Źle wgrany image do DM900

Dział poświęcony problemom z działaniem sprzętu TV SAT - usterki,naprawy, przeróbki itp.
Manix
nowy
nowy
Posty: 1
Rejestracja: 30 gru 2020, 23:33
Tuner: DM900
Antena: 120
Konwerter: Inverto unicable
Podziękował: 0
Dostał Podziękowań: 0

Źle wgrany image do DM900

#1

Post autor: Manix » 30 gru 2020, 23:54

Witam,
jestem nowy na forum i proszę o pomoc. Wgrywałem już image i zawsze było bez problemu.
Ostatnio wgrywałem nowy image open atv 6.4 do DM900 w miejsce starego 6.1.

Wszystko wyglądało zgodnie z zaleceniami. Niestety do momentu rebootu systemu.
Zawiesił się przy restarcie. Widnieje tylko napis dreambox w górnej części wyświetlacza już nie ma możliwości kontaktu z Dreamboxem z poziomu laptopa.
Czy jest jakiś sposób do ponownego wgrania systemu w inny sposób?



Awatar użytkownika
Tomek22
DX-er
DX-er
Posty: 3268
Rejestracja: 05 cze 2010, 12:25
Tuner: Prof 7301 S2
Antena: Mabo 1.80m
Konwerter: Inverto Black Ultra z Mifferem 58mm.
Lokalizacja: Łódź Centrum N51°49 E19°26
Podziękował: 1068 razy
Dostał Podziękowań: 328 razy

Źle wgrany image do DM900

#2

Post autor: Tomek22 » 31 gru 2020, 1:49

Witaj
Co do dreamboxów to pozostaje spróbować połączyć się z nim przez telnet i szybko wpisać komende "to-the-rescue" wtedy wskoczy tryb rescue mode.
Lub najpierw prostsza metoda to przytrzymanie guzika standby (na przednim panelu dekodera) podczas pstryknięcia włącznikiem zasilania z tyłu obudowy. Przycisk trzymasz aż dioda na panelu zacznie migać, wtedy puszczasz i czekasz aż na tv wyświetli napis rescue mode z adresem na dole do wpisania w przeglądarce. Robisz normalny reflash i nadzieja, że się po tym uruchomi.

Jak już się wgra nowe image to może warto zaktualizować rescue loader. Wpisujesz w telnet komendę "update-rescue -v"

opisane czynności działają na dm520, na dm900 też powinny działać.

Jeśli powyższy ratunek po dobroci zawiedzie to pozostaje kabelek mini usb i ratunek przy użyciu gniazda "SERVICE"

Dzisiejszych dreamboxów chyba nie da się uwalić. Naprawiałem już takie na których padł totalnie Rescue loader i razem z tym wgrany image tylko tryb service pomagał.


Prof 7301 S2
Zestaw Odbiorczy:
Mabo 1.80m 93.5*E-40.5*W(bez 76.5*E i 78*E) Ku: Inverto Black Ultra (przerobiony) C: Kaonsat KS-N201G
WiMAX interference (od 3530MHz do 3790MHz duże zakłócenia)
Invacom SNF-031, Siłownik 24', Deklinacja 12'

Awatar użytkownika
zuchnet
DX-er
DX-er
Posty: 12073
Rejestracja: 13 lut 2009, 19:24
Tuner: Dr.HD, Openbox, TBS 6983
Antena: 2m, OFC 1200, AS-130
Konwerter: Inverto White Flansh
Lokalizacja: Lubartów 51.44°N 22.68°E
Podziękował: 481 razy
Dostał Podziękowań: 645 razy
Kontakt:

Źle wgrany image do DM900

#3

Post autor: zuchnet » 03 sty 2021, 12:39

Na początek zacznij od image DMM a nie od ATV.
Zrób update rescue loader następnie wgraj mu image i zacznij zabawę.


Parabola 200 (98e-53w), AS-120 , AS-130
3xT90 (95e-60e),(42e-4w),(5w-45w)

STB:DM 920UHD, DM 900UHD, 7020HD, SF-8008,Openbox X-810, S3 mini II, AS-4K2X,TBS 6903

ODPOWIEDZ

Wróć do „Warsztat i serwis”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 7 gości