zaczyna byc po prostu wyzwaniem.

Niemniej. Na razie nie wykresle calkowicie oferty CP z listy mozliwosci. Moze i maja mniejsza kolekcje programow za wieksze pieniadze, ale przynajmniej jest jakas informacja techniczna u nich..

To co tu bede pisal dalej to takie.. troche moje rozmyslania (nie wiem jak to inaczej nazwac), ale w trakcie gdy ja sie bede przegryzal przez rozniste strony www, ktos moze miec pomysl jak toto usprawnic.

Moj obecny zestaw (niektore elementy zostana upgradeowane, ale sie nie spieszy/na razie nie ma jeszcze potrzeby). Zbudowany wg zasady z Linuksa: kazde narzedzie/element robi jedna robote, ale robi ja dobrze:

TV: samsung 40" hd. Nawet nie pamietam modelu, i tak robi tylko jako monitor. Zadne inne jego funkcje nie sa uzywane. Kiedys upgrade do 4k. I moze wiecej cali.

Wzmacniacz:
Arcam AVR 300
Stary.. Bardzo stary..
Ale wybrany ze wzgledu na czystosc dzwieku.
Samo w sobie rekompensuje to jego inne braki:
Tylko 2 wejscia HDMI.
Brak ekstrakcji dzwieku z HDMI (dzwiek musi byc podany oddzielnym kablem/swiatlowodem)

Z takim wzmacniaczem dobrze miec jedno zrodlo i go nie przelaczac. Jedno z zalozen mojego planu przebudowy systemu, ale o tym pozniej.

Glosniki
Bowers&Wilkins CWM DS8
Przeznaczone do zabudowy w scianie, wiec musialem im zrobic obudowy.
Posluzylem sie rozwiazaniem "warstwowym" podpatrzonym w Magico Mini2

Tyle ze moje sa na MDF, duzo, duzo wieksze (80 warstw po 18mm). Wykonczone tak zeby wygladaly jak granit. Graja przepieknie, pomimo nawet tego ze byly wyprodukowane jak glosniki tylne (surround).

Moze za duzo to one nie maja wspolnego z odbiorem SAT TV, ale mam okazje sie pochwalic, wiec to robie :p

Serwer NAS:
Qnap TS-209(homemade PRO)
Tez stary, ale w zupelnosci wystarczajacy. Telnet i troche zabawy w VI pozwolily mi uruchomic NFS (funkcja PRO) i jest dobrze.
Zawiera filmy, muzyke, seriale...

IPTV:
T95Z-PLUS
Android 8core 1G ram+ 32 flash.
Nawet daje rade..
Na tym siedzi KODI.
Pluginy:
-seriale.net (jako catch-up TV)
-TVN PLAYER niestety zostal juz zablokowany.
OpenFM
TuneIn
BBC Iplayer
IMDB movie database
Opensubtiles napisy
MrKnowTV (wiekszosc i tak nie dziala)
TVPinfo VOD.

Odbiornik NC+
Jakies barachlo.
Wykupione u jednego z Polsko-Angielskich instalatorow Polskiej TV w UK
System pre-pay (na karte), gdzie dostawca nalicza sobie 120% za doladowania (oplata za rok okolo 100GBP za samo Start+, 19.99PLN/miesiac gdybym placil bezposrednio do NC+)
Przynajmniej toto ma zlacze DVB-T2, wiec moge nagrywac (zewnetrzny dysk USB) zarowno naziemna jak i SAT. Po jednej glowicy S2 i T2, wiec implikacje oczywiste: albo nagrywam, albo ogladam.

Piloty:
Samsung (tylko zeby wlaczyc/wylaczyc ekran, no i zeby przelaczyc miedzy HDMI1 (KODI) i HDMI2(NC+).

Arcam- tylko i wylacznie glosnosc.

NC+ normalny pilot. Zmiana kanalow i tak dalej.

Mysza bezprzewodowa- KODI. Nie potrafie sobie wyobrazic szybszej obslugi TV niz kombinacja KODI+mysz. Niewazne jakie menu, opcja, czy cos- kilka sekund i zrobione. Jako bonus: pod androidem prawy przycisk myszy nie przywoluje menu kontekstowego, tylko dziala jako guzik "wstecz". Menu kontekstowe osiagalne przez dluzsze przytrzymanie lewego przycisku. Szybko, szybciej.. Rakieta.

Na boku lezy Logitech Harmony. Czeka na zaprogramowanie. Docelowo chce miec tylko mysz, Logitecha, zrezygnowac z przelaczania HDMI1/HDMI2, audio puscic bezposrednio swiatlowodem z KODI do Arcama. Jak na razie dzwiek idzie przez HDMI albo z KODI albo z NC+ do Tv, i stamtad swiatlowodem do wzmacniacza.

Do tego dla corki zbudowalem PC (tez starszawe podzespoly, ale to nie maszyba do gier tylko do prac domowych i ogladania filmow) chodzi toto pod Ubuntu 16.04 (moze zrobie niedlugo upgrade), 3 konta to root(moje) cora(user, no sudo privileges), KODI(user, no sudo privileges).


Wiec stad potrzeba obslugi satelity i naziemnej w KODI..
Pierwszy plan byl miec dekoder na Androidzie pod zarzadem KODI, ale czegos takiego nie ma.

Wiec nowy plan to Enigma2 streamujaca do KODI..(plugin E2)

I teraz tak:
NC+ robi problemy, raz z modulami CAM, dwa z odbiornikami Enigma2 (zawieszanie/restart na TVP1HD).
O ile mi wiadomo, na dzien dzisiejszy VU+ Zero dziala poprawnie z modulem CAM od NC, ale kto wie jak dlugo? Wypuszcza nastepny update i wezmie i padnie..

CP przynajmniej ma opcje multistream w swoich CAMach (niektorych), wiec teoretycznie bylbym w stanie nagrywac hedno a ogladac drugie? Albo jeden program na TV, inny na kompie corki?

Trzeba mi sie bedzie dowiedziec jak sobie radzi CP z modulami CAM i Enigma. Jakie problemy i tak dalej.

I co sie ludziom udalo wymyslec w tej samej kwestii ale na platformie NC.

A swoja droga.. Prawda to ze byla (lub ciagle jest) linia dekoderow OEM NC+ zbudowanych na enigmie? Ciekawe by bylo chociaz spojrzec na ich mozliwosci..



ThomasG
nowy
nowy
Posty: 12
Rejestracja: 05 paź 2018, 11:31
Tuner: poszukiwany
Antena: UK SKY 60cm
Konwerter: SKY
Podziękował: 3 razy
Dostał Podziękowań: 0

obiornik KODI z obsluga DVB-T2, DVB-S2 i modulu CAM/CI poszukiwany

#10

Post autor: ThomasG » 12 paź 2018, 12:13

Przenosze temat na forum kodi.

Z tunetem/dekoderem nic pewnego raczej nie wykombinuje.
Nawet jesli zadziala, to byle update modulu CAM I po zawodach.

Pewnie kolejne podejscie tea pojdzie w krzaki, chocby z samej racji skomplikowania tego, ale przyjrze sie czemus takiemu:

Obojetnie jaki odbiornik, dekoder, blue ray czy cokolwiek co ma wyjscie HDMI=>enkoder HDMI>LAN=>odbior przez KODI.
I jednoczesnie KODI=>sterowanie zrodlem HDMI przez IR albo RS232.

Ciemno to widze..



ODPOWIEDZ

Wróć do „Tunery satelitarne”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości