VU+ DUO 4K SE

Wszystko ona temat odbiorników VU+
davidec
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 1468
Rejestracja: 20 maja 2012, 18:32
Tuner: VU+ Ultimo 4K, Dreambox 920 UHD, VU+ UNO 4K SE
Antena: Laminas
Konwerter: Inverto Black Ultra
Podziękował: 40 razy
Dostał Podziękowań: 36 razy

VU+ DUO 4K SE

#1

Post autor: davidec » 10 paź 2020, 15:31

Zaczęła się sprzedaż nowego modelu ze stajni VU+. Ktos już posiada i może coś więcej powiedzieć ? :smile1:


85e - 75e - 68,5e - 42e - 39e - 36e - 28,2e - 23,5e - 19,2e - 16e - 13e - 9e - 4,8e - 0,8w - 4w - 5w

big-apple
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 1317
Rejestracja: 09 sty 2011, 15:22
Tuner: SOLO 4k ,duo2
Antena: 94cm USASL
Konwerter: inverto premium
Podziękował: 11 razy
Dostał Podziękowań: 21 razy

VU+ DUO 4K SE

#2

Post autor: big-apple » 16 paź 2020, 11:43

Wg Janusza Sulisza ten model będzie spadkobiercą Ultimo 4k którego produkcja ma sie zakończyć.

Wady :
1 głowica mniej
1 czytnik kart mniej
Głowica naziemna tylko dualna .
Nowy typ głowic S2X .

Jak ktoś będzie chciał sobie rozbudować to zapłaci więcej niż w Ultimo 4k które notabene odkąd się pojawiło na rynku nigdy nie potaniało.
Na koniec od modelu UNO 4k SE nie mamy sygnału w dB tylko %. A na takim VU ZERO to nawet bitratew viewer nie działa.



Pernambuco
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 265
Rejestracja: 16 lis 2019, 12:46
Tuner: Vu+ Uno4K SE
Antena: WaveFrontier T90
Konwerter: Inverto Ultra Black
Lokalizacja: okolice Warszawy
Podziękował: 52 razy
Dostał Podziękowań: 27 razy

VU+ DUO 4K SE

#3

Post autor: Pernambuco » 16 paź 2020, 14:26

big-apple pisze:
16 paź 2020, 11:43
... od modelu UNO 4k SE nie mamy sygnału w dB tylko %. ...
Wystarczy zainstalować odpowiedni plugin np. RaedQuickSignal.

Obrazek


Canal+ (ex nc+), Polsat, erotyka, Tivusat, AntikSat, Skylink, Tricolor, Xtra TV
tunery: Vu+ Uno4K SE (OpenATV 6.4), nBox_E2
anteny: WaveFrontier T90 (42E-39E-36E-28E-23E-19E-16E-13E-9E-5E-1W), Famaval 135AE Alu (27W-30W), Mabo offset 164AE Alu (5W), Multifocus E85 (vacat)
zestaw: antena Laminas AS-1500 (66E <-> 30W), obrotnica Moteck H180, pozycjoner Primesat PR-1200

lopess
Początkujący
Początkujący
Posty: 64
Rejestracja: 11 lip 2009, 23:17
Tuner: Vu Duo 4K, Zgemma H7s, Azbox Premium+, Dr HD F16
Antena: Laminas 150, Wawefrontier T90
Konwerter: Inverto, Televes
Podziękował: 0
Dostał Podziękowań: 2 razy

VU+ DUO 4K SE

#4

Post autor: lopess » 17 paź 2020, 8:16

na Openpli pokazuje dB


Laminas 150 - 39E | 36E , WaveFrontier T90 - 31,5E | 28.2E | 23.5E | 19.2E | 16E | 13E | 10/9E | 7E | 5E | 1W | 4/5W | 15W - 2.0/2.1 Spaun/WaveFrontier multiswich system
VU Duo4k, Zgemma H7s, Azbox Premium HD+, Azbox Premium HD, Dr HD F16, Technomate 6900 Combo Super

big-apple
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 1317
Rejestracja: 09 sty 2011, 15:22
Tuner: SOLO 4k ,duo2
Antena: 94cm USASL
Konwerter: inverto premium
Podziękował: 11 razy
Dostał Podziękowań: 21 razy

VU+ DUO 4K SE

#5

Post autor: big-apple » 17 paź 2020, 11:15

Pernambuco pisze:
16 paź 2020, 14:26
big-apple pisze:
16 paź 2020, 11:43
... od modelu UNO 4k SE nie mamy sygnału w dB tylko %. ...
Wystarczy zainstalować odpowiedni plugin np. RaedQuickSignal.

Obrazek
No i to mnie ratuje. Chociaż pewna osoba znajoma po kontakcie z kimś kto zna ludzi z czy to open atv czy vti powiedzieli mu że VU nie wydało sterowników do "dB"



lopess
Początkujący
Początkujący
Posty: 64
Rejestracja: 11 lip 2009, 23:17
Tuner: Vu Duo 4K, Zgemma H7s, Azbox Premium+, Dr HD F16
Antena: Laminas 150, Wawefrontier T90
Konwerter: Inverto, Televes
Podziękował: 0
Dostał Podziękowań: 2 razy

VU+ DUO 4K SE

#6

Post autor: lopess » 18 paź 2020, 7:30

te pluginy przeliczaja % na dB


Laminas 150 - 39E | 36E , WaveFrontier T90 - 31,5E | 28.2E | 23.5E | 19.2E | 16E | 13E | 10/9E | 7E | 5E | 1W | 4/5W | 15W - 2.0/2.1 Spaun/WaveFrontier multiswich system
VU Duo4k, Zgemma H7s, Azbox Premium HD+, Azbox Premium HD, Dr HD F16, Technomate 6900 Combo Super

Awatar użytkownika
mp107
Początkujący
Początkujący
Posty: 60
Rejestracja: 23 lut 2011, 14:17
Tuner: AX HD51/NBOX BSKA E2
Antena: 80cm offset
Podziękował: 11 razy
Dostał Podziękowań: 11 razy

VU+ DUO 4K SE

#7

Post autor: mp107 » 18 paź 2020, 13:20

Generalnie nie tyle przeliczają, co odczytują dane dostarczane przez sterownik. I to, jakie dane można "wydobyć" zależy od sterownika. Potwierdza to zresztą to zdanie:
big-apple pisze:
17 paź 2020, 11:15
pewna osoba znajoma po kontakcie z kimś kto zna ludzi z czy to open atv czy vti powiedzieli mu że VU nie wydało sterowników do "dB"
Podejrzewam, że z racji "rozstrzału" wskazań w % pomiędzy tunerami, głowicami w kwestii tego, czy wskazanie np. 30% jakości jest dobrym czy złym sygnałem, przeliczanie wymagałoby obsłużenia każdego modelu głowicy oddzielnie. Ewentualnie można by spróbować zastosować to w ostateczności, np. aby obejść wspomniany problem w Vu+.

Generalnie plugin to tylko przyjazny sposób pokazywania (prezentacji) tych danych użytkownikowi.


AX HD51 + 80cm (, 19E/13E/(7+4,8)E/0,8W

lopess
Początkujący
Początkujący
Posty: 64
Rejestracja: 11 lip 2009, 23:17
Tuner: Vu Duo 4K, Zgemma H7s, Azbox Premium+, Dr HD F16
Antena: Laminas 150, Wawefrontier T90
Konwerter: Inverto, Televes
Podziękował: 0
Dostał Podziękowań: 2 razy

VU+ DUO 4K SE

#8

Post autor: lopess » 18 paź 2020, 20:38

wlasnie dlatego ze producent nie zadbal o ta funkcje, wszelkie rozwiazania, ktore jednak umozliwiaja wyswietlanie poziomu sygnalu w dB (tak jak np najnowszy soft OpenPli) w tym modelu (duo4k) polegaja wlasnie na przeliczaniu z % na dB i dziala to calkiem ok.


Laminas 150 - 39E | 36E , WaveFrontier T90 - 31,5E | 28.2E | 23.5E | 19.2E | 16E | 13E | 10/9E | 7E | 5E | 1W | 4/5W | 15W - 2.0/2.1 Spaun/WaveFrontier multiswich system
VU Duo4k, Zgemma H7s, Azbox Premium HD+, Azbox Premium HD, Dr HD F16, Technomate 6900 Combo Super

big-apple
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 1317
Rejestracja: 09 sty 2011, 15:22
Tuner: SOLO 4k ,duo2
Antena: 94cm USASL
Konwerter: inverto premium
Podziękował: 11 razy
Dostał Podziękowań: 21 razy

VU+ DUO 4K SE

#9

Post autor: big-apple » 19 paź 2020, 11:10

A masz zrzut ekrany z tego open pli? Bo na ich forum wyraźnie podali że nie będzie dB na modelach 4 bez uwzględniania SOLO 4k.
Do Duo 4k SE jeszcze open pli nie widzać na ich sekcji download.



Awatar użytkownika
moons
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 1510
Rejestracja: 05 sty 2011, 22:12
Tuner: GigaBlue Quad Plus
Antena: Triax 115
Konwerter: Fte
Lokalizacja: Hajnówka
Podziękował: 4 razy
Dostał Podziękowań: 87 razy

VU+ DUO 4K SE

#10

Post autor: moons » 19 paź 2020, 14:24

Naprawdę to że dekoder nie pokazuje w dB tylko w procentach tak strasznie przeszkadza w użytkowaniu? Mój nie pokazuje np bitrate i wcale mi to nie przeszkadza.
Pozdrawiam



ODPOWIEDZ

Wróć do „VU+”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości