Diseqc 8/1 problem

Dział poświęcony problemom z działaniem sprzętu TV SAT - usterki,naprawy, przeróbki itp.
dodom@n
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 366
Rejestracja: 18 paź 2016, 19:33
Tuner: VU+
Antena: Famaval90
Konwerter: Inverto
Podziękował: 6 razy
Dostał Podziękowań: 34 razy

Diseqc 8/1 problem

#21

Post autor: dodom@n » 20 mar 2021, 18:52

Ile na raz pozycji satelitarnych mogę mieć w takim tunerze skonfigurowanych?
na każdej głowicy odpowiednio 64 LNB
w konfiguracji tunera musisz
zastosować ustawienia zaawansowane i odpowiedni protokół DiseqC


-------------------
szukam jakąś dobrą duszyczkę ze Słowacji :bow:
info na pw. :beer2:

saw70
Początkujący
Początkujący
Posty: 73
Rejestracja: 22 mar 2013, 2:59
Podziękował: 2 razy
Dostał Podziękowań: 5 razy

Diseqc 8/1 problem

#22

Post autor: saw70 » 26 mar 2021, 19:07

Moje ustawienia na diseqc 8/1 Centulari na 7 satelit
dekoder VU+ Duo 4K
Załączniki
tuner astra 19.jpg
tuner astra 23.jpg
tuner eurobird 9.jpg
tuner eurobird 28.jpg
tuner hellas 39.jpg
tuner hot bird.jpg
tuner thor.jpg
Za ten post użytkownik saw70 otrzymał podziękowanie od:
Tapatik (29 mar 2021, 0:16)



saw70
Początkujący
Początkujący
Posty: 73
Rejestracja: 22 mar 2013, 2:59
Podziękował: 2 razy
Dostał Podziękowań: 5 razy

Diseqc 8/1 problem

#23

Post autor: saw70 » 26 mar 2021, 19:21

Antena 80cm ,5LNB oraz osobna na 39 i thor
Załączniki
sat5.jpg



Tapatik
Początkujący
Początkujący
Posty: 88
Rejestracja: 10 lut 2021, 19:47
Tuner: Vu+
Antena: 90
Konwerter: LMQP-04H
Podziękował: 19 razy
Dostał Podziękowań: 0

Diseqc 8/1 problem

#24

Post autor: Tapatik » 11 kwie 2021, 22:55

Czy dowolny z konwerterów (na moim schemacie albo w układzie jw.) może być typu monoblock?
Będzie to prawidłowo działać?



LukDee
nowy
nowy
Posty: 4
Rejestracja: 24 kwie 2010, 19:03
Tuner: VU+ Zero 4k
Antena: Famaval 85
Konwerter: Opticum Robust Triple
Podziękował: 0
Dostał Podziękowań: 2 razy

Diseqc 8/1 problem

#25

Post autor: LukDee » 14 kwie 2021, 17:36

Tapatik pisze:
11 kwie 2021, 22:55
Czy dowolny z konwerterów (na moim schemacie albo w układzie jw.) może być typu monoblock?
Będzie to prawidłowo działać?
Ja mam u siebie podłączony Konwerter Monoblock Opticum Robust Triple (13E 16E 19,2) do przełącznika Opticum DSG 8/1 IN, dodatkowo wpięte oddzielne konwertery 23,5E oraz 4.8E i wszystko elegancko śmiga na VU+ Zero 4K; jest jeszcze miejsce na dodatkowe konwertery :)
Za ten post użytkownik LukDee otrzymał podziękowanie od:
Tapatik (14 kwie 2021, 19:36)


23,5 E | 19,2 E | 16 E | 13E | 4,8E

Tapatik
Początkujący
Początkujący
Posty: 88
Rejestracja: 10 lut 2021, 19:47
Tuner: Vu+
Antena: 90
Konwerter: LMQP-04H
Podziękował: 19 razy
Dostał Podziękowań: 0

Diseqc 8/1 problem

#26

Post autor: Tapatik » 14 kwie 2021, 19:34

LukDee pisze:
14 kwie 2021, 17:36
Tapatik pisze:
11 kwie 2021, 22:55
Czy dowolny z konwerterów (na moim schemacie albo w układzie jw.) może być typu monoblock?
Będzie to prawidłowo działać?
Ja mam u siebie podłączony Konwerter Monoblock Opticum Robust Triple (13E 16E 19,2) do przełącznika Opticum DSG 8/1 IN, dodatkowo wpięte oddzielne konwertery 23,5E oraz 4.8E i wszystko elegancko śmiga na VU+ Zero 4K; jest jeszcze miejsce na dodatkowe konwertery :)
Dzięki bardzo, to ważna dla mnie informacja. Też mam tego Triple.
Z pojedynczym wyjściem masz?
Te pozostałe dwa konwertery są single?
Wpiąłeś na wejście przełącznika 3 przewody (jeden od Triple i dwa od pozostałych)?
Jak skonfigurowałeś tuner? Ustawienia zaawansowane na 5 konwerterów: LNB1, LNB2, LNB3, LNB4, LNB5? Czy tak jak Kolega saw70 powyżej (z DiSEqC 1.1)?



LukDee
nowy
nowy
Posty: 4
Rejestracja: 24 kwie 2010, 19:03
Tuner: VU+ Zero 4k
Antena: Famaval 85
Konwerter: Opticum Robust Triple
Podziękował: 0
Dostał Podziękowań: 2 razy

Diseqc 8/1 problem

#27

Post autor: LukDee » 14 kwie 2021, 21:16

Monoblock pojedynczy; reszta konwerterów również;
Załączniki
screenShot-4824.jpg
screenShot-6771.jpg
screenShot-7435.jpg
screenShot-7533.jpg
screenShot-8395.jpg
Za ten post użytkownik LukDee otrzymał podziękowanie od:
Tapatik (14 kwie 2021, 21:28)


23,5 E | 19,2 E | 16 E | 13E | 4,8E

Wrona111
Fanatyk
Fanatyk
Posty: 611
Rejestracja: 13 cze 2012, 23:28
Tuner: USTYM 4K, OCTAGON SF8008
Antena: Laminas AS 120,Wavefrontier T90, inne
Konwerter: Inverto Black Ultra
Podziękował: 45 razy
Dostał Podziękowań: 21 razy

Diseqc 8/1 problem

#28

Post autor: Wrona111 » 19 kwie 2021, 21:27

Korzystam od roku z https://www.satking.de/en/sat--co/monta ... MONDIS-059 i do wczoraj było wszystko ok. Padło jedno z wejść..nie wiem jakim cudem bo nic nie było grzebane po prostu z dnia na dzień..w przełączniku mam podpięte 4 przełączniki 4/1 i właśnie jedno z wejść 16/1 padło przy przełączniku 4/1..nie wiem czy zwykły przypadek czy ma to jakiś wpływ do końca bo przecież napięcie jest jedno z jednego dekodera..


..."...

DREAMSKAY 2021
Bywalec
Bywalec
Posty: 111
Rejestracja: 07 sty 2021, 21:14
Tuner: Ustym 4K Combo OTT
Antena: 3 X Famaval TRX 110 1 x 100 Famaval MultifocusE85l
Konwerter: Invwerto Televes
Lokalizacja: Kłodzko Wojciechowice
Podziękował: 13 razy
Dostał Podziękowań: 3 razy

Diseqc 8/1 problem

#29

Post autor: DREAMSKAY 2021 » 19 kwie 2021, 21:39

Wrona111 mam ten przełącznik co ty bo kupiłem go od ciebie i hula jak ta lala wymień na 16/1 Spectronik bedzie lepszy jutro go kupuje po testach zdam raport



Wrona111
Fanatyk
Fanatyk
Posty: 611
Rejestracja: 13 cze 2012, 23:28
Tuner: USTYM 4K, OCTAGON SF8008
Antena: Laminas AS 120,Wavefrontier T90, inne
Konwerter: Inverto Black Ultra
Podziękował: 45 razy
Dostał Podziękowań: 21 razy

Diseqc 8/1 problem

#30

Post autor: Wrona111 » 21 kwie 2021, 23:35

DREAMSKAY 2021 pisze:
19 kwie 2021, 21:39
Wrona111 mam ten przełącznik co ty bo kupiłem go od ciebie i hula jak ta lala wymień na 16/1 Spectronik bedzie lepszy jutro go kupuje po testach zdam raport
to czekam na raport :beer:


..."...

ODPOWIEDZ

Wróć do „Warsztat i serwis”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 9 gości